Γαλλία: Πρωτιά-σοκ για Λεπέν με 25% - Ζητά τη διάλυση της γαλλικής Βουλής - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Γαλλία: Πρωτιά-σοκ για Λεπέν με 25% - Ζητά τη διάλυση της γαλλικής Βουλής

Νίκη του Εθνικού Μετώπου Πρωτιά-σοκ του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν με 25,1% έδειξαν τα αποτελέσματα στη Γαλλία, με...

Νίκη του Εθνικού Μετώπου

Πρωτιά-σοκ του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν με 25,1% έδειξαν τα αποτελέσματα στη Γαλλία, με την Κεντροδεξιά να έρχεται δεύτερη με 20,2% και τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ τρίτους.

Συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ κατέγραψε σημαντική πτώση του ποσοστού του και ήρθε στην τρίτη θέση με 14,3%. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τρίτης.

Όσον αφορά στην κατανομή των εδρών, οι εκτιμήσεις δίνουν στη Λεπέν 23-25, στο UMP 18-21 και στους Σοσιαλιστές 13.

H πρωτιά της Μαρίν Λε Πεν παραμένει ένα βασικό ζήτημα καθώς, ακόμα και στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση περισσότερο από οποιαδήποτε, άλλη, ήτοι την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι ακραίες λαϊκίστικες δυνάμεις δεν κατέγραψαν τέτοια ποσοστά.

Με σύνθημά της «Ναι στη Γαλλία, όχι στις Βρυξέλλες», η Μαρίν Λε Πεν ολοκλήρωσε την προεκλογική της καμπάνια, μιλώντας για μία «όμορφη Γαλλία» που πρέπει να «προστατεύσουμε, ανακτώντας και πάλι την κυριαρχία μας».

«Ο λαός μίλησε καθαρά και δυνατά, όπως σε κάθε μεγάλη στιγμή της ιστορίας. Ο κυρίαρχος λαός επέλεξε να πάρει στα χέρια του το μέλλον του», δήλωσε η Λε Πεν μετά το exit poll, ζητώντας τη διάλυση της γαλλικής βουλής.

Κατήγγειλε την ΕΕ για «έλλειψη προστασίας», έκανε λόγο για «μαζική ανεργία» που οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση και φυσικά δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα σύνορα από όπου επιτρέπεται να περάσουν όλοι.

Όσο για το ευρώ που «φτιάχτηκε στα μέτρα της Γερμανίας», η απάντηση της Λε Πεν ήταν μία: «Όχι».
Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου κάλεσε τον αντισυστημικό ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, να «ενωθεί» μαζί της.

Η νίκη της Λεπέν έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη Γαλλία με πρώτη τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ να κάνει λόγο για «παγκόσμιο σοκ». Επίσης, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλ, μίλησε για «σοβαρή στιγμή», χαρακτηρίζοντας τα ποσοστά που συγκέντρωσε η Λε Πεν «σεισμό».

Η διαφαινόμενη επικράτηση του Εθνικού Μετώπου έχει σοκάρει και τον διεθνή Τύπο καθώς στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εφημερίδων γίνεται αναφορά στη νίκη της Λεπέν. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μπορούν τα ακραία ευρωφοβικά κόμματα να συνεργαστούν μετεκλογικά;

Πάντως, από τη Γαλλία της Μαρίν Λε Πεν, το Βέλγιο του Μπαρτ ντε Γουίβερ, τη Δανία του Ελεύθερου Δανικού Κόμματος μέχρι την Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ -καθώς μεγάλη μερίδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες δεν ξεχνούν τις αντιευρωπαϊκές του κορώνες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον τα ακραία ευρωφοβικά κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν μετεκλογικά για να σχηματίσουν την πρώτη αντιευρωπαϊκή ομάδα στο ΕΚ.

Αν η Μαρίν Λε Πεν συνεργαστεί με τον Γκέερτ Βίλντερς της Ολλανδίας, καθώς και με τα αντίστοιχα ευρωφοβικά κόμματα από Αυστρία, Δανία, Βέλγιο τη Σλοβακία και την Ιταλία θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το νομοθετικό έργο του ΕΚ, ενώ αν συνεργαστεί μαζί τους και ο Νάιτζελ Φάρατζ τότε θα πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Κοινοβούλιο. 


Ένα αποτέλεσμα που θα αναγκάσει εκ των πραγμάτων τις βασικές πολιτικές ομάδες, ΕΛΚ Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους. Να συνεργαστούν, τουλάχιστον σε κάποιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σαφή διαχωριστική γραμμή ευρωπαϊστών και ευρωφοβικών.

Από "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου