Ξήλωσαν το μνημείο αγνοουμένων στη Λήδρας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ξήλωσαν το μνημείο αγνοουμένων στη Λήδρας

Ξήλωσαν το μνημείο αγνοουμένων στη Λήδρας Τεχνικοί και όχι πολιτικοί οι λόγοι διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ Σε μια χ...


Ξήλωσαν το μνημείο αγνοουμένων στη Λήδρας
Τεχνικοί και όχι πολιτικοί οι λόγοι διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Σε μια χρονική στιγμή όπου η μνήμη όλων γυρίζει πίσω 35 χρόνια, τις μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής και το συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων αποτελεί μια από τις μαύρες σελίδες της κυπριακής τραγωδίας, η ενέργεια των αρμοδίων να ξηλώσουν το σημείο αναφοράς σ’ εκείνους που αναζητούνται από το 1974, ήταν μια πράξη που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο λόγος για το σημείο που βρίσκεται στην οδό Λήδρας. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους ήταν πως υπήρχε ανάγκη να μετακινηθεί το μνημείο για τεχνικούς λόγους. Ωστόσο, δεν εκφεύγει της μνήμης κανενός ότι την απομάκρυνση του είχε ζητήσει στο παρελθόν η τ/κυπριακή πλευρά. Κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαίωναν χθες πως η όλη εξέλιξη δεν περιείχε καμιά πολιτική σκοπιμότητα. Χθες λίγο πριν το μεσημέρι εργάτες μετέβησαν στο τέρμα της οδού Λήδρας και άρχισαν να κατεβάζουν τις φωτογραφίες των αγνοουμένων από το χώρο όπου είχε δημιουργηθεί προκειμένου να υπενθυμίζει στους επισκέπτες μια από τις τραγικές πτυχές του 1974. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αναστάτωση και συνάμα ερωτηματικά όχι μόνο για την ενέργεια να ξηλωθεί το σημείο αναφοράς στους αγνοούμενους αλλά κυρίως για τη χρονική στιγμή που επιλέγηκε να γίνει αυτό.
Το όλο θέμα ηγέρθη πριν από αρκετό καιρό εξ αφορμής επιστολής που είχε σταλεί από την κλαδική των υπαλλήλων του τελωνείου μέσα από την οποία τονιζόταν το ακατάλληλο του κτιρίου μέσα στο οποίο στεγάζονταν μαζί με τους αστυνομικούς. Το Υπουργείο Εργασίας ως το αρμόδιο για την ασφάλεια των χώρων εργασίας αφού εξέτασε το συγκεκριμένο κτίριο το έκρινε ακατάλληλο και επικίνδυνο και εισηγήθηκε τη διεξαγωγή έργων. Μετά από σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπουργείων (Εξωτερικών, Εργασίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης) αποφασίστηκε ότι ο μόνος προσφερόμενος χώρος για προσωρινή μετακίνηση των υπηρεσιών μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης του παλαιού κτηρίου στο τέρμα της Λήδρας ήταν το σημείο όπου βρισκόταν το μνημείο για τους αγνοούμενους. Και αυτό γιατί οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση, κυρίως νοτιότερα του σημείου όπου βρίσκεται σήμερα το σημείο ελέγχου, θα ερμηνευόταν διαφορετικά και θα έστελνε αρνητικά πολιτικά μηνύματα. Ακολούθησε συνεννόηση με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων προκειμένου να ζητηθεί η συγκατάθεσή της ώστε να ξηλωθεί το μνημείο για να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, ανέφερε στον “Φ” ότι δόθηκε η συγκατάθεση νοουμένου ότι θα τους παραχωρηθεί άλλος χώρος ώστε να τοποθετήσουν τις φωτογραφίες των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου υπήρξε από μέρους των εμπλεκομένων υπουργείων δέσμευση ότι θα τους δοθεί άλλος χώρος για να στήσουν προσωρινά το μνημείο τους.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές μας ανέφεραν ότι οι φωτογραφίες θα φυλαχθούν και ότι η δέσμευση είναι πως μόλις ολοκληρωθούν τα έργα και οι υπηρεσίες επιστρέψουν στην προηγούμενη τους θέση τότε το μνημείο θα ξαναστηθεί. Πάντως από πλευράς συγγενών αγνοουμένων υπήρξε κατηγορηματική τοποθέτηση ότι σε περίπτωση που εντοπίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να μην στηθεί εκ νέου το μνημείο τότε θα αντιδράσουν έντονα. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φ» ότι η όλη ενέργεια ήταν καθαρά τεχνική και δεν υπήρξε οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα. Οι ίδιοι κύκλοι απέρριψαν κατηγορηματικά πως η μετακίνηση του μνημείου θα πρέπει να συνδεθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο με απαιτήσεις που είχε εκφράσει στο παρελθόν το κατοχικό καθεστώς. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η απόφαση είχε ληφθεί πριν από ένα μήνα και όλοι ανέμεναν σχετική ενημέρωση από πλευράς του τμήματος δημοσίων έργων για το πότε θα ξεκινούσαν τα έργα. Αντί όμως οποιασδήποτε ειδοποίησης προσωπικό του τμήματος δημοσίων έργων μετέβηκε χθες στο τέρμα της οδού Λήδρας και άρχισε να ξηλώνει.
Θα μεταφερθούν εκεί προσωρινά αστυνομία- τελωνείο Εγινε με τη συγκατάθεση της Επιτροπής Αγνοουμένων
Από "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου