Μεγάλη γεωστρατηγική νίκη για την Ρωσία στη διάσκεψη της Γενεύης - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Μεγάλη γεωστρατηγική νίκη για την Ρωσία στη διάσκεψη της Γενεύης

Ημι-ανεξάρτητα κράτη οι ρωσόφωνες περιοχές της Α.Ουκρανίας! - Θα επιβιώσει η συμφωνία; Σε μεγάλη γεωστρατηγική νίκη για την Ρωσία εξ...

Ημι-ανεξάρτητα κράτη οι ρωσόφωνες περιοχές της Α.Ουκρανίας! - Θα επιβιώσει η συμφωνία;

Σε μεγάλη γεωστρατηγική νίκη για την Ρωσία εξελίσσεται η ουκρανική κρίση, καθώς η τετραμερής διάσκεψη στην Γενύη μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ και Ουκρανίας κατέληξε στην ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας και την παροχή καθεστώτος ημιανεξαρτησίας στις ανατολικές ρωσόφωνες περιοχές.

Ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τ. Κέρι είπε ότι η Μόσχα τον ενημέρωσε πώς μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση δεν πρόκειται να αποσύρουν τα στρατεύματα απο τα σύνορα.

Για την έκταση της συνταγματικής αναθεώρησης σε ότι αφορά το θέμα της Α.Ουκρανίας ο Σ.Λαβρόφ δήλωσε: "Δεν χρησιμοποιούμε όρους. Υπάρχουν ομοσπονδίες όπου τα δικαιώματα των περιοχών είναι περιορισμένα. Και υπάρχουν και "κράτη", κατ'όνομα μόνο, όπου οι περιοχές έχουν πολύ μεγάλη αυτονομία". ("We did not use any terms… There are federations where the rights of the regions are limited, and there are unitary states in name only where the regions have broad authority,” The goal of the meeting was to send a signal to the Ukrainians that they are responsible for stability in the country and must ensure that “each region can protect its history and language).”

Το δεύτερο, φυσικά, αφορά την επόμενη μορφή της Ουκρανίας ως κρατικής οντότητας. Ενα "κράτος" κατ'όνομα. Πρακτικά "γεννιούνται" τουλάχιστον τρία νέα κράτη στην ανατολική Ουκρανία και πιθανότατα και η περιφέρεια της Οδησσού αυτονομείται!

Ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι "υπήρξε συμφωνία για αναθεώρηση του συντάγματος που θα προβλέπει αυτονομία στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας". Και χωρίς να υπάρξει καμία ρωσική δέσμευση ούτε για φθηνό ρωσικό αέριο, ούτε για χάρισμα των χρεών στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς, καλώντας μάλιστα το Κίεβο να βοηθήσει στην επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων χωρίς τη χρήση όμως ένοπλης βίας. Δεν έγινε καμία συζήτηση για την Κριμαία, η οποία πλέον είναι ρωσικό έδαφος, κάτι που στην πράξη δεν το αμφισβητεί κανένας, ούτε καν η ουκρανική "κυβέρνηση"! Παράλληλα, τόνισε πως όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει και θα λάβουν αμνηστεία.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν το πρωί της Μ. Πέμπτης στην ελβετική πόλη, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου παρατηρείται σοβαρή κλιμάκωση της βίας, με νεκρούς και τραυματίες στη Μαριούπολη. Η συνάντηση διεξήχθη σε ξενοδοχείο της Γενεύης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Ο  Ρώσος ΥΠΕΞ μετά το τέλος της συνάντησης είπε ότι  συμφωνήθηκε η αποχή από κάθε είδους βία, ενώ όπως τόνισε ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναφέρει ακόμη (διαβάστε την ολόκληρη εδώ):

"Η αναγγελθείσα συνταγματική μεταρρύθμιση θα είναι χωρίς αποκλεισμούς, διαφανής και υπεύθυνη. Θα περιλαμβάνει την άμεση σύσταση ενός ευρύ εθνικού διαλόγου, για  όλες τις περιοχές της Ουκρανίας και εκλογικές περιφέρειες, ενώ θα επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη ακόμη και η γνώμη του πληθυσμού  στις προτεινόμενες τροπολογίες".

Ο Αμερικανός υπουργός είπε ακόμη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το τι μας περιέγραψε ο Yatseniuk και για το τι είναι διατεθειμένος να κάνει. Το δικό του όραμα για αυτονομία. Ειλικρινά είναι πολύ πιο ευρεία η αυτονομία που θα δώσει από οποιοδήποτε άλλο καθεστώς αυτονομίας που ισχύει για οποιαδήποτε περιφέρεια της Ρωσίας».


Είναι άγνωστο μέχρι τώρα αν θα τηρηθούν τα παραπάνω (η ανάλυση από το Defencenet) αφού όλα κρέμονται από μια κλωστή και τις αληθινές προθέσεις των αντιμαχομένων πλευρών...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου