Επελέγη ο ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Επελέγη ο ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου

Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας Shah Deniz 2, στο Μέγα...

Πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Kοινοπραξίας Shah Deniz 2, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώθηκε, σύμφωνα με την Καθημερινή, πως επελέγη τελικά ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το πρότζεκτ του αγωγού ΤΑΡ που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας. Η επίσημη τελετή για τη Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Ηοst Government Agreement) για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline) θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Τη συμφωνία θα υπογράψουν από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, και από πλευράς TAP o Managing Director, Kjetil Tungland.

Για την θετική κατάληξη που είχε η υπόθεση του αγωγού για την χώρα μας, καθοριστική ήταν η συμβολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος τους τελευταίους 10 μήνες επισκέφθηκε (τρεις φορές) το Αζερμπαϊτζάν,  την Ιταλία και την Αλβανία, για να “κλειδώσει″ τη συμφωνία. Η τελευταία ήταν πριν από ένα μήνα όταν μαζί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά πήγαν στο Μπακού και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Αλίεφ. Την τριμερή διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP),  υπέγραψε τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ μέρους της αλβανικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας Edmond Haxhinasto και εκ μέρους της ιταλικής ο υπουργός Ανάπτυξης Corrado Passera.  Η κατασκευή του αγωγού εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

(η φωτό είναι από τη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα, μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου