Η σχέση μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης, χρυσού και πυρηνικού πολέμου… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η σχέση μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης, χρυσού και πυρηνικού πολέμου…

  Η λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη (AI) κατακλύζει τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, ο χρυσός ανέβηκε σαν πύραυλος τους τελευταίους δύο μήνες… Σήμερα, ...

 


Η λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη (AI) κατακλύζει τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, ο χρυσός ανέβηκε σαν πύραυλος τους τελευταίους δύο μήνες…


Σήμερα, ο κόσμος είναι πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον τρόμο του Able Archer το 1983. Ο χρυσός είναι και πάλι σε κίνηση, έχοντας αυξηθεί από 1.830 δολάρια ανά ουγγιά στις 5 Οκτωβρίου 2023, σε πάνω από 2.400 δολάρια σήμερα. Αυτό είναι ένα κέρδος 31% σε έξι μήνες. Είναι σύμπτωση αυτό;

 

 

Πηγή: Daily Reckoning
Από  JAMES RICKARDS
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Η λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη (AI) κατακλύζει τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, ο χρυσός ανέβηκε σαν πύραυλος τους τελευταίους δύο μήνες…

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο χρυσός διαπραγματευόταν στα 1.990 δολάρια. Δύο μήνες αργότερα, ο χρυσός διαπραγματεύεται πάνω από τα 2.400 δολάρια — ένα κέρδος 410 δολαρίων σε μόλις δύο μήνες.

Να λοιπόν μια ερώτηση:

Υπάρχει σχέση μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και χρυσού; Φαίνεται περίεργη ερώτηση. Αλλά όπως αποδεικνύεται, η απάντηση είναι ναι. Και παραδόξως, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Περιλαμβάνει τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η KGB ανησυχούσε βαθιά για την πιθανότητα ενός πρώτου πυρηνικού χτυπήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη την εποχή, ο Γιούρι Αντρόποφ ήταν επικεφαλής της KGB.

Ο φόβος του Andropov για ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα από τις ΗΠΑ βασίστηκε εν μέρει στην εκλογή του Ronald Reagan το 1980 και στο σχέδιο του Reagan να εγκαταστήσει πυραύλους μέσου βεληνεκούς Pershing II στην Ευρώπη.

Αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να είναι οπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές και θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Σοβιετική Ένωση μέσα σε λίγα λεπτά από την εκτόξευση. Αυτό έθεσε τις σοβιετικές πυρηνικές δυνάμεις σε συναγερμό τριχωτής σκανδάλης. Υιοθέτησαν μια στάση «εκκίνησης στην προειδοποίηση».

Αυτό σημαίνει ότι μόλις ανακαλυφθούν αξιόπιστα στοιχεία για ένα προγραμματισμένο πρώτο χτύπημα, η Σοβιετική Ένωση θα εξαπέλυε το δικό της πρώτο χτύπημα για να αποφύγει την καταστροφή των δυνάμεών της.

Η ειρωνεία ήταν ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ουσιαστικά σχέδια να εξαπολύσουν ένα πρώτο χτύπημα, αλλά η Σοβιετική Ένωση δεν το γνώριζε αυτό. Οι ομιλίες του Ρήγκαν για την «αυτοκρατορία του κακού» δεν έκαναν τίποτα για να κατευνάσουν τις σοβιετικές ανησυχίες.

AI και πυρηνική ετοιμότητα

Σε απάντηση, οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν ένα πρωτόγονο (με τα σημερινά πρότυπα) σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται VRYAN. Αυτό είναι ένα ρωσικό αρκτικόλεξο για: ξαφνική επίθεση πυρηνικών πυραύλων.

Ο VRYAN πήρε περίπου 40.000 στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές εισροές και υπολόγισε τη σχετική ισχύ της Σοβιετικής Ένωσης σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκφρασμένη ως ποσοστό παραγωγής. Το μοντέλο χρησιμοποίησε μια τιμή 100% για την ισοδυναμία της ΕΣΣΔ με τις ΗΠΑ

Η σοβιετική ηγεσία αισθάνθηκε άνετα ότι οι ΗΠΑ δεν θα εξαπέλυαν ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα εάν η ΕΣΣΔ μπορούσε να διατηρήσει μια τιμή 60%, αν και θεώρησαν ότι το 70% παρείχε ένα πιο άνετο περιθώριο.

Μια παραγωγή VRYAN 40% θεωρήθηκε το κρίσιμο όριο στο οποίο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αισθανθούν ότι θα μπορούσαν να εξαπολύσουν ένα πρώτο χτύπημα με αποδεκτό κίνδυνο οι Σοβιετικοί να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ένα επιτυχημένο δεύτερο χτύπημα.

Οι τιμές παραγωγής VRYAN ήταν σε σταθερή πτώση στην επικίνδυνη περίοδο 1981–1984 (το 1984, η παραγωγή VRYAN είχε μειωθεί στο 45%).

Το σύστημα VRYAN AI στο οποίο βασίστηκαν η KGB και το σοβιετικό Πολιτικό Γραφείο ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη σοβιετική απόφαση το 1981 να αυξήσει κατά πολύ τις συλλογές πληροφοριών με στόχο τον εντοπισμό των προετοιμασιών των ΗΠΑ για ένα πρώτο χτύπημα.

Παραλίγο καταστροφή

Αυτή η προσπάθεια συλλογής πληροφοριών ήταν πολύπλοκη σε σημείο ακραίου κινδύνου από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διεξήγαγαν ένα πολεμικό παιχνίδι στα τέλη του 1983, με την κωδική ονομασία Able Archer 83. Αυτό το πολεμικό παιχνίδι επρόκειτο να εξασκήσει ένα πυρηνικό χτύπημα στη Σοβιετική Ένωση.

Αποδείχθηκε ότι οι ΗΠΑ έκαναν πρόβα για ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα την ίδια ακριβώς στιγμή που η KGB έψαχνε για στοιχεία για ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα. Το Able Archer 83 παρείχε στην KGB περισσότερους από αρκετούς λόγους για να υποψιαστεί ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν όντως για ένα πρώτο χτύπημα υπό την κάλυψη ενός πολεμικού παιχνιδιού.

Η παραγωγή τεχνητής νοημοσύνης του VRYAN στη σχετική ισχύ των ΗΠΑ επιδεινώθηκε από τεράστιες αποτυχίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις σοβιετικές προθέσεις. Οι αναλυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υπέθεσαν ότι το μέλλον θα έμοιαζε με το παρελθόν και ότι οι σοβιετικές προειδοποιήσεις ήταν πραγματικά προπαγάνδα σχεδιασμένη να σταματήσει την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς των ΗΠΑ Pershing II στην Ευρώπη.

Οι αναλυτές πληροφοριών των ΗΠΑ ήταν επίσης ένοχοι για αυτό που ονομάζεται κατοπτρική απεικόνιση: την πεποίθηση ότι επειδή γνωρίζετε τις δικές σας προθέσεις, οι αντίπαλοί σας πρέπει να συμμερίζονται την άποψή σας. Σε αυτή την περίπτωση, οι ΗΠΑ υπέθεσαν ότι επειδή δεν είχαν πρόθεση να εξαπολύσουν ένα πρώτο χτύπημα, οι Σοβιετικοί πρέπει να είχαν καταλάβει αυτή την πρόθεση και επομένως δεν θα είχαν λόγο ανησυχίας.

Στην πραγματικότητα, οι Σοβιετικοί είχαν την αντίθετη άποψη βασισμένη εν μέρει στην παραγωγή VRYAN AI.

Ο κόσμος έφτασε πολύ κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα ως αποτέλεσμα αυτής της αλληλουχίας γεγονότων και της εσφαλμένης αντίληψης των προθέσεων. Μόνο όταν ένας στρατηγός των ΗΠΑ αποφάσισε να μην κλιμακωθεί μπροστά στις προετοιμασίες για το πρώτο χτύπημα των Σοβιετικών, και οι δύο πλευρές αποκλιμάκωσαν και η κρίση τελικά υποχώρησε.

Οι παραπάνω πληροφορίες δεν ήταν πλήρως κατανοητές από καμία πλευρά τη στιγμή της κλιμάκωσης. Από την πλευρά των ΗΠΑ, μόλις το 1990 η δημοσίευση μιας μελέτης με τίτλο Ο Σοβιετικός Πολεμικός Φόβος από το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εξωτερικών Πληροφοριών του Προέδρου (PFIAB) αποκαλύφθηκε κάτι σαν την πλήρη ιστορία.

Απειλές πυρηνικού πολέμου: Καλό για τον χρυσό

Αυτή η μελέτη ταξινομήθηκε αρχικά ως ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ. (Οι περισσότεροι πολίτες υποθέτουν ότι το ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης. Υπάρχουν όμως μυστικοί κωδικοί πρόσβασης που περιορίζουν την κυκλοφορία ορισμένων εγγράφων ακόμη και μεταξύ αυτών που έχουν εκκαθαριστεί με πρόσβαση ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ.

Στην περίπτωση του The Soviet War Scare , αυτοί οι περιορισμοί είχαν τις κωδικές ονομασίες UMBRA, GAMMA, ININTEL, NOFORN, NOCONTRACT, ORCON. Δεν μπορώ να συζητήσω τις δικές μου ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ άδειες, αλλά μπορώ να σας ενημερώσω ότι πολύ λίγοι αστυνομικοί θα μπορούσαν να δουν την έκθεση PFIAB με βάση αυτούς τους περιορισμούς.

Τι σχέση έχουν λοιπόν όλα αυτά με τον χρυσό;

Θαμμένο μέσα στο Σοβιετικό War Scare ήταν αυτό το απόσπασμα σχετικά με την αξιολόγηση των ΗΠΑ για τις απαιτήσεις συλλογής πληροφοριών της KGB που σχετίζονται με έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο:

Απαιτήσεις συλλογής VRYAN – Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι απαιτήσεις VRYAN ήταν η Νο. 1 (και επείγουσα) προτεραιότητα συλλογής για τη σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών… Είχαν την αποστολή να συλλέγουν:… παρακολούθηση της ροής χρημάτων και χρυσού στη Wall Street καθώς και της κίνησης κοσμήματα υψηλής ποιότητας, συλλογές σπάνιων έργων ζωγραφικής και παρόμοια αντικείμενα. (Αυτό θεωρήθηκε ως χρήσιμη γεωστρατηγική πληροφορία.) (Η έμφαση δίνεται)

Και εκεί είναι! Οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η KGB παρακολουθούσε την κίνηση του χρυσού ως κύριο δείκτη πυρηνικής επίθεσης.

Δεν το βρήκα εντελώς εκπληκτικό. Από το 2004 έως το 2010, ήμουν συνδιευθυντής μιας προσπάθειας της CIA που ονομάζεται Project Prophesy που εξέταζε τη δραστηριότητα των κεφαλαιαγορών ως μια έγκαιρη προειδοποίηση για μια εχθρική επίθεση.

Ο χρυσός ήταν ένα από τα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που βρισκόταν στη λίστα με τα αντικείμενα προς παρακολούθηση. Η ιδέα ήταν ότι εάν ένας στρατηγός ή ένας πολιτικός ηγέτης είχε εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με μια επίθεση, θα μετέτρεπαν τον πλούτο τους σε χρυσό για φύλαξη, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά από τις συνέπειες.

Η ουσία είναι ότι αυτή η αναφορά πληροφοριών και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι αρχαία ιστορία. Σήμερα, ο κόσμος είναι πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον τρόμο του Able Archer το 1983. Ο χρυσός είναι και πάλι σε κίνηση, έχοντας αυξηθεί από 1.830 δολάρια ανά ουγγιά στις 5 Οκτωβρίου 2023, σε πάνω από 2.400 δολάρια σήμερα. Αυτό είναι ένα κέρδος 31% σε έξι μήνες.

Είναι σύμπτωση αυτό; Μετά βίας. Μια στενή συσχέτιση τεράστιων κερδών σε χρυσό με σοβαρές απειλές πυρηνικού πολέμου είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να περιμένει κανείς.

Δυστυχώς, αυτές οι απειλές πυρηνικού πολέμου δεν εξαφανίζονται σύντομα. Αρκεί να δούμε την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο και τις πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης.

Υπάρχουν επίσης καταστάσεις στην Ουκρανία, τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ, τη Γάζα, την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ που αποκαλύπτουν ότι ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες.

Αυτά είναι κακά νέα για τον κόσμο, αλλά καλά νέα για τους επενδυτές χρυσού. Το ράλι που είδαμε τους τελευταίους έξι μήνες μόλις ξεκινά...


Σχολιάστε το άρθρο μας

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου