Στο παιχνίδι του πολέμου η Μολδαβία. Ο Πούτιν ακύρωσε το διάταγμα εδαφικής κυριαρχίας της Μολδαβίας, ενώ Oυκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα με Υπερδνειστερία... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Στο παιχνίδι του πολέμου η Μολδαβία. Ο Πούτιν ακύρωσε το διάταγμα εδαφικής κυριαρχίας της Μολδαβίας, ενώ Oυκρανικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα με Υπερδνειστερία...

  Τις τελευταίες 48 ώρες παρατηρείται συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα με την Υπερδνειστερία... Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακ...

 







Τις τελευταίες 48 ώρες παρατηρείται συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα με την Υπερδνειστερία...


Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακάλεσε την Τρίτη ένα διάταγμα του 2012 που εν μέρει υποστήριζε την κυριαρχία της Μολδαβίας στην επίλυση του μέλλοντος της περιοχής της Υπερδνειστερίας, μιας αυτόνομης περιοχής που υποστηρίζεται από τη Μόσχα που συνορεύει με την Ουκρανία και όπου η Ρωσία διατηρεί στρατεύματα…

 

Η Ρωσία μερικές ώρες νωρίτερα ανέστειλε και τη συμμετοχή της στη Συνθήκη Στρατηγικών Επιθετικών Όπλων (START-3) με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το έγγραφο παραμένει το τελευταίο σε μια σειρά συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον που διασφαλίζει την παγκόσμια ασφάλεια. Ποιος είναι ο λόγος για μια τέτοια απόφαση από την πλευρά της Ρωσίας και πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε αυτήν...είναι άγνωστο, ενώ και με την ανάκληση του διατάγματος για τη κυριαρχία της Μολδαβίας τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο...

Το διάταγμα, το οποίο περιελάμβανε μια συνιστώσα της Μολδαβίας, σκιαγράφησε την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας πριν από 11 χρόνια, η οποία ανέλαβε τις στενότερες σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εντολή ανάκλησης του εγγράφου του 2012 δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου και αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη για να «διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας σε σχέση με τις βαθιές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς σχέσεις».

Είναι μέρος μιας σειράς αντιδυτικών κινήσεων που ανακοίνωσε ο Πούτιν την Τρίτη.

Ο Alexandru Flenchea, Μολδαβός πρόεδρος της κοινής επιτροπής ελέγχου στη ζώνη ασφαλείας γύρω από την Υπερδνειστερία, είπε ωστόσο ότι η ακύρωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Πούτιν εγκαταλείπει την έννοια της μολδαβικής κυριαρχίας...

«Το διάταγμα είναι ένα έγγραφο πολιτικής που εφαρμόζει την έννοια της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας», δήλωσε ο Flenchea στο Publika-TV. «Η Μολδαβία και η Ρωσία έχουν μια βασική πολιτική συμφωνία που προβλέπει αμοιβαίο σεβασμό για την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας».

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία, η οποία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν νέο φιλοδυτικό πρωθυπουργό που δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ, ήταν πολύ τεταμένες. Κατηγόρησε τη Μολδαβία ότι επιδιώκει αντιρωσική ατζέντα.

Σφηνωμένη μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, η Μολδαβία, ένα από τα φτωχότερα έθνη της Ευρώπης, ηγείται από το 2020 από την Πρόεδρο Μάγια Σαντού με ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη συνάντησε στην Πολωνία την Τρίτη επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή του.

Το διάταγμα του 2012 δεσμεύει τη Ρωσία να αναζητήσει τρόπους επίλυσης του αποσχιστικού ζητήματος «με βάση το σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του ουδέτερου καθεστώτος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κατά τον καθορισμό του ειδικού καθεστώτος της Υπερδνειστερίας».

Οι Ρωσόφωνοι της Υπερδνειστερίας αποσχίστηκαν από τη Μολδαβία το 1990, ένα χρόνο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, εν μέσω φόβων ότι η Μολδαβία θα συγχωνευόταν με τη Ρουμανία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της οποίας μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό.
Ένας σύντομος πόλεμος έφερε αντιμέτωπους τη νέα ανεξάρτητη Μολδαβία ενάντια στους αυτονομιστές το 1992. Αλλά δεν υπήρξε σχεδόν καμία βία τα τελευταία 30 χρόνια, με τους Ρώσους «ειρηνευτές» να βρίσκονται ακόμη στο μικρό κομμάτι της γης, που δεν έχει διεθνή αναγνώριση.

Τις τελευταίες 48 ώρες παρατηρείται συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα με την Υπερδνειστερία

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντοπιστεί στο συνοριακό πέρασμα Platonovo στην περιοχή της Οδησσού, 2 χλμ από την Υπερδνειστερία. Σύμφωνα με τους Ρώσους, οι Ουκρανοί έχουν απομακρύνει τα οδοφράγματα και μετακινούν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων και εξοπλισμού παρατηρείται κοντά στον οικισμό Kobasna. Στην Kobasna υπάρχει η μεγαλύτερη αποθήκη όπλων από την εποχή της ΕΣΣΔ. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι οι ουκρανοί ετοιμάζουν επίθεση στην Υπερδνειστερία από δύο πλευρές, τις περιοχές Stanislavka και Tymkovo.


Η Μολδαβία μπορεί να επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει τον έλεγχο των αποθηκών στην Υπερδνειστερία Kolbasna, επειδή το Κισινάου φοβάται την επιτυχία της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, σύμφωνα με τον Μολδαβό πολιτικό επιστήμονα Vitaly Andrievsky

«Τα τοπικά μέσα κυκλοφορούν πραγματικά ενεργά την είδηση ​​ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συγκεντρώνουν στρατεύματα στα σύνορα με την Υπερδνειστερία. Πολλοί έγραψαν ότι ο σκοπός της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι αποθήκες με πυρομαχικά, που βρίσκονται στην περιοχή του χωριού Kolbasna. Ωστόσο, μέχρι το βράδυ όλα είναι ήρεμα προς το παρόν», λέει ο Vitaly Andrievsky, Μολδαβός πολιτικός επιστήμονας.

«Αυτό με το οποίο είχαμε να κάνουμε δεν είναι απολύτως σαφές. Δεν αποκλείω στοχευμένη πληροφοριακή επίθεση από ενδιαφερόμενους παράγοντες. Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα πει ότι δεν σκοπεύει να δώσει εντολή στον στρατό να καταλάβει καμία περιοχή του κράτους μας», σημειώνει ο ειδικός.

«Η Ουκρανία μπορεί να εισέλθει στη Μολδαβία (το Κισινάου θεωρεί το Pridnestrovie το έδαφος της δημοκρατίας - σημείωμα της εφημερίδας VZGLYAD) μόνο εάν η κυβέρνηση της χώρας δώσει μια κύρωση για αυτό. Το μόνο ερώτημα είναι εάν το Κισινάου είναι έτοιμο να προσκαλέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας «να επισκεφθούν». 



Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου