Δραματικές εκκλήσεις από ευρωζώνη για υπευθυνότητα και «πολιτική σταθερότητα» στην Ελλάδα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Δραματικές εκκλήσεις από ευρωζώνη για υπευθυνότητα και «πολιτική σταθερότητα» στην Ελλάδα

Προειδοποιήσεις σε αυστηρούς τόνους, αλλά και κάλεσμα υπευθυνότητας προς την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, απηύθυνε η Ευρωζώνη, μετά το π...

Προειδοποιήσεις σε αυστηρούς τόνους, αλλά και κάλεσμα υπευθυνότητας προς την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, απηύθυνε η Ευρωζώνη, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Του ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, ζήτησε από τα ελληνικά κόμματα «για το καλό της χώρας τους να διαφυλάξουν την πολιτική σταθερότητα, χάρη στην οποία το Πρόγραμμα της Προσαρμογής επανήλθε εντός τροχιάς και η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε». Ο κ. Ρεν δεν έκρυψε επίσης τον έντονο προβληματισμό του για το νέο φαύλο κύκλο εσωστρέφειας στον οποίο εισήλθε η πολιτική ζωή της Αθήνας. «Αγαπώ την Ελλάδα, αλλά θέλω να περάσουμε ένα Eurogroup χωρίς να είναι η Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής και ένα καλοκαίρι επιτέλους χωρίς ελληνική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, στον Έλληνα ομόλογό τους, Γιάννη Στουρνάρα.

Προειδοποιήσεις για την ανάγκη εφαρμογής του Προγράμματος απηύθυνε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ. «Δεν θέλω να μπω σε εικασίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καταλαβαίνω τη δύσκολη κατάσταση και εύχομαι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα καταλάβουν την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ τους και της εφαρμογής του Προγράμματος».
Σημειώνεται ότι ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Την ανάγκη τήρησης, πάση θυσία, του σφικτού αυτού χρονοδιαγράμματος υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους οι κ.κ. Νταϊσελμπλουμ και Ρεν. Μόνο έτσι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την έγκριση της δόσης από το Eurogroup και τα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης, μέχρι το τέλος Ιουλίου. Πρόκειται για απώτατο καταληκτικό όριο, μετά το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναστείλει την καταβολή δόσεων προς την Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του σε ένα Πρόγραμμα είναι αυτό να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες. Με δεδομένο όμως ότι ορισμένες εθνικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν εφαρμόσει τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου για την επιστροφή κερδών τους στην Ελλάδα, ενώ τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι χαμηλότερα του αναμενομένου, το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα παρουσιαστεί χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ θα πρέπει να διακόψει τη χρηματοδότησή του ένα χρόνο πριν την εμφάνιση αυτού του κενού.

Στόχος της Ευρωζώνης είναι να καταβληθεί τώρα η δόση, με την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο για να γίνει η συζήτηση περί της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μετά τις Γερμανικές εκλογές. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πάρει τη δόση εγκαίρως, τότε θα μπει σε νέες περιπέτειες. Ενδεικτική της απόλυτα σκληρής στάσης που τηρεί η Ευρωζώνη είναι η απάντηση που δόθηκε στο αίτημα του Κυπρίου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη να αναπροσαρμοστούν οι όροι του Κυπριακού Μνημονίου, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. «Το Πρόγραμμα που έχει υπογραφεί και η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν, τηρώντας κατά γράμμα τη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταϊσελμπλουμ, διαλύοντας εν τη γενέσει τους τις όποιες Κυπριακές ελπίδες διαπραγμάτευσης.


Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), χωρίς τα χρήματα αυτά να προσμετρώνται στο χρέος των οικείων κρατών. Από τη συμφωνία αυτή ενδεχομένως να επωφεληθούν και η Ελλάδα και η Κύπρος, αφού όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση θα εξετάζονται κατά περίπτωση και αιτήματα «αναδρομικής ισχύος του μέτρου». Τα σχετικά αιτήματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση, από το φθινόπωρο του 2014 και έπειτα, όταν θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως, η όποια ελάφρυνση που θα επιτευχθεί θα είναι μικρή και δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Κύπρο. Και αυτό διότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί σε πρώτη φάση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, θα είναι 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από "Καθημερινή"

1 σχόλιο

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου