Έκτακτο: Ο Ισραηλινός στρατός μπήκε στη Γάζα. Αεροπορική και χερσαία επίθεση Ισραηλινών δυνάμεων σε πολλούς στόχους (Video's) - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Έκτακτο: Ο Ισραηλινός στρατός μπήκε στη Γάζα. Αεροπορική και χερσαία επίθεση Ισραηλινών δυνάμεων σε πολλούς στόχους (Video's)

  Επίθεση κατά πολλών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν, την Παρασκευή (14/05), ισραηλινές δυνάμεις τόσο από ξηρά όσο και από αέρα. Α...

 





Επίθεση κατά πολλών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν, την Παρασκευή (14/05), ισραηλινές δυνάμεις τόσο από ξηρά όσο και από αέρα.


Αεροπορικές δυνάμεις και δυνάμεις εδάφους των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) επιτίθενται στη Λωρίδα της Γάζας, όπως έγινε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (14/05).


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των IDF, «επί του παρόντος, αεροπορικές δυνάμεις και εδάφους του IDF επιτίθενται στη Λωρίδα της Γάζας». Δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

 

Πάντως, σύμφωνα με τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, πάνω από 40 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις βόρειες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα από την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο, ισχυρίζονται ότι πυροβόλα όπλα, άρματα μάχης και ελικόπτερα μάχης συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν έδωσαν περαιτέρω πληροφορίες αυτή τη στιγμή, αν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις δεν συνιστούν πλήρη εισβολή.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στην προηγούμενη δέσμευσή του να επιβάλει «μεγάλο τίμημα» σε εκείνους τους μαχητές της Γάζας που θεωρεί υπεύθυνος για τις συνεχόμενες εκτοξεύσεις πυραύλων προς το Ισραήλ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η επιχείρηση «θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται», καθώς «δεν έχει ειπωθεί ακόμα η τελευταία λέξη».

  

Επισημαίνεται πως, από το απόγευμα της Πέμπτης (13/05), σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουλάχιστον έξι ισραηλινά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει περίπου 100 αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ενώ έχουν παρατηρηθεί και διακοπές ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ταραχές ξέσπασαν, την προηγούμενη εβδομάδα, ταυτόχρονα σε δύο περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κοντά στο Όρος του Ναού και στην συνοικία Σεΐκχ Τζεράχ, όπου αρκετές αραβικές οικογένειες εκδιώκονται ύστερα από σχετική δικαστική απόφαση του Ισραήλ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Ισραήλ κάλεσε 7.000 στρατιωτικούς εφεδρικούς και ακύρωσε όλα τα φύλλα για στρατεύματα σε μονάδες μάχης, οδηγώντας σε εικασίες ότι επικείμενη κλιμάκωση.

Η επίθεση ήρθε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι ζητούσαν διπλωματικό ψήφισμα βίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα, που πυροδοτήθηκε από μια σύγκρουση μεταξύ Αράβων προσκυνητών και ισραηλινής αστυνομίας στο τζαμί Aqsa, έναν από τους ιερότερους χώρους του Ισλάμ.

Αρκετά βίντεο που φέρεται να έχουν καταγράψει τι γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν αναρτηθεί στο Twitter.


Μπήκε στην Γάζα ο ισραηλινός Στρατός - Σφοδρές μάχες

Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν πριν λίγα λεπτά στην Λωρίδα της Γάζας. Oπως ανακοίνωσε ισραηλινό Γενικό Επιτελείο όλοι οι κάτοικοι του Ισραήλ σε ακτίνα εντός 4 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Γάζα, θα πρέπει να παραμείνουν σε καταφύγια. Αλλά αυτό ήταν το τελευταίο που χρειαζόταν να πουν: Στο μισό Ισραήλ οι κάτοικοι ζουν στα καταφύγια τις τελευταίες ημέρες.

Λίγα λεπτά πριν τις 12 τη νύχτα, στοιχεία της Ταξιαρχίας «Γκολάνι» μπήκαν από τρεις πλευρές στην πόλη σε μία προσπάθεια να προσεγγίσουν τις περιοχές αποθήκευσης και εκτόξευσης των βλημάτων εδάφους-εδάφους που έχουν κτυπήσει βασικές υποδομές του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξέδωσαν μια σύντομη δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι τα στρατεύματα ήταν στο έδαφος, με περισσότερες λεπτομέρειες να ακολουθήσουν. Σε μια νέα δήλωση που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή περίπου στις 1 π.μ., ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης στις πόλεις του Ισραήλ.

Η αρχική διοίκηση του IDF διέταξε όλους τους Ισραηλινούς που ζουν στα σύνορα της Γάζας να πάνε στα ασφαλή δωμάτιά τους και να μείνουν εκεί μέχρι να ειδοποιηθούν επίσης.

Μέχρι στιγμής, 103 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών και οκτώ γυναικών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που οι εντάσεις κλιμακώθηκαν τη Δευτέρα. Τουλάχιστον 580 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο είπε επίσης ότι ορισμένοι από τους νεκρούς που έφτασαν στο Νοσοκομείο Dar Al-Shifa στην πόλη της Γάζας ήταν ύποπτοι ότι σκοτώθηκαν από νευρικό αέριο. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε ποια ήταν τα θύματα, αλλά πηγές ανέφεραν στο ABC News ότι ήταν μαχητές της Χαμάς που βρίσκονταν σε στρατιωτική σήραγγα.

Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ σκοτώθηκαν συνολικά επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη και ενός παιδιού 6 ετών. Ένας όγδοος Ισραηλινός, μια 87χρονη γυναίκα, πέθανε επίσης μετά την πτώση του ενώ πήγαινε σε καταφύγιο βόμβας, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης. Περισσότεροι από 150 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Χαμάς έχει πλήξει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, αγωγούς καυσίμων, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κλπ.! 

Ο ισραηλινός Στρατός έχει αιφνιδιαστεί από τις αναβαθμισμένες δυνατότητες στόχευσης της Χαμάς κάτι που δείχνει πως η παλαιστινιακή οργάνωση ήταν καλά προετοιμασμένη.

Ισραηλινός δημοσιογράφος ανέφερε πριν πως «Ο ισραηλινός Στρατός αιφνιδιάστηκε από το κτύπημα που δέχτηκε εναντίον του αεροδρομίου στο Eilat από την Γάζα» Και αυτό γιατί η απόσταση είναι πάνω από 200 χλμ. και θεωρούσαν ότι οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους των Παλαιστινίων μπορούν να πλήξουν μέχρι την απόσταση των 160 χλμ. αλλά φαίνεται ότι (πάντα με την βοήθεια του Ιράν και της Χεζμπολάχ) έχουν καταφέρει να αυξήσουν το βεληνεκές αυτών των βλημάτων ή ότι πλέον κάνουν χρήση των Ayyash 250 και Badr-3 με μεγαλύτερο βεληνεκές.

Με τους νέους πυραύλους η Χαμάς έχει την δυνατότητα να κτυπά Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Κεντρικό και Νότιο Ισραήλ, Dimona, Ashkelon, Ashdod, Beersheba κλπ.

Επίσης, σμήνη drone απογειώνονται και πλήττουν στόχους στο Ισραήλ, καθώς ανιχνεύονται πολύ δυσκολότερα, λόγω της χαμηλής ταχύτητάς τους από τα συστήματα ραντάρ του Iron Dome που είναι προγραμματισμένα να παρακολουθούν και να αναχαιτίζουν βαλλιστικά όπλα υψηλής ταχύτητας.

Οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν και έπληξαν πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο λίγο έξω από την Γάζα και τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Trans-Israel στην Ασκαλώνα.

Ακόμη και η αμερικανική εταιρεία Chevron αναγκάστηκε να θέσει εκτός λειτουργίας την πλατφόρμα εξόρυξης στο πεδίο Tamar της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των υφιστάμενων απειλών.

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Κυριακή

Αφού μπλοκάραν μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Παρασκευή, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τώρα αυτό της Κυριακής για να «δώσουν χρόνο για διπλωματία».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει για να συζητήσει την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα την Κυριακή», ανήρτησε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέας των Ισραηλινών και Παλαιστινιακών Υποθέσεων, Χάντι Αμρ βρίσκεται καθ οδόν προς Ισραήλ για συνομιλίες και με τις δύο πλευρές με στόχο την κατάπαυση του πυρός.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στη διπλωματία στα υψηλότερα επίπεδα για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις», είπε η Thomas-Greenfield.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου