Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η συγκυβέρνηση τα δίνει όλα στα συμφέροντα για να πάρει τις εκλογές

Η συγκυβέρνηση τα δίνει όλα στα συμφέροντα για να πάρει τις εκλογές και με ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα στα ΜΜΕ να προβάλλουν όσες φο...

Η συγκυβέρνηση τα δίνει όλα στα συμφέροντα για να πάρει τις εκλογές και με ρύθμιση παρέχει τη δυνατότητα στα ΜΜΕ να προβάλλουν όσες φορές θέλουν τους υποψηφίους της αρεσκείας τους

Toυ Δημήτρη Τρίμη

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους επιχειρείται από τη συγκυβέρνηση, με τροπολογία σε άσχετο -όπως συμβαίνει συνήθως- νομοσχέδιο περί «πιστωτικών ιδρυμάτων». Η τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Γ. Μιχελάκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Γ. Στουρνάρας και η οποία κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (25/4/2014) στη Βουλή, προβλέπει: «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των τριάντα ημερών οι επικεφαλής των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών επιτρέπεται να εμφανίζονται σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες υπό οποιαδήποτε μορφή χωρίς περιορισμό εμφανίσεων».

«Πάρτε χρόνο»

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι φανερή. Δίνει απεριόριστο χρόνο και αριθμό εμφανίσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης (εθνικής και τοπικής εμβέλειας και στα συνδρομητικά) των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων, χωρίς τους προηγούμενους συγκεκριμένους περιορισμούς του αριθμού των ραδιοτηλεοπτικών εμφανίσεων κατά την προεκλογική περίοδο και τις όποιες ποινές προέβλεπε σχετικά ο νόμος 3870/9.8.2010 του Γιάννη Ραγκούση.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η διάταξη θεωρητικά επιτρέπει σε περίπου 130 υποψήφιους περιφερειάρχες και 1.700 υποψήφιους δημάρχους (αν υπολογίσουμε 10 υποψηφίους ανά περιφέρεια και γύρω στου 5 υποψήφιους ανά δήμο) να βγαίνουν σε όλα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα της χώρας, όσες φορές μπορούν, δηλαδή, όσες φορές επιθυμεί ο ιδιοκτήτης και τα επιτελεία των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, στα δελτία ειδήσεων, στα πάνελ, στις θεματικές εκπομπές, στα κοσμικά, στα αθλητικά κ.ο.κ. Φανταστείτε, λ.χ., ποια μεταχείριση θα έχει ο υποψήφιος δήμαρχος του… Ολυμπιακού κ. Μώραλης στον νέο ραδιοσταθμό του ομίλου του Γιάννη Κουρτάκη -των «Παραπολιτικών»-, που πλέον θα εκπέμπει από τη συχνότητα του τέως «902 Αριστερά στα FM», ο οποίος πουλήθηκε με τον γνωστό μυστήριο τρόπο από την ηγεσία του ΚΚΕ, τον Αύγουστο του 2013 (σ.σ. περισσότερα στη διπλανή σελίδα).

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις για να καταλάβει ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας φραγμός (έστω και τυπικός) που να αποτρέπει τη νόθευση της εκλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Τουναντίον, η διαπλοκή και το «μαύρο» πολιτικό χρήμα στις σχέσεις ΜΜΕ, ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών παραγόντων του κεντρικού και των τοπικών συστημάτων εξουσίας «απελευθερώνονται» και αποκτούν διαστάσεις συνταγματικής εκτροπής.

Αν περάσει η τροπολογία της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ο καθένας μπορεί να προβλέψει τη ραγδαία επέκταση της απαράδεκτης από κάθε άποψη δοσοληψίας των ΜΜΕ με τους «υποψήφιους πολιτικούς φίλους τους», τη λογοκρισία, τον αποκλεισμό και τη διαστροφή των απόψεων των «μικρότερων» ψηφοδελτίων από τα ΜΜΕ, αλλά και τη διόγκωση του συνολικού τζίρου του χρηματιστηρίου αξιών χώρου και χρόνου καναλιών και ραδιοφώνων που στήνεται. Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι η τηλεθέαση ή η ακροαματικότητα ενός ΜΜΕ τόσο θα αυξάνεται και η ροή του «μαύρου» πολιτικού χρήματος προς το συγκεκριμένο μέσο. Ιδού, λοιπόν, το αμοιβαίο συμφέρον που τροφοδοτεί και ενισχύει περαιτέρω τον σκανδαλώδη κύκλο της διαπλοκής εις βάρος της φωνής της αντιπολίτευσης: η εξουσία σπρώχνει με το αζημίωτο τους δικούς της υποψηφίους στα φιλικά της ΜΜΕ και η ελληνική δημοκρατία πάει περίπατο.

Η στρατηγική των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου για να κερδίσουν τις επικείμενες τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές έχει ώς τώρα αποκαλύψει τα εξής βήματά της: 1. Καθορίστηκε ως ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών η 25η Μαΐου, δηλαδή την Κυριακή του δεύτερου γύρου των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών. 2. «Απελευθερώθηκε» η πραγματοποίηση και η δημοσίευση δημοσκοπήσεων έως την παραμονή της κάλπης, με ανομολόγητο στόχο να ευνοηθούν όσοι… παραγγέλνουν, μαγειρεύουν και δημοσιοποιούν με τη δική τους ανάγνωση τις περισσότερες και τώρα ήρθε το τρίτο στάδιο νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος, με πρόσχημα όπως διατυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας τα εξής καταπληκτικά:

Έλλειμμα δημοκρατίας

«Η μικρή διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σε συσχετισμό με τον ικανό αριθμό συνδυασμών, που παρατηρείται πως συμμετέχουν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ιδίως σε περιφέρειες και δήμους με μεγάλο αριθμό πολιτών, καθιστά προφανώς δυσχερή τη δυνατότητα των υποψηφίων περιφερειακών και δημάρχων να επικοινωνήσουν με αυτούς εκθέτοντας τα προγράμματά τους, στην οποία προδήλως συμβάλλει σημαντικά η εμφάνισή τους σε ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και των διαδικτυακών τόπων και σελίδων, με αποτέλεσμα η αναφερθείσα δυσχέρεια επικοινωνίας να οδηγεί σε καθοριστική αδυναμία πληροφόρησης των πολιτών για τα αντίστοιχα προγράμματα, ώστε δημιουργείται αληθινό έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η επισημανθείσα παθογένεια, προτείνεται η παρούσα ρύθμιση, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων να επικοινωνούν με τους πολίτες και αντιστοίχως των πολιτών να πληροφορούνται από αυτούς σχετικά με τα προγράμματά τους και την εν γένει δραστηριότητά τους χωρίς περιορισμό αριθμού εμφανίσεων».


Δηλαδή, για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, «για το καλό μας», που λένε, η γνωστή διαπλοκή επιβάλλεται να μας βομβαρδίσει απολύτως ελεύθερα με τα πολιτικά προγράμματα και τις φυσιογνωμίες των εκλεκτών της.

Από "Εφημερίδα Συντακτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου