Δυτικό «Think Tank»: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς νέα κρίση χρέους… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Δυτικό «Think Tank»: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς νέα κρίση χρέους…

  «Οι βαριές επενδύσεις σε «πράσινες» δαπάνες έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στα σημερινά δεινά της Ευρώπης. Δεν είναι όμως ο μόνος ένοχος.» - «Αυ...

 





«Οι βαριές επενδύσεις σε «πράσινες» δαπάνες έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στα σημερινά δεινά της Ευρώπης. Δεν είναι όμως ο μόνος ένοχος.» - «Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της  παρουσίασε έλλειμμα 3,5% το 2023. Επιπλέον, ενώ οκτώ μέλη βρίσκονται υπό εξέταση για υψηλά ελλείμματα, όλα εκτός από τέσσερα έχουν γενικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Το υπερβολικό χρέος γίνεται επίσης σοβαρό πρόβλημα για την ΕΕ. Ο λόγος του χρέους του 2023 προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν 81,7% σε ολόκληρη την Ένωση.»

 

«Οι οικονομικές επιδοτήσεις, ένα μεγάλο κράτος πρόνοιας και μια νέα ώθηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σημαίνει ότι όλα τα μέλη της ΕΕ εκτός από τέσσερα θα έχουν  δημοσιονομικά ελλείμματα το 2023 . Αν και το έλλειμμα δεν είναι ασυνήθιστο στις ανεπτυγμένες χώρες, ο αριθμός των μελών με έλλειμμα άνω του 3% είναι ανησυχητικός και μπορεί να απαιτήσει δράση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»

 

Πηγή: Mises Institute

Άρθρο του Aaron Sobczak

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Το Ludwig von Mises Institute for Austrian Economics, ή Mises Institute, είναι μια μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης με έδρα στο Auburn της Αλαμπάμα, και αποτελεί ένα κέντρο για την αυστριακή οικονομία. Όπως αντιλαμβάνεστε ένα άρθρο για την οικονομία της Ευρώπης από ένα τέτοιο Ινστιτούτο έχει μια βαρύτητα και σίγουρα τα παρακάτω γραφόμενα θα πρέπει να μας απασχολήσουν ιδιαιτέρως ως προς τις οικονομικές πολιτικές που πρόκειται να ακολουθήσει η Ευρώπη, άρα και η Ελλάδα, το επόμενο χρονικό διάστημα. Ακολουθεί το άρθρο σε απόδοση:

……………………………………………

Η Ευρώπη αντιμετώπισε πρόβλημα να εξισορροπήσει τον σχετικά μεγάλο αριθμό των δεσμεύσεών της για δαπάνες με την υποτονική οικονομική ανάπτυξη. Η ευρωπαϊκή οικονομία παρέμεινε  βασικά στάσιμη το 2023 , σε σύγκριση με την ανάπτυξη 2,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες . Οι οικονομικές επιδοτήσεις, ένα μεγάλο κράτος πρόνοιας και μια νέα ώθηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σημαίνει ότι όλα τα μέλη της ΕΕ εκτός από τέσσερα θα έχουν  δημοσιονομικά ελλείμματα το 2023 . Αν και το έλλειμμα δεν είναι ασυνήθιστο στις ανεπτυγμένες χώρες, ο αριθμός των μελών με έλλειμμα άνω του 3% είναι ανησυχητικός και μπορεί να απαιτήσει δράση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την τελευταία έκθεση, 11 κράτη  παραβίασαν τους κανόνες των κρατών μελών της ΕΕ έχοντας δημοσιονομικά ελλείμματα άνω του 3%. Τα μέλη της ΕΕ πρέπει τελικά να αποφασίσουν εάν τα ελλείμματα είναι αναγκαίο κακό ή εάν ορισμένες δεσμεύσεις δαπανών πρέπει να μειωθούν.

Μέρος αυτής της απόφασης θα εξαρτηθεί από το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει  διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για τα εν λόγω μέλη. Αυτή η αναθεώρηση έχει ήδη ξεκινήσει για πολλά μέλη της ΕΕ. Προς το παρόν, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία έχουν πλέον ανοικτές αναθεωρήσεις για τον καθορισμό των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων τους. Μέχρι στιγμής αυτό σημαίνει απλώς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύει την κατάσταση κάθε μέλους για να καθορίσει συστάσεις ή απαιτούμενες διορθώσεις. Αυτές οι αναθεωρήσεις λαμβάνουν υπόψη τις εξωτερικές συνθήκες και τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Διορθωτικές κριτικές όπως αυτή δεν είναι νέο φαινόμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πραγματικότητα, αυτές οι αναφορές βγαίνουν κάθε χρόνο, με αναφορές κατά την εποχή του Covid να περιλαμβάνουν ακόμη περισσότερα μέλη με υπερβολικά ελλείμματα. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της  παρουσίασε έλλειμμα 3,5% το 2023. Επιπλέον, ενώ οκτώ μέλη βρίσκονται υπό εξέταση για υψηλά ελλείμματα, όλα εκτός από τέσσερα έχουν γενικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Το υπερβολικό χρέος γίνεται επίσης σοβαρό πρόβλημα για την ΕΕ. Ο λόγος του χρέους του 2023 προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν 81,7% σε ολόκληρη την Ένωση.

Τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν κάνει ορισμένα μέλη να αρχίσουν να επιστρέφουν σε ένα επίπεδο οικονομικής  λιτότητας . Η Φινλανδία και η Γαλλία μείωσαν τις δαπάνες και  η Ισπανία άρχισε να αυξάνει σημαντικά τους φόρους. Αυτά τα μέτρα μπορεί να μην είναι αρκετά καθώς οι αμυντικές και οι «πράσινες» δαπάνες έχουν ξεπεράσει τις περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Γαλλία, παρουσιάζει δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5%, αλλά εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα διαθέσει αυξημένα 26,4 δισεκατομμύρια ευρώ στις  πράσινες δαπάνες το 2024. Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία έχει αφοσιωθεί ιδιαίτερα στο μετασχηματισμό της οικονομίας της για να ανταποκριθεί σε ορισμένες περιβαλλοντικές στόχους. Εν μέρει λόγω αυτού, οι αυξήσεις σε νέες δαπάνες και επενδύσεις έχουν δημιουργήσει τρύπες στον γερμανικό προϋπολογισμό, με δεκάδες δισεκατομμύρια να λείπουν από τις προτεινόμενες δαπάνες. Το γερμανικό ανώτατο δικαστήριο χρειάστηκε ακόμη και να περιορίσει τις δαπάνες καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπάθησε να αποσπάσει δισεκατομμύρια από ένα ειδικό ταμείο έκτακτης ανάγκης ως τρόπο να παρακάμψει το  συνταγματικό φρένο χρέους .

Οι βαριές επενδύσεις σε «πράσινες» δαπάνες έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στα σημερινά δεινά της Ευρώπης. Δεν είναι όμως ο μόνος ένοχος. Η Γαλλία έχει εντείνει ιδιαίτερα  τις προστατευτικές οικονομικές πολιτικές που αποσκοπούν στην τεχνητή προστασία ορισμένων εγχώριων βιομηχανιών. Αυτά τα εμπόδια στις επενδύσεις και τη συνεργασία με το εξωτερικό παρεμποδίζουν ακόμη περισσότερο την ήδη χρεωμένη γαλλική οικονομία. Αντί να αποθαρρύνει τις επενδύσεις, η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει να καλωσορίσει τις εξωτερικές επενδύσεις, τον ανταγωνισμό και την πρόοδο.

Η τελευταία μεγάλη πτυχή αυτής της δυναμικής είναι η ευρωπαϊκή αύξηση των αμυντικών δαπανών. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αρνούνται μέχρι στιγμής να βάλουν τις μπότες στο έδαφος για να αντισταθούν στην πρόοδο της Ρωσίας, η Ευρώπη μπορεί τελικά να χρειαστεί να χρηματοδοτήσει τη δική της άμυνα. Οι αμυντικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη  αυξήθηκαν κατά 16% από το 2022-23 , με  την Πολωνία να αυξάνεται σχεδόν κατά 70%. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούσαν παραδοσιακά μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας έτσι στα ευρωπαϊκά μέλη να επενδύσουν στις πράσινες υποδομές τους και στα προγράμματα δημόσιας βοήθειας. Αν και οποιοσδήποτε πόλεμος δεν είναι επιθυμητός, αυτό τουλάχιστον μπορεί να οδηγήσει σε μια αλλαγή όπου τα ευρωπαϊκά κράτη αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση των υποθέσεων της Ευρώπης.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ιστορικά μεγάλα κράτη πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός είναι συνηθισμένος σε μεγάλα ποσά οικονομικών επιδοτήσεων και δημόσιας βοήθειας. Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις αναστάτωσαν τη Γαλλία όταν ο οικονομικά κεντρώος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να  αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια ως μια προσπάθεια να διατηρήσει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα. Σοβαρές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων μπορεί να είναι απρόσιτες για τα περισσότερα μέλη της ΕΕ. Το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε πράσινες υποδομές είναι μέχρι στιγμής πιο ακριβές από ό,τι αξίζουν δεν έχει αντισταθμίσει την καλή σηματοδότηση που περιβάλλει τέτοια προγράμματα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές και τα προγράμματα δημόσιας βοήθειας. Οι ακτιβιστές πολιτικοί θα υποστηρίξουν αναμενόμενα αναποτελεσματικές πολιτικές για να συγκεντρώσουν την υποστήριξη του κοινού. Φαίνεται ότι οι αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες μπορεί τελικά να είναι αρκετά δημοφιλείς μεταξύ των Ευρωπαίων ψηφοφόρων ώστε να επιτρέψουν στους πολιτικούς να μειώσουν τις δαπάνες σε άλλους τομείς.



Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου