Γεώργιος Κολοζώφ. Το πικρό τέλος ενός κομμουνιστή στον παράδεισο του Στάλιν…! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Γεώργιος Κολοζώφ. Το πικρό τέλος ενός κομμουνιστή στον παράδεισο του Στάλιν…!

  Τον Απρίλιο του 1931 απέδρασε από τις φυλακές Συγγρού, μαζί με άλλα οκτώ στελέχη του ΚΚΕ, επιβιβάσθη σε σοβιετικό πλοίο και «κατόρθωσε» να...

 


Τον Απρίλιο του 1931 απέδρασε από τις φυλακές Συγγρού, μαζί με άλλα οκτώ στελέχη του ΚΚΕ, επιβιβάσθη σε σοβιετικό πλοίο και «κατόρθωσε» να φθάσει στον «σοσιαλιστικό παράδεισο» των ονείρων του, όπου του έδωσαν το όνομα Γκεόργκι Ντμίτριεβιτς Λεονίντας και τα όνειρα απεδείχθησαν εφιάλτες…

 

Το 1936, ο Κολοζώφ διαγράφηκε από το ΚΚΣΕ, ως «υμνητής της δυτικοευρωπαϊκής κουλτούρας». Συνελήφθη την 13η Δεκεμβρίου 1937, ως «πράκτορας της Ελλάδας» & «υπονομευτής της ΕΣΣΔ» & καταδικάστηκε σε θάνατο..

 

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ

 

Ο Γιώργος Κολοζώφ, γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1903 στην Αλεξανδρούπολη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, στην Νομική Αθηνών, εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και το 1927 έγινε Γραμματέας της. Το 1928 εξελέγη μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Τον Ιανουάριο του 1931, συνελήφθη μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, κατεδικάσθη με τον Ιδιώνυμο νόμο του 1929 και φυλακίστηκε στις φυλακές Συγγρού. Τον Απρίλιο του 1931 απέδρασε από τις φυλακές Συγγρού, μαζί με άλλα οκτώ στελέχη του ΚΚΕ, επιβιβάσθη σε σοβιετικό πλοίο και «κατόρθωσε» να φθάσει στον «σοσιαλιστικό παράδεισο» των ονείρων του, όπου του έδωσαν το όνομα Γκεόργκι Ντμίτριεβιτς Λεονίντας και τα όνειρα απεδείχθησαν εφιάλτες.

Εν τέλει, με την βοήθεια ενός ναύτη ελληνικού καραβιού που είχε ελλιμενιστεί στο Νοβορωσίσκ κι είχε βγει έξω στην πόλη, έστειλε ένα πονεμένο γράμμα στην γυναίκα του Δόμνα, η οποία είχε ξεμείνει στην Ελλάδα –και η οποία εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί το στέλεχος του ΚΚΕ Γιάννη Ιωαννίδη- εξιστορώντας την περιπέτειά του στην χώρα των Σοβιέτ. Ιδού:

«Μόλις εφθάσαμεν εδώ, φυγάδες από τας φυλακάς Συγγρου, μας διεσκόρπισαν. Εμένα με έστειλαν εδώ στο Νοβορωσίσκυ για να αναλάβω κομματική δουλειά μέσα στους Έλληνας της Νοτίου Ρωσίας. Εδώ, στην περιοχή του Νοβορωσίσκυ, υπάρχουν 36 ελληνικές κοινότητες. Όλοι οι Έλληνες είναι πάμπτωχοι και πεινούν. Όλοι είναι αμόρφωτοι, διότι από πολλά χρόνια σχολείο δεν υπάρχει. Με την βάσιν ότι κάθε εθνικότης δικαιούται να έχει δικό της σχολείο, εκάναμε ένα σχολείο, φυσικά δημοτικό, και έχω μαζεύσει κάμποσα Ελληνόπαιδα και τα μαθαίνω ελληνικά γράμματα. Φυσικά, σύμφωνα με την τροποποίησιν της ελληνικής γλώσσης, που έχει κάμει εδώ ο Κομμουνισμός, δηλαδή χωρίς πνεύματα, με ένα μόνον τόνον εις τας λέξεις, την οξείαν, με κατάργησιν των διφθόγγων, με ένα μόνον ι, το γιώτα, με το υ ως ου και με κατάργησιν των διπλών γραμμάτων. Επίσης εκδίδομεν και μιαν εφημεριδούλαν ελληνικήν, με τον τίτλον «Κομυνιστίς, σύμφωνα με την νέαν γραμματικήν.»

«Έτσι πολλές ώρες την ημέρα απασχολούμαι σαν δημοδιδάσκαλος να μαθαίνω γράμματα ελληνικά στα παιδιά αυτά, τα οποία πεινούν, είναι καχεκτικά και ζουν μέσα στην ακαθαρσία και στην ψείρα. Εγώ ο ίδιος δεν μπορώ να σωθώ από την ψείρα.»

«Το βράδυ κάμνω υποχρεωτικώς διαλέξεις στους μεγάλους Έλληνας δια να τους κάμωμεν κομμουνιστάς! Έρχονται, ακούνε υποχρεωτικώς, αλλά δεν καταλαβαίνουν τίποτε! Ότι τους λες, δεν έχουν αντίρρηση, διότι φοβούνται. Με θεωρούν κομμουνιστή, άνθρωπο του κράτους, και δεν μου έχουν εμπιστοσύνην δια να μου πουν τον πόνο τους. Αλλά και αν μου τον πουν, τι να τους κάμω; Τι μπορώ να κάνω εγώ εδώ, ο τελευταίος τροχός της αμάξης;»

«Επίσης γράφω και όλην την εφημερίδα «Κομυνιστίς» και την στέλνω δωρεάν εις τας 36 ελληνικάς κοινότητας. Κυριολεκτικώς τσακίζομαι στη δουλειά, και τι δουλειά, να αηδιάζεις!»

«Έναντι αυτών, τι νομίζεις ότι παίρνω; Ελάχιστα ρούβλια το μήνα, τόσα όσα με φθάνουν να αγοράζω τα τρόφιμα που δίδει η κολλεκτίβα και το ψωμί για να διατηρούμαι στη ζωή. Ρούχα δεν έχω. Είδα κι έπαθα να τους πείσω να μου δώσουν ένα παντελόνι, επειδή έλιωσε εκείνο που φορούσα όταν ήλθα και θα έπεφτε από το σώμα μου! Τα παπούτσια που μου έδωσαν είναι απαίσια. Αν με ιδείς δεν θα με γνωρίσεις.»

«Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωσις ή πιθανότης αλλαγής του τρόπου ζωής μου. Εδώ θα πεθάνω, δάσκαλος στο αλφαβητάριο των παιδιών, γράφοντας εις τον «Κομυνιστί», που δεν τον διαβάζει κανείς! Μου έδωσαν κι ένα δωμάτιο μικρό και λίγα ξύλα για μια μικρή σομπίτσα τον χειμώνα.»

«Γι’ αυτό λοιπόν εγώ εθυσίασα τα νειάτα μου να σπουδάσω νομικά, να αγωνισθώ στο κόμμα, για να καταλήξω εφ’ όρου ζωής σ’ αυτό το κατάντημα; Δυστυχώς δεν υπάρχει και τρόπος να φύγω, να έλθω πίσω στην Ελλάδα, έστω κι ας συλληφθώ και φυλακισθώ! Δέχομαι να κάτσω στας φυλακάς Συγγρού, μέχρις ότου λήξει η ποινή που θα μου βάλουν και για την απόδρασιν. Αλλά θα ξέρω ότι, αν βγω, θα γίνω πάλι άνθρωπος και αν έχω υγείαν και χρόνια θα ξαναφτιάξω την ζωή μου. Αλλά να φύγω από εδώ είναι αδύνατον. Ούτε να πλησιάσωμεν στα βαπόρια μπορούμε. Με χίλια βάσανα σου στέλνω αυτό το γράμμα. Έσβησαν όλα τα ιδανικά μου. Είμαι ένας απελπισμένος άνθρωπος, ένας χαμένος».

Το 1936, ο Κολοζώφ διαγράφηκε από το ΚΚΣΕ, ως "υμνητής της δυτικοευρωπαϊκής κουλτούρας". Συνελήφθη την 13η Δεκεμβρίου 1937, ως "πράκτορας της Ελλάδας" & "υπονομευτής της ΕΣΣΔ" & καταδικάστηκε σε θάνατο την 15η Φεβρουαρίου 1938. Λίγες ημέρες αργότερα εκτελέστηκε & έτσι τελείωσαν τα βάσανά του!

Πηγές:

-Fhorum.com.gr Γ. Δημητρακόπουλος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός,

- Γιώργος Κολοζώφ - Βικιπαίδεια (wikipedia.org)
 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου