Εκθεση - βόμβα υπέρ των Σκοπίων - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Εκθεση - βόμβα υπέρ των Σκοπίων

Μήνυμα της Αθήνας για βέτο και ότι κόκκινη γραμμή παραμένει η επίλυση του θέματος της ονομασίας ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ευρωπορεία...


Μήνυμα της Αθήνας για βέτο και ότι κόκκινη γραμμή παραμένει η επίλυση του θέματος της ονομασίας ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ευρωπορείας της FΥRΟΜ
Με το μήνυμα ότι οι αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων λαμβάνονται ομόφωνα από τα κράτη-μέλη και ότι για την Ελλάδα η επίλυση του ονόματος αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ, απάντησε η Αθήνα στη σπουδή της Κομισιόν να εισηγηθεί στην ετήσια έκθεση προόδου την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.
Ο ΑΝΥΠΕΞ, Δ. Δρούτσας, ύστερα από σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι η τελική απόφαση ανήκει στα κράτη-μέλη, άρα και στην Ελλάδα, και ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση, προσθέτοντας ότι στο θέμα αυτό η «εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή».
Η κυβέρνηση, πάντως, θεωρεί ότι δεν είχε γίνει η σωστή διαπραγμάτευση από την προηγούμενη κυβέρνηση και έτσι τώρα βρέθηκε «ουσιαστικά προ τετελεσμένων, τα οποία επεχείρησε να ανατρέψει, μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, επιφέροντας ορισμένες βελτιώσεις στο αρνητικό κείμενο».
Το ζήτημα τώρα εκ των πραγμάτων μετατίθεται για το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Νοεμβρίου και, εφόσον δεν βρεθεί λύση, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, για να ληφθεί η απόφαση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Η κυβέρνηση πάντως ελπίζει ότι η Κομισιόν αλλά και η σουηδική προεδρία της ΕΕ θα αντιληφθούν τη λεπτότητα του ζητήματος, θα εκτιμήσουν την ειλικρινή βούληση της νέας κυβέρνησης για επίλυση του θέματος και ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δ. Βαλκανίων και δεν θα ωθήσουν την ελληνική κυβέρνηση στα «άκρα», επιμένοντας τον Δεκέμβριο σε απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σύσκεψη
Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου, Θ. Πάγκαλου, του υπουργού Αμυνας, Β. Βενιζέλου, και των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Δ. Δρούτσα και Π. Μπεγλίτη, έγινε η προετοιμασία της πρώτης επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο κ. Παπανδρέου στη Λευκωσία τη Δευτέρα.
Οπως δήλωσε ο κ. Δρούτσας στη διάρκεια των συναντήσεων με την κυπριακή ηγεσία θα υπάρξει συντονισμός εν όψει του Δεκεμβρίου όπου «η Τουρκία θα αξιολογηθεί από την ΕΕ από τα πεπραγμένα της», κατά πόσον δηλαδή έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα έναντι της ΕΕ και απέναντι στα κράτη-μέλη».
Στη Λευκωσία τη Δευτέρα θα εξετασθούν όλα τα πιθανά σενάρια για την από κοινού αντιμετώπιση από Αθήνα και Λευκωσία των δεδομένων που δημιουργεί η άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Κύπρου με κορυφαία τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης προς την Κύπρο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Χλιαρή υπόδειξη προς την Τουρκία
Μέσα στον σωρό των υποδείξεων για εκδημοκρατισμό, για προστασία των θεμελιωδών (θρησκευτικών, πολιτικών, συνδικαλιστικών κ.λπ.) ελευθεριών για τις μειονότητές της και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα εντάσσει η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας και την ανάγκη να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας υπερπροβάλλει τις όποιες προόδους έχει κάνει, ενώ δεν προβλέπει καμία απειλή για την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία ως προς τη στάση της απέναντι στην Κύπρο, απλώς επισημαίνεται ότι αυτή η χώρα «χρειάζεται να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακριτική μεταχείριση εις βάρος κανενός κράτους-μέλους (σ.σ. εννοείται η Κύπρος) το πρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής της Ενωσης (σ.σ. που σημαίνει την έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας) και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Το σημερινό κείμενο δεν κάνει αναφορά σε άλλου τύπου κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, όπως λ.χ. σε ενδεχόμενο «πάγωμα» των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, κάτι που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να επιβάλουν η Αθήνα και η Λευκωσία στους εταίρους τους, οι οποίες αναμένεται να επιδιώξουν στο συμβούλιο κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου μια απόφαση των 27 για τη χάραξη ενός νέου οδικού χάρτη (σ.σ. χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης υποχρεώσεων) για την Τουρκία.
Θα έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση των 27 κοινοτικών ηγετών απέναντι στο κείμενο αυτό που αναγνωρίζει την Τουρκία ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη στο συμβούλιο κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
«Θετική, ισορροπημένη και μία από τις πιο αντικειμενικές», χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, την έκθεση.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιδράσεις από ΚΚΕ - ΛΑΟΣ - ΣΥΝ

Η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις εκθέσεις της Κομισιόν δήλωσε: «Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η ΕΕ είτε αφορά την ένταξη της Τουρκίας είτε της ΠΓΔΜ δεν ενδιαφέρεται καθόλου ούτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε για σύνορα ούτε για στρατούς κατοχής», αλλά εντάσσει ή αποκλείει μια χώρα ανάλογα με τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των κυρίαρχων δυνάμεων.
Ο ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι ο «μοναδικός τρόπος για να καταλάβουν οι γείτονες ότι δεν μπορούν να παίζουν με την Ελλάδα είναι να νομοθετήσουμε όπως η Γαλλία ότι οποιαδήποτε διεύρυνση της ΕΕ θα επικυρώνεται όχι από τη Βουλή, αλλά με δημοψήφισμα».
Ο Γ. Μπαλάφας, μέλος του ΠΓ του ΣΥΝ, κάλεσε την κυβέρνηση να εξαντλήσει τα περιθώρια για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με την ΠΓΔΜ και επεσήμανε ότι η «εναπόθεση όλων των ελπίδων μας στο βέτο ή στην απειλή βέτο, δεν είναι η πιο ευνοϊκή για τα συμφέροντα της χώρας».
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ
Το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την Κοινότητα άναψε χθες η Κομισιόν στην ΠΓΔΜ με τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης προόδου αυτής της χώρας, θεωρώντας ότι έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.
Η Κομισιόν δεν θέλησε, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Ελληνα επιτρόπου Σταύρου Δήμα, να συνδέσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την προηγούμενη επίλυση του προβλήματος του ονόματος αυτής της χώρας.
Απλώς στο κείμενο της έκθεσής της αναφέρει ότι «η ΠΓΔΜ διατηρεί γενικά καλές σχέσεις με τις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή της. Εντούτοις, οι σχέσεις της με την Ελλάδα συνέχισαν (σ.σ.: και τη χρονιά που πέρασε) να επηρεάζονται αρνητικά από το άλυτο πρόβλημα το σχετικό με την ονομασία της. Η χώρα αυτή έχει αρχίσει και συνεχίζει συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών για την επίλυσή του. Δράσεις (σ.σ.: συμπεριφορές, δηλώσεις κ.λπ.) που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίπτωση στις σχέσεις καλής γειτονίας (σ.σ.: με την Ελλάδα) θα πρέπει να αποφευχθούν. Εξακολουθεί να είναι ουσιώδους σημασίας η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας (σ.σ.: με την Ελλάδα), συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το όνομα με διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών».
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Ολι Ρεν υποστήριξε ότι η Κομισιόν με αυτή τη φράση της για το όνομα «ενθαρρύνει με πολύ ισχυρό τρόπο» τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Την ικανοποίησή τους για την έκθεση της Κομισιόν εξέφρασαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ και Ν. Γκρούεφσκι, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα», αποφεύγοντας βεβαίως να αναφερθεί στο «εμπόδιο» που συνιστά η μη επίλυση της διαφοράς της ονομασίας.
Γ. ΔΑΡΑΤΟΣ
Από "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου