Ποιες οι ρεαλιστικές επιπτώσεις στη παγκόσμια κοινωνία και οικονομία του μέλλοντος εάν υπάρξει μετάβαση από τα Πρότυπα Fiat στο Πρότυπο Bitcoin; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ποιες οι ρεαλιστικές επιπτώσεις στη παγκόσμια κοινωνία και οικονομία του μέλλοντος εάν υπάρξει μετάβαση από τα Πρότυπα Fiat στο Πρότυπο Bitcoin;

  Όσον αφορά το αμετάβλητο της νομισματικής βάσης, θα ανάγκαζε τα κράτη σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία καθώς θα εξαφανιζόταν η επιλογή ν...

 





Όσον αφορά το αμετάβλητο της νομισματικής βάσης, θα ανάγκαζε τα κράτη σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία καθώς θα εξαφανιζόταν η επιλογή νομισματοποίησης των ελλειμμάτων ή του χρέους ως μορφή χρηματοδότησης των δημοσίων δαπανών. Αυτό θα επηρεάσει βαθιά την ικανότητα των εθνικών κρατών να παρέχουν πρόνοια ή να διεξάγουν πολέμους…

 

Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ένα πολύ πιο κατακερματισμένο διεθνές σύστημα από το σημερινό, αποτελούμενο από ένα μείγμα δημοκρατικών, σοσιαλιστικών ή ολιγαρχικών πόλεων-κρατών, κρυπτοαριστοκρατικών φέουδων που επικεντρώνονται σε μεμονωμένες οικογένειες και μεγάλων αναρχικών και χαοτικών περιοχών. Όλες αυτές οι οντότητες θα ήταν σε ανταγωνισμό/συνεργασία μεταξύ τους, διαμορφώνοντας ένα εντελώς νέο και συνεχώς εξελισσόμενο γεωπολιτικό-ιδεολογικό τοπίο. Μιλάμε για έναν κόσμο όπου οι παλιές ταυτότητες (εθνικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές) θα επικαλύπτονταν και θα αναμειγνύονταν με νέες ταυτότητες που βασίζονται στην ερμηνεία της επανάστασης του Bitcoin.

 

Πηγή: Bitcoin Magazine

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Η μετάβαση από τα Πρότυπα Fiat στο Πρότυπο Bitcoin, αν και ιδιαίτερα επιθυμητή, δεν είναι αναπόφευκτη ή αναγκαστικά επικείμενη. Ο χρόνος και η εμφάνιση αυτών των αλλαγών εξαρτάται από τις επιλογές υιοθεσίας που γίνονται από άτομα, οργανισμούς και δημόσιους φορείς. Αυτές οι αποφάσεις επηρεάζονται όχι μόνο από λογικούς προβληματισμούς αλλά και από συναισθηματικούς και παράλογους παράγοντες (απληστία και φόβος πάνω από όλα). Η συλλογική βούληση, που σχηματίζεται από τις προθέσεις μιας κρίσιμης μάζας με επαρκή κεφάλαια και πρακτορεία, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εκτόπιση των κεντρικών τραπεζών και των εδραιωμένων δομών εξουσίας υπέρ ενός νέου συστήματος με επίκεντρο το Bitcoin. Παρά την προφανή τεχνική, οικονομική και ηθική υπεροχή του Bitcoin έναντι άλλης μορφής χρήματος, αυτός ο αγώνας θα είναι αναμφίβολα τρομερός, με το αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρο.

Ωστόσο, είναι κρίσιμο να αναλογιστούμε τις συνέπειες που αυτή η πιθανή επανάσταση, εάν πραγματοποιηθεί (όπως όλοι ελπίζουμε), θα μπορούσε να έχει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ύπαρξης. Αυτές οι επιπτώσεις εκτείνονται από τη φύση των κρατών και των διεθνών σχέσεων έως τη λειτουργία των οικονομικών συστημάτων, τα κυρίαρχα συστήματα αξιών, ακόμη και την αγορά ενέργειας και την τεχνολογική καινοτομία. Σε αυτό το άρθρο, χωρίς να προσποιούμαστε ότι είμαστε εξαντλητικοί, στοχεύουμε να διερευνήσουμε εν συντομία ορισμένες από αυτές τις πτυχές και να προτείνουμε εύλογες τροχιές.

Bitcoin και Κλασματικό Τραπεζικό Απόθεμα

Όπως προέβλεψε σωστά ο Hal Finney, ένα υποθετικό Bitcoin Standard θα ήταν ασυμβίβαστο με τις κεντρικές τράπεζες αλλά όχι απαραίτητα με ένα κλασματικό τραπεζικό σύστημα αποθεματικών. Τα αλγοριθμικά όρια στον αριθμό των συναλλαγών ανά μπλοκ σίγουρα θα αποτρέψουν το Layer 1 από το να λειτουργεί ως σύστημα λιανικών πληρωμών. Με την πάροδο του χρόνου, θα πραγματοποιηθούν λιγότερες συναλλαγές σε αυτό, και αυτές θα έχουν πολύ μεγάλη αξία (στην πράξη, μόνο οι φάλαινες ή μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα, δεδομένου του υψηλού κόστους, θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά).

Κάποια μορφή δωρεάν τραπεζικής 2.0 στο Επίπεδο 2 θα ήταν τότε αρκετά αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα για ένα νομισματικό σύστημα που βασίζεται σε Bitcoin. Ελλείψει κεντρικής τράπεζας ως δανειστή έσχατης ανάγκης και με πολύ ευκολότερη επαλήθευση αποθεματικών από ό,τι με τον χρυσό, αυτό το επίπεδο 2/στρώμα 3 FRB (Fractional Reserve Banking) θα είναι πολύ πιο εύθραυστο από το τρέχον σύστημα κλασματικών αποθεματικών που υποστηρίζεται από νόμιμο χρήμα , κεντρική τράπεζα και πρακτική αδιαφορία μεταξύ της νομισματικής βάσης και της προσφοράς χρήματος. Αυτό θα ενισχύσει μόνο τη σημασία του Layer 1 ως το στέρεο θεμέλιο του νομισματικού συστήματος, παρόμοιο με τον ρόλο που έπαιζε ο χρυσός τις προηγούμενες χιλιετίες.

Μακροοικονομικές επιπτώσεις

Ceteris Paribus, μεσοπρόθεσμα, η υιοθέτηση ενός υποθετικού προτύπου Bitcoin θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου, αποτρέποντας το υπερβολικό χρέος, τις κακές επενδύσεις και τις πιστωτικές φούσκες στον ιδιωτικό τομέα, οδηγώντας σε συστημικές κρίσεις χρέους. Η νομισματική καταστολή θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα πολύ πιο αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης στις οικονομίες μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. Με την απουσία του κινητήρα της νομισματικής και πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή των πληθωριστικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, η ονομαστική αύξηση της παραγωγής εντός ενός προτύπου Bitcoin θα είναι μέτρια, αλλά η πραγματική ανάπτυξη θα παραμείνει σημαντική. Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε αύξηση της παραγωγικότητας πολλαπλών παραγόντων θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση των τιμών καταναλωτή που μετρώνται σε satoshis παρά σε αύξηση της ονομαστικής παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από δημογραφικούς, οικολογικούς και οικονομικούς παράγοντες και όχι από νομισματικούς ή πιστωτικούς παράγοντες.

Από αυτή την άποψη, με το Bitcoin Standard, θα υπάρξει μια σταδιακή μετατόπιση του πλούτου από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που έχει γίνει αδηφάγος σήμερα, στην πραγματική και παραγωγική οικονομία. Αυτό είναι συνέπεια της σημαντικής συρρίκνωσης των αγορών ομολόγων και χρήματος (μείωση του επιπέδου του χρέους των οικονομιών) και ως εκ τούτου ολόκληρος ο κλάδος κερδίζει από αυτά.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που θα αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση είναι τα κεντρικά συστήματα πληρωμών και εκκαθάρισης, τα παραδοσιακά πιστωτικά ιδρύματα, οι καταπιστευματοδόχοι όπως οι συμβολαιογράφοι (αντικαταστάθηκαν από έξυπνες συμβάσεις στο επίπεδο 2 και 3 του Bitcoin) και εκείνες που εμπλέκονται σε χρηματοοικονομικά, ακίνητα και ασφάλειες διαμεσολάβηση.

Αντίθετα, οτιδήποτε αξιοποιεί τις δυνατότητες των επιπέδων του Bitcoin (για έξυπνα συμβόλαια) και του DeFi θα βιώσει μια πραγματική έκρηξη.

(Γεω)πολιτικές επιπτώσεις

Όσον αφορά το αμετάβλητο της νομισματικής βάσης, θα ανάγκαζε τα κράτη σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία καθώς θα εξαφανιζόταν η επιλογή νομισματοποίησης των ελλειμμάτων ή του χρέους ως μορφή χρηματοδότησης των δημοσίων δαπανών. Αυτό θα επηρεάσει βαθιά την ικανότητα των εθνικών κρατών να παρέχουν πρόνοια ή να διεξάγουν πολέμους. Ελλείψει νομισματικού τυπογραφείου και, ως εκ τούτου, ο ύπουλος φόρος που λέγεται πληθωρισμός, η δημοσιονομική πίεση και η κατανομή των δημοσίων δαπανών θα γίνουν αντικείμενο σοβαρών διαπραγματεύσεων και πολιτικών διαφορών, καθώς θα επηρεάσουν άμεσα τις τσέπες των πολιτών/υποκείμενων/φορολογούμενων .

Από τη μια πλευρά, αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει πιο άμεσες μορφές δημοκρατίας (που διευκολύνονται από την εξάπλωση των blockchains και των DAO) για να δώσουν στους πολίτες μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις σχετικά με τους φόρους και τις δαπάνες. Από την άλλη πλευρά, ένας κόσμος βασισμένος στο Bitcoin Standard θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πολύ πιο κατακερματισμένο και πολικό γεωπολιτικό τοπίο, δεδομένης της εγγενούς μη βιωσιμότητας της διατήρησης τόσο μεγάλων και αναποτελεσματικών κρατικών μηχανισμών, που μοιάζουν περισσότερο με την κλασική μεσαιωνική φεουδαρχία. Αντί για την αριστοκρατία σπαθιών/αίματος/ρόμπας, οι φάλαινες Bitcoin θα γίνονταν η κυρίαρχη κοινωνική τάξη, όπου οι μη νομίσματα θα ήταν ένα είδος νέας δουλοπαροικίας. Οι πρώτοι, άτομα, οικογένειες και ιδρύματα με τεράστια αποθέματα Bitcoin (που δημιουργήθηκαν στα πρώτα στάδια της υιοθέτησης αυτής της τεχνολογίας, δηλαδή στις δύο πρώτες δεκαετίες της ύπαρξής της), θα μπορούσαν να παρέχουν ευημερία, εργασία και προστασία στους πολίτες/ υπηκόους με αντάλλαγμα την πίστη, τις υπηρεσίες και την υπακοή στη «φεουδαρχική» κυριαρχία τους. Ο τελευταίος, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του οποίου οι πρόγονοι έφτασαν πολύ αργά για να υιοθετήσουν και να μετατρέψουν το κεφάλαιό του σε Bitcoin (για διάφορους ιδεολογικούς ή πρακτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών περιορισμών), θα βρισκόταν στον πάτο της πυραμίδας και θα αναγκαζόταν να κερδίζουν τα προς το ζην με τον ιδρώτα του φρυδιού τους ή (πιθανότατα, δεδομένης της τεχνολογικής προόδου) μέσω της γενναιοδωρίας, περισσότερο ή λιγότερο ενδιαφερόμενων, φιλάνθρωποι φαλαινών. Αυτή η δυναμική θα ίσχυε και διεθνώς: θα υπήρχαν πρωτοπόρες περιοχές ή έθνη που, έχοντας πρώτα υιοθετήσει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, θα απολάμβαναν ένα σημαντικό σχετικό πλεονέκτημα πλούτου που θα ήταν δύσκολο να αντιστοιχίσουν οι καθυστερημένοι.

Αυτά δεν θα ήταν απαραίτητα τα κυρίαρχα έθνη. Στην πραγματικότητα, μερικά μπορεί να μην υπάρχουν καν επί του παρόντος. Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ένα πολύ πιο κατακερματισμένο διεθνές σύστημα από το σημερινό, αποτελούμενο από ένα μείγμα δημοκρατικών, σοσιαλιστικών ή ολιγαρχικών πόλεων-κρατών, κρυπτοαριστοκρατικών φέουδων που επικεντρώνονται σε μεμονωμένες οικογένειες και μεγάλων αναρχικών και χαοτικών περιοχών. Όλες αυτές οι οντότητες θα ήταν σε ανταγωνισμό/συνεργασία μεταξύ τους, διαμορφώνοντας ένα εντελώς νέο και συνεχώς εξελισσόμενο γεωπολιτικό-ιδεολογικό τοπίο. Σε έναν κόσμο όπου οι παλιές ταυτότητες (εθνικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές) θα επικαλύπτονταν και θα αναμειγνύονταν με νέες ταυτότητες που βασίζονται στην ερμηνεία της επανάστασης του Bitcoin. Δεδομένων των τεχνολογικών υποθέσεων και των ιδεολογικών θεμελίων της κουλτούρας του Bitcoin, θα μπορούσε να αναδυθεί μια «κοινιστική» θρησκεία, συνδεδεμένη με ορισμένες τελετουργικές και βασισμένες στην πίστη πτυχές που έχουν ήδη δει από τους ένθερμους υποστηρικτές της (άψογη σύλληψη, αποκέντρωση, λατρεία του Satoshi, αλγοριθμικό αλάθητο). Σε κάθε περίπτωση, το Πρότυπο Bitcoin θα επιβάλει στις κοινωνίες που το υιοθετούν κάποιους οικονομικούς κανόνες που επηρεάζουν στενά τη δημόσια ηθική. Ανάμεσά τους η αίσθηση του ορίου, η ηθική της αποταμίευσης, η σύνεση στις επενδύσεις, η μακροπρόθεσμη, η εντιμότητα στις εμπορικές συναλλαγές, η ατομική ευθύνη, η δημοσιονομική πειθαρχία και φυσικά η ανεξαρτησία και η αφθαρσία του χρήματος από τις κρατικές εξουσίες.

Κόμβοι, εξόρυξη και γεωπολιτική

Οι κόμβοι είναι η καρδιά του δικτύου Bitcoin και, ως εκ τούτου, θα τύχουν σημαντικής προσοχής από τις πολιτικές δυνάμεις. Ο έλεγχος πλήρων κόμβων (και επομένως πιθανών εξορυκτών) σε μια συγκεκριμένη περιοχή από τις δημόσιες αρχές θα ήταν εξαιρετικά σημαντικός για τη διεκδίκηση της κυριαρχίας εσωτερικά και την επιρροή στη διεθνή σκηνή. Φυσικά, δεδομένων άλλων μεταβλητών, τα έθνη που είναι ικανά να παράγουν ενέργεια με χαμηλότερο κόστος ή σε μεγαλύτερη κλίμακα θα είχαν πλεονέκτημα στην κατανομή και, συνεπώς, στον έλεγχο σημαντικών μεριδίων του παγκόσμιου ποσοστού κατακερματισμού bitcoin. Ένας αιώνιος αγώνας για τον έλεγχο του παγκόσμιου hashrate θα είναι το νέο κέντρο γεωοικονομικών διαφορών. Τούτου λεχθέντος, δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο ότι οι περισσότερες εδαφικές πολιτικές οντότητες θα είναι σε θέση να ασκήσουν αποτελεσματικά αυτόν τον έλεγχο, και είναι αβέβαιο πώς θα το κάνουν.

Ενώ ο νόμιμος φυσικός εξαναγκασμός μπορεί να φαίνεται ως η προφανής επιλογή, δεδομένης της ιδιαιτερότητας των κρατών, μπορεί να μην είναι απαραίτητα η πιο επιτυχημένη προσέγγιση σε ένα γεωπολιτικά πιο κατακερματισμένο και ανταγωνιστικό τοπίο από το σημερινό. Χάρη στην υψηλή κινητικότητα του Bitcoin και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στα παραδοσιακά κράτη από αυτό το νομισματικό σύστημα, οι ανθρακωρύχοι και οι φάλαινες θα μπορούσαν εύκολα να επιλέξουν να μετακινηθούν αλλού εάν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και η επιχειρηματική τους ελευθερία καταλήξουν σε κίνδυνο, βρίσκοντας καταφύγιο σε πιο ελευθεριακές δικαιοδοσίες. Από την άλλη πλευρά, ένα διαφορετικό σενάριο μπορεί να εκτυλιχθεί για εκείνες τις νέες «νεοαριστοκρατικές» κρατικές οντότητες που χτίζονται γύρω από μία ή περισσότερες Φάλαινες. Σε αυτή την περίπτωση, το μονοπώλιο της εξόρυξης και των απαραίτητων ενεργειακών πόρων μπορεί να είναι πιο έντονο, δεδομένης της τεράστιας οικονομικής ισχύος που κατέχουν τα διοικητικά τους όργανα.

Επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας

Το Bitcoin δεν είναι νόμισμα εμπορευμάτων αλλά ενεργειακό. Η ισχύς που ενθυλακώνει είναι η ενέργεια που καταναλώνεται για τη δημιουργία και τη μεταφορά της. Ως πηγή ζωής του νέου νομισματικού παραδείγματος, επομένως, η ενέργεια θα βρίσκεται ακόμη περισσότερο στον πυρήνα του οικονομικού συστήματος από ό,τι σήμερα. Αυτό θα συμβάλει ριζικά στην πρόοδο στον ενεργειακό τομέα, δημιουργώντας έναν αγώνα δρόμου για τεχνολογικές καινοτομίες τόσο από την πλευρά της εξόρυξης όσο και από την πλευρά της εξοικονόμησης ενέργειας. Μια ολόκληρη σειρά πηγών ενέργειας που προηγουμένως παραμελούνταν ως αντιοικονομικές θα μπορούσαν τώρα να γίνουν βολικές και προσβάσιμες χάρη στη χρήση τους για εξόρυξη. Σκεφτείτε τον ήλιο σε αφρικανικές και ασιατικές ερήμους, κοιτάσματα μεθανίου και φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ή γεωθερμική ενέργεια από ηφαίστεια και θερμοπίδακες ή ακόμα και ορισμένα συστήματα που βασίζονται στην κίνηση των κυμάτων και τις διαφορές θερμοκρασίας στα βάθη των ωκεανών.

Με μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, θα υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνητρο για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας και πιο αποτελεσματικά σε έναν ενάρετο κύκλο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγάλη ενεργειακή επανάσταση, φέρνοντας πιθανώς την ανθρωπότητα πιο κοντά σε έναν πολιτισμό επιπέδου 2 στην κλίμακα Kardashev , συμβάλλοντας σίγουρα στον ηλεκτρισμό του πλανήτη ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη. Μια άλλη πιθανή συνέπεια ενός προτύπου Bitcoin θα είναι η αντιστροφή των ρόλων μεταξύ των παραγωγών ενέργειας και των καταναλωτών. Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας (εκμεταλλεύσεις εξόρυξης) θα γίνουν με την πάροδο του χρόνου οι κύριοι παραγωγοί ενέργειας σε μια κάθετη ολοκλήρωση περιουσιακών στοιχείων και ενεργειακών υποδομών που, ξεκινώντας από τα κάτω, θα αφομοιώσουν ολόκληρη την ενεργειακή βιομηχανία. Το αν αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ή μικρότερη συγκέντρωση έναντι της αποκέντρωσης των παραγωγών ενέργειας μένει να φανεί, αλλά σίγουρα θα εξαρτηθεί από την εμπορική δυναμική της εξορυκτικής βιομηχανίας.



Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου