Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνει τις εξουσίες λογοκρισίας της στις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP) και μηχανές αναζήτησης (VLOSEs) - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνει τις εξουσίες λογοκρισίας της στις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP) και μηχανές αναζήτησης (VLOSEs)

  Οι καθορισμένες υπηρεσίες θα πρέπει «να αξιολογούν και να μετριάζουν τους συστημικούς κινδύνους τους και να παρέχουν ισχυρά εργαλεία ελέγχ...

 







Οι καθορισμένες υπηρεσίες θα πρέπει «να αξιολογούν και να μετριάζουν τους συστημικούς κινδύνους τους και να παρέχουν ισχυρά εργαλεία ελέγχου περιεχομένου».


Η λίστα των καθορισμένων VLOP περιλαμβάνει μια ποικιλία υπηρεσιών που προσφέρονται από όλους τους πιο υψηλού προφίλ υπογράφοντες του Κώδικα: Twitter, Google, Meta, Microsoft και TikTok.

 

Πηγή: Brownstone Institute

Άρθρο του Robert Kogon

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Σχόλιο Ελλήνων Αφύπνιση: Σε προηγούμενο άρθρο μας (εδώ) αναφερθήκαμε στο «Παγκόσμιο Δείκτη Παραπληροφόρησης» του οποίου κύρια δραστηριότητά είναι η «βαθμολόγηση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την πιθανότητα να μεταδώσουν παραπληροφόρηση». Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε τα VLOP...

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρώτη της λίστα με τις καθορισμένες πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες – ή VLOP – που θα υπόκεινται σε απαιτήσεις και υποχρεώσεις για την καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης» βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες της ΕΕ (DSA). Ως VLOP, οι καθορισμένες υπηρεσίες θα πρέπει «να αξιολογούν και να μετριάζουν τους συστημικούς κινδύνους τους και να παρέχουν ισχυρά εργαλεία ελέγχου περιεχομένου».

Ή, όπως το θέτει εύστοχα ένας υπότιτλος στην ανακοίνωση της Επιτροπής: «Πιο επιμελής συγκράτηση περιεχομένου, λιγότερη παραπληροφόρηση».

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα άρθρα μου για το DSA εδώ και εδώ , η νομοθεσία δημιουργεί μηχανισμούς επιβολής –κυρίως την απειλή τεράστιων προστίμων– για να διασφαλίσει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις για άρση ή με άλλο τρόπο καταστολή της «παραπληροφόρησης» που έχουν αναλάβει στο Ο μέχρι τώρα φαινομενικά εθελοντικός Κώδικας Πρακτικής της ΕΕ για την Παραπληροφόρηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η λίστα των καθορισμένων VLOP περιλαμβάνει μια ποικιλία υπηρεσιών που προσφέρονται από όλους τους πιο υψηλού προφίλ υπογράφοντες του Κώδικα: Twitter, Google, Meta, Microsoft και TikTok.

Αλλά, πολύ πιο εκπληκτικό, περιλαμβάνει επίσης πολλές πλατφόρμες που δεν έχουν υπογράψει τον Κώδικα και στις οποίες η Επιτροπή φαίνεται τώρα να επεκτείνει μονομερώς τις απαιτήσεις του Κώδικα/DSA. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν την Amazon, την Apple (με τη μορφή του App Store), ακόμη και τη Wikipedia. 

Η Επιτροπή έχει μάλιστα ορίσει την αγαπημένη υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων κάθε φίλτρου-τρελού ανήλικου, το Snapchat! Περιέργως, ωστόσο, το WhatsApp δεν κατονομάζεται.

Δεδομένου ότι πολλές από τις πλατφόρμες που ορίστηκαν πρόσφατα δεν είναι πλατφόρμες δημοσίευσης αυτές καθαυτές, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα ισχύουν για αυτές οι απαιτήσεις «εποπτείας περιεχομένου».

Τι θα σημαίνει για παράδειγμα η «εποπτεία περιεχομένου» για την Amazon; Ότι οι κριτικές χρηστών που περιέχουν υποτιθέμενη "παραπληροφόρηση" θα πρέπει να αφαιρεθούν; Ή μήπως τα βιβλία ή τα περιοδικά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αποτελούν σκάφη ή προμηθευτές «παραπληροφόρησης» θα πρέπει να εξαλειφθούν από τον κατάλογο;

Η συμπερίληψη του Apple App Store είναι ίσως ακόμη πιο δυσοίωνη. Η υπαγωγή του στις απαιτήσεις του Κώδικα/DSA θα παράσχει μια έμμεση διαδρομή για την ΕΕ να απαιτήσει την κατάργηση εφαρμογών μη καθορισμένων πλατφορμών που η Επιτροπή, ωστόσο, θεωρεί κανάλια παραπληροφόρησης; Τηλεγράφημα, για παράδειγμα;

Και τι γίνεται με τη Wikipedia; Η DSA επενδύει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα έως και 6 τοις εκατό του παγκόσμιου τζίρου στα VLOP. Αλλά η Wikipedia είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από δωρεές. Δεν πουλάει τίποτα, άρα δεν έχει τζίρο. Προφανώς, όμως, η Επιτροπή σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα έσοδά της από τη συγκέντρωση κεφαλαίων ως τέτοια.

Επιπλέον, η Wikipedia δεν είναι μια πλατφόρμα εκδόσεων, αλλά μια συλλογική εγκυκλοπαίδεια επεξεργασμένη από χρήστες. Εάν πρόκειται να υπόκειται στις απαιτήσεις της ΕΕ για την «εποπτεία περιεχομένου», τι μπορεί να σημαίνει αυτό εκτός από το ότι η Wikipedia θα πρέπει να αφαιρέσει τις τροποποιήσεις των χρηστών που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι είναι «λανθασμένη» ή «παραπληροφόρηση;» Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γίνει έτσι ο ίδιος ο διαιτητής της εγκυκλοπαιδικής γνώσης και αλήθειας. 

Ο κατάλογος των καθορισμένων οντοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που περιλαμβάνει 17 πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες καθώς και 2 πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης (VLOSEs), αναπαράγεται παρακάτω.  

Πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες :

  • Alibaba AliExpress
  • Κατάστημα Amazon
  • Apple AppStore
  • Booking.com
  • Facebook
  • Google Play
  • Χάρτες Google
  • Αγορές Google
  • Ίνσταγκραμ
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Snapchat
  • Τικ Τοκ
  • Κελάδημα
  • Βικιπαίδεια
  • YouTube
  • Zalando

Πολύ μεγάλες διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης :

  • Bing
  • Αναζήτηση Google


 Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου