Ισραηλινοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πολλές συνεχόμενες δόσεις εμβολίου μπορεί να βλάψουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τον ιό Covid-19 - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ισραηλινοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πολλές συνεχόμενες δόσεις εμβολίου μπορεί να βλάψουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει τον ιό Covid-19

  Την ώρα που το το Ισραήλ εξετάζει τη χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι πρόωρο να οδηγηθεί η χώρα σε αυτή τ...

 







Την ώρα που το το Ισραήλ εξετάζει τη χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι πρόωρο να οδηγηθεί η χώρα σε αυτή την απόφαση και ότι υπάρχει κίνδυνος για το ανοσοποιητικό σύστημα από τις συνεχείς δόσεις του εμβολίου για τον COVID-19


Το Ισραήλ εξετάζει εάν θα εγκρίνει μια τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19 για ευάλωτα άτομα που θα περιέχει την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Omicron, παρά τη συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων και την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων είτε υπέρ είτε κατά μιας ακόμα ενισχυτικής δόσης...

 

Πηγή: The New York Times

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την ισραηλινή κυβέρνηση για την πανδημία αναγνώρισε αυτή την αβεβαιότητα, αλλά την Τρίτη συνέστησε τη χορήγηση τέταρτης δόσης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα πιθανά οφέλη υπερτερούσαν των κινδύνων. Επισήμανε σημάδια φθίνουσας ανοσίας λίγους μήνες μετά την τρίτη βολή και είπε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση σε πρόσθετες δόσεις μπορεί να αποδειχθεί πολύ αργά για να προστατεύσει όσους κινδυνεύουν περισσότερο.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αποτύχει, επειδή οι πάρα πολλές βολές μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος κόπωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό όσο και άλλες απλές παθήσεις. Μερικά μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης εξέφρασαν αυτή την ανησυχία σε σχέση με τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια γραπτή περίληψη της συζήτησης που έλαβαν οι New York Times.


Ο Πρωθυπουργός Naftali Bennett, έχει καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει μια τέταρτη βολή και ο υπουργός Υγείας Nitzan Horowitz πρότεινε ότι ένας νέος γύρος ενισχυτών θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι την Κυριακή. Αλλά μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, το υπουργείο Υγείας δεν είχε ενεργήσει σύμφωνα με τις συμβουλές και ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου είπε ότι περιμένει περισσότερα στοιχεία από άλλες χώρες.

Με το Omicron να σαρώνει τον κόσμο με ανησυχητική ταχύτητα, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν πώς να το περιορίσουν ενόψει της σημαντικής δημόσιας πίεσης ενάντια στην επαναφορά σκληρών περιορισμών στην καθημερινή ζωή, τον περιορισμό των εορτασμών και την εμβάθυνση του οικονομικού πόνου που προκαλείται από δύο χρόνια πανδημίας.

Μια νέα βρετανική έκθεση δείχνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές έναντι του Omicron από τις προηγούμενες παραλλαγές και η αποτελεσματικότητά τους εξαφανίζεται γρηγορότερα — εντός 10 εβδομάδων. Οι κατασκευαστές εμβολίων προσπαθούν να προσαρμόσουν τις βολές τους για να στοχεύσουν την Omicron.

Εκτός από τις ανησυχίες ότι ένας τέταρτος εμβολιασμός σε λιγότερο από ένα χρόνο θα μπορούσε πράγματι να αποδυναμώσει την ανοσία, ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν είχε ακόμη αξιοποιήσει στο έπακρο άλλες επιλογές, όπως ο εμβολιασμός περισσότερων από τους μη εμβολιασμένους ή η χορήγηση ενός τρίτου εμβολίου σε περίπου ένα εκατομμύριο επιλέξιμους πολίτες που μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει.

Μαζί με τη γενικά αραιή γνώση για το Omicron, η επίδραση μιας τέταρτης δόσης έναντι της νέας παραλλαγής είναι επίσης άγνωστη. Ωστόσο, οι ιατροί της χώρας επισημαίνουν ότι η ανοσία μειώνεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, που ήταν οι πρώτοι που έλαβαν την τρίτη εμβόλια ξεκινώντας τον Αύγουστο.

Ισραηλινοί ερευνητές από το υπουργείο Υγείας και πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα παρουσίασαν δεδομένα στη συμβουλευτική ομάδα που έκανε τη σύσταση για την τέταρτη βολή την Τρίτη. Η παρουσίαση, την οποία έλαβαν οι Times, έδειξε διπλασιασμό του ποσοστού μόλυνσης από το Delta στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών εντός τεσσάρων ή πέντε μηνών από την τρίτη λήψη.

Δεν υπήρχε σαφής ένδειξη μειωμένης αποτελεσματικότητας έναντι σοβαρής ασθένειας.

Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει μερικές εκατοντάδες περιπτώσεις Omicron, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι η νέα παραλλαγή είναι πολύ πιο διαδεδομένη και θα μπορούσε να ξεπεράσει την Delta ως κυρίαρχη παραλλαγή στη χώρα μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες.

Δεδομένου του φόβου για ένα μεγάλο ξέσπασμα του Omicron κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν τα νοσοκομεία έχουν ήδη ξεχειλίσει από ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης και άλλων αναπνευστικών παθήσεων, η συμβουλευτική επιτροπή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να προτείνει μια τέταρτη δόση για άτομα άνω των 60 ετών, άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και εργαζομένων στον τομέα της υγείας, που πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη τους εμβολιασμό.

Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett, έχει καταστήσει σαφές πάντως ότι υποστηρίζει μια τέταρτη δόση

Ο κ. Μπένετ χαιρέτισε με ενθουσιασμό τη σύσταση της επιτροπής για τέταρτη βολή αυτή την εβδομάδα, λέγοντας: «Οι πολίτες του Ισραήλ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έλαβαν τρίτη δόση και συνεχίζουμε να προηγούμαστε με την τέταρτη».

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε την Πέμπτη ότι περίμενε ότι οι Γερμανοί θα λάβουν άλλη μια ενισχυτική ενίσχυση τον επόμενο χρόνο, ανάλογα με το πόσο διαρκεί η προστασία της τρίτης βολής.

Άλλοι επιστήμονες πρότειναν «φρένο» στη τέταρτη δόση.

Ο καθηγητής Hagai Levine, επιδημιολόγος και πρόεδρος του Ισραηλινού Συνδέσμου Ιατρών Δημόσιας Υγείας, είπε ότι το Ισραήλ δεν βλέπει ακόμη απότομη αύξηση των λοιμώξεων — οι καθημερινές λοιμώξεις είναι περίπου 1.200 την ημέρα, από 11.000 στην κορυφή του κύματος Δέλτα τον Αύγουστο — και δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι χρειαζόταν και τέταρτη βολή για να αποφευχθεί η σοβαρή ασθένεια από την Omicron.

«Σέβομαι τη γνώμη εκείνων που λένε καλύτερα ασφαλείς παρά συγγνώμη», είπε ο καθηγητής Levine σε συνέντευξή του, «και δεν υπάρχει πρόβλημα με την προετοιμασία. Αλλά πριν δώσεις μια τέταρτη βολή, είναι προτιμότερο να περιμένεις την επιστήμη».

Ο καθηγητής Dror Mevorach, ο οποίος είναι επικεφαλής της πτέρυγας κορωνοϊού στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στην Ιερουσαλήμ, προέτρεψε επίσης να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα.

«Ακριβώς επειδή ηγηθήκαμε με την τρίτη δόση δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει και τέταρτη δόση χωρίς επιστημονική βάση», είπε. Η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου είναι φυσική, είπε, και η ενίσχυση των αντισωμάτων μπορεί να έχει περιορισμένο όφελος.

Η συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης είπε ότι η σύστασή της για μια τέταρτη βολή προήλθε από την ιδιαίτερη συμβολή του Omicron και την πρόσθετη επιβάρυνση για το σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μπορεί να μην οδηγήσει τόσο γρήγορα σε ένα πέμπτο.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου