Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία. Η Ευρώπη προετοιμάζεται εντατικά για πόλεμο με τη Ρωσία η οποία προειδοποίησε ότι «θα απαντήσει στρατιωτικά»... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία. Η Ευρώπη προετοιμάζεται εντατικά για πόλεμο με τη Ρωσία η οποία προειδοποίησε ότι «θα απαντήσει στρατιωτικά»...

  Η Ρωσία εξοργίστηκε από το σχέδιο των ΗΠΑ να τοποθετήσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία: «Αποτελεί σοβαρή απειλή. Το ΝΑΤΟ   έχ...

 





Η Ρωσία εξοργίστηκε από το σχέδιο των ΗΠΑ να τοποθετήσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία: «Αποτελεί σοβαρή απειλή. Το ΝΑΤΟ έχει πλέον εμπλακεί πλήρως στη σύγκρουση. Θα απαντήσουμε στρατιωτικά»

 

Καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλωσόριζε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν την ανάπτυξη όπλων μεγάλης εμβέλειας. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης ότι μια νέα αμερικανική αντιαεροπορική βάση στην βόρεια Πολωνία, που έχει σχεδιασθεί για να εντοπίζει και να αναχαιτίζει βαλλιστικές πυραυλικές επιθέσεις ως τμήμα μιας ευρύτερης πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, είναι σε ετοιμότητα. Οι προετοιμασίες της Ευρώπης για είσοδο της σε έναν Παγκόσμιο πόλεμο είναι πλέον γεγονός…

 

Πηγές: The Guardian - Reuters - Deutsche Welle

Απόδοση & Σχολιασμός: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Οι ΗΠΑ θα τοποθετούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία από το 2026 και μετά, ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών. Αυτά τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων SM-6 και Tomahawk, είχαν απαγορευτεί στην ήπειρο έως ότου η Ουάσιγκτον ακύρωσε τη συνθήκη ορόσημο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου το 2019.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ «θα ξεκινήσουν την επεισοδιακή ανάπτυξη της ικανότητας πυρών μεγάλης εμβέλειας της Ομάδας Εργασίας πολλαπλών περιοχών στη Γερμανία το 2026, ως μέρος του σχεδιασμού για τη μόνιμη εγκατάσταση αυτών των δυνατοτήτων στο μέλλον. ."

Η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών αξιωματούχων στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

Τα οπλικά συστήματα που θα αναπτυχθούν στη Γερμανία θα περιλαμβάνουν τον αντιαεροπορικό πύραυλο SM-6, ο οποίος έχει βεληνεκές έως και 460 km (290 μίλια) και τον πύραυλο κρουζ Tomahawk, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 2.500 km.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το «αναπτυσσόμενο υπερηχητικό όπλο» θα τοποθετηθεί επίσης στη Γερμανία και θα έχει «σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια από τα σημερινά όπλα που βασίζονται στην ξηρά στην Ευρώπη». 

Η απόφαση να τοποθετηθούν μη πυρηνικούς πυραύλους κρουζ Tomahawk, SM-6 και υπερηχητικούς πυραύλους στη Γερμανία από το 2026 χαιρετίστηκε από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος είπε ότι «είναι αυτό που χρειαζόταν» στη στρατηγική ασφαλείας της κυβέρνησής του, παρόλο που η κίνηση προσέλκυσε σφοδρή κριτική εν μέσω φόβων ότι θα έκανε τη Γερμανία πιο ευάλωτη στις επιθέσεις.

Η Ρωσία εξοργίστηκε από το σχέδιο των ΗΠΑ να τοποθετήσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία: «Αποτελεί σοβαρή απειλή. Το ΝΑΤΟ έχει πλέον εμπλακεί πλήρως στη σύγκρουση. Θα απαντήσουμε στρατιωτικά»

 

Το στρατιωτικό σχέδιο που συμφωνήθηκε από το ΝΑΤΟ αποκαλείται «σοβαρή απειλή», ενώ ειδικοί στα οπλικά συστήματα προειδοποιούν για νέα κούρσα εξοπλισμών.

 

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για το σχεδιασμό εγκατάστασης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία, για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έχει προκαλέσει διπλωματική αναταραχή μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας και προκάλεσε συγκρίσεις με τις ευρωπαϊκές πυραυλικές κρίσεις της δεκαετίας του 1980.


Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αλληλοκατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν την κλιμάκωση την Πέμπτη, καθώς ειδικοί στον έλεγχο των όπλων προειδοποίησαν ότι η ανάπτυξη πυραύλων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά την κατάρρευση της συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέα κούρσα μαζικών εξοπλισμών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς το Βερολίνο, επιμένοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει στρατιωτικά στην απόφαση, η οποία, όπως είπε, στοχεύει να βλάψει τη ρωσική ασφάλεια και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει πλέον «εμπλακεί πλήρως στη σύγκρουση» και χαρακτήρισε την κίνηση «απλώς έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα μιας πορείας κλιμάκωσης».

«Οι απαραίτητες εργασίες για την προετοιμασία εξισορροπητικών αντιμέτρων από τις αρμόδιες ρωσικές κρατικές υπηρεσίες ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα και διεξάγονται σε συστηματική βάση», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του.

«Χωρίς νεύρα, χωρίς συναισθήματα, θα αναπτύξουμε μια στρατιωτική απάντηση, πρώτα απ’ όλα, σε αυτό το νέο παιχνίδι», δήλωσε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. 

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη κίνηση «πολύ σοβαρή απειλή» για τη Ρωσία, η οποία θα αναλυόταν προσεκτικά από τη Μόσχα, η οποία «θα λάβει προσεκτικά, συντονισμένα και αποτελεσματικά μέτρα για να περιορίσει το ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς σε ενημέρωση με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία για το αποτέλεσμα τη συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε:

«Η Βορειοατλαντική συμμαχία επιβεβαίωσε με σαφήνεια για μια ακόμη φορά την ουσία της. Είναι μια συμμαχία που δημιουργήθηκε σε μια εποχή αντιπαράθεσης με στόχο να διατηρήσει την αντιπαράθεση».

«Οι εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο κλιμακώνονται» ως ένα αποτέλεσμα, πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί πως οι στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ έρχονται πιο κοντά.

«Βλέπουμε τις αποφάσεις που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για να δημιουργήσει ξεχωριστούς κόμβους επιμελητείας σε πόλεις της Μαύρης Θάλασσας, η δημιουργία πρόσθετων εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, και βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα οι στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ κινούνται συνεχώς και σταδιακά προς την κατεύθυνση των συνόρων μας» είπε ο Πεσκόφ.

«Αυτό μας υποχρεώνει να αναλύσουμε σε βάθος τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην συζήτηση που έγινε.

Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Όλα αυτά θα απαιτήσουν από μας να λάβουμε μελετημένες, συντονισμένες και αποτελεσματικές απαντήσεις για να αποτρέψουμε το ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε το ΝΑΤΟ».

Γαλλία – Γερμανία – Ιταλία - Πολωνία συμφώνησαν στην ανάπτυξη πυραύλων βεληνεκούς άνω των 500 χλμ.

Παράλληλα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία υπέγραψαν σήμερα μια επιστολή προθέσεων, με στόχο την ανάπτυξη πυραύλων κρουζ βεληνεκούς άνω των 500 χιλιομέτρων, ώστε να καλύψουν το κενό στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο, που αποκαλύφθηκε, όπως λένε, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, μετά την τελετή υπογραφής, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί είπε ότι ο νέος πύραυλος θα αποτελέσει ένα μέσο αποτροπής. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα των συνεργαζόμενων χωρών και η Βρετανία. 

Ένα πρώτο προσχέδιο του όπλου θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του έτους αλλά οι ακριβείς προδιαγραφές του, όπως το βεληνεκές, θα καθοριστούν λεπτομερώς αργότερα.

Πως έχουμε φτάσει ένα βήμα πριν μια μεγάλη σύρραξη στην Ευρώπη…

Οι εκτοξευόμενοι πύραυλοι με βεληνεκές μεταξύ 500 km και 5.500 km απαγορεύονται στο ευρωπαϊκό έδαφος βάσει της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), που υπογράφηκε από τους Ronald Reagan και Mikhail Gorbachev το 1987. Επιπλέον των START-I και START-II Συνθήκες, η συνθήκη INF βοήθησε στη μείωση των πυρηνικών εντάσεων στην Ευρώπη αφού η Δύση και η ΕΣΣΔ πλησίασαν επικίνδυνα τον πυρηνικό πόλεμο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ Able Archer το 1983.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF το 2019 και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι από τους πύραυλους κρουζ της Ρωσίας παραβίασαν τη συνθήκη. Η Μόσχα το αρνήθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η κατάρρευση της συμφωνίας «θα είχε τις πιο σοβαρές συνέπειες».

Η Ρωσία συνέχισε να τηρεί τη συνθήκη και επέβαλε μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων που είχε απαγορεύσει. Ωστόσο, ο Πούτιν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας θα συνεχίσει να αναπτύσσει τέτοια όπλα, επικαλούμενος «εχθρικές ενέργειες» των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο κατασκευάζουν αυτά τα πυραυλικά συστήματα, αλλά τα έφεραν και στην Ευρώπη, στη Δανία, για χρήση σε ασκήσεις. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται στις Φιλιππίνες», εξήγησε τότε ο Πούτιν.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Δανίας εξασκήθηκαν με πυραύλους SM-6 τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ το Πεντάγωνο ανέπτυξε το οπλικό του σύστημα Typhon - το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους SM-6 και Tomahawk - στις Φιλιππίνες τον Απρίλιο. 



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου