Φέρνουν όλο και πιο κοντά τη σύγκρουση οι Τούρκοι. Σχεδιάζουν μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ...και ναυτικό αποκλεισμό νησιών. Ετοιμάζουν «σύγκρουση» δύο-τριών ημερών. Καβγάς Ακάρ με Έλληνες βουλευτές... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Φέρνουν όλο και πιο κοντά τη σύγκρουση οι Τούρκοι. Σχεδιάζουν μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ...και ναυτικό αποκλεισμό νησιών. Ετοιμάζουν «σύγκρουση» δύο-τριών ημερών. Καβγάς Ακάρ με Έλληνες βουλευτές...

  Η Τουρκία κοινοποιεί χάρτες με αλλαγές συνόρων – Ανακήρυξη ΑΟΖ & επ’ αόριστον NAVTEX σε «γεωγραφικούς σχηματισμούς» Τουρκικά ΜΜΕ: «Α...

 







Η Τουρκία κοινοποιεί χάρτες με αλλαγές συνόρων – Ανακήρυξη ΑΟΖ & επ’ αόριστον NAVTEX σε «γεωγραφικούς σχηματισμούς»


Τουρκικά ΜΜΕ: «Αυτός ο πόλεμος δεν θα συνεχιστεί, όπως στην Ουκρανία, για μήνες, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια ή δύο μέρες» - «Χοντρό σκηνικό» Ακάρ με Έλληνες βουλευτές σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ – Έφυγε εκνευρισμένος ο Τούρκος

 

Πολύ σοβαρή εξέλιξη έχουμε στα ελληνοτουρκικά καθώς οι Τούρκοι δημοσίευσαν έναν  “οδικό χάρτη” υφαρπαγής των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θα δημοσιοποίησει στον ΟΗΕ χάρτες με νέα σύνορα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας που θα περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου ως τουρκικά ενώ θα κηρύξει μονομερώς ΑΟΖ σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ τα βήματα είναι τα εξής:

Πρώτο Στάδιο, η Τουρκία θα προετοιμάσει και θα επικυρώσει τον νόμο για τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία το συντομότερο δυνατό και θα τον ανακοινώσει στους αποδέκτες του.

Στο νόμο που θα εγκριθεί θα η Τουρκία θα ορίσει τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη, που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό των Χωρικών Υδάτων.

Στη συνέχεια θα ορίσει συγκεκριμένα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο.

Έπειτα θα ανακοινωθούν επίσημα στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε δεύτερο στάδιο, η Τουρκία θα χαρτογραφήσει νέους ναυτικούς χάρτες που θα περιλαμβάνουν γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου. Οι γεωγραφικοί αυτοί σχηματισμοί θα εμφανίζονται να ανήκουν στην Τουρκία, να είναι τμήμα της Τουρκίας καθώς δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία. Τέλος οι νέοι χάρτες και οι αλλαγές στο status quo θα κοινοποιηθούν στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι εν λόγω γεωγραφικοί σχηματισμοί θα τεθούν υπό τη δικαιοδοσία τουρκικών πολιτικών διοικήσεων που βρίσκονται κοντά στην ακτή.

Σε τρίτο στάδιο, η Τουρκία θα ανακοινώσει μια επ’ αόριστον NAVTEX , που θα καλύπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα των γεωγραφικών σχηματισμών, που ανήκουν στην Τουρκία. Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτό αποτελεί προάγγελο ενός ναυτικού αποκλεισμού.

Αυτά αποκάλυψε πριν λίγο ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) και συνέταιρος του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ν.Μπαχτσελί.

Ο Μπαχτσελί που λειτουργεί ως “λαγός” του Ερντογάν, είπε ότι η Τουρκία πρέπει να κηρύξει επισήμως την ΑΟΖ της και να θέσει υπό την κυριαρχία της -με αυτόν τον τρόπο- τα νησιά και βραχονησίδες που ‘ανήκουν’ -κατά την τουρκική άποψη- στην Τουρκία.

Δείτε το βίντεο


Ν.Μπαχτσελί: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

Τραβάει επικίνδυνα το σκοινί η Τουρκία, με τον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να παίρνει την σκυτάλη των προκλήσεων και απειλών.

Καταπατώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, ο Μπαχτσελί, έφτασε στο σημείο να προτείνει, η Τουρκία, να κηρύξει μονομερώς, την ΑΟΖ της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καταθέτοντας τους χάρτες στον ΟΗΕ.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης,μίλησε για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAXTEX… διαρκείας στην περιοχή.

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Είτε θα ζήσουμε ως ένα αξιότιμο και ειρηνικό ανεξάρτητο έθνος,

Ή θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού υποκύπτοντας στα παγκόσμια παιχνίδια.

Εδώ, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά:

Δεν έχουμε γη να δώσουμε.

Δεν υπάρχει επαρχία να εγκαταλειφθεί.

Δεν έχουμε όρια να χαράξουμε.

Δεν έχουμε κράτος να χωρίσουμε.

Πατρίδα δεν έχουμε να μοιραστούμε.

Δεν έχουμε ανθρώπους να τους παρατήσουμε.

Δεν έχουμε σημαία να κατεβάσουμε.

Δεν ψάχνουμε μέλλον σε άλλη γεωγραφία.

Γιατί είμαστε μια μεγάλη οικογένεια.

Γιατί είμαστε το τουρκικό έθνος», κατέληξε ο ηγέτης των Εθνικιστών στην Τουρκία.

«Στείλαμε ιστορικό μήνυμα στην Ελλάδα με την Efes 2022»

«Το πιο δραστικό μήνυμα προς την Ελλάδα δόθηκε με τη στρατιωτική άσκηση Έφεσος 2022, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, με τη συμμετοχή 37 χωρών.

Με αυτή την άσκηση, φάνηκε ξανά ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας είναι ένας ατσάλινος καρπός, μια καρδιά που χτυπά με πίστη, ένας πόλος υπερηφάνειας που ξεχειλίζει από ηρωισμό και θαμπώνει τα μάτια.

Προειδοποιώ όσους βλέπουν την Τουρκία με έχθρα, μην κάνουν λάθη στους υπολογισμούς τους. Το φυλάκιο της πατρίδας είναι το ‘αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν τραυματιστούμε θα γίνουμε βετεράνοι’.

Η ιστορική ομιλία του προέδρου μας έχει μείνει χαραγμένη στην εθνική μνήμη ως μία ομιλία που εξηγεί τη σωστή στάση της Τουρκίας που κινείται με προσοχή και πεποίθηση.

Η ιστορική ομιλία του προέδρου μας κατά την άσκηση Έφεσος και ο μαχητικός, αξιόπιστος και ισχυρός χαρακτήρας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεών μας με έκαναν να νιώθω περήφανος και συγκινημένος ταυτόχρονα.

Επίσης, συγχαίρω ειλικρινά τον πρόεδρό μας, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για πρόεδρος στις 9 Ιουνίου, και πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Λέω στην ελληνική κυβέρνηση, που παίζει ανοιχτά με την κρίση κάνοντας την αδικία και την ανομία οδικό χάρτη στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, εδώ είμαστε, δεν θα πάμε πουθενά, ούτε θα διστάσουμε. Όποιος δεν μαζεύεται, θα είναι για εμάς παιδικό παιχνίδι.

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τα ιστορικά της επιτεύγματα και από την τιμή που έχει αποκτήσει ως κυρίαρχο κράτος.

Η Ελλάδα, που έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη συντριβή υπό το βάρος των βαριών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν.

Μην δοκιμάζει κανείς την υπομονή μας και τις δυνάμεις μας», προειδοποίησε ο εθνικιστής εταίρος του Ερντογάν.

«Η Αθήνα θα καταρρεύσει στα κεφάλια τους»

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί απάντησε στη συνέχεια στον απόστρατο αντιναύαρχο, Γιάννη Εγκολφόπουλο, που μίλησε στο ΟΡΕΝ.

«Διαφορετικά, όσοι ονειρεύονται να βομβαρδίσουν τις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης θα δουν την Αθήνα να καταρρέει στα κεφάλια τους και πόσο δροσερά και βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου, πληρώνοντας βαρύ τίμημα».

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι ασκούν πιέσεις κατά της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις ελληνικές και Ε/Κ θέσεις που θέτουν εμπάργκο και πιέσεις στην Κύπρο, την εθνική μας υπόθεση».

«Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία το 2021, η οποία δεν αναγνωρίζει το δίκαιο και το κυρίαρχο κράτος της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, είναι άκυρη για εμάς».

Η Τουρκία ετοιμάζει πιθανή «σύγκρουση» δύο-τριών ημερών στο Αιγαίο χωρίς χερσαία δράση

Τουρκικά ΜΜΕ: «Αυτός ο πόλεμος δεν θα συνεχιστεί, όπως στην Ουκρανία, για μήνες, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια ή δύο μέρες»

Ετοιμάζει σχέδιο πιθανής δράσης μικρής χρονικής διάρκειας στην περιοχή μας η Άγκυρα το επόμενο διάστημα, κάτι που πλέον είναι πολύ πιθανό, αλλά θα βρει μπροστά της τις πανέτοιμες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ίδιοι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί αποκάλυψαν έτερο σχέδιο συμβολής Ρουμάνων και Βουλγάρων μέσω ΝΑΤΟ σε επικείμενη τουρκική επίθεση στην Δυτική Θράκη.

Η  Τουρκία ετοιμάζει πιθανή “σύγκρουση” δύο-τριών ημερών, αφού το σενάριο “Ουκρανία”, δεν είναι εφικτό για την διαλυμένη τουρκική οικονομία, ενώ παραμονεύουν και οι Κούρδοι.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα στο Onedio.com, αλλά και την δημοσιογράφο Αϊνούρ Κουρμάνοφ από το φιλότουρκο Καζακστάν παρακαλώ πολύ, ο Τούρκος υποστράτηγος ε.α. Armagan Kuloglu (μέλος τουρκικού αμυντικού ινστιτούτου στην Τουρκία) δήλωσε πως  “η Ελλάδα προκάλεσε την Τουρκία με την υποστήριξη των ΗΠΑ και δεν συμμορφώνεται με την συνθήκη της Λωζάνης, απαιτώντας μάλιστα την επέκταση των χωρικών υδάτων”.

Ο Τούρκος Πασάς (προσφώνηση Τούρκων στρατηγών στον τουρκικό στρατό μέχρι σήμερα), υποστηρίζει ότι δήθεν η επιμονή (της Αθήνας) στο θέμα αυτό θα μπορούσε να φέρει τις δύο χώρες στο χείλος της σύγκρουσης.

«Ακόμα κι αν αυτή είναι η πρόθεση της Αμερικής, προβλέπω  αποκλεισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ για αρχή », δηλώνει ο Kuloglu συνεχίζοντας ότι “είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πού θα εξελιχθεί η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση:

«Πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Οι Έλληνες  πρέπει να σταματήσουν. Αλλά αν προκύψει πολεμική σύγκρουση, η Τουρκία πρέπει να βιαστεί. Αυτό γίνεται για να προκληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά, ώστε το άλλο μέρος ( Ελλάδα) να μην επαναλάβει τέτοια παράνομη συμπεριφορά. Αυτός ο πόλεμος δεν θα συνεχιστεί, όπως στην Ουκρανία, για μήνες, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια ή δύο μέρες».

Παράλληλα, ο απόστρατος Τούρκος ναύαρχος Türker Ertürk ( και αυτός μέλος τουρκικού ινστιτούτου υπό την αιγίδα της κυβέρνησης Ερντογάν) εκφράζει την ακόλουθη άποψη: “Μπορεί να ξεσπάσει ναυτική και αεροπορική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ  μπορεί να μην έχουμε καθόλου χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις, αφού η Θράκη δεν είναι αυτό που ήταν ( σ.σ. εννοεί ότι είναι απροσπέλαστη). Τώρα έχουμε εκεί τους Αμερικανούς, ενώ έχουμε και την δημιουργία  αντιαρματικής τάφρου στη Θράκη από ελληνικά στρατεύματα”.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τον κίνδυνο “η Βουλγαρία, η Ρουμανία, τα Σκόπια και άλλοι δορυφόροι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, να παρασυρθούν στη σύγκρουση σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στη Θράκη κατά της Τουρκίας, με αριθμητική υπεροχή σε σχέση με τον τουρκικό στρατό που θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση.

Ως εκ τούτου, η κύρια αντιπαράθεση μπορεί να εκτυλιχθεί στη θάλασσα και στον αέρα, ακόμη και χωρίς μαζικές επιχειρήσεις αποβάσεων  στα νησιά”.

Τέλος η δημοσιογράφος Αϊνούρ Κουρμάνοφ, αναφέρει ότι “Κάτω από το πέπλο των αμοιβαίων κατηγοριών, θα πρέπει να δει κανείς και το οικονομικό υπόβαθρο της “νευρικότητας” της Άγκυρας, αφού η ίδια η Ουάσιγκτον και η Αθήνα σκοπεύουν πλέον να αναπτύξουν το κοίτασμα Αφροδίτη και άλλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

“Ναυτικός αποκλεισμός ελληνικών νησιών”

Ακραία σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου στα ελληνικά νησιά, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της, παρουσιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ κάνοντας λόγο για ναυτικό αποκλεισμό.

Αυτό ειπώθηκε στο CNN TURK πως δηλαδή, ο Ερντογάν φέρεται να σκέφτεται, τον ναυτικό αποκλεισμό νησιών με τουρκικά πολεμικά πλοία, ώστε να μην φτάνουν εκεί αγαθά από την κυρίως Ελλάδα.

Όπως είπε ο διευθυντής της Hurriyet, Αχμέτ Χακάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Εφές 2022, έδωσε την εντύπωση επιχείρησης στα νησιά.

«Χοντρό σκηνικό» Ακάρ με Έλληνες βουλευτές σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ – Έφυγε εκνευρισμένος ο Τούρκος

Πρωτοφανής λογομαχία μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπ. Άμυνας.

«Επεισόδιο» Ελλήνων βουλευτών και του τούρκου υπουργού άμυνας Χολουσί Ακάρ, υπήρξε στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Ο Ακαρ μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι: «Ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις 27 Απριλίου, υπάρχουν εικόνες από ραντάρ τις οποίες μοιραστήκαμε με τις χώρες συμμάχους. Απαντήσαμε στις 28 Απριλίου. Εμμένουμε συνέχεια ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και διαλόγου. Οι τρεις συναντήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΔ έγιναν, δηλώσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την 4η συνάντηση στην Άγκυρα αλλά δεν πήραμε ποτέ απάντηση για δυο χρόνια».

Οι Έλληνες βουλευτές πήραν τον λόγο και του απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολέμα την τρομοκρατία. Επίσης του είπαν ότι δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν έχετε εισβάλει στη Κύπρο και πρόσθεσαν ότι αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών.

Ο Χουλουσί Ακάρ μάλιστα ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει εκνευρισμένος στους Έλληνες βουλευτές (Τζακρη, Λιβανός, Λοβέρδος Βουλουδάκης) και ειπε: «Αν λέτε ότι το βόρειο κομμάτι της Κύπρου είναι υπό κατάληψη, θέλετε να πολεμήσετε. Η Τουρκία δεν έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο, μάχες και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το ’74. Οι ζωές και των Ελλήνων βρίσκονταν σε κίνδυνο, μέχρι τώρα και το βόρειο και το νότιο κομμάτι ζούσαν ειρηνικά και με ηρεμία. Είναι σημαντικό να το δούμε αυτό. Το 2014 οι Τούρκοι δέχτηκαν τη λύση του Ανάν αλλά δεν τη δέχτηκε η ελληνική πλευρά»

Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στο Casus Belli ,λέγοντας του πως μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν υπάρχει το Casus Belli.

Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε για 12 με 13 λεπτά μέχρι που αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος ο Ακάρ από την αίθουσα.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου