Ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως πύλη και πεδίο δοκιμών για τη μετάβαση στην ψηφιοποίηση και τα βιομετρικά δεδομένα, σύμφωνα με Think Tank… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως πύλη και πεδίο δοκιμών για τη μετάβαση στην ψηφιοποίηση και τα βιομετρικά δεδομένα, σύμφωνα με Think Tank…

  Η εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας Diia της Ουκρανίας θεωρείται πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο, διευκολύνοντας τις άδειες γάμου, τις πληρωμές ...

 





Η εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας Diia της Ουκρανίας θεωρείται πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο, διευκολύνοντας τις άδειες γάμου, τις πληρωμές και τη σχολική εκπαίδευση…

 

Ο πόλεμος ήταν ένα πρόσχημα για να οδηγηθεί η χώρα στην πλήρη ψηφιοποίηση της για το «καλό» των πολιτών της. Ίσως εδώ μπορούμε να εντοπίσουμε και τον κύριο λόγο που διεξάγεται αυτός ο παράξενος και ατελείωτος πόλεμος…

 

Πηγές: winepressnews.com & biometricupdate.com

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Η εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας της Ουκρανίας Diia (Diya) θεωρείται ως ένα καινοτόμο μοντέλο που ίσως άλλα έθνη θα μπορούσαν τελικά να αναπαράγουν, καθώς η Diia χρησιμοποιείται για την προμήθεια και τη διευκόλυνση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών και ηλεκτρονικών πληρωμών. Ο πόλεμος στη χώρα έχει λειτουργήσει ως πύλη και πεδίο δοκιμών για να δουν οι παγκοσμιοποιητές πόσο αποτελεσματική είναι η μετάβαση στην ψηφιοποίηση, σύμφωνα με μια αμερικανική ομάδα σκέψης (Think Tank). Με απλά λόγια ο πόλεμος ήταν ένα πρόσχημα για να οδηγηθεί η χώρα στην πλήρη ψηφιοποίηση της για το «καλό» των πολιτών της. Ίσως εδώ μπορούμε να εντοπίσουμε και τον κύριο λόγο που διεξάγεται αυτός ο παράξενος και ατελείωτος πόλεμος…

Μέχρι στιγμής, η πύλη Diia έχει πάνω από 21,7 εκατομμύρια χρήστες, με περισσότερες από 70 διαθέσιμες κυβερνητικές ψηφιακές υπηρεσίες. Η εφαρμογή διαθέτει 14 ψηφιακά έγγραφα, όπως ταυτότητα, βιομετρικό διαβατήριο, φοιτητική ταυτότητα, άδεια οδήγησης, ασφαλιστήριο συμβόλαιο εγγραφής οχήματος, φορολογικό αριθμό, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό IDP και 21 άλλες υπηρεσίες.

Τον Ιούνιο, η Ουκρανία έγινε η πρώτη χώρα που πρόσφερε διαδικτυακές τελετές γάμου, επιτρέποντας στον Roman Lozynskyi και την αρραβωνιαστικιά του Svitlana Kisilova να παντρευτούν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ψηφιακής ταυτότητας της χώρας Diia.

 

Ο γάμος μεταξύ του βουλευτή της Ουκρανίας Lozynskyi και της πανεπιστημιακής λέκτορα Kisilova επικυρώθηκε με ψηφιακές υπογραφές στο Diia , που επιτρέπει στους Ουκρανούς να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα όπως ταυτότητες, βιομετρικά διαβατήρια και άδειες οδήγησης. Η εφαρμογή δίνει επίσης πρόσβαση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, με κύριο στόχο να φέρουν όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο.

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ουκρανίας μέσω της Diia είναι σημαντικός για περισσότερα από 30.000 ζευγάρια που έχουν εγγραφεί για διαδικτυακούς γάμους από τότε που κυκλοφόρησε η υπηρεσία, χωρίς φυσικά να πάνε στην εκκλησία. Ο κόσμος και οι θιασώτες της Νέας Τάξης δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην Ουκρανία και στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί την ψηφιακή της ταυτότητα και την ψηφιακή δημόσια υποδομή της (DPI) για να ενισχύσει την οικονομία της, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται τον εαυτό της από τη…ρωσική εισβολή.


Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, η Ουκρανία και ο Ζελένσκι έψαχναν ήδη να γίνουν νέος κόμβος και κέντρο ψηφιακής ανάπτυξης, όπως η ψηφιοποίηση όλων των έντυπων και φυσικών εγγράφων, των περιουσιακών στοιχείων και των ψηφιακών ταυτοτήτων και των διαβατηρίων εμβολίων, μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων. .


Όλο αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία. Τα ιδιωτικά συμφέροντα, οι κεντρικές τράπεζες και η μεγάλη τεχνολογία σε συνεννόηση με τους Ιησουίτες χειριστές της, είχαν σχέδια να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον πόλεμο για να δικαιολογήσουν ότι κάνουν την Ουκρανία ένα sandbox για να δουν τι λειτουργεί και τι όχι, ενώ οι «κακοί ηθοποιοί» και οι πολιτικοί το χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την πολυπολικότητα με πολέμους και πραξικοπήματα. Ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική εξόδου για ένα δολάριο υπο κατάρρευση και η αντικατάσταση με ψηφιακά αναγνωριστικά, και CBDC και περιουσιακά στοιχεία με διακριτικά βιομετρικών δεδομενων. 

Οι αποδόσεις των ψηφιακών υποδομών αποκαλύφθηκαν την εποχή της κρίσης του πολέμου…


Η απειλή για την κυριαρχία της Ουκρανίας αποκάλυψε τον ουσιαστικό ρόλο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιακής υποδομής για την ενίσχυση όχι μόνο της αποτελεσματικότητας αλλά και της εθνικής ανθεκτικότητας, γράφει το Ινστιτούτο Brookings. Η δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αναλύει τις τεχνικές λύσεις που συνέβαλαν στην επιτυχία της χώρας στην ψηφιοποίηση. Αυτό περιλαμβάνει την Diia, την υπηρεσία ηλεκτρονικών προμηθειών Prozorro και την Trembita, μια διαλειτουργική, αποκεντρωμένη κυβερνητική πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων που βασίζεται στο οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα X-Road της Εσθονίας.


Η Diia είναι η πιο σημαντική καινοτομία που εισήγαγε η ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Brookings. Με τα θεμελιώδη κομμάτια των Trembita και Diia, η Ουκρανία μπόρεσε να επεκτείνει γρήγορα την Diia για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης υπηρεσιών για εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα (IDPs), οικονομική βοήθεια, καταγραφή ζημιών περιουσίας και αποζημίωση, αναφορά συντεταγμένων των ρωσικών στρατευμάτων, αγορά πολεμικών ομολόγων και άλλα. Η τελευταία καινοτομία που εισήχθη είναι οι ψηφιακές κάρτες βετεράνων .


Ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, η ανταμοιβή για τις κυβερνητικές λειτουργίες και την ανθεκτικότητα των πολιτών μπορεί να είναι «εξαιρετική ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές», καταλήγει η έκθεση. Η Brookings υπογραμμίζει επίσης τη συνεργασία της Ουκρανίας με την Εσθονία ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η αξιοποίηση λύσεων ανοιχτού κώδικα μπορεί να επιταχύνει την ψηφιοποίηση.


Η εφαρμογή έχει γίνει το σημείο εκκίνησης για ένα ευρύτερο ψηφιακό οικοσύστημα εφαρμογών που συνδέονται με την Diia. Η χώρα έκανε το Diaa ανοιχτού κώδικα τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.


«Ανθεκτικά» κρατικά μητρώα


Η Ουκρανία χρησιμεύει επίσης ως παράδειγμα για το πώς η ψηφιακή δημόσια υποδομή μπορεί να κάνει τα κρατικά μητρώα ανθεκτικά σε κρίσεις όπως ο πόλεμος, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ένα άλλο think tank της Ουάσιγκτον. Η έκθεση τονίζει τις διαφορές μεταξύ των κρουσμάτων DPI σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ζάμπια.


Για να προστατευθεί τόσο από φυσικές επιθέσεις όσο και από κυβερνοεπιθέσεις, η πλατφόρμα Diia δεν αποθηκεύει δεδομένα απευθείας. Αντίθετα, έχει πρόσβαση σε πληροφορίες από αποκεντρωμένες βάσεις δεδομένων με τη βοήθεια της Trembita και του συστήματος αυτοματισμού Vulyk .


«Με περισσότερα από 100 διασκορπισμένα κρατικά μητρώα και βάσεις δεδομένων, το σύστημα αποθήκευσης δεδομένων της Ουκρανίας είναι λιγότερο ευάλωτο σε εξωτερικές επιθέσεις από τα κεντρικά συστήματα όπως το India Stack», σημειώνει το CSIS. 

Η Ουκρανία ψηφιοποίησε σχεδόν όλα τα κρατικά της μητρώα μεταξύ 2016 και 2020, η Trembita κυκλοφόρησε για να διασφαλίσει την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ χρηστών και κρατικών βάσεων δεδομένων παράλληλα με τη Vulyk, η οποία αποθηκεύει ψηφιακά αρχεία από περίπου 600 κέντρα διοικητικών υπηρεσιών. Η Trembita άνοιξε επίσης το δρόμο για την κυκλοφορία της Diia το 2020, τυποποιώντας τη μορφοποίηση και την κοινή χρήση δεδομένων, σύμφωνα με τη μελέτη περίπτωσης.


Μια πύλη για την εκπαίδευση


Η ψηφιοποίηση δεν δίνει μόνο "πλεονέκτημα" στην Ουκρανία στο πεδίο της μάχης αλλά και στις τάξεις. Μια έκθεση από το βρετανικό πρακτορείο Wonghe που εστιάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναλύει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να εκπαιδεύσει και να επανεκπαιδεύσει τον πληθυσμό της για να ενισχύσει την ψηφιακή οικονομία της.


Ένα μέρος αυτών των προσπαθειών είναι η Diia.Osvita, μια διαδικτυακή πύλη ψηφιακής εκπαίδευσης που παρέχει εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως μέρος του έργου Diia.Digital Education. Πέρυσι, η Ουκρανία κυκλοφόρησε επίσης μια εφαρμογή που ονομάζεται Mriia για Ουκρανούς μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους τους. Η εφαρμογή παρέχει μια ψηφιακή ταυτότητα για τα παιδιά μαζί με πληροφορίες σχετικά με εκπαιδευτικά προγράμματα, μαθήματα, βίντεο, εξωσχολικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς και συλλόγους. 

Σχόλιο: Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε πως και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα «προόδου» ψηφιοποίησης, μόνο που στην περίπτωση μας δεν επιστρατεύτηκε ένας πόλεμος για να μας οδηγήσει σε αυτά, αλλά τα μνημόνια με τα οποία εκχωρήσαμε πλούτο και εθνική κυριαρχία και φυσικά η πανδημία…




Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου