Η Ελλάδα και η Ευρώπη στον αστερισμό της παραλλαγής «Όμικρον» από τη Μποτσουάνα. Τα νέα μέτρα και οι οδηγίες για τις πτήσεις. Τι είπε ο Μόσιαλος... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Ελλάδα και η Ευρώπη στον αστερισμό της παραλλαγής «Όμικρον» από τη Μποτσουάνα. Τα νέα μέτρα και οι οδηγίες για τις πτήσεις. Τι είπε ο Μόσιαλος...

  Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία, Βρετανία και Τσεχία - Συναγερμός και στην Ολλανδία. Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα Μόσιαλος...

 


Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία, Βρετανία και Τσεχία - Συναγερμός και στην Ολλανδία. Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα


Μόσιαλος: «Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει»

 

Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα από τον επανέλεγχο των θετικών PCR - Τι προβλέπει η ΝΟΤΑΜ για ταξιδιώτες από νότια Αφρική

Κανένα κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορονοϊού δεν προέκυψε από τον έλεγχο στον οποίο προχώρησε ο ΕΟΔΥ σε 40.000 δείγματα PCR τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 15νθήμερο και το αποτέλεσμά τους ήταν θετικό.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ οι έλεγχοι συνεχίζονται για τον εντοπισμό οποιουδήποτε τέτοιου κρούσματος προκειμένου να υπάρξει αμέσως ιχνηλάτηση και να περιχαρακωθεί πριν εξαπλωθεί.

Μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η κυβέρνηση αποφάσισε τέσσερα αυστηρά μέτρα για τους ταξιδιώτες από εννέα χώρες, ενώ η σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής εξέδωσε έκτακτη αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ). Σε καραντίνα έχουν τεθεί πέντε Έλληνες που έφτασαν στη χώρα με πτήση από τη Νότια Αφρική και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τον Alpha, δεν πρόκειται για κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου ισχύουν τα εξής για όσους ταξιδεύουν από εννέα χώρες της νότιας Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι).

Έκτακτη αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής έως 3/12

Έκτακτη αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον».

Συγκεκριμένα, η NOTAM με ισχύ έως Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, αφορά τους επιβάτες πτήσεων από εννέα (9) κράτη της Αφρικής (αφορά τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι) και προβλέπει είσοδο μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων ταξιδιωτών από τις συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής που ταξιδεύουν μόνο για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) με την προϋπόθεση τριών (3) αρνητικών τεστ, 10ήμερης καραντίνας και ειδικής άδειας εισόδου στην ελληνική επικράτεια από τις αρμόδιες προξενικές αρχές του υπουργείου Εξωτερικών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Ειδικότερα για τους επιβάτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής προβλέπονται τα ακόλουθα:

-Επιβάτες που η πτήση τους έχει ξεκινήσει από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ελλάδα. Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται μόνο Έλληνες επιβάτες και πολίτες άλλων κρατών που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.

2) Να έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

3) Όλοι οι ταξιδιώτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ (rapid test) κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

4) Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός, καραντίνα δέκα (10) ημερών, σε ορισμένο από τις αρμόδιες αρχές χώρο και επανέλεγχος των επιβατών με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

5) Οι εξαιρέσεις για τους συγκεκριμένους επιβάτες από τις εννέα χώρες της Αφρικής δεν απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες από οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση εισόδου στην Ελλάδα που ήδη ισχύει.

Η υποχρέωση των προϋποθέσεων (ΝΟΤΑΜ για επιβάτες πτήσεων από τα εννέα κράτη της Αφρικής), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και πάνω.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με δελτίο που εκδόθηκε από την ΥΠΑ στις 26/11/2021.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η NOTAM.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης της χώρας αναχώρησης για τελική άφιξη στην Ελλάδα θα γίνεται με τη γνωστή μέθοδο που προβλέπει το πρωτόκολλο του PLF. Δηλαδή όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr., παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης και με την συνολική διαδρομή τους.


Ηλ. Μόσιαλος: Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να προκαλεί ήπια ασθένεια

Νεότερα ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική σχετικά με τη νέα αφρικανική παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, τα οποία έως τώρα δείχνουν ότι αυτή προκαλεί ήπια ασθένεια, παραθέτει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και του Κολλεγίου Imperial.


Ολόκληρη η ανάρτησή του έχει ως εξής:

«Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή Όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και τη συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά τη νόσο σοβαρότερη.

H δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ώς τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή τη γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.

Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον. Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι».

«Συμφωνώ», καταλήγει ο κ. Μόσιαλος, «με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik: "Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει"».


Παραλλαγή Όμικρον: Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία, Βρετανία και Τσεχία - Συναγερμός στην Ολλανδία για 61 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Ν. Αφρική

Η Δημοκρατία της Τσεχίας εξετάζει ένα ύποπτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε ένα πρόσωπο, το οποίο είχε περάσει κάποιο χρόνο στη Ναμίμπια, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας."Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα σε θετικό δείγμα της παραλλαγής Όμικρον. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση", είπε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος Στεπάνκα Τσεκόβα.

Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Γερμανία

Ένας υπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατα εντοπισθείσα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού πολύ πιθανόν να έφθασε και στη Γερμανία. "Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της Όμικρον βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Νότια Αφρική", έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων σε αυτό το δυτικό γερμανικό κρατίδιο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού.

Ολλανδία: 61 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Ν. Αφρική έχουν μολυνθεί από κορονοϊό - Διενεργούνται εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για το στέλεχος Όμικρον

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ χθες Παρασκευή και χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες προκειμένου να τους γίνουν διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 61 τεστ ήταν θετικά.

«Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές.

«Εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Όμικρον», πρόσθεσαν.

Ήδη από χθες Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ διευκρίνισε ότι όσοι ταξιδιώτες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

Η Qatar Airways δεν θα επιβιβάζει ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη

Η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέπει να επιβιβάζονται σε πτήσεις της επιβάτες από τη Νότια Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, της Όμικρον.

"Με άμεση ισχύ, επιβάτες δεν θα επιτρέπονται για ταξίδια από την Νότια Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη σε πτήσεις της#QatarAirways, θα συνεχίσουμε να επανεξετάζουμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση καθώς οι νές πληροφορίες γίνονται διαθέσιμες από τον ΠΟΥ", έγραψε η εταιρεία στο Twitter.

Ο ΠΟΥ χαρακτήρισε χθες την παραλλαγή Όμικρον "παραλλαγή ανησυχίας" καθώς ενδέχεται να φέρει έναν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων--32--το οποίο πιθανόν την καθιστά πιο μεταδοτική και επικίνδυνη.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου