Αμολάνε νέο ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο οι Τούρκοι - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Αμολάνε νέο ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο οι Τούρκοι

Την αγορά του νέου πλοίου σεισμικών ερευνών, νορβηγικής προέλευσης και μήκους 85 μέτρων, ονόματι «Polarcus Samur», ανακοίνωσε ο υπουργό...


Την αγορά του νέου πλοίου σεισμικών ερευνών, νορβηγικής προέλευσης και μήκους 85 μέτρων, ονόματι «Polarcus Samur», ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.
Το νέο σκάφος, που κόστισε στην Άγκυρα 130.000.000 ευρώ, θα μετονομαστεί σε «Βarbaros Hayrettin Paşa». Αποστολή του θα είναι η διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών.
Το σκάφος έχει ήδη φτάσει στην Τουρκία και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εταιρίας Ερευνών Πετρελαίου Αλί Ριζά Τοϊγκάρ, «μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος έξι χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011. Είμαστε υπερήφανοι που το αποκτήσαμε». Και μπορεί το σκάφος, το οποίο θα βαφτεί στα χρώματα της τουρκικής σημαίας, να ξεκινά τα «ερευνητικά» ταξίδια του στις 20 Φεβρουαρίου από τη Μαύρη Θάλασσα, όμως είναι σαφής η στόχευσή του: το ΝΑ Αιγαίο και η ελληνική υφαλοκρηπίδα γενικότερα.
Η Άγκυρα βιάζεται...
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΤ» που ανέδειξε το θέμα, «πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι η TPAO είχε ξεκινήσει διαγωνισμό ναυπήγησης πλοίου σεισμικών ερευνών από τουρκικά ναυπηγεία και είχε ήδη λάβει προσφορές για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου σκάφους. Όμως, η παραλαβή του προβλεπόταν ότι θα ολοκληρωθεί το 2015 κι αυτή η ημερομηνία φαίνεται πως θεωρήθηκε μακρινή για τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. 
Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει στην εφημερίδα 'Zaman' πως μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν οι Ελληνοκύπριοι στη Μεσόγειο θεωρήθηκε άμεση ανάγκη η προμήθεια ενός σύγχρονου σκάφους θαλάσσιων ερευνών από την εταιρία TPAO... Η αγορά από την Τουρκία ερευνητικού σκάφους, αντί ναυπήγησης, δείχνει βιασύνη της γείτονος η οποία κατά τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων σχετίζεται και με τη συζήτηση περί ΑΟΖ στην Ελλάδα. 
Η απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει νορβηγικό πλοίο σεισμικών ερευνών, με μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες, τρισδιάστατης απεικόνισης, προϊδεάζει για το επόμενο βήμα που θα είναι να προβεί σε προκλήσεις. Σε Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν (το θεωρούν σχεδόν βέβαιο) ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ -και μάλιστα στα οικόπεδα για τα οποία η κυβέρνηση ήδη έχει προκηρύξει διαγωνισμούς και έχει προχωρήσει σε αναθέσεις-και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 
Στόχος, στη μεν κυπριακή ΑΟΖ να αμφισβητήσει εμπράκτως το δικαίωμα της Λευκωσίας να προχωρά σε διαγωνισμούς με ξένες εταιρίες για έρευνες και αξιοποίηση των κοιτασμάτων, στις δε ελληνικού ενδιαφέροντος θαλάσσιες περιοχές, να προκαταλάβει τις κινήσεις της Αθήνας ενόψει πιθανής ανακήρυξης ΑΟΖ ή κατάθεσης συντεταγμένων στο ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα.
Από "Ελεύθερο Κόσμο"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου