Με πόλεμο απειλεί ευθέως η Κίνα τις ΗΠΑ εάν στηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Ανοίγει νέο μέτωπο... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Με πόλεμο απειλεί ευθέως η Κίνα τις ΗΠΑ εάν στηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Ανοίγει νέο μέτωπο...

  Την ίδια ώρα ο Αντιπρόεδρος της Ταϊβάν ολοκλήρωσε το ταξίδι στο εξωτερικό με τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ εκφράζοντας την ...

 







Την ίδια ώρα ο Αντιπρόεδρος της Ταϊβάν ολοκλήρωσε το ταξίδι στο εξωτερικό με τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη των Αμερικανών...


Κάπως έτσι αρχίζουν να εμφανίζονται τα στρατόπεδα ενός μελλοντικού (;) τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Κίνα – Ρωσία από τη μία πλευρά....Η.Π.Α και ΝΑΤΟ από την άλλη. Και όλα αυτά ενώ είναι ανοικτό το μέτωπο της Ουκρανίας...

 

Εν μέσω του ανοιχτού μετώπου Δύσης-Κρεμλίνου και του κινδύνου ανάφλεξης στην Ανατολική Ευρώπη με την επαπειλούμενη ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, η Κίνα απειλεί ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οποιαδήποτε κίνηση προς ενθάρρυνση της ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν θα οδηγήσει σε σινο-αμερικανική στρατιωτική σύρραξη.

Η σχετική προειδοποίηση, σύμφωνα με το Cnn, διά στόματος του πρεσβευτή της Κίνας στην Ουάσινγκτον, έρχεται τη στιγμή που το κέντρο βάρος της πολιτικής Μπάιντεν έχει εξ ανάγκης μετατοπιστεί στην απόκρουση του εγχείρηματος Πούτιν να «ξαναγράψει» τη μεταψυχροπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη -ενώ διακηρυγμένη προτεραιότητά της προεδρίας του είναι η αντιμετώπιση μίας ολοένα και πιο επεκτακτικής και παρεμβατικής Κίνας.

«Επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό. Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το μεγαλύτερο 'κουβάρι' στις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο Κιν Γκανγκ σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία NPR (National Public Radio).

Οι Η.Π.Α εκδηλώνουν περαιτέρω την υποστήριξη τους στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν

Ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Ουίλιαμ Λάι ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ονδούρα με μια εικονική συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, σε μια περαιτέρω εκδήλωση υποστήριξης από την Ουάσιγκτον για το αυτοδιοικούμενο νησί.

Ο Λάι πήγε στην Ονδούρα αυτή την εβδομάδα για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της, επιδιώκοντας να ενισχύσει τους δεσμούς με έναν από τους τελευταίους διπλωματικούς συμμάχους της Ταϊβάν.

Μόνο 14 χώρες διατηρούν πλέον επίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν, η οποία θεωρείται από το Πεκίνο ως κινεζικό έδαφος χωρίς δικαίωμα στις παγίδες ενός κράτους. Το κινεζικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι το νησί είναι δικό του, παρά το γεγονός ότι η Ταϊβάν είναι μια de facto ανεξάρτητη χώρα, με τη δική της στρατιωτική, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και σύνταγμα.

Σταματώντας στο Σαν Φρανσίσκο την Παρασκευή στο δρόμο της επιστροφής του στην Ταϊβάν, ο Λάι είπε ότι μίλησε εικονικά με την Πελόζι, έναν από τους πιο υψηλούς πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Ήμουν ευτυχής που συναντήθηκα με τον @SpeakerPelosi, έναν υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αληθινό φίλο της Ταϊβάν. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ταϊβάν», έγραψε ο Λάι στο Twitter, μοιράζοντας μια εικόνα της βιντεοκλήσης, στην οποία παρευρέθηκε επίσης ο de facto πρέσβης της Ταϊβάν στην Ουάσιγκτον, Hsiao Bi-khim.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες σχέσεις ούτε με την Ταϊβάν, αλλά είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων τους.

Μεταβαίνοντας από το Λος Άντζελες στο δρόμο του προς την Ονδούρα, ο Λάι μίλησε επίσης εικονικά με πάνω από δώδεκα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Η Ταϊβάν λέει ότι οι αθλητές της δεν θα συμμετάσχουν στις τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Η 15μελής αθλητική αποστολή της Ταϊβάν , η οποία περιλαμβάνει αθλητές και προπονητές, δεν θα λάβει μέρος στις τελετές έναρξης ή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Αθλητισμού της Ταϊβάν.


«Σύμφωνα με την πολιτική πρόληψης της πανδημίας και εισόδου της εκδήλωσης, οι πτήσεις έχουν προσαρμοστεί και έχουν καθυστερήσει και δεν θα μπορούσαν να φτάσουν όλες στο Πεκίνο μέχρι την τελετή έναρξης στις 4 Φεβρουαρίου», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Μόνο τέσσερις Ταϊβανέζοι αθλητές θα αγωνιστούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένου του Huang Yu-ting στα 500m, 1000m και 1500m γυναικών, του Lin Si Rong στο luge single γυναικών, του Ho Ping-jui και του Lee Wen-yi στο σλάλομ ανδρών και γυναικών.

Θα ταξιδέψουν στους Αγώνες χωριστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελβετία και την Ταϊβάν, σύμφωνα με το Υπουργείο Αθλητισμού.

«Με βάση την προστασία των αθλητών, έχουν υιοθετηθεί μέτρα πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας υψηλών προδιαγραφών για την πρόληψη οποιουδήποτε κινδύνου μόλυνσης. για να συγκεντρώσει δύναμη μάχης, η αντιπροσωπεία μας δεν θα συμμετάσχει στην τελετή έναρξης», ανέφερε.

Το υπουργείο δήλωσε περαιτέρω ότι επειδή η ομάδα της Ταϊβάν είναι μικρή, αθλητές και στελέχη της ομάδας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού ολοκληρώσουν τις εκδηλώσεις τους, παρακάμπτοντας επίσης την τελετή λήξης.

Η Ταϊβάν  αποφάσισε επίσης να μην στείλει κυβερνητικούς αξιωματούχους στους Αγώνες, επικαλούμενος τον περιορισμένο αριθμό αθλητών που αγωνίζονται.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ταϊβάν ισχυρίστηκε ότι η Ταϊβάν αρνήθηκε να στείλει αντιπροσωπεία λόγω ανησυχίας ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να «υποβαθμίσει» το καθεστώς της Ταϊβάν βάζοντας τους αθλητές της μαζί με αυτούς από την κινεζική «ειδική διοικητική περιοχή» του Χονγκ Κονγκ στην τελετή έναρξης.

Το Γραφείο Υποθέσεων Ταϊβάν της Κίνας την Τετάρτη αναφέρθηκε στην ομάδα της Ταϊβάν ως «Κίνα, Ταϊπέι», αντί για τον επίσημο χαρακτηρισμό «Κινεζική Ταϊπέι», με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Υποθέσεων Ηπειρωτικής χώρας της Ταϊβάν να επιπλήξει την Κίνα επειδή χρησιμοποιεί λάθος όνομα.

Η Ταϊβάν αγωνίζεται στα περισσότερα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, με την ονομασία «Κινεζική Ταϊπέι» κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν που κυβερνάται με δημοκρατία ως μέρος της «μίας Κίνας» και απαραβίαστου κινεζικού εδάφους.

Οι εντάσεις μεταξύ του αυτοδιοικούμενου νησιού Ταϊβάν και του καθεστώτος στο Πεκίνο κλιμακώνονται, με την πιο πρόσφατη κινεζική εισβολή στην οποία συμμετείχαν 39 αεροσκάφη και ένα βομβαρδιστικό. Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει ορκιστεί να κατακτήσει το νησί με τη βία αν χρειαστεί.

Το Συμβούλιο Υποθέσεων Ηπειρωτικής χώρας της Ταϊβάν  κάλεσε επίσης το Πεκίνο να μην παραβιάσει το τουρνουά μέσω «πολιτικών παραγόντων».

«Καλούμε τους φετινούς διοργανωτές να τηρήσουν τον «Ολυμπιακό Χάρτη» και να μην χρησιμοποιούν πολιτικούς παράγοντες για να παρεμβαίνουν στον ανταγωνισμό και να καταστείλουν και να υποτιμούν την πλευρά μας. Οι αρμόδιες κυβερνητικές μονάδες θα είναι επίσης έτοιμες να ανταποκριθούν σε διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε, χωρίς να διευκρινιστεί.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου