Dr. Ursula Bellut-Staeck: «Οι υπόηχοι από τις ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τεράστια απειλή για ολόκληρη τη βιοποικιλότητα» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Dr. Ursula Bellut-Staeck: «Οι υπόηχοι από τις ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τεράστια απειλή για ολόκληρη τη βιοποικιλότητα»

  «Από το 2015 περίπου, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υπόηχους και δονήσεις από τεχνικούς πομπούς εμφανίζουν συμπτώματα...

 






«Από το 2015 περίπου, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υπόηχους και δονήσεις από τεχνικούς πομπούς εμφανίζουν συμπτώματα που αντιστοιχούν σε μικροκυκλοφορικές διαταραχές. Το φαινόμενο αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό μετά την αντικατάσταση μικρότερων ανεμογεννητριών από μεγαλύτερες.»


Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των βιομηχανικών ανεμογεννητριών περιλαμβάνουν αδυναμία, ζάλη, πονοκεφάλους, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, πίεση στα αυτιά, καρδιακή αρρυθμία και διαταραχές ύπνου, σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στο Canadian Family Physician…

 

Πηγή: The Epoch Times

Άρθρο του Maurice Forgeng

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

 

Περισσότερες από 70.000 ανεμογεννήτριες λειτουργούν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να εγκρίνει υπεράκτια αιολικά έργα ως μέρος της μετάβασης προς την “καθαρή ενέργεια”.

Όταν οι ανεμογεννήτριες περιστρέφονται, ωστόσο, δεν παράγουν μόνο ηλεκτρική ενέργεια αλλά και υπόηχους.


Για τη Dr. Ursula Bellut-Staeck, η εξέλιξη αυτή αποτελεί "τεράστιο πρόβλημα για όλες τις μορφές οργανισμών", συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Η ιατρός και επιστημονική συγγραφέας μελετά εδώ και αρκετά χρόνια τις επιπτώσεις του υπόηχου στην υγεία. Από το 2015 εξετάζει τον υπόηχο ως στρεσογόνο παράγοντα σε κυτταρικό επίπεδο και δημοσίευσε μια εργασία το 2023 σχετικά με το πώς ο υπόηχος επηρεάζει τη μικροκυκλοφορία και τα ενδοθηλιακά κύτταρα.

Μη Ακουστό αλλά Επιδραστικό

Ως υπόηχος ορίζεται ένα ηχητικό κύμα με συχνότητα μικρότερη από 20 Hertz (Hz). Όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα του ήχου, τόσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματός του και τόσο δυσκολότερη είναι η θωράκιση από αυτόν. Ο υπόηχος μπορεί να διαπεράσει τοίχους, ανθρώπους και ζώα.


"Με τις όλο και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες, οι συχνότητες γίνονται όλο και χαμηλότερες. Αυτό καθιστά τον υπό-ήχο πιο προβληματικό και επικίνδυνο", δήλωσε η Dr. Bellut-Staeck στους Epoch Times.


Οι σημερινές ανεμογεννήτριες φτάνουν σε συχνότητες τόσο χαμηλές όσο τα 0,25 Hz. Το μήκος κύματος αυτής της συχνότητας είναι λίγο κάτω από 0,86 μίλια.


Το Infrasound έχει άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Οι άνθρωποι συνήθως δεν μπορούν να ακούσουν συχνότητες κάτω από 16 Hz, που σηματοδοτεί το λεγόμενο κατώτερο όριο ακοής. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να ακούσουμε πολλούς από τους ήχους που εκπέμπουν οι ανεμογεννήτριες. Ωστόσο, μπορεί να τους αισθανθούμε στο σώμα μας ως βουητό ή βόμβο, όπως συμβαίνει με ένα μεγάφωνο. Όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι η στάθμη ηχητικής πίεσης (δηλαδή η ένταση) για να την αισθανθούμε ή να την ακούσουμε.


Παρ' όλα αυτά, οι μηχανικές δυνάμεις που προέρχονται από τις μη ακουστές ηχητικές συχνότητες μπορούν να έχουν επίδραση στις δομές των κυττάρων και των μεμβρανών, δήλωσε η Dr. Bellut-Staeck.

Μεταδίδεται μέσω του Αέρα και του Εδάφους

Οι ανεμογεννήτριες παράγουν υπόηχους όταν το πτερύγιο του ρότορα περνάει από τον ιστό. Το πτερύγιο του ρότορα ωθεί μεγάλες μάζες αέρα μπροστά του, οι οποίες στη συνέχεια διακόπτονται στον ιστό. Ο υπόηχος μεταδίδεται στη συνέχεια όχι μόνο μέσω του αέρα αλλά και μέσω του εδάφους μέσω του πύργου και μπορεί να διεισδύσει στα σπίτια. Συνεπώς, τα κτίρια δεν προσφέρουν καμία προστασία. "Αντιθέτως: Ο αερόφερτος και ο εδαφικός υπόηχος μπορεί να αθροιστεί σημαντικά σε εσωτερικούς χώρους", δήλωσε η Dr. Bellut-Staeck.

Επιπτώσεις στα Ενδοθηλιακά Κύτταρα

Ο υπόηχος μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μικροκυκλοφορία, την κυκλοφορία του αίματος του λεπτού τριχοειδούς δικτύου όπου το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά εισέρχονται στους γύρω ιστούς.


Πιο συγκεκριμένα, είναι τα ενδοθηλιακά κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα των τριχοειδών αγγείων που αντιδρούν στον υπόηχο, δήλωσε η Dr. Ursula Bellut-Staeck. Μελετά τη μικροκυκλοφορία και τα ενδοθηλιακά κύτταρα από το 2004. Εκτός από τη μεταφορά πρωτεϊνών, τα κύτταρα αυτά έχουν πολλές ζωτικές λειτουργίες, όπως η αναστολή της φλεγμονής και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης. Σε μια μελέτη σε αρουραίους που εξέτασε τις επιπτώσεις του υπόηχου, οι ερευνητές παρατήρησαν διόγκωση του ενδοθηλίου και βλάβη της εξωτερικής μεμβράνης των κυττάρων μέσα σε τρεις ώρες από την έκθεση σε υπόηχους με συχνότητα 8 Hz.



Η επιφάνεια ενός ενδοθηλιακού κυττάρου. (Ευγενική προσφορά της Dr. Ursula Bellut-Staeck)

"Από το 2015 περίπου, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υπόηχους και δονήσεις από τεχνικούς πομπούς εμφανίζουν συμπτώματα που αντιστοιχούν σε μικροκυκλοφορικές διαταραχές", δήλωσε η Dr.Bellut-Staeck. Το φαινόμενο αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό μετά την αντικατάσταση μικρότερων ανεμογεννητριών από μεγαλύτερες.


Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των βιομηχανικών ανεμογεννητριών περιλαμβάνουν αδυναμία, ζάλη, πονοκεφάλους, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, πίεση στα αυτιά, καρδιακή αρρυθμία και διαταραχές ύπνου, σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στο Canadian Family Physician.


Πολλά ζώα έχουν επίσης αντιδράσει στις ανεμογεννήτριες. Έχει παρατηρηθεί ότι εγκαταλείπουν την περιοχή γύρω από ανεμογεννήτριες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports έδειξε ότι πολλά είδη πτηνών και θηλαστικών απέφευγαν τα αιολικά πάρκα και τις γύρω περιοχές, επηρεάζοντας τα πρότυπα κατανομής και μετανάστευσης. Ζώα που είναι δεμένα με τον τόπο τους, όπως άλογα, αγελάδες και κατοικίδια ζώα, λέγεται ότι έχουν παρουσιάσει αλλαγές στη συμπεριφορά τους, συμπεριλαμβανομένων και σημείων άγχους.


"Τα συμπτώματα στα ζώα δεν μπορούν να [αποδίδονται] σε ένα φαινόμενο nocebo", σημείωσε η Dr. Bellut-Staeck, όπως προτείνουν μερικές φορές οι επίσημες αρχές. Σε αντίθεση με το φαινόμενο placebo, το φαινόμενο nocebo περιγράφει μια αρνητική επίδραση στην υγεία α̲π̲ό̲ ̲π̲ρ̲ο̲σ̲δ̲ο̲κ̲ί̲ε̲ς̲ ̲α̲ρ̲ν̲η̲τ̲ι̲κ̲ώ̲ν̲ ̲σ̲υ̲ν̲ε̲π̲ε̲ι̲ώ̲ν̲.

Η Dr. Bellut-Staeck επεσήμανε ότι και άλλα τεχνικά συστήματα εκπέμπουν υπόηχους και θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, σε κατοικίες ή κοντά σε κατοικίες, αυτό ισχύει για τις αντλίες θερμότητας, τις εγκαταστάσεις βιοαερίου και τις τουρμπίνες αερίου. Ωστόσο, αναμένει ότι οι μεγάλες ανεμογεννήτριες θα έχουν τις πιο εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα - ακριβώς λόγω του αυξανόμενου αριθμού και μεγέθους τους.


"Τέτοιοι χρόνιοι και παρορμητικοί στρεσογόνοι παράγοντες χαμηλής συχνότητας δεν μπορούν ποτέ να συγκριθούν με τη φυσική ρύπανση από υπόηχους [όπως ο υψηλός κυματισμός και οι ισχυροί άνεμοι]", δήλωσε η ίδια.

Συνδέονται οι Θάνατοι Φαλαινών;

Το 2023, τα επίσημα στοιχεία αποκάλυψαν μια αύξηση των εκβρασμών και των θανάτων φαλαινών κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Υπήρχε μια χρονική και γεωγραφική σύνδεση μεταξύ αυτής της υπερβολικής θνησιμότητας και των γεωλογικών ερευνών που διεξάγονταν για την επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, 30 δήμαρχοι του Νιου Τζέρσεϊ υπέγραψαν ψήφισμα ζητώντας από τους βουλευτές να συμβάλουν στην παύση των δραστηριοτήτων επέκτασης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι να διεξαχθεί πλήρης έρευνα. Η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας δήλωσε: "Δεν υπάρχουν γνωστές συνδέσεις μεταξύ των θανάτων μεγάλων φαλαινών και των συνεχιζόμενων υπεράκτιων αιολικών δραστηριοτήτων".


Όμως, η Dr. Bellut-Staeck εξακολουθεί να ανησυχεί για τον ήχο και τις δονήσεις χαμηλών συχνοτήτων του θορύβου των πλοίων και άλλων ήχων. Στον ωκεανό, ο ήχος ταξιδεύει με ταχύτητα 0,91 μίλια ανά δευτερόλεπτο - τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι στον αέρα. Το βάθος των ωκεανών, επομένως, δεν προσφέρει καμία προστασία από τον ήχο.


"Δεν επηρεάζει μόνο τον προσανατολισμό, αλλά και τη ρύθμιση ζωτικών σωματικών λειτουργιών", δήλωσε η Dr. Bellut-Staeck. "Οι συνέπειες για τα ζώα εδώ είναι επίσης η έλλειψη ενέργειας, η χρόνια φλεγμονή, η διαταραχή της αναπαραγωγής, η υπερβολική θνησιμότητα και η μείωση του πληθυσμού".

Δονητικό Στρες

Καθώς όλοι οι οργανισμοί αντιδρούν στους υπόηχους, η Dr. Bellut-Staeck υπογράμμισε ότι "μπορεί να έχουμε μια τεράστια, μέχρι τώρα μη αναγνωρισμένη απειλή για ολόκληρη τη βιοποικιλότητα".


Η Dr. Bellut-Staeck, η οποία διεξάγει την έρευνά της στη Γερμανία, όπου η αιολική ενέργεια είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνει ότι ο βαθύς ήχος και οι δονήσεις μπορούν να δράσουν ως παράγοντας δονητικού στρες στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Καθώς πολλές ζωτικές λειτουργίες απαιτούν άθικτα ενδοθηλιακά κύτταρα, η βλάβη του ενδοθηλίου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής στην αγγειακή γήρανση και την αθηροσκλήρωση.


Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ωστόσο, δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times ότι δεν έχει βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο υπόηχος από τις ανεμογεννήτριες προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και ότι "ο τρόπος με τον οποίο ο υπόηχος που εκπέμπεται από τις ανεμογεννήτριες επηρεάζει τα ενδοθηλιακά κύτταρα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά".

Διεθνείς Μελέτες Δείχνουν Βλαβερές Επιδράσεις

Η Dr. Bellut-Staeck δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν μελέτες που να απεικονίζουν ή να αποδεικνύουν με σαφήνεια τον κίνδυνο του υπόηχου καθώς οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στον ακουστικό ή ηχητικό ήχο.


Ωστόσο, οι αρχικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των υποήχων δείχνουν πιθανά σοβαρά προβλήματα υγείας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Disease κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε βιομηχανικές ανεμογεννήτριες να παρουσιάσουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία τους λόγω άγχους, στρες και απώλειας ύπνου που προκύπτουν από την έκθεση στους υπόηχους και σε άλλες εκπομπές. Μια γερμανική μελέτη εντόπισε επίσης τις τοξικές επιδράσεις της έκθεσης σε υπέρυθρους ήχους σε κυτταρικό επίπεδο. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLoS ONE, κατέγραψε αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μετά από έκθεση σε διέγερση από υπέρυθρους ήχους.

Οι μελέτες αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του υποηχητικού ερεθίσματος.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου