Το «Παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας» κήρυξε ως «πανδημία» την ευλογιά των πιθήκων με δελτίο τύπου στο οποίο παροτρύνει τον Π.Ο.Υ να πράξει το ίδιο...Έρχεται η εφαρμογή της «Διεθνούς Συνθήκης Διαχείρισης Πανδημιών»...; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το «Παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας» κήρυξε ως «πανδημία» την ευλογιά των πιθήκων με δελτίο τύπου στο οποίο παροτρύνει τον Π.Ο.Υ να πράξει το ίδιο...Έρχεται η εφαρμογή της «Διεθνούς Συνθήκης Διαχείρισης Πανδημιών»...;

  «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να περιμένουμε να αναπτυχθεί περαιτέρω η πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Η καλύτερη στιγμή για δράση είν...

 






«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να περιμένουμε να αναπτυχθεί περαιτέρω η πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Η καλύτερη στιγμή για δράση είναι τώρα.»


Το «Παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας» δημοσίευσε μια ανακοίνωση στις 22 Ιουνίου του 2022, στην οποία προτρέπει την άμεση και αποτελεσματική δράση από τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές για να «αποτρέψουν την καταστροφή που φέρνει η ευλογιά των πιθήκων.»

 

Γράφει ο Αιγιστέας

Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση


Στα τέλη Μαΐου 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσω αξιωματούχου, είχε δηλώσει πώς είναι απίθανο η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων να οδηγήσει σε πανδημία. Αλλά, εφόσον πλέον το Παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας (WHN) ανακοινώνει ότι κυρήσσει τη νόσο ως πανδημία, είναι θέμα χρόνου ο ΠΟΥ να προχωρήσει και να κάνει ανάλογη δήλωση σύντομα.

Ανακοινώνοντας ότι υπάρχουν τώρα 3.417 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 58 χώρες, ωστόσο, το «Παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας» (WHN) δήλωσε ότι την κηρύττει ως πανδημία και μάλιστα πως σχεδίαζε να παροτρύνει τον ΠΟΥ να κάνει το ίδιο. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μια τέτοια κίνηση θα σημαίνει ότι θα τεθεί σε εφαρμογή και η νέα «Διεθνής Συνθήκη Αντιμετώπισης Πανδημιών» με βάση την οποία όλες οι χώρες παραδίδουν τα κλειδιά διαχείρισης και αποφάσεων στον Π.Ο.Υ. (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ )

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Δικτύου Υγείας (WHN):

CAMBRIDGE, Mass. – 22 Ιουνίου 2022 – Το Παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας (WHN) ανακοίνωσε σήμερα ότι κηρύσσει την τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων ως πανδημία, δεδομένου ότι υπάρχουν τώρα 3.417 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν αναφερθεί σε 58 χώρες και το ξέσπασμα επεκτείνεται γρήγορα σε πολλές ηπείρους. Η επιδημία δεν θα σταματήσει χωρίς συντονισμένη παγκόσμια δράση. Ακόμη και με τα ποσοστά θνησιμότητας πολύ χαμηλότερα από την ευλογιά, αν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη εξάπλωση - ενέργειες που μπορούν πρακτικά να εφαρμοστούν - εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν και πολλοί περισσότεροι θα τυφλωθούν και θα γίνουν ανάπηροι.

Ο βασικός σκοπός της κήρυξης μιας πανδημίας είναι να επιτευχθεί μια συντονισμένη προσπάθεια σε πολλές χώρες ή σε όλο τον κόσμο για την πρόληψη εκτεταμένων ζημιών. Ο ορισμός της πανδημίας είναι μια μολυσματική ασθένεια που αναπτύσσεται σε μια ευρεία περιοχή, διασχίζει διεθνή σύνορα και συνήθως επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη σε πολλές ηπείρους και η ανάγκη για μια συντονισμένη δράση για να την σταματήσει, πληροί τόσο τα κριτήρια όσο και τον ουσιαστικό σκοπό για την κήρυξη πανδημίας. Απαιτείται συντονισμένη παγκόσμια δράση.  

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να περιμένουμε να αναπτυχθεί περαιτέρω η πανδημία της ευλογιάς των πιθήκων. Η καλύτερη στιγμή για δράση είναι τώρα. Λαμβάνοντας άμεσα μέτρα, μπορούμε να ελέγξουμε το ξέσπασμα με την ελάχιστη προσπάθεια και να αποτρέψουμε τις συνέπειες από το να επιδεινωθούν. Οι ενέργειες που απαιτούνται τώρα απαιτούν μόνο σαφή δημόσια επικοινωνία σχετικά με τα συμπτώματα, ευρέως διαθέσιμες δοκιμές και εντοπισμό επαφών με πολύ λίγες καραντίνες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση κάνει την προσπάθεια πιο δύσκολη και τις συνέπειες πιο σοβαρές», δήλωσε ο Yaneer Bar-Yam, PhD, Πρόεδρος του New England Complex System Institute και συνιδρυτής του WHN. 

Μέχρι τώρα τα περισσότερα κρούσματα ήταν σε ενήλικες, αλλά οποιαδήποτε εξάπλωση μεταξύ των παιδιών θα οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρά κρούσματα και περισσότερους θανάτους. Οι λοιμώξεις ζώων, ιδιαίτερα αρουραίων και άλλων τρωκτικών, αλλά και κατοικίδιων ζώων, θα κάνουν πολύ πιο δύσκολο να σταματήσουν. Η παθητική αναμονή θα οδηγήσει σε αυτές τις βλάβες χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος. 

Η ανακοίνωση του WHN έρχεται ενόψει της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 23 Ιουνίου 2022 για να αποφασίσει σχετικά με τον χαρακτηρισμό της επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων. Το WHN προτρέπει όλες τις τοπικές αρχές δημόσιας υγείας να εφαρμόσουν την αρχή της προφύλαξης και να χρησιμοποιήσουν τις διαθέσιμες, απαραίτητες και αποδεδειγμένες παρεμβάσεις για να περιορίσουν και να σταματήσουν την εξάπλωση. 

«Ο ΠΟΥ πρέπει να κηρύξει επειγόντως τη δική του Έκτακτη Έκτακτη Ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία (PHEIC) – τα διδάγματα από τη μη δήλωση PHEIC αμέσως στις αρχές Ιανουαρίου 2020 θα πρέπει να θυμούνται ως μάθημα ιστορίας για το τι μπορεί να σημαίνει η καθυστερημένη δράση σε μια επιδημία για τον κόσμο », δήλωσε ο Eric Feigl-Ding, PhD, Επιδημιολόγος και Οικονομολόγος Υγείας, και συνιδρυτής του WHN.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ιός με τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο κοινό, συμπεριλαμβανομένης οξείας επώδυνης ασθένειας που μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, ουλές στο δέρμα, τύφλωση και άλλη μακροχρόνια αναπηρία. Οι πιο ευάλωτοι σε σοβαρές ασθένειες περιλαμβάνουν παιδιά, έγκυες και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Ο ρυθμός εντοπισμού νέων κρουσμάτων έχει επιταχυνθεί με ανησυχητικό ρυθμό τις τελευταίες ημέρες. Ενώ η πλειονότητα των πρώιμων περιπτώσεων που εντοπίστηκαν είναι κυρίως μεταξύ εκείνων που ταυτίζονται ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, η ασθένεια θα συνεχίσει να εξαπλώνεται τόσο σε αυτόν τον πληθυσμό όσο και σε μέλη όλων των κοινοτήτων, με τη δυνατότητα να προκαλέσουν σημαντική παγκόσμια αναστάτωση. 

«Οι πρώτοι 18 μήνες της πανδημίας του Covid μάς έδειξαν ότι η διακοπή του ιού είναι μια οικονομικά αποδοτική στρατηγική που ευθυγραμμίζει την υγεία και τα οικονομικά αποτελέσματα. Η ευλογιά των πιθήκων είναι πολύ πιο εύκολο να σταματήσει. Αυτό θα προσφέρει ένα επίπεδο ορατότητας, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να προβάλλουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες τους στο μέλλον», δήλωσε η Cecile Phillips, Οικονομολόγος και Πρόεδρος του l'Institut économique Molinari.

Τα στοιχεία υποστηρίζουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής επαφής (αγγίζοντας ένα μολυσμένο άτομο, ιδιαίτερα του εξανθήματος / των οστών), της επαφής με μολυσμένα ρούχα, κλινοσκεπάσματα και αντικείμενα, αναπνοή σωματιδίων στον αέρα και στενή επαφή/σεξ.

Το WHN προτρέπει την άμεση δράση του ΠΟΥ και των εθνικών οργανισμών CDC. Η έγκαιρη δράση θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο με μικρότερες παρεμβάσεις. Εάν αναληφθεί αποτελεσματική δράση τώρα, δεν θα χρειαστούν μεγαλύτερες, πιο ενοχλητικές παρεμβάσεις. Οι υγειονομικές αρχές και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διδαχθούν από λάθη του παρελθόντος όσον αφορά την καθυστέρηση της ανταπόκρισης. Το να προλάβετε ένα ξέσπασμα είναι το κλειδί για να το σταματήσετε. Η κήρυξή της σε πανδημία τώρα θα βοηθήσει στην έναρξη μιας πολυκλαδικής, πολυεπιστημονικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή της. Όσο καθυστερούμε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι κυβερνήσεις και οι αρχές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα σε χώρες με εντοπισμένα κρούσματα, θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ακόλουθα:

  • Εφαρμόστε ευρέως την αναγνώριση περιπτώσεων, με ολοκληρωμένη ανίχνευση επαφών. 
  • Παρέχετε δωρεάν και άμεσα διαθέσιμες δημόσιες υπηρεσίες δοκιμών που δεν περιορίζονται από κριτήρια ταξιδιού, επαφής με εντοπισμένα κρούσματα ή συμμετοχή σε τρέχουσες ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Απομονώστε και παρέχετε ιατρική περίθαλψη σε μολυσμένα άτομα, με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων ελέγχου μόλυνσης και πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων της μετάδοσης επαφής, σταγονιδίων και αερομεταφερόμενης μετάδοσης.
  • Παρέχετε ενημερωμένες οδηγίες για τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία και τους κλινικούς γιατρούς.
  • Παρέχετε διαθέσιμους στο κοινό πόρους για απομόνωση και ταυτοποίηση κρουσμάτων.
  • Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ανάγκη και την ευκαιρία για δοκιμές και την πιθανότητα μόλυνσης ανεξάρτητα από τη συμμετοχή σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου επί του παρόντος.
  • Εφαρμογή Ανακοινώσεων Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και εκπαίδευσης για την αναγνώριση συμπτωμάτων.
  • Διάθεση κεφαλαίων για την υποστήριξη των ανωτέρω περιγραφόμενων παρεμβάσεων.
  • Σχέδιο για τη χρήση εμβολίων σε τοποθεσίες και κοινότητες όπου ενδείκνυται ο δακτύλιος εμβολιασμός στενών επαφών για την πρόληψη ευρύτερης μετάδοσης.
  • Γρήγορη έγκριση έκτακτης ανάγκης για ενημερωμένα εμβόλια ειδικά για παιδιά κατά της ευλογιάς των πιθήκων.
  • Παρέχετε χρηματοδότηση και πόρους σε κοινοτικούς οργανισμούς και ηγέτες για αποτελεσματική επικοινωνία και υπηρεσίες για την προσέγγιση κοινοτήτων που δεν εξυπηρετούνται και δεν διαθέτουν πόρους.

Η δήλωση WHN περιγράφει περαιτέρω τη φύση αυτής της πανδημίας, τον κίνδυνο αδράνειας και τις προτεινόμενες ενέργειες στη διεύθυνση http://worldheathnetwork.global/monkeypox 

Σχετικά με το Παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Υγείας είναι μια συνεργασία επιστημονικών ομάδων και ομάδων πολιτών που ενδυναμώνουν τη δράση για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη της βλάβης. Είναι ανεξάρτητο από οποιοδήποτε πολιτικό σώμα ή κυβέρνηση και καθοδηγείται από συμπόνια και επιστημονική αυστηρότητα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το worldhealthnetwork.global.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

1 σχόλιο

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου