Η Ελλάδα ζέχνει θανατίλα… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Ελλάδα ζέχνει θανατίλα…

  Η δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα είναι απλώς τραγική. Η χώρα βιώνει μία πραγματική δημογραφική αυτοκτονία. Είναι φανερό ότι η Ελλάδα βρ...

 





Η δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα είναι απλώς τραγική. Η χώρα βιώνει μία πραγματική δημογραφική αυτοκτονία. Είναι φανερό ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στον τάφο. Βρισκόμαστε απέναντι σε ένα πολὺ βαθύτερο πρόβλημα, του οποίου ἡ υπογεννητικότητα αποτελεί μονάχα μία χαρακτηριστικὴ εκδήλωση.

 


Το πρόβλημα αυτ είναι υπαρξιακό. Και έχει να κάνει με μία ολόκληρη θεώρηση της ζωής: την ηδονιστική, υλιστική και ατομικιστική θεώρηση της ζωής που καλλιεργήθηκε στην εποχή της οικονομικής ευμάρειας, στηρίχθηκε στις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, και σε πολιτισμικό επίπεδο εκφράστηκε απ τα νεανικά κινήματα της δεκαετίας το '60 στην Δύση, ανατρέποντας οριστικά τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές και τούς πάγιους φυσικούς ρόλους των φύλων…

 


Γράφει το Ένζυμο

 

δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα είναι απλώς τραγική. χώρα βιώνει μία πραγματική δημογραφική αυτοκτονία. Οι θάνατοι είναι πλέον περισσότεροι από τις γεννήσεις (για να μην μιλήσουμε για τις χιλιάδες αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο). Ενδεικτικά, το 2023 είχαμε 71 χιλιάδες γεννήσεις και 127 χιλιάδες θανάτους. Ακόμη πιο ενδεικτικά, την σταθερή επικράτηση το θανάτου ναντι της ζωής μας την δίνει ζοφερή εικόνα της περιόδου 2015-2022, κατά την οποία οι θάνατοι ήταν κατά 355.315 περισσότεροι από τις γεννήσεις, πράγμα που ισοδυναμεί σχηματικά με την απώλεια του πληθυσμού μεγάλων νομών, όπως Λάρισα Αχαΐα.

 

δείκτης γονιμότητας έχει πέσει στο 1,38 και είναι από τους χαμηλότερους του ερωπαϊκού γηροκομείου (η Ευρώπη είναι πιο άτεκνη ήπειρος του κόσμου). μέση ηλικία στην Ελλάδα βρίσκεται στα 45,6 έτη. φυγή των νέων στο εξωτερικό συνεχίζεται σταθερά αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010 εξαιτίας της έλλειψης εργασιακής προοπτικής και ικανοποιητικών αποδοχών, αλλά και της επικρατούσας γενικής αποτελμάτωσης, που ωθεί τους πιο δραστήριους και δημιουργικούς ανθρώπους να σηκωθούν να φύγουν προτού τούς πνίξει μαυρίλα πο χει εγκατασταθεί για τα καλά στην χώρα.

 

Αν αναλογισθούμε τον συνδυασμό θάνατοι-γεννήσεις-μετανάστευση στο εξωτερικό (τούς τρεις παράγοντες πο καθορίζουν τον πληθυσμό μιας χώρας), τότε κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Και οι προοπτικές είναι οι πλέον δυσοίωνες, καθώς προβλέπεται ότι στο τέλος το αιώνα πληθυσμός θα είναι στα 6,38 εκατομμύρια π τα σημερινά 10,381, σε μία χώρα με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων (σύμφωνα την πρόσφατη κθεση το ΟΗΕ). Ήδη αριθμός τν συνταξιούχων αγγίζει σήμερα τα 2,5 εκατομμύρια. Είναι φανερό ότι Ελλάδα βρίσκεται ήδη με το να πόδι στον τάφο.

 

Ποιός θα κληθεί να υποστηρίξει το κοστοβόρο προνοιακ και συνταξιοδοτικό σύστημα, όταν συρρικνώνεται οικονομικά ενεργός πληθυσμός εξαιτίας της υπογεννητικότητας; μετανάστευση δεν μπορεί να αποτρέψει την δημογραφική κατάρρευση, φο δεν μπορεί καν να επιλύσει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. κατάρρευση θα λθει αναπόδραστα όταν θα αρχίσει να μειώνεται πληθυσμός και θα βρει την χώρα με ακόμη περισσότερους συνταξιούχους και ηλικιωμένους και με ακόμη λιγότερα παιδιά και εργαζομένους.

 

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες θα είναι σοβαρές. Οι γενιές το παραγωγικού πληθυσμού θα βρεθούν σε δεινή θέση, φο θα πρέπει να εργάζονται για να συντηρήσουν τούς συνταξιούχους, πο θα αποτελούν να πολ μεγάλο ποσοστό το πληθυσμού, ν οι διοι θα χρειαστεί να δουλεύουν και να φορολογούνται περισσότερο, αλλά να αμείβονται λιγότερο. Ατ κατάσταση επιδεινώνει αντικειμενικά την θέση τν ζευγαριών Πο θέλουν να κάνουν παιδιά, και σους αναζητών καλς ργασιακς προοπτικές. πότε δημογραφική κρίση ξύνεται περαιτέρω. Πιθανν να ξεσπάσει και νας «πόλεμος τν γενεν».

 

λλ πολ πι σοβαρ ζήτημα π την στήριξη το προνοιακο και συνταξιοδοτικο συστήματος είναι το παρξιακ ζήτημα της χώρας, πο για να λυθε χρειάζεται μία κοινωνία πο σφύζει π ζω και π νιάτα, για να μπορεί να πηρετήσει ψηλ δανικ και να πραγματοποιήσει μεγάλες λλαγές.

 

Ακόμη και γενναα μέτρα στήριξης της τεκνοποιίας και της οκογένειας -πο ρχονται σε ντίθεση με την κρατοσα δεολογία το θνομηδενισμο, το δονισμο και το ναρκισισμο- δεν μπορον -δυστυχς- να πιλύσουν το πρόβλημα, πως μς δείχνει μπειρία λλων χωρν πο λαβαν τέτοια μέτρα π σειρ τν, λλ δεν χουν καταφέρει να πιλύσουν το πρόβλημα. Πράγματι, το οκονομικ ζήτημα είναι σημαντικό. λλ είναι σημαντικ μόνον για σους θέλουν να κάνουν παιδιά. μως, καμμία οκονομικ λάφρυνση νίσχυση δεν μπορεί να πείσει τούς νθρώπους να κάνουν παιδιά. σφαλς, θα πρέπει να πάρχει μία καλ πολιτικ στήριξης τν ζευγαριν πο χουν θέλουν να κάνουν παιδιά. στόσο, ατ δεν μπορεί να παρακινήσει τν πόλοιπο κόσμο να τεκνοποιήσει. Είναι πλουστευτικ και λανθασμένο να πιστεύει κανες τι οι λληνες δεν κάνουν παιδιά, μόνο και μόνο πειδ δεν χουν λεφτά.

 

Βρισκόμαστε πέναντι σε να πολ βαθύτερο πρόβλημα, το ποίου πογεννητικότητα ποτελε μονάχα μία χαρακτηριστικ κδήλωση. Και το πρόβλημα ατ είναι παρξιακό. Και χει να κάνει με μία λόκληρη θεώρηση της ζως: την δονιστική, λιστικ και τομικιστικ θεώρηση της ζως πο καλλιεργήθηκε στν ποχ της οκονομικς εμάρειας, στηρίχθηκε στς δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, και σε πολιτισμικ πίπεδο κφράστηκε π τ νεανικ κινήματα της δεκαετίας το '60 στν Δύση, νατρέποντας ριστικ τς παραδοσιακς οκογενειακς δομς και τούς πάγιους φυσικος ρόλους τν φύλων. Βρισκόμαστε πέναντι στν κρίση νς πλανητικο πολιτισμο. πογεννητικότητα, λλωστε, δεν ποτελε μονάχα λληνικ ερωπαϊκ δυτικ πρόβλημα, λλ είναι σήμερα να παγκόσμιο πρόβλημα.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου