Ο «αγρότης» Μητσοτάκης και το Ευρωπαϊκό πρόστιμο των 180 εκατομμυρίων ευρώ για τα βοσκοτόπια… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο «αγρότης» Μητσοτάκης και το Ευρωπαϊκό πρόστιμο των 180 εκατομμυρίων ευρώ για τα βοσκοτόπια…

  Πού σταματάει το νόμιμο και πού αρχίζει το ανήθικο; Το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει φραγμούς ηθικής, υπερβαίνοντας πολλές φορές και τα ...

 


Πού σταματάει το νόμιμο και πού αρχίζει το ανήθικο;


Το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει φραγμούς ηθικής, υπερβαίνοντας πολλές φορές και τα όρια της νομιμότητας! Άλλωστε, πλείστα όσα τα παραδείγματα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας!

 

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου


Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και  Νήσων Γιώργος Βουλγαράκης, απάντησε σε διατυπωμένη απορία της δημοσιογράφου της ΝΕΤ – την εποχή εκείνη – Μαρίας Χούκλη: “Ναι, μπορεί η συμπεριφορά σας να είναι νόμιμη, ηθική όμως είναι;”, πως:

«Τι είναι αυτά που λέτε; Ισχυρίζεσθε ότι το νόμιμο είναι ή μπορεί να είναι ανήθικο; Τότε πρέπει να αλλάξουμε όλη τη νομοθεσία μας, να την κάνουμε ηθική»!

Ωστόσο παραμένει διαχρονικά το ερώτημα, εάν το νόμιμο είναι πάντα και ηθικό! Και ο κ. Βουλγαράκης απάντησε τότε, όπως απαντούσαν όλοι οι πολιτικοί πριν από αυτόν και μετά από αυτόν!

Γιατί το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει φραγμούς ηθικής, υπερβαίνοντας πολλές φορές και τα όρια της νομιμότητας!

Άλλωστε, πλείστα όσα τα παραδείγματα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας!

Πού σταματάει το νόμιμο και πού αρχίζει το ανήθικο;

Τα παραπάνω αναφέρω με αφορμή, τα όσα αποκάλυψε το Documento, πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει κατά τα έτη 2020 και 2021 περί τις χιλιάδες ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ)!

Δηλαδή, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έτη κατά τα οποία είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κατέθεσε αίτηση για να εισπράξει επιδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;

Ο κ.  Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου η οικογένεια λογίζεται πως είναι από τις πλέον εύπορες ελληνικές οικογένειες;

Δηλαδή ενήργησε όπως ο κάθε Έλληνας αγρότης, που χτυπήθηκε από τις καιρικές συνθήκες της ανοχύρωτης Πατρίδας, της κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ο οποίος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται είχε πάρει και το 2019 αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για ελαιόδεντρα, που είχαν υποστεί ζημιές από πλημμύρες!

Είναι αλήθεια όλα τα παραπάνω; Είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός της χώρας να εισπράττει το νόμιμο για τα αγροκτήματά του, που όμως είναι τόσο ανήθικο;






Σφύριζαν αδιάφορα στις καταγγελίες ΑΚΚΕΛ, οι κυβερνήτες…

Αυτή η ιστορία όμως, μου έφερε στο νου, μια καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Δεκέμβριο του 2020 και την οποία είχε κάνει το Αγροτικό – Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ)!

Παρακάτω, το κείμενο της καταγγελίας για τα βοσκοτόπια:

«Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες Ευρωβουλευτές,

Ακόμη μια φορά βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να καταγγέλλω την χώρα μου, για κακοδιαχείριση των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα στις 18/12/2020 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή του υπολοίπου 30% της βασικής ενίσχυσης (το 70% είχε πληρωθεί τον Οκτώβριο) και το πρασίνισμα, ενισχύσεις επωφελείς για το περιβάλλον. Δυστυχώς αποτέλεσε μια πολύ κακή πληρωμή, αφού πολλοί παραγωγοί είδαν τις επιδοτήσεις τους μειωμένες έως και 50%, με μια έρευνα, που κάναμε ο μέσος όρος μείωσης είναι περίπου στο 25%, αλλά υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που η μείωση αγγίζει το 50%.

Μετά από την έντονη αντίδραση των Ελλήνων παραγωγών, ο ΥΠΠΑΤ της χώρας μας, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, δικαιολόγησαν το γεγονός, πως η οριζόντια μείωση στο σύνολο των επιδοτήσεων έγινε για δύο λόγους:

α) γιατί φέτος οι αιτήσεις χορήγησης δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα ξεπέρασαν τα 76.000.000 €, άρα σύμφωνα με τους ιθύνοντες ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ το εθνικό απόθεμα είχε 30.000.000 € και τα υπόλοιπα θα έπρεπε να παρακρατηθούν οριζόντια από όλους τους Έλληνες παραγωγούς.

Μετά από διαμαρτυρίες και πιέσεις, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κοστολογεί πως η περικοπή είναι της τάξης του 7%, το οποίο και απέδωσε στις 21/12/2020. Ενώ η πραγματική μείωση ήταν περίπου 25% και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτανε το 50%.

β) μας είπε, πως εκτός της δημοσιονομικής πειθαρχίας 3% που μας παρακρατάνε κάθε χρόνο, η ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε συν 2,9% δημοσιονομική πειθαρχία λόγω covid19.

Ας δούμε όμως γιατί άνοιξε η όρεξη σε κάποιους επιτήδειους στην Ελλάδα να κάνουν αιτήσεις δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα και να τριπλασιαστεί το ενδιαφέρον από 30 εκατομμύρια τα προηγούμενα χρόνια, σε 76 εκατομμύρια φέτος. Μετά την δικαίωση της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τον ορισμό των βοσκοτόπων:

«η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Μαΐου 2019, στην υπόθεση 0- 341/17 Ρ (Ελληνική Δημοκρατία, υποστηριζόμενη από το Βασίλειο της Ισπανίας, κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ορίζει πλέον ότι: «....το αποφασιστικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του “μόνιμου βοσκότοπου” δεν είναι το είδος της βλάστησης που καλύπτει τη γεωργική έκταση, αλλά η πραγματική χρήση της εν λόγω έκτασης για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους “μόνιμους βοσκότοπους”!

Κατά συνέπεια, η παρουσία ξυλωδών φυτών ή θάμνων δεν μπορεί αφ΄  εαυτής να αποκλείσει τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως “μόνιμου βοσκότοπου”, εφόσον δεν επηρεάζεται κατ' αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματική χρήση της επιφάνειας για σκοπούς γεωργικής δραστηριότητας” (σκέψη 54 της απόφασης).

Επίσης, δέχθηκε ότι “... προκειμένου να καθοριστεί αν η οικεία έκταση πρέπει να χαρακτηριστεί ως “μόνιμος βοσκότοπος”, κατά την έννοια του άρθρου 2, πρώτο εδάφιο, σημείο 2, του κανονισμού 796/2004, το καθοριστικό κριτήριο, που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι όχι το είδος της βλάστησης που καλύπτει την έκταση αυτή, αλλά η πραγματική χρήση της για γεωργική δραστηριότητα, η οποία είναι χαρακτηριστική για τους “μόνιμους βοσκότοπους” (σκέψη 58 της απόφασης)»!

Μετά από αυτή την απόφαση σταθμό η οποία έδωσε ελπίδες στους Έλληνες κτηνοτρόφους, ότι θα εξαλειφθεί η τεράστια αδικία του 2013/2014, που τους στέρησε τεράστια ποσά επιδοτήσεων και εξισωτικής αποζημίωσης, αφού για φέτος οι βοσκότοποι της χώρας μας θα ήταν αυξημένα κατά 9,7 εκατομμύρια στρέμματα.

Δυστυχώς όμως, αντί οι κτηνοτρόφοι να έχουν κάποιο όφελος, η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να μοιράζει βοσκοτόπια σε άσχετους με το επάγγελμα της κτηνοτροφίας και σε στελέχη του κυβερνητικού κόμματος. Είναι εγκληματικό να μπορεί κάποιο κομματικό στέλεχος να ενεργοποιεί δικαιώματα βοσκοτόπων χωρίς να έχει την αντίστοιχη κατοχή ζώων. Μάλιστα για τα συγκεκριμένα βοσκοτόπια το θέμα μετά από πολλές καταγγελίες κτηνοτρόφων που έβλεπαν να εισπράττουν ψίχουλα επιδοτήσεων, ενώ άνθρωποι που δεν είχαν στην κατοχή τους ούτε ένα ζώο έπαιρναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιδοτήσεις χωρίς καμία εργασία απλά και μόνο γιατί ήταν στελέχη του κυβερνόντος κόμματος, έτσι μερικές δεκάδες περιπτώσεις έφτασαν στον εισαγγελέα, αυτό όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, το σκάνδαλο είναι τεράστιο.

Βοσκότοποι κυβερνητικών.

Η διαδικασία γίνεται ως εξής. Εντοπίζονται οι εκτάσεις αυτές, δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως βοσκοτόπια, ιδιόκτητα, ή ενοικιασμένα, και στη συνέχεια υποβάλλεται  το αίτημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ με το σχετικό ΑΤΑΚ για την λήψη της ενίσχυσης.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει τον διασταυρωτικό  έλεγχο με την ΔΟΥ και αφού διαπιστώσει ότι αυτά με βάση το ΑΤΑΚ αντιστοιχίζονται με την  φορολογική δήλωση, αποδέχεται την αίτηση και προχωρά στην πληρωμή.

Εάν δεν υπάρξει Ευρωπαϊκός κανονισμός που κανείς να μην μπορεί να ενεργοποιεί δικαιώματα βοσκοτόπων χωρίς την αντίστοιχη κατοχή ζώων, τότε οι κτηνοτρόφοι θα εγκαταλείπουν συνεχώς το επάγγελμα, αφού οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, καθώς και η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές λόγω κλιματικής αλλαγής και λόγω covid19 καθιστούν ασύμφορη την κτηνοτροφία στην Ελλάδα.

Ενώ άνθρωποι με κουστούμια χωρίς καμία σχέση με το επάγγελμα, αλλά με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ θα καρπώνονται τις ευρωπαϊκές  επιδοτήσεις χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα.

Επίσης να τονίσω, πως λόγω ορισμού των βοσκοτόπων το 2013/2014 οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των εξισωτικών αποζημιώσεων που έπαιρναν και ενώ μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου επεστράφησαν τα χρήματα, που η Ελλάδα είχε πληρώσει ως πρόστιμα στην Ε.Ε, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να τα επιστρέψει στους κτηνοτρόφους από όπου είχαν παρακρατηθεί μέσα από τις επιδοτήσεις, δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους κτηνοτρόφους και προτίμησε να επιδοτήσει τα ΜΜΕ, ώστε να κάνουν κυβερνητική προπαγάνδα. Απευθύνω έκκληση στους Ευρωβουλευτές να διορθώσουν αυτή την αδικία και οι Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις να πηγαίνουν στους πραγματικούς παραγωγούς και όχι σε τυχάρπαστους κομματικούς  δήθεν κτηνοτρόφους.»!

Βαρύς ο ευρωπαϊκός πέλεκυς στην κυβέρνηση…

Παρακολουθήστε παρακάτω τι συνέβη μετά από αυτήν την καταγγελία του ΑΚΚΕΛ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως αναφέρει το ακριτικό κόμμα (έχει έδρα την Ορεστιάδα) στο ΔΤ που εξέδωσε στις 9 Ιουνίου 2022, με τίτλο:

Μετά από αναφορά του ΑΚΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόστιμο 180 εκατομμυρίων στην Ελλάδα φόρτωσαν οι λαμογιές του Μητσοτάκη για τα βοσκοτόπια:

Μετά από επανειλημμένες δημοσιοποιήσεις από την πλευρά του ΑΚΚΕΛ της εγκληματικής παρανομίας, από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά με ιδιαίτερη δράση αυτής του Μητσοτάκη, η κυβέρνηση δεν άκουσε τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσε το ΑΚΚΕΛ σχετικά με τις παρανομίες για τους βοσκότοπους, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούμε να το κοινοποιήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι και ο ίδιος ο Μητσοτάκης φέρεται στο πόθεν έσχες να έχει βοσκοτόπους!

Ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ υπέβαλλε την Αναφορά αριθ. 1532/2020 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πρωτοφανή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με την ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκοτόπων, χωρίς αντίστοιχη κατοχή ζώων. Από το Ε.Κ. έπεσε βαρύς ο πέλεκυς για την Ελλάδα, λόγω των λαμογιών της κυβέρνησης:

180.000.000 € το πρόστιμο για την περίοδο 2016/2020!!!!

Ως ΑΚΚΕΛ, ζητάμε την παρέμβαση του εισαγγελέα και να πληρωθούν αυτά τα χρήματα από όσους διετέλεσαν υπουργοί την περίοδο αυτή. Ζημίωσαν το Ελληνικό δημόσιο για να δώσουν ως δώρο επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν, κλεμμένες από τους πραγματικούς δικαιούχους τους κτηνοτρόφους, σε “γαλάζια παιδιά”.

Πιστεύουμε ότι είναι μια τεράστια νίκη κατά της διαπλοκής και διαφθοράς και ότι τέτοια φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης, μετά το τεράστιο πρόστιμο, θα σταματήσουν οριστικά προς μεγάλο όφελος του κτηνοτροφικού κόσμου.

Μόνο έτσι καταλαβαίνουν, θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα.

Αποστέλλουμε την απάντηση (6/7/2021) του Ε.Κ. στην Αναφορά ότι έγινε παραδεκτή, το κείμενο της Αναφοράς και σχετικές αναρτήσεις του ΑΚΚΕΛ:

https://akkelparty.blogspot.com/2020/12/blog-post_10.html

https://akkelparty.blogspot.com/2021/10/blog-post_22.html

https://akkelparty.blogspot.com/2021/08/blog-post_50.html

Επί του πιεστηρίου… 

Την ώρα που συνέτασσα το παρόν κείμενο, ενημερώνομαι ότι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου επιβεβαίωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την επιδότηση του Πρωθυπουργού με 8.500 ευρώ, ως αγρότη, λέγοντας ακριβώς:

«Είναι η λογική της κοινής αγροτικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί για πολλά χρόνια τα τελευταία δέκα χρόνια ιστορικά δικαιώματα (είναι όρος αυτός της κοινής αγροτικής πολιτικής) προϋπόθεση για την καταβολή αγροτικών ενισχύσεων από αγροτεμάχια που ανήκαν στην οικογένειά του και πέρασαν στην ιδιοκτησία του. Δεν υπάρχει διαδικασία κάποιος να αιτηθεί εξαίρεση για ένα διάστημα από αυτά τα δικαιώματα. Κάθε χρόνο καταθέτεις στο ΟΣΔΕ αυτή τη δήλωση, βάσης αυτής ενεργοποιείς τα δικαιώματα και παίρνεις τις αγροτικές ενισχύσεις. Δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να πει, τις διακόπτω για ένα χρονικό διάστημα και να επανέλθει αργότερα. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί η κοινή αγροτική πολιτική στη χώρα μας το κατανοούν πλήρως αυτό»!

Οι δικές σου απαντήσεις αγροτικέ λαέ της Πατρίδας, στις προσεχείς εκλογές!! 


Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου