Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας

  Η παγκόσμια υποβάθμιση της οικονομίας είναι γεγονός, έστω και ως προσωρινό γεγονός σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Πόσο θα επηρεαστ...

 



Η παγκόσμια υποβάθμιση της οικονομίας είναι γεγονός, έστω και ως προσωρινό γεγονός σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από την εικόνα που παρουσιάζουν τώρα οι Η.Π.Α;


Οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε μια δεκαετία λόγω της αυστηρότητας των συνθηκών προσφοράς σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

 

Πηγή: The Epoch Times

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

Άρθρο του TOM OZIMEK

 

Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO , ο οποίος μετρά τις τιμές των παγκόσμιων ειδών διατροφής, αυξήθηκε κατά 32,8 % τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας σε 130 μονάδες, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2011. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 1,2 %.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του δείκτη ήταν οι υψηλότερες τιμές των περισσότερων σιτηρών και φυτικών ελαίων.

Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 60 % τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι και 1,7 % υψηλότερος από τον Αύγουστο. Το μέτρο της τιμής των δημητριακών αυξήθηκε κατά 27,3 % σε σχέση με το προηγούμενο μήνα και 2 % από τον Αύγουστο.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και της ζάχαρης αυξήθηκαν επίσης τον Σεπτέμβριο κατά 15,2 % και 53,5 % αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε κατά 26,3 % σε σχέση με το προηγούμενο επίπεδο.

Ενώ μεγάλο μέρος της ιστορίας του πληθωρισμού επικεντρώθηκε στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και των προϊόντων που επηρεάζονται από την έλλειψη τσιπ ημιαγωγών, όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα αυξανόμενα σήματα του κόστους των τροφίμων αναβοσβήνουν όλο και περισσότερο κόκκινα.

Καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, οι εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων αντιμετωπίζουν πληθωρισμό, με την Conagra Brands Inc. να λέει στις 7 Οκτωβρίου ότι θα αυξήσει ξανά τις τιμές στα κατεψυγμένα γεύματα και σνακ της.

Η Conagra δήλωσε ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενο κόστος συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βρώσιμων ελαίων, των πρωτεϊνών και των σιτηρών, αναγκάζοντάς την να αυξήσει τις τιμές στα κατεψυγμένα προϊόντα κατά 3,5 % και στα βασικά γεύματα κατά 3,3 %.

Οι παρασκευαστές τροφίμων General Mills, Campbell Soup και JM Smucker έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές χονδρικής σε απάντηση του αυξανόμενου κόστους των συστατικών και των ναύλων.

Οι τιμές του χοιρινού κρέατος και του βοείου κρέατος αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, ενώ η έκθεση του υπουργείου Εργασίας για τον Αύγουστο έδειξε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά αυξήθηκαν κατά 8 % τον περασμένο χρόνο και 15,7 % από τις τιμές τον Αύγουστο του 2019, πριν από την πανδημία. Οι τιμές του βοείου κρέατος αυξήθηκαν κατά 12,2 % το περασμένο έτος και το μπέικον αυξήθηκε κατά 17 % κατά την ίδια περίοδο.

Οι ειδικοί λένε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα.

«Είναι αυτός ο συνδυασμός πραγμάτων που αρχίζει να γίνεται πολύ ανησυχητικός», δήλωσε ο Αμπντολρέζα Αμπασσιάν, ανώτερος οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, στο Bloomberg σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Δεν είναι μόνο τα μεμονωμένα νούμερα τιμών τροφίμων, αλλά όλα μαζί. Δεν νομίζω ότι κανείς πριν από δύο ή τρεις μήνες περίμενε ότι οι τιμές της ενέργειας θα γίνουν τόσο ισχυρές ».

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αυξάνει επίσης τις προσδοκίες των καταναλωτών για μελλοντικές αυξήσεις των τιμών.

Η έρευνα της New York Fed για τον  Αύγουστο σχετικά με τις προσδοκίες των καταναλωτών έδειξε ότι οι Αμερικανοί αναμένουν ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 7,9 τοις εκατό σε ένα χρόνο, υψηλότερες από τις συνολικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό του 5,2 τοις εκατό.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει την τρέχουσα περίοδο πληθωρισμού ως «παροδική», αν και έχουν εκφράσει όλο και περισσότερο ανησυχία για τον κίνδυνο αποσυμπίεσης των πληθωριστικών προσδοκιών. Εκεί πέφτει η εμπιστοσύνη στο «μεταβατικό» αφήγημα και οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν και να συμπεριφέρονται σαν ο πληθωρισμός να είναι πολύ πιο κολλώδης από ό, τι πιστεύαμε, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά καθορισμού μισθών και τιμών και ενδεχομένως πυροδοτώντας το είδος της ανοδικής σπείρας μισθολογικής τιμής που υποβάθμισε την οικονομία στη δεκαετία του 1970.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. 


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου