Tο φαινόμενο “Ελληνική Αυγή” στην Αθήνα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Tο φαινόμενο “Ελληνική Αυγή” στην Αθήνα

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου Η ευρύτερη Αθήνα, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας, όπως όλοι περίμεναν, για μία ακόμη φ...


Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου
Η ευρύτερη Αθήνα, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας, όπως όλοι περίμεναν, για μία ακόμη φορά βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά την διάρκεια των εκλογών της Κυριακής. Τα όσα επί πολύ καιρό συνέβαιναν στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό, αποτυπώθηκαν στο αποτέλεσμα των εκλογών.
Η κυρίαρχη πολιτική έκπληξη για εμενα σε αυτές τις εκλογές, δεν ήταν ούτε το ποσοστό της αποχής, το οποίο τελικά δεν ήταν και τόσο μεγάλο, ούτε και η πραγματικά ουσιαστική άνοδος του ΚΚΕ, το οποίο έφτασε πολύ κοντά στο 15%. Η πλέον σημαντική νίκη ήταν το ποσοστό του 5% που έλαβε στον Δήμο Αθηναίων ο συνδυασμός “Ελληνική Αυγή” της Χρυσής Αυγής, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια στα οποία είχαν συνηθίσει να κινούνται τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής “δεξιάς”.
Αυτή η “έκπληξη” όμως, για όσους είχαν κάποια σχετική επαφή με τις δημοσκοπήσεις των κομμάτων και όχι αυτές που δημοσίευαν οι εταιρείες, κάθε άλλο παρά έκπληξη ήταν. Εδώ και ένα περίπου μήνα κυκλοφορούσαν κάποιες φήμες περί του 5% που θα ελάμβανε η Ελληνική Αυγή.
Και μάλιστα ένα 5% που δεν βασίζεται σε μια ομοιόμορφη παρουσία σε όλες τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων, αλλά που εδράστηκε στις πλέον καταπονημένες – από την παρουσία των λαθρομεταναστών – περιοχές του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος (Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Νικόλαος, Πλ. Βικτωρίας και λοιπά), καθώς το ποσοστό της σε αυτό ήταν περίπου στο 8%, ενώ σε κατά τόπους τμήματα έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και το 20%.
Η επιτυχία αυτή έρχεται ως “στέγη” της ενεργής αντίστασης των Ελλήνων πολιτών του κέντρου της Αθήνας στον εποικισμό των περιοχών τους από τους λαθρομετανάστες. Πρέπει να πούμε ότι η παρουσία του συγκεκριμένου κόμματος στις περιοχές αυτές ήταν σταθερή και καθημερινή. Ό,τι και αν έχει κανείς να πεί για διάφορα ζητήματα, η παρουσία αυτή ήταν μια πραγματικότητα.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό όμως, εκτός από τα παραπάνω έπαιξε ένας ακόμη παράγοντας. Η δαιμονοποίηση του συγκεκριμένου συνδυασμού, από μία μεγάλη μερίδα του δημοσιογραφικού κόσμου. Η “δαιμονοποίησή” του αν θέλετε ως “άκρου” έφερε αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά κάποιοι ήλπιζαν, καθώς η ρήξη μεταξύ συστήματος και ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας έχει ήδη παγιωθεί όχι τόσο ως κίνημα διαμαρτυρίας, όπως κάποιοι ελπίζουν, αλλά ως ουσιαστική επιλογή.
Στα ίδια ο ΛΑΟΣ
Σε απόλυτους αριθμούς, ο ΛΑΟΣ καταγράφει μια μικρή σχετικά πτώση. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος πρόκειται για μια “αξιοπρεπή” εμφάνιση, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλάνε για “αξιοπρεπή ήττα”. Η ήττα αυτή αποδίδεται σύμφωνα με αρκετούς σε δύο παράγοντες. Ο ένας είναι η υπερψήφιση του μνημονίου η οποίου, ήταν κοινά αποδεκτό ότι θα είχε συγκεκριμένο πολιτικό κόστος. Το “ανέβασμα” από τον Άδωνι Γεωργιάδη, θεμάτων όπως το κτίσιμο του τζαμιού, το παρεμπόριο και η λαθρομετανάστευση, δεν κατάφερε να “ισοσκελίσει” όλες τις απώλειες όμως, από ό,τι φαίνεται.
Από την άλλη αυτό που κάποιοι υποδεικνύουν ως “αίτιο” της ελαφριάς πτώσης, είναι η “υπερβολική διαλλακτικότητα” που επικράτησε τον τελευταίο χρόνο στην πολιτική του κόμματος. Το κλίμα “συνεννόησης” το οποίο επανειλημμένα προσπάθησε να δημιουργήσει ο ΛΑΟΣ, δεν φαίνεται να άρεσε ιδιαίτερα στους πολίτες και ειδικά στον “σκληρό πυρήνα” των οπαδών του ΛΑΟΣ. Το κέντρο της Αθήνας, τα εκλογικά διαμερίσματα δηλαδή, του Δήμου Αθηναίων, φαίνεται ότι είναι η μοναδική περιοχή που ο ΛΑΟΣ κρατά τα ποσοστά του, εκεί που ήταν κοντά στο 8%.
Ένας τρίτος παράγοντας που αναφέρεται, είναι η στήριξη που ο ΛΑΟΣ προσέφερε στον Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος διαφώνησε με αυτήν. Κάτι που σαφώς καρπώθηκε και ο συνδυασμός “¨Ελληνική Αυγή”, ο οποίος έλαβε ποσοστά αρκετά κοντά στο ποσοστό του ΛΑΟΣ.
Η ριζοσπαστικοποίηση κερδισμένη
Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε, είναι ότι ακολουθώντας τον κανόνα των οικονομικών κρίσεων, κερδισμένες βγήκαν ριζοσπαστικές δυνάμεις. Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά έτριξε τα δόντια της και το ΚΚΕ είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Η Χρυσή Αυγή αναδείχθηκε σε εκφραστή ενός μεγάλου τμήματος των Αθηναίων πολιτών. Τα κόμματα που προσπάθησαν να “μαλακώσουν” την εικόνα τους, όπως ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου