Σκληρό πόκερ με την Ευρώπη παίζει η...Τσεχία! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Σκληρό πόκερ με την Ευρώπη παίζει η...Τσεχία!

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Βάτσλαβ Κλάους, παρά την απειλή της Κομισιόν πως αν δεν υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβώνας, οι Τσέχοι μπορεί να β...


Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Βάτσλαβ Κλάους, παρά την απειλή της Κομισιόν πως αν δεν υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβώνας, οι Τσέχοι μπορεί να βρεθούν χωρίς Επίτροπο στην Κομισιόν- ουσιαστικά εκτός Βρυξελλών.
Ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας επιμένει να παίζει με την Ευρώπη ένα παιχνίδι πόκερ με αβέβαιη έκβαση.
Επτά χρόνια αφότου ξεκίνησε στον δύσκολο δρόμο της, 11 ημέρες αφότου οι Ιρλανδοί ανασκεύασαν το προηγούμενο «όχι» τους σε δεύτερο δημοψήφισμα, πέντε ημέρες αφότου η Πολωνία έγινε το 26ο από τα 27 κράτη- μέλη της Ευρώπης που την επικύρωσε, η Συνθήκη της Λισαβώνας «κρέμεται» από έναν άνθρωπο που έχει καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να εξαργυρώσει ακριβά την υπογραφή του: τον Βάτσλαβ Κλάους, τον άνθρωπο που- όπως σχολιάζουν οι «Financial Τimes»- «έχει αρχίσει να μεταλλάσσει τον παραδοσιακό του ρόλο του προβοκάτορα σε ρόλο σαμποτέρ».
Ανεβάζοντας τους τόνους, η Κομισιόν κάλεσε την Τρίτη τους Τσέχους «να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους» και να υπογράψουν τη Συνθήκη, χωρίς να ορθώσουν άλλα «τεχνητά εμπόδια». «Χωρίς Συνθήκη της Λισαβώνας, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Τσεχία θα έχει Επίτροπο», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρουσία του Τσέχου πρωθυπουργού- και υποστηρικτή της Συνθήκης- Γιαν Φίσερ, ο οποίος προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ Βρυξελλών και Κλάους, ομολογώντας εντούτοις πως δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει ο πρόεδρός του.
Η Χάρτα
Θεωρητικά, ο Κλάους θέλει να εξαιρεθεί η Τσεχία από τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να διεκδικήσουν τις χαμένες περιουσίες τους τα 3.000.000 Γερμανών που εκδιώχθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Σουδητία, μια περιοχή της Τσεχοσλοβακίας που είχε καταληφθεί και προσαρτηθεί από τη ναζιστική Γερμανία. Πρόκειται για ένα επιχείρημα νομικά σαθρό αλλά δημαγωγικά ισχυρό: όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η Χάρτα δεν έχει αναδρομική ισχύ, ούτε καν σχέση με το θέμα· αρμόδιο θα ήταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ουδέποτε έχει δείξει σχετικό ενδιαφέρον. Στην τσεχική ψυχή, όμως, υπάρχει ριζωμένος ο φόβος των γερμανικών διεκδικήσεων. Επιπλέον, όπως επισημαίνει Τσέχος πολιτικός (που διατηρεί την ανωνυμία του) στους «Τimes», «η ναρκισσιστική προσωπικότητα του Κλάους λατρεύει να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής και της εξουσίας· και οι Τσέχοι τείνουν να τον θαυμάζουν εξαιτίας της δικής τους έλλειψης αυτοπεποίθησης».
«Θα παίξει ένα βρώμικο παιχνίδι και θα κερδίσει κάτι»
ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ; «Το θέμα είναι να καταλάβουν οι Βρυξέλλες μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει ο Κλάους», σχολιάζει η «Figaro». «Και να του προσφέρουν μια αξιοπρεπή διέξοδο, χωρίς φυσικά να ξανανοίξει το κουτί της Πανδώρας: διότι κάθε επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβώνας με την Πράγα θα επέβαλε την εκ νέου επικύρωσή της από τους 27, ένα σενάριο που ο Μπαρόζο χαρακτήρισε “παράλογο” και “σουρεαλιστικό”». Ο Τσέχος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να κάνει τίποτα προτού κριθεί η προσφυγή ομάδας βουλευτών εναντίον της Συνθήκης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, τα δύο πρόσωπα που θα ενσαρκώσουν τη μετά-τηΛισαβώνα Ε.Ε., ο πρόεδρος και ο «υπουργός» Εξωτερικών της, δεν θα επιλεγούν όπως είχε προγραμματιστεί στη σύνοδο κορυφής της 29ης και της 30ής Οκτωβρίου αλλά σε έκτακτη σύνοδο του Νοεμβρίου, ίσως και του Δεκεμβρίου.
«Στο τέλος θα υπογράψει», δήλωσε ο Τσέχος πολιτικός. «Θα παίξει ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι, θα κερδίσει κάτι και θα υπογράψει».
Εκείνη η επιστολή του Ντέιβιντ Κάμερον όμως (ο ηγέτης των Βρετανών συντηρητικών έχει ζητήσει από τον Τσέχο πρόεδρο να καθυστερήσει την υπογραφή στη Συνθήκη της Λισαβώνας ωσότου αναλάβει την εξουσία στη Βρετανία, ώστε να διενεργήσει κατόπιν δημοψήφισμα) φοβίζει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους.
Βάτσλαβ Κλάους, ο «Κύριος Όχι»
● ΕΓΙΝΕ πρωθυπουργός της Τσεχίας το 1992 ● ΕΦΑΡΜΟΣΕ πρόγραμμα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων που καταγγέλθηκε από τον Βάτσλαβ Χάβελ, τον πρώην πρόεδρο της χώρας, ως «καπιταλισμός των γκάνγκστερ» ● ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΕ να παραιτηθεί λόγω οικονομικών σκανδάλων το 1997 ● ΕΞΕΛΕΓΗ πρόεδρος της Τσεχίας το 2003, 1 χρόνο προτού ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε. ● ΘΕΩΡΕΙ τους οικολόγους «υστερικούς» ● ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ τους νόμους για τον περιορισμό του καπνίσματος και εναντίον των διακρίσεων «άχρηστους» ● ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ «φονταμενταλιστής της ελεύθερης αγοράς»: προσφάτως απέδωσε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στην υπερβολική ρύθμιση των αγορών ● Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ άνθρωπος για τον οποίο έχει εκφράσει θαυμασμό είναι η Θάτσερ ● ΘΕΩΡΕΙ τον εαυτό του όχι ευρωσκεπτικιστή, αλλά «Ευρωπαίο διαφωνούντα» ● ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. με τον σοβιετικό ολοκληρωτισμό«εντούτοις», σχολιάζουν ειρωνικά οι «Financial Τimes», «διατηρεί στενή φιλική σχέση με εκείνο τον πρωταθλητή των ελευθεριών, τον Βλαντίμιρ Πούτιν»
Από "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου