Τα ποσά για τις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τα ποσά για τις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών

Αποτελέσματα 9μήνου ανακοίνωσαν οι τράπεζες, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου και την ολοκλήρω...


Αποτελέσματα 9μήνου ανακοίνωσαν οι τράπεζες, με το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τους επόμενους μήνες και μέχρι τα τέλη Απριλίου (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα).

Αρχικά θα αναφέρουμε ότι είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτό από το ευρύ επενδυτικό κοινό, ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου για τις οποίες γίνεται λόγος, δε θα είναι οι τελευταίες, αλλά η αρχή ενός κύκλου αυξήσεων κατά τα προσεχή έτη, έτσι ώστε στην επόμενη 5ετία να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, με απώτερο στόχο να αποφευχθεί η κρατικοποίηση των τραπεζών. Μάλιστα, κάνουμε αυτήν την επισήμανση, γιατί πολλοί πιστεύουν ότι με τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα γίνουν τελειώνουν τα προβλήματα.

Θα πρέπει, επίσης, να γίνει αντιληπτό, ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών δεν αποκλείεται να αυξηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα (έστω σε ένα βαθμό), αφού, παρά τα μικρά σημάδια βελτίωσης στην ελληνική οικονομία, το πρόβλημα των επισφαλειών συνεχίζει να οξύνεται τους τελευταίους μήνες.

Πάμε λοιπόν σε αυτό το σημείο, με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις των τραπεζών, να δούμε τις αρχικές αυξήσεις κεφαλαίου (με βάση το 10%, το πλέον συντηρητικό σενάριο) που θα χρειαστούν να γίνουν μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Έτσι λοιπόν, στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι 15,5δις ευρώ (9,7 για την ΕΤΕ και 5,8δις για την Eurobank), κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια αύξηση κεφαλαίου (σύμφωνα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης) περίπου στο 1 με 1,1δις ευρώ. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, σύμφωνα με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής, είναι 1,7δις ευρώ. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι και σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμη και ένα Reverse Split στη μετοχή.

Στην καλύτερη θέση από όλους φαίνεται να είναι η Alpha Bank, με τις κεφαλαιακές ανάγκες να είναι περίπου στα 4,6δις ευρώ, ενώ με βάση τις λογιστικές καταστάσεις και τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν, η αύξηση κεφαλαίου προσδιορίζεται περίπου στα 200 με 250εκ ευρώ. Θυμίζουμε ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι 730εκ ευρώ, κάτι το οποίο καθιστά πιο εύκολα διαχειρίσιμη την αύξηση κεφαλαίου.

Τέλος, στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες είναι 7,4δις ευρώ, με την αύξηση κεφαλαίου να προσδιορίζεται περίπου στα 500εκ ευρώ. Θυμίζουμε ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι 390εκ ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι σίγουρα θα χρειαστεί ένα Reverse Split στη μετοχή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου