ΟΟΣΑ: «Η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή χώρα του κόσμου στα τρόφιμα». «Φρένο» στην ακρίβεια ΠΑΝΤΟΥ εκτός από την Ελλάδα του Μητσοτάκη… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

ΟΟΣΑ: «Η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή χώρα του κόσμου στα τρόφιμα». «Φρένο» στην ακρίβεια ΠΑΝΤΟΥ εκτός από την Ελλάδα του Μητσοτάκη…

  «Φρένο» στην ακρίβεια διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ παγκοσμίως - Εξαιρείται η Ελλάδα! Σε επίπεδα που καταγράφονταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία...

 






«Φρένο» στην ακρίβεια διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ παγκοσμίως - Εξαιρείται η Ελλάδα! Σε
επίπεδα που καταγράφονταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποχώρησε ο
πληθωρισμός των τροφίμων στις περισσότερες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα της
Κυβέρνησης Μητσοτάκη...


Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Κορέα. Γκρεμίζεται το αφήγημα της κυβέρνησης περί μείωσης τιμών και ότι αποδίδουν τα μέτρα για την αποκλιμάκωση της ακρίβειας

 

Στις χειρότερες χώρες του ΟΟΣΑ σχετικά με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Η ετήσια μεταβολή στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων σε 38 βιομηχανικές χώρες μειώθηκε στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,2% τον προηγούμενο μήνα και πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 16,2% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2022.

Αντίθετα, η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στα τρόφιμα σε όλες τις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που σημαίνει ότι η ακρίβεια κυριολεκτικά «τσακίζει» τους Έλληνες.

Στην Ελλάδα, αν και ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,9%, η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει, διαμορφώνεται στο 6,7%, και η χώρα έχει την 4η χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Το αφήγημα της κυβέρνησης περί δήθεν «εισαγόμενου πληθωρισμού» καταρρέει άλλη μία φορά. Αν ο πληθωρισμός ήταν εισαγόμενος θα ήταν… μικρότερος, σύμφωνα τα παραπάνω στοιχεία. Αλλωστε πρωταθλητής στις αυξήσεις είναι το ελαιόλαδο (63,7% σε ένα έτος) που κάθε άλλο παρά εισαγόμενο είναι.

Εάν συνυπολογιστεί ότι η Ελλάδα έχει και από τους πιο χαμηλούς μισθούς στην ΕΕ τότε η ακρίβεια των τροφίμων καθίσταται απαγορευτική για την επιβίωση των Ελλήνων πολιτών!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), η ετήσια μεταβολή στις τιμές των καταναλωτικών τροφίμων σε 38 βιομηχανικές χώρες μειώθηκε στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,2% τον προηγούμενο μήνα και πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 16,2% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2022. Τα αναλυτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του ΟΟΣΑ αναμένονται αργότερα, εντός της ημέρας.

Η διαφορετική εικόνα

Η εικόνα στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Αν και ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,9% σε ετήσια βάση από 3,1% που ήταν τον Ιανουάριο, η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει με την τιμή του ελαιόλαδου να έχει κάνει άλμα 63,7% μέσα σε ένα έτος.


Ακολουθούν το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων με αύξηση 13,8% και τα φρούτα με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 12,3%.  Ειδικότερα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, ενισχύθηκαν κατά 6,7%, σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Τα μέτρα της κυβέρνησης…

 

Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα ακρίβειας που σαρώνει βασικά αγαθά. Μιλώντας χθες στο Mega ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναγνώρισε ότι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια: «Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλο τον πλανήτη καθώς ο πληθωρισμός είναι κάτι το οποίο ταλαιπωρεί όλους. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου μετά την κρίση και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αλλά και το εισόδημα ακόμα δεν έχει φτάσει εκεί που θέλουμε να φτάσει, αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά».


Μάλιστα προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει «μια σημαντική δράση που θα βοηθήσει πραγματικά τα νοικοκυριά τελικά να προμηθεύονται τα προϊόντα σε φθηνότερες τιμές,  Αυτό αφορά τον ‘e-katanaloti’».


Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης: «(…) Όλα αυτά, δεν είναι μέτρα τα οποία έχουν το αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή στην αγορά που εμείς θέλουμε να δούμε και θέλει να δει και ο καταναλωτής. Πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα γιατί τώρα εφαρμόζονται και πάντα υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση. Το επόμενο διάστημα θα αναβαθμίσουμε τον ‘e-katanaloti’ ώστε ένα νοικοκυριό πριν βγει από το σπίτι του να δημιουργεί τη δική του λίστα με τα προϊόντα και να βλέπει στα καταστήματα που είναι γύρω από το σπίτι του, πού μπορεί να αγοράσει τη λίστα αυτήν φθηνότερα».

Οπως αναφέρεται ο πληθωρισμός μειώθηκε στα 3/4 των χωρών του ΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση να καταγράφεται στην Πολωνία και τη Σουηδία, και τη μεγαλύτερη άνοδο στην Τουρκία.

Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται η Τουρκία, η Ουγγαρία και η Κορέα.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στις χώρες του ΟΟΣΑ συνέχισε να μειώνεται για 15ο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο 5,3% τον Φεβρουάριο, από 6,3% τον Ιανουάριο, και αυξήθηκε μόνο σε τέσσερις χώρες.




Σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ο ετήσιος ρυθμός των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκε στο 2,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου