Η ΕΕ γυρίζει τη πλάτη στην Ελλάδα και στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας - Μητσοτάκης: «Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά η ΕΕ εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η ΕΕ γυρίζει τη πλάτη στην Ελλάδα και στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας - Μητσοτάκης: «Oι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά η ΕΕ εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται»

  Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το δικαίωμα του «Βέτο» κ. Μητσοτάκη και όχι να κάνετε απλά διαπιστώσεις! Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται σθεναρ...

 




Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το δικαίωμα του «Βέτο» κ. Μητσοτάκη και όχι να κάνετε απλά διαπιστώσεις!


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται σθεναρά να υιοθετήσει πακέτο κυρώσεων προς τη Τουρκία γυρίζοντας τη πλάτη ουσιαστικά στην Ελλάδα! Αυτοί είναι οι «φίλοι» και «σύμμαχοι» μας!


«Είναι τουλάχιστον παράδοξο την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στo "ναι μεν,αλλά"», ανέφερε σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Politico, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης.

Ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες! Την ώρα που όλα δείχνουν ότι ο «κύβος ερρίφθη» για κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω των S-400, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδεικνύει την ευρωπαϊκή απροθυμία για παρόμοιες κινήσεις. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 20:45 το βράδυ της Πέμπτης, 10.12.2020, η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια παρέμβαση όλο νόημα για το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Η δήλωση του Μητσοτάκη που επικαλείται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Politico, αποτυπώνει και το κλίμα που επικρατεί στην Σύνοδο όπου και συζητείται το θέμα της Τουρκίας. Σε μια στιγμή όπου στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται η ίδια η αξιοπιστία θέμα της Ε.Ε. αναφορικά με την στάση της έναντι της προκλητικότητας της Τουρκίας, χώρες μέλη επιμένουν να αρνούνται την εφαρμογή κυρώσεων όπως προβλέπει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου. Η ελληνική πλευρά επιμένει να πιέζει για αλλαγή του προσχεδίου που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε πρόσωπα και εταιρείες, εν τούτοις η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη.

Μια τέτοια απόφαση θέτει πλέον υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ίδιας της Ένωσης πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν χώρες που για λόγους οικονομικούς αρνούνται να αποδεχθούν την εφαρμογή ομόφωνων αποφάσεων όπως αυτή που αφορά σε κυρώσεις οικονομικού και άλλου επιπέδου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται τέσσερις ανώνυμες πηγές, οι ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400. 

Οι ισορροπίες εντός Συνόδου

Η Ολλανδία και η Αυστρία ζητούν πιο αυστηρές κυρώσεις ενώ Γαλλία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο τάσσονται επίσης υπέρ της Ελλάδας. 

Από την άλλη Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, δεν θέλουν τόσο αυστηρές κυρώσεις προς τη γείτονα χώρα.

Σημειώνεται πως ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο για μια έκτακτη σύνοδο τον Φεβρουάριο με τις πρώτες εκτιμήσεις να θέλουν την Τουρκία να πέφτει στα «μαλακά».

Τι λέει το προσχέδιο για τις κυρώσεις

Ένα νέο προσχέδιο των κυρώσεων που αναμένεται να επιβληθούν στην Τουρκία ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες. 

Αποφεύγοντας τελικά τις απειλές του Οκτωβρίου για ευρύτερα οικονομικά μέτρα, οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν να τιμωρήσουν άτομα που κατηγορούνται ότι σχεδίασαν ή έλαβαν μέρος στις παράνομες γεωτρήσεις. 

Η ΕΕ δήλωσε ότι θα επιδιώξει να συντονίσει πιθανά περαιτέρω μέτρα με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο θα προχωρήσει η ΕΕ, αφορά άτομα και εταιρείες που δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί και θα είναι επιπλέον των δύο αξιωματούχων που βρίσκονται ήδη στη λίστα κυρώσεων που καταρτίστηκε τον Νοέμβριο του 2019.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ» αναφέρει το προσχέδιο που κατάρτησαν οι ηγέτες της ΕΕ.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζητήσουν από τους αξιωματούχους «να υιοθετήσουν πρόσθετες λίστες [...] ενόψει των μη εξουσιοδοτημένων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει ακόμη το τελευταίο προσχέδιο.

Ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ χαρακτήρισαν τις προτεινόμενες κυρώσεις συμβολικές, επειδή η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να τιμωρήσει σοβαρά την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, της οποίας η οικονομία και το νόμισμα είναι ήδη αδύναμα.

Αν και πολλές χώρες της Ε.Ε., δείχνουν να υιοθετούν τις ελληνικές αναφορές και να αναγνωρίζουν το δίκαιο της Ελλάδας, όπως και της Κύπρου, η αδυναμία επίτευξης ομόφωνης απόφασης καθιστά δύσκολη την όποια θετική εξέλιξη.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν από τις Βρυξέλλες πως «θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το κείμενο συμπερασμάτων» καθώς και ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα «χώρες που δεν θέλουν τις κυρώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου