Οι Κινέζοι προειδοποιούν: Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη στην αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι Κινέζοι προειδοποιούν: Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη στην αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας

  Η Κίνα τρίζει τα δόντια της και προειδοποιεί πως πλέον παίζει ρυθμιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις.   «Αποκαλύπτεται το άγχος του Δ...

 




Η Κίνα τρίζει τα δόντια της και προειδοποιεί πως πλέον παίζει ρυθμιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις.  


«Αποκαλύπτεται το άγχος του Δυτικού κόσμου για την Κίνα που κερδίζει ένα πλεονέκτημα στην εποχή μετάβασης στη ψηφιακή εποχή, ενώ τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη αγωνίζονται με την πανδημία και την οικονομική συρρίκνωση.»


Πηγή: Globaltimes.cn

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση


Η ΕΕ πρόσφατα σηματοδότησε την αυξανόμενη επιθυμία της να δεσμευτεί με τις ΗΠΑ καθώς ο εκλεγμένος Πρόεδρος Joe Biden ετοιμάζεται να εισέλθει στον Λευκό Οίκο. Προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία και να υψώσει τη φωνή της στη διεθνή κοινότητα, οι Βρυξέλλες ελπίζουν να ενταχθούν στο άρμα της Ουάσινγκτον, υποτιμώντας τη λεγόμενη «πρόκληση της Κίνας», παρά τις διαρθρωτικές αντιφάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. 

Το σχέδιο της ΕΕ που επιδιώκει την ανοικοδόμηση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ που απαριθμεί προτάσεις που καλύπτουν κάθε τομέα από τον ψηφιακό κανονισμό έως την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, χαρακτηρίεται ως μια ευκαιρία «μια φορά στα 100 χρόνια» για να δημιουργήσει μια νέα συμμαχία και να οδηγήσει σε άνοδο, ανέφεραν οι Financial Times.

Οι εκλογές του Μπάιντεν δημιούργησαν ελπίδες για την Ευρώπη να επιδιορθώσει τις σχέσεις αφού οι ΗΠΑ πέρασαν ξανά στη στρατηγική εξισορρόπησης Ασίας-Ειρηνικού της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα και μετά το ατομικό παιχνίδι της κυβέρνησης Τραμπ. 

Η δημιουργία ενός ενιαίου μέτρου στην τεχνολογία είναι ένας από τους κύριους στόχους. Μια άλλη έκθεση της Politico ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα «Διατλαντικό Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας» για τη θέσπιση κοινών προτύπων για τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να αποτραπεί η Κίνα να αποκτήσει οικονομική κυριαρχία σε ορισμένους τομείς υψηλής αξίας.

Κρατώντας ψηλά την αποκαλούμενη «πρόκληση της Κίνας» αποκαλύπτεται το άγχος του δυτικού κόσμου για την Κίνα που κερδίζει ένα πλεονέκτημα στην εποχή μετάβασης από την πληροφορική στην ψηφιοποίηση, ενώ τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη αγωνίζονται με την πανδημία και την οικονομική συρρίκνωση.

Εν μέσω της πανδημίας, η Κίνα σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη στην ψηφιοποίηση, με ευρεία εφαρμογή μεγάλης ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνοντας περαιτέρω την επιθυμία του Δυτικού Κόσμου να δημιουργήσει εμπόδια για τον περιορισμό της ανάπτυξης της κινεζικής τεχνολογίας.

Ο «μήνας του μέλιτος» της ΕΕ με τη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία να σταθούν πιο κοντά για να επιτύχουν κάποιο συντονισμό πολιτικής, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν έχει επίσης δείξει την πρόθεσή του να επιστρέψει στην πολυμέρεια και να αναμορφώσει τη συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. 

Όσον αφορά την πλευρά της ΕΕ, έχει τους δικούς της απτούς στόχους βάσει των προτάσεων που στοχεύουν τη Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης να αντιμετωπίσει τις διαφορές μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον, όπως η φορολογία ψηφιακών υπηρεσιών και εμπορικές διαφορές.

Μετά την παγκόσμια συμμαχία του Μπάιντεν, ωστόσο, δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου για την ΕΕ, η οποία είχε μια αυξανόμενη επιθυμία να επιδιώξει τη στρατηγική αυτονομία τα τελευταία χρόνια. Και η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ μετά τη μονομερή προσέγγιση του Τραμπ είναι ένα άλλο ζήτημα. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα βρίσκονται στην ίδια σελίδα και στην ίδια ετοιμότητα. Επίσης, η μακρά διαδικασία Brexit προκάλεσε εσωτερική τριβή στην ΕΕ.

Η ανοικοδόμηση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης δεν θα είναι εύκολη. Ο μήνα του μέλιτος δεν θα διαρκέσει για πάντα, ειδικά όταν παραμένουν οι βασικές αντιφάσεις των δύο πλευρών.

Εν τω μεταξύ, η κινεζική οικονομία κερδίζει δυναμική με τις τεχνολογίες της να ευδοκιμούν κατά τη διάρκεια των ετών καταστολής από την αμερικανική αντι-Κινέζικη «κλίκα». Έχει γίνει κρίσιμος παράγοντας στην αρένα της ψηφιοποίησης. Πρόσφατα, η Κίνα πρότεινε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια Δεδομένων για τη διατήρηση της ασφάλειας των δεδομένων και της εφοδιαστικής αλυσίδας και για την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, στην οποία απαντά ενεργά ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών. 

Με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο netizens, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά δεδομένων στον κόσμο. Η απομάκρυνση της αγοράς από την παγκόσμια σκηνή μπορεί να μην είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση για την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα και η ΕΕ διεξάγουν συνομιλίες για την προώθηση της συνεργασίας παρά την πανδημία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin είπε τον Σεπτέμβριο ότι είναι φυσικό η Κίνα και η ΕΕ, με τη διαφορετική τους ιστορία, τον πολιτισμό, τα κοινωνικά συστήματα και τα στάδια ανάπτυξης, να έχουν διαφορές σε ορισμένα θέματα, αλλά ότι δεν θα επηρεάσει και δεν πρέπει να επηρεάσει την αμοιβαία διάλογος και συνεργασία.

Το άρθρο καταρτίστηκε με βάση μια συνέντευξη με τον Wang Yiwei, τον Πρόεδρο του Jean Monnet και Διευθυντή Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Remin της Κίνας. bizopinion@globaltimes.com.cn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

1 σχόλιο

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου