«Σοβαρό» συμβάν στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φινλανδίας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Σοβαρό» συμβάν στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φινλανδίας

  Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας έκλεισε μετά την ανίχνευση ακίδων ακτινοβολίας μέσα στους σωλήνες ατμού του συστήματος ψύξης. Ένας πυρηνικ...

 



Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας έκλεισε μετά την ανίχνευση ακίδων ακτινοβολίας μέσα στους σωλήνες ατμού του συστήματος ψύξης.


  • Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φινλανδία εισήλθε σε αυτόματο κλείσιμο την Πέμπτη 
  • Καμία ακτινοβολία δεν διέφυγε από την εγκατάσταση, δήλωσε η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της χώρας
  • Η STUK ανακοίνωσε αργότερα ότι «η κατάσταση είναι σταθερή και το εργοστάσιο είναι ασφαλές»

Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φινλανδία εισήλθε σε αυτόματο κλείσιμο, σύμφωνα με τη Dailymail, αφού εντοπίστηκε ακίδα ακτινοβολίας μέσα στα συστήματα του εργοστασίου.

Καμία ακτινοβολία δεν διέφυγε από την εγκατάσταση, δήλωσε την Πέμπτη η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της χώρας.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους ή το περιβάλλον» από το συμβάν στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Olkiluoto 2 στη δυτική Φινλανδία, δήλωσε ο Tomi Routamo, αναπληρωτής διευθυντής της αρχής πυρηνικής ασφάλειας STUK.

Αν και τα επίπεδα ακτινοβολίας γύρω από το εργοστάσιο είναι φυσιολογικά και δεν υπήρχε εξωτερική διαρροή, η STUK περιέγραψε το περιστατικό σε ένα tweet ως «σοβαρό» και δήλωσε ότι είχαν ξεκινήσει πρωτόκολλα ετοιμότητας σε συνεργασία με τον χειριστή της εγκατάστασης, TVO.

Η STUK ανακοίνωσε αργότερα ότι «η κατάσταση είναι σταθερή και το εργοστάσιο είναι ασφαλές» και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας είχαν επανέλθει στο φυσιολογικό.

«Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στη Φινλανδία πριν», πρόσθεσε ο Tomi Routamo.

Τα αυτόματα συστήματα ανίχνευσαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στους σωλήνες ατμού του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα, αν και η αιτία της διαρροής δεν ήταν ακόμη γνωστή και οι έρευνες συνεχίζονται, σύμφωνα με τον Routamo.

Ένα προηγούμενο σφάλμα υδροσωλήνα συνέβη σε άλλη πυρηνική εγκατάσταση της Φινλανδίας πριν από περίπου 30 χρόνια, αλλά το περιστατικό Olkiluoto αφορά τους λεγόμενους σωλήνες πρωτογενούς κυκλώματος που είναι πιο κοντά στον αντιδραστήρα και επομένως αντιμετωπίζουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ακτινοβολίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε του ότι είχε ενημερωθεί για το συμβάν και ήταν σε επαφή με τις φινλανδικές αρχές.

Ο φορέας εκμετάλλευσης της εγκατάστασης TVO δήλωσε ότι ενεργοποιήθηκε ένας αυτόματος τερματισμός του αντιδραστήρα, ή «scram», στις 12:22 μ.μ. (1022 GMT).

«Κλείστηκε αυτόματα για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε και τίποτα δεν συνέβη πραγματικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της TVO Pasi Tuohimaa στο AFP, προσθέτοντας "δεν υπάρχει καμία ζημιά πουθενά.»

Ο αντιδραστήρας Olkiluoto 2, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 1980, θα «οδηγηθεί σε ασφαλέστερη κατάσταση» έτσι ώστε να μπορούν να διεξαχθούν έρευνες, δήλωσε ο Ρατάμο.

Η Φινλανδία λαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας της από πυρηνικές πηγές και δύο νέα έργα κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη στη σκανδιναβική χώρα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου