Ανησυχεί για την "ακροδεξιά" η ΕΕ. Μήπως να ανησυχούσε για την ανεργία ή την φτώχεια; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ανησυχεί για την "ακροδεξιά" η ΕΕ. Μήπως να ανησυχούσε για την ανεργία ή την φτώχεια;

Βαθιά ανήσυχος δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς, καθώς η Ε.Ε και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν αν...


Βαθιά ανήσυχος δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς, καθώς η Ε.Ε και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν με τη δέουσα προσοχή την άνοδο της δράσης ακροδεξιών οργανώσεων και κομμάτων και ζητά αναθεώρηση της νομοθεσίας για την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων.

Τη βαθύτατη ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές κυβερνήσεις, δεν αντιμετωπίζουν με την επιβαλλόμενη προσοχή, την άνοδο της δράσης των ρατσιστικών ακροδεξιών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων, εκφράζει, σε δημόσια παρέμβασή του τη Δευτέρα, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μούιζνιεκς.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Επίτροπος σημειώνει ότι κάθε δεύτερη ημέρα έχουμε και μία ρατσιστική επίθεση και υπενθυμίζει ότι από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012, έχουν καταγραφεί περίπου 220 ρατσιστικές επιθέσεις. Ο Επίτροπος υπενθυμίζει ακόμη ότι, στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα, είχε τονίσει ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των εγκλημάτων μίσους και της ατιμωρησίας των υπαιτίων.

Το ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα, κατά τον Επίτροπο, είναι ότι η αυξανόμενη επιρροή των ρατσιστικών ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων στην κοινωνία, τους επέτρεψε την είσοδο στα εθνικά κοινοβούλια και στις κυβερνήσεις, απ' όπου προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους μέσω συμμαχιών. Στην Ουγγαρία για παράδειγμα, αναφέρει ο κ. Μούιζνιεκς, «το ακροδεξιό πολιτικό κόμμα Jobbik, που εμφανίσθηκε με τον μανδύα του «ριζικά πατριωτικού κόμματος» είναι τρίτη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας, γεγονός που ισχύει τόσο για την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, όσον και για το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών στην Σουηδία, που έχει νεοναζιστικές ρίζες».

Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους ότι η παρουσία τέτοιων κομμάτων στα εθνικά κοινοβούλια, προσδίδει αξιοπιστία και νομιμότητα στον πολιτικό εξτρεμισμό, που συνδέεται με εγκλήματα μίσους και ρατσιστικές επιθέσεις. Πολλές παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στην Ουγγαρία, την Ιταλία και την Σερβία, αναφέρει ο Επίτροπος.

Από "Ελεύθερο Κόσμο"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου