Ο πόλεμος στην Ουκρανία και εμείς... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και εμείς...

  Ο Ελληνικός λαός αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός είναι βαθύτατα τραυματισμένος και προσβεβλημένος από τις πολιτικές του ηγεσίες διαχρονικά...

 






Ο Ελληνικός λαός αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός είναι βαθύτατα τραυματισμένος και προσβεβλημένος από τις πολιτικές του ηγεσίες διαχρονικά αλλά το κακό έχει παραγίνει από το 2010 μέχρι σήμερα.


Μετά την προδοσία των μνημονίων, με αποκορύφωμα το ‘θεσμικό πραξικόπημα του 2015, την προδοσία των Πρεσπών και την δραματική διαχείριση της πανδημίας, η στάση των κομμάτων απέναντι στον πόλεμο αναδεικνύει περίτρανα όχι απλά την ανεπάρκειά τους αλλά την βλαπτικότητά τους...

 

Γράφει ο Ιωάννης Μαύρος

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι παρά η τελευταία πράξη ενός δράματος που ξεκίνησε το 2014, όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές φιλοναζιστικές οργανώσεις και δοκιμασμένες τεχνικές “έγχρωμων επαναστάσεων” ανέτρεψαν, με αιματηρό πραξικόπημα, τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας και επέβαλαν ένα καθεστώς που στράφηκε κατά των Ρώσων και άλλων μειονοτήτων -όπως της Ελληνικής- και απέβλεπε στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς είχε εκλεγεί ένα χρόνο νωρίτερα με ατζέντα να διακόψει την αίτηση ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ας μην ξεχνούμε ότι ήδη από το 1996 ο Πρόεδρος Κλίντον, αθετώντας τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, προς τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Γκορμπατσώφ, ότι το ΝΑΤΟ δεν επρόκειτο να επεκταθεί προς τα ανατολικά μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, διακήρυξε ακριβώς αυτό. Ακολούθησε η παράνομη επιδρομή του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία το 1999, με αποτέλεσμα την απόσχιση και ανεξαρτοποίηση του Κοσσόβου, η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας την ίδια χρονιά, η ανατροπή, με “έγχρωμες επαναστάσεις”, των καθεστώτων της Γιουγκοσλαβίας (2000), της Γεωργίας (2003) και της Ουκρανίας (2004) και η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Λετονία, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία το 2004  για να ακολουθήσει η Αλβανία και η Κροατία το 2009.        

Υπό αυτές τις συνθήκες ασφυκτικής περικύκλωσης της Ρωσίας (που συνεχίστηκε αργότερα με την ένταξη του Μαυροβουνίου το 2017 και της “Βόρειας Μακεδονίας” το 2020) το πραξικόπημα στο Κίεβο το 2014 και η άνοδος στην εξουσία εθνικιστικού αντιρωσικού καθεστώτος, που ενέταξε στα σώματα ασφαλείας τις ναζιστικές οργανώσεις που τρομοκρατούσαν τους σημαντικούς ρωσικούς και φιλορωσικούς πληθυσμούς στις επαρχίες του Ντονιέσκ και του Λουγκάνσκ, οδήγησαν σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στις επαρχίες αυτές καθώς και στην απόσχιση και την ενσωμάτωση, μετά από δημοψήφισμα, της χερσονήσου της Κριμαίας (της δικής μας Ταυρίδας) στη Ρωσία. Οι εχθροπραξίες διακόπηκαν προσωρινά με τις Συμφωνίες του Μίνσκ, που μεταξύ άλλων προνοούσαν ευρεία αυτονομία των εν λόγω περιοχών και σχετική αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά συνεχίστηκαν ανελλιπώς, έστω σε χαμηλότερη ένταση, με αποτέλεσμα, στα οκτώ χρόνια που μεσολάβησαν, οι Ρώσοι να μετρούν περίπου 14.000 θύματα και να καταντήσουν οι συμφωνίες νεκρό γράμμα, ενώ έσφιγγε ο κλοιός γύρω από τη Ρωσία με τις οικονομικές κυρώσεις, την συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ και την ανάπτυξη επιθετικών οπλικών συστημάτων στην περίμετρο της Ρωσίας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το καθεστώς Ποροσένκο αναθεωρεί προεκλογικά το Σύνταγμα της χώρας το 2019 για να προστεθεί άρθρο που προβλέπει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, γεγονός που συμβάλλει στην συντριπτική του ήττα στις εκλογές. Ο Ζελένσκι, ανέρχεται πανηγυρικά στην εξουσία με μια μεταρρυθμιστική και μετριοπαθή ατζέντα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, ταλαντευόμενος στη συνέχεια μεταξύ μιας ήπιας και μιας σκληρής φιλοδυτικής στάσης που εξυπηρετούσε αντίστοιχα τα γερμανικά και τα αμερικανικά συμφέροντα.       

Η ταλάντευση αυτή εκφράστηκε κατ’ εξοχήν στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα την παλινωδία του στην πρόσφατη Σύνοδο Ασφαλείας στο Μόναχο, ενώ οξύνονταν η ένταση στα σύνορα με τη Ρωσία και ο Πρόεδρος Μπάϊντεν, ενώ νωρίτερα είχε σε δηλώσεις δείξει ‘ανοχή’ σε μια ‘περιορισμένη’ στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, έκανε συνεχείς δηλώσεις ότι επίκειται Ρωσική εισβολή. Από πού αντλούσε τη βεβαιότητά του; O Ζελένσκι προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και μάλιστα ‘διέψευσε’ τον Μπάϊντεν κάποια στιγμή, υποβαθμίζοντας το ενδεχόμενο εισβολής. Όμως, ενώ στην αρχή της Συνόδου δήλωνε, μαζί με τον Καγκελάριο Σόλτς, ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν ήταν στην ατζέντα, στο τέλος της απαίτησε (!) να του δοθεί χρονοδιάγραμμα ένταξης και μάλιστα άφηνε να εννοηθεί ότι διαφορετικά μόνο τα πυρηνικά όπλα θα εξασφάλιζαν την άμυνα της χώρας του! 

Τι είχε μεσολαβήσει; Η συνάντησή του με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις! Οι τελευταίες δηλώσεις του Ζελένσκι ήταν η (μεγάλη) σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Την επομένη ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε το ιστορικό του διάγγελμα όπου αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο επαρχιών, οι οποίες κάλεσαν αμέσως τη Ρωσία να επέμβει.

Γνωρίζοντας αυτές τις ‘λεπτομέρειες’ βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θυσίασαν την Ουκρανία ως πιόνι στη μεγάλη σκακιέρα προκειμένου να νεκραναστήσουν το ΝΑΤΟ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την δική τους ηγεμονία, την απομόνωση της Ρωσίας και την υποταγή της Γερμανίας, τόσο με το ‘πάγωμα’ του Nordstream 2 όσο και με τον εξαναγκασμό της να διαθέσει 100 δις Eυρώ για εξοπλισμούς.

Η Ρωσία, η οποία είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχτεί μια ΝΑΤΟϊκή Ουκρανία, δεν είχε πιά άλλη επιλογή από το να επέμβει, με όποιο κόστος. Το ερώτημα είναι αν μπορούσε και αν έπρεπε να είχε επέμβει, με πολύ μικρότερο κόστος ασφαλώς, νωρίτερα και πόσο;

Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η Κίνα; Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει; Το σίγουρο είναι η σύσφιξη των σχέσεων της Ρωσίας με την Κίνα, όπως και με το Ιράν. Επίσης μεγάλο ερώτημα η Ινδία. Και το Πακιστάν. Και η Ιαπωνία.

Το σίγουρο είναι ότι κατρακυλάμε γοργά σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο διαρκείας με πρώτα θύματα την Ουκρανία και τη Ρωσία αλλά και την αποκαλούμενη “Ευρωπαϊκή Ένωση”, τις δημοκρατικές ελευθερίες, το κοινωνικό κράτος ή ότι απέμεινε τέλος πάντων από αυτό, την φτωχοποίηση και εξαθλίωση λαών και περιοχών, την άνοδο των εθνικισμών, του μιλιταρισμού και του εκφασισμού.   Είτε το θέλουν οι ΗΠΑ και η Δύση είτε όχι βαδίζουμε προς έναν νέο πολυπολικό κόσμο, δίχως ηγεμόνα, έναν κόσμο μεγάλης αστάθειας και αβεβαιότητας όπου, ανά πάσα στιγμή, ο ψυχρός πόλεμος μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό, επιφέροντας κατακλυσμιαία οικολογική καταστροφή στον πλανήτη καθώς και στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Είναι θλιβερό και πολύ ανησυχητικό ότι τη στιγμή αυτή που όλα κρίνονται, η Ελλάδα δεν υπάρχει παρά μόνο ως οικόπεδο και αποικία, ως failed state, με μια ‘κυβέρνηση’ που βαυκαλίζεται ότι έχει ‘ρόλο’ στο διεθνές γίγνεσθαι και μια ‘αντιπολίτευση’ εξίσου ανύπαρκτη, εξίσου ναρκισσευόμενη, διεφθαρμένη και υποτελή, ανίκανη να προσφέρει στον τόπο και στο λαό όραμα και προοπτική. Σύρονται άβουλες και μοιραίες στο παρωχημένο βάλς του “ανήκομεν εις την Δύσιν” που τόσα δεινά έχει προκαλέσει στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Αποκορύφωμα του συνδρόμου της υποτέλειας και του ραγιαδισμού η στάση της κυβέρνησης στο Ουκρανικό, όπου δεν φτάνει που καταδικάσαμε τη Ρωσική εισβολή, δίχως καν να ψελλίσουμε λέξη για την Κύπρο, και επιβάλλαμε κυρώσεις, που πλήττουν ασφαλώς πολύ περισσότερο τη χώρα μας παρά τη Ρωσία, αλλά ως αθεράπευτα ‘καλά παιδιά’ σπεύσαμε να στείλουμε στην Ουκρανία οπλικά συστήματα (όχι μόνο καλάσνικοφ), τα οποία δεν περισσεύουν για την άμυνα της Χώρας, τη στιγμή μάλιστα που η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντί μας παροξύνεται. Και ενώ εμείς στρέφουμε αχρείαστα εναντίον μας τη Ρωσία, καθιστάμενοι μέρος του προβλήματος, η Τουρκία, παίζοντας πάντα το ρόλο του ‘επιτήδειου ουδέτερου’, αναβαθμίζεται αποκομίζοντας πολιτικό κεφάλαιο και από τις δύο πλευρές και αναδεικνύεται ως μεσολαβητής και ειρηνοποιός! Και είναι αυτή ακριβώς τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός επιλέγει (;) να συναντήσει τον Ερντογκάν στην έδρα του και να δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει “όλα τα θέματα” της δικής της ατζέντας, ενώ ο μουσαφίρης θα τον ακούει ευγενικά και θα του μιλάει για την Ουκρανία και τη διεθνή ειρήνη, ωσάν να ήταν πρωθυπουργός κάποιας άλλης χώρας…Προφανώς η επιλογή του χρόνου της επίσκεψης δεν είναι άσχετη με το ταξίδι του στην Ουάσιγκτων που ακολουθεί…

Ο Ελληνικός Λαός αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός είναι βαθύτατα τραυματισμένος και προσβεβλημένος από τις πολιτικές του ηγεσίες διαχρονικά αλλά το κακό έχει παραγίνει από το 2010 μέχρι σήμερα. Μετά την προδοσία των μνημονίων, με αποκορύφωμα το ‘θεσμικό πραξικόπημα’ του 2015, την προδοσία των Πρεσπών και την δραματική διαχείριση της πανδημίας, η στάση των κομμάτων απέναντι στον πόλεμο αναδεικνύει περίτρανα όχι απλά την ανεπάρκειά τους αλλά την βλαπτικότητά τους. Τώρα δεν έχουμε να κάνουμε ‘απλά’ με ζητήματα δικαιωμάτων, δημοκρατίας και ευημερίας αλλά με την εθνική ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της Χώρας, την ίδια την ύπαρξή της τελικά. Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, καλούμαστε όλοι, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, να επιστρατεύσουμε το ένστικτο αυτοσυντήρησης, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Λόγου και της αγάπης προς την Πατρίδα, όχι ως αφηρημένης έννοιας αλλά ως τόπου και ως έθνους, προς τα παιδιά μας και τους γονείς μας, να αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες που μας αναλογούν για να προσφέρουμε το κατά δύναμιν.

Να μην διχαστούμε άλλη μια φορά σε φιλοουκρανούς ή φιλονατοϊκούς και φιλορώσους, όπως διχαστήκαμε σε ανανιστές και αντιανανιστές, μνημονικούς και αντιμνημονιακούς, μακεδονομάχους και ριψάσπιδες, εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές.

Με πνεύμα αυταπάρνησης και αυτοσεβασμού, με πίστη και αυτοπεποίθηση, αλλά πάνω απ’ όλα με ταπεινότητα και Αγάπη, να συνέλθουμε και να πράξουμε τα δέοντα για να ξανακάνουμε το θαύμα, όπως τόσες φορές στο παρελθόν.



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου