Ινδικό ΜΜΕ: «Η Ουκρανία βοηθά την Τουρκία να γίνει μια τρομερή στρατιωτική δύναμη. ΗΠΑ και η Γερμανία βοηθούν τις επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας» - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ινδικό ΜΜΕ: «Η Ουκρανία βοηθά την Τουρκία να γίνει μια τρομερή στρατιωτική δύναμη. ΗΠΑ και η Γερμανία βοηθούν τις επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας»

  «Η παρουσία της Τουρκίας στη Νότια Ασία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ινδία, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών έχει ήδη βγάλει κόκκι...

 


«Η παρουσία της Τουρκίας στη Νότια Ασία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ινδία, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών έχει ήδη βγάλει κόκκινη σημαία.» 


«Χώρες του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία στην πραγματικότητα διευκολύνουν τη Τουρκία. ΗΠΑ και Γερμανία βοηθούν στις επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας υπό τον φιλόδοξο Πρόεδρο Ερντογάν...»

 

Πηγή: India Narrative

Άρθρο του Aditi Bhaduri

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Σε μια σπάνια κίνηση, μια κινεζική εταιρεία Skyrizon στα τέλη του 2021 κατέθεσε αίτηση στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη για την αποτυχημένη αγορά της ουκρανικής Motor Sich, ενός από τους προηγμένους κατασκευαστές κινητήρων στρατιωτικών αεροσκαφών στον κόσμο. 

Η εταιρεία ζητά αποζημίωση από την ουκρανική κυβέρνηση ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Η Ουκρανία ακύρωσε τη συμφωνία μετά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ σχετικά με τις ανησυχίες ότι σημαντική στρατιωτική τεχνολογία μπορεί να περάσει στο Πεκίνο. 

Η Motor Sich είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητήρων στον κόσμο για πυραύλους, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Η Skyrizon αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της Motor Sich, αλλά οι μετοχές πάγωσαν το 2017, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Volodimir Zelensky υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στη Skyrizon. 

Τώρα, η Motor Sich βρήκε έναν νέο επενδυτή - την Τουρκία. Μια τέτοια συμφωνία συζητήθηκε πέρυσι από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ζελένσκι κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Άγκυρα.

«Η Ουκρανία, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν έχει την πολυτέλεια να παραδώσει την επιχείρηση, από την οποία εξαρτώνται οι αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας, σε λάθος χέρια», είχε δηλώσει τότε στην εθνική τηλεόραση ο Oleksiy Danilo, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας. 

Είναι σαφές ότι ο Danilo δεν θεωρεί την Τουρκία ως αυτά τα "λάθος χέρια". Επειδή η Motor Sich έχει γίνει πλέον βασικός εταίρος σε αυτό το τουρκο-ουκρανικό εγχείρημα για την ανάπτυξη των drones και την προμήθεια κινητήρων στα drones. Η Τουρκία ενισχύει την αμυντική συνεργασία με την Ουκρανία, έναν παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή στρατιωτικών κινητήρων. Οκτώ αμυντικές συμφωνίες υπογράφηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στο Κίεβο στις αρχές Φεβρουαρίου. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Motor Sich συμφώνησε να παράσχει στην τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar 30 κινητήρες στροβιλοκινητήρα για χρήση στα drones κρούσης Akinci.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή περισσότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών TB2 μαζί. Μερικά από αυτά τα drones έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή Donbas της Ουκρανίας τον Οκτώβριο. Τώρα η Ουκρανία πρόκειται να αγοράσει περισσότερα και αυτά τα drones θα κατασκευαστούν από κοινού σε ουκρανικό έδαφος, ενώ η Τουρκία θα κατασκευάσει επίσης κέντρο εκπαίδευσης πιλότων και εργοστάσιο.

Ενώ μια τέτοια συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και της Τουρκίας είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, αυτό σημαίνει επίσης ότι η Τουρκία είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τις αμυντικές προμήθειες και τις συνεργασίες της μακριά από το ΝΑΤΟ και να μειώσει την εξάρτησή της από αυτό, ειδικά στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, και αφού οι ΗΠΑ το έδιωξαν από το πρόγραμμα F35 επειδή η Τουρκία προμηθεύτηκε το πυραυλικό σύστημα S400 από τη Ρωσία. 


Αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες. Η Γερμανία επίσης βοηθά στις επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας υπό τον φιλόδοξο Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί νόμιμες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε εδάφη που ελέγχονται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον Έλληνα δημοσιογράφο Νίκο Φραγκάκη, «γερμανικές εταιρείες πωλούν αμυντικό υλικό υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία για την παραγωγή του Bayraktar τη στιγμή που η Δύση επέβαλε εμπάργκο σε αμυντικά συστήματα στην Τουρκία».

Η Γερμανία έστειλε όπλα αξίας 250,4 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, το υψηλότερο των τελευταίων 14 ετών. Αυτό έκανε την Τουρκία τον κορυφαίο εισαγωγέα γερμανικών όπλων, που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τον Ιούλιο του 2020, για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να προμηθεύσει στην Τουρκία βασικά εξαρτήματα για την κατασκευή έξι γερμανικών υποβρυχίων, τα οποία πιστεύεται ότι αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας. Αυτό έγινε αφού επέβαλε απαγόρευση στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, μετά την στρατιωτική της επίθεση στους Κούρδους της Συρίας.

Η Γερμανία, λέει ο Φραγκάκης, είναι ο κύριος παράγοντας της Τουρκίας. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, με διμερές εμπόριο 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές της Τουρκίας με 16 δισεκατομμύρια δολάρια και τη δεύτερη στις εισαγωγές με σχεδόν 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Γερμανία διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στο μπλοκάρισμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2020, για τις μη εξουσιοδοτημένες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

Ένας αμυντικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα, ο οποίος δεν θέλει να κατονομαστεί, λέει ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ βοηθούν την Τουρκία ενώ εκμεταλλεύονται τον στρατό της, επισημαίνοντας τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που έχουν δώσει στην Τουρκία μια βάση στον Νότιο Καύκασο από όπου θα επιδιώξει να εισέλθει Η Κεντρική Ασία, αμφισβητώντας τη Ρωσία, τον κύριο αντίπαλο τους, και τον Νότο προς τον Περσικό Κόλπο, αμφισβητώντας το Ιράν και τα αραβικά εδάφη που είχαν κάποτε υπό τον έλεγχο των Οθωμανών. Δεδομένης της αποχώρησης της Αμερικής από τη Μέση Ανατολή, μπορεί να είναι ικανοποιημένη με το γεγονός ότι η Τουρκία εισβάλλει στην περιοχή, όπως φαίνεται στη Λιβύη όπου αντιμετώπισε τη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι μια άλλη περιοχή σύγκρουσης στην οποία η Τουρκία έχει ισχυρή παρουσία, αν και μπορεί να αμφισβητήσει τη Ρωσία μόνο σε κάποιο βαθμό, δεδομένης της ενεργειακής της και της μερικής οικονομικής και αμυντικής της εξάρτησης από τη Μόσχα.

Αυτό επιβεβαιώνεται καλύτερα από το γεγονός ότι η Τουρκία πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο στο Αφγανιστάν, με τη διευκόλυνση των ΗΠΑ όταν επέτρεψαν στους Ταλιμπάν να ανακαταλάβουν την Καμπούλ. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ, μετά από χρόνια διαβουλεύσεων, αποχώρησαν από το έργο του Αγωγού Ανατολικής Μεσογείου - για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στο δίκτυο φυσικού αερίου της Ευρώπης μέσω Ελλάδας και Ιταλίας - τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, πιστεύεται ευρέως ότι ήταν μια χειρονομία συμφιλίωσης προς την Τουρκία. , το οποίο θα ωφεληθεί περισσότερο εάν το έργο ακυρωθεί πλήρως.

Σύμφωνα με τον Richard Goldberg, ανώτερο σύμβουλο στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών στην Ουάσιγκτον «Η απόφαση να τεθεί υπό αμφισβήτηση η τεχνική σκοπιμότητα, η οικονομική βιωσιμότητα και η εμπορική του ανταγωνιστικότητα τώρα –αυτή την τελευταία ώρα– μυρίζει πολιτική απόφαση, όχι οικονομική. "

Η παρουσία της Τουρκίας στη Νότια Ασία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ινδία, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών έχει ήδη βγάλει κόκκινη σημαία. Αλλά αυτό που φαίνεται να είναι εξίσου εκπληκτικό είναι ότι για να κρατήσει την Τουρκία εντός της τροχιάς της, χώρες του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία στην πραγματικότητα διευκολύνουν την ανεξαρτησία της Τουρκίας από αυτές.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου