H Υπερδνειστερία ζήτησε από τη Μολδαβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της. Μήπως η Μολδαβία θα είναι ο επόμενος στόχος του Πούτιν; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

H Υπερδνειστερία ζήτησε από τη Μολδαβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της. Μήπως η Μολδαβία θα είναι ο επόμενος στόχος του Πούτιν;

  Στην Υπερδνειστερία ζούν περίπου 300.000 ρωσόφωνοι, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον προετοιμάζεται το έδαφος για την επόμενη κίνηση του Πούτι...

 






Στην Υπερδνειστερία ζούν περίπου 300.000 ρωσόφωνοι, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον προετοιμάζεται το έδαφος για την επόμενη κίνηση του Πούτιν...


Οι αρχές της Υπερδνειστερίας κάλεσαν το Κισινάου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας μετά την απόφαση της Μολδαβίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Γράφει ο Αιγιστέας - Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

Η Υπερδνειστερία είναι κράτος (de facto) στη Μολδαβία στην Ανατολική Ευρώπη. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι ανεξάρτητο (de facto) από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από Ρώσους. Η αυτοδιάθεση της ωστόσο είναι διαφιλονικούμενη. Με δεδομένο τον πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και ο οποίος ξεκίνησε με αφορμή την αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτοανακηρυχθέντων «δημοκρατιών» του Ντονμπάς, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της μη αναγνωρισμένης Υπερδνειστερίας ίσως μας δείχνει τον επόμενο στόχο του Πούτιν...

«Η υποβολή αίτησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας ανεπίλυτης σύγκρουσης μεταξύ Pridnestrovie (Υπερδνειστερία) και Μολδαβίας, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη και εκτός του πλαισίου διαβουλεύσεων με την πλευρά της Υπερδνειστερίας, ενώ πλήρως αγνοώντας τη συζήτηση αυτού του ζητήματος στις υφιστάμενες μορφές διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς πλατφόρμας της «Μόνιμης Διάσκεψης…», θέτει το τελικό σημείο στη διαδικασία διευθέτησης, η οποία απαιτεί επείγουσα διεθνή νομική επισημοποίηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας.

Το τμήμα έκρινε ότι οι αρχές της Μολδαβίας είναι έτοιμες να μεταβιβάσουν την κυριαρχία της χώρας στις εθνικές αρχές των Βρυξελλών και να επιτρέψουν την τελική ανάπτυξη του εδάφους από τη Δύση.

«Η αίτηση για ένταξη στην ΕΕ υποδηλώνει την άρνηση της Μολδαβίας για διάλογο με την Πρίντεστροβιε (Υπερδνειστερία) σχετικά με τις παραμέτρους της κοινής συμβίωσης, κάτι που επιβεβαιώνεται από την τρέχουσα κατάσταση κρίσης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, την παράλυση του σχήματος «5 + 2», την άρνηση συνάντησης στο ανώτατο επίπεδο και η αποτυχία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στο πλαίσιο της δέσμης του Βερολίνου Plus.

Το τμήμα υπενθύμισε ότι ο λαός του Pridnestrovian καθόρισε τη μοίρα του με πολιτισμένο και δημοκρατικό τρόπο στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, σταμάτησε τη στρατιωτική επίθεση της Μολδαβίας το 1991-1992, υπερασπίστηκε την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, επιβεβαίωσε το απαραβίαστο της πορείας προς τη διεθνή αναγνώριση κυριαρχία και ανεξαρτησία της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πρίντεστρου σε εθνικό δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006.

«Στις τρέχουσες νέες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τις ενέργειες της ηγεσίας της Μολδαβίας, καλούμε τη μολδαβική πλευρά να ξεκινήσει διάλογο με την Πρίντεστροβιε με στόχο μια τελική πολιτισμένη διευθέτηση των σχέσεων με βάση την ειρηνική, καλή γειτονία δύο ανεξάρτητα κράτη υπογράφοντας μια συνολική διακρατική συμφωνία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή για τις μελλοντικές γενιές των κατοίκων της χώρας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας

«Θεωρούμε την υποβολή από την ηγεσία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας αίτησης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια γεωπολιτική απόφαση που οδηγεί σε αλλαγή των διεθνών συνόρων και των σφαιρών επιρροής στον περιφερειακό χώρο και αλλάζει ριζικά τις συνθήκες της τελικής διευθέτησης του Σχέσεις Μολδαβίας-Πρίντνεστρου.

Αντιμετωπίζουμε με κατανόηση την απόφαση της ηγεσίας της γειτονικής δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, η υποβολή αίτησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας ανεπίλυτης σύγκρουσης μεταξύ Pridnestrovie και Μολδαβίας, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη και εκτός του πλαισίου διαβουλεύσεων με την πλευρά Pridnestrovian, ενώ Η πλήρης αγνόηση της συζήτησης αυτού του ζητήματος στις υφιστάμενες μορφές διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς πλατφόρμας της «Μόνιμης Διάσκεψης...», θέτει τέλος στη διαδικασία διευθέτησης, η οποία απαιτεί επείγουσα διεθνή νομική επισημοποίηση. 

Η απόφαση των μολδαβικών αρχών σημαίνει ετοιμότητα να μεταβιβάσει την κυριαρχία της Μολδαβίας σε υπερεθνικούς φορείς στις Βρυξέλλες και τη μετάβαση στην τελική στρατιωτικοπολιτική και οικονομική ανάπτυξη του εδάφους της Δημοκρατίας της Μολδαβίας από τη Δύση.

Η αίτηση για ένταξη στην ΕΕ υποδηλώνει την άρνηση της Μολδαβίας για διάλογο με την Πρίντεστροβιε σχετικά με τις παραμέτρους της κοινής συμβίωσης, κάτι που επιβεβαιώνεται από την τρέχουσα κατάσταση κρίσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, την παράλυση του σχήματος "5 + 2", την απόρριψη συναντήσεων υψηλού επιπέδου , η μη τήρηση των υποχρεώσεων στο πλαίσιο του πακέτου «Berlin Plus», ενισχύοντας τα περιοριστικά μέτρα αποκλεισμού κατά της Υπερδνειστερίας.

Θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ότι ο λαός του Πρίντεστροβιαν καθόρισε τη μοίρα του με πολιτισμένο και δημοκρατικό τρόπο στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, σταμάτησε τη στρατιωτική επίθεση της Μολδαβίας το 1991-1992, υπερασπίστηκε την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, επιβεβαίωσε το απαραβίαστο της πορείας προς τη διεθνή Αναγνώριση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Πρίντεστρου σε εθνικό δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006.

Στις τρέχουσες νέες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τις ενέργειες της ηγεσίας της Μολδαβίας, καλούμε τη μολδαβική πλευρά να ξεκινήσει διάλογο με την Pridnestrovie με στόχο μια τελική πολιτισμένη διευθέτηση των σχέσεων με βάση την ειρηνική, καλή γειτονία των δύο ανεξάρτητων κρατών υπογράφοντας συνολική διακρατική συμφωνία.

Ταυτόχρονα, απευθύνουμε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, τον ΟΑΣΕ, τους μεσολαβητές και τους παρατηρητές στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της με αίτημα να αναγνωρίσει την πραγματικότητα που υπάρχει εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια με τη μορφή του Pridnestrovian Δημοκρατία της Μολδαβίας, διασφαλίστε τον σεβασμό του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του λαού της Πριντνεστροβίας και συνάψτε διπλωματικές σχέσεις με την Πρίντεστροβιε.»





Η ιστορία της Υπερδνειστερίας

Η Υπερδνειστερία είναι κράτος (de facto) στη Μολδαβία στην Ανατολική Ευρώπη. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι ανεξάρτητο (de facto) από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας. Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη. Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2022 θα συμπληρωθούν 30 χρόνια από την έναρξη της ρωσικής ειρηνευτικής επιχείρησης στο Pridnestrovie. Η Υπερδνειστερία επεδίωξε την απόσχιση από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, φοβούμενη ότι η Μολδαβία θα προσχωρούσε στη Ρουμανία στο κύμα του εθνικισμού. Το 1992, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια των μολδαβικών αρχών να λύσουν το πρόβλημα με τη βία, η Υπερδνειστερία έγινε ουσιαστικά μια περιοχή που δεν ελέγχεται από το Κισινάου. 



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου