Τι σημαίνει «διαμορφώνω ενεργούς πολίτες»; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τι σημαίνει «διαμορφώνω ενεργούς πολίτες»;

  Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται... Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη εκπαι...

 






Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται...


Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία είναι η διαμόρφωση ενεργών πολιτών. Η δυνατότητα που παρεσχέθη στους μαθητές 17 χρονών να ψηφίσουν, ανέδειξε ακόμα περισσότερο αυτή τη σημασία.


Γράφει ο Δημήτρης Γκίκας*

Προσωπικά, θεωρώ την πολιτική διαπαιδαγώγηση των μαθητών – αυριανών πολιτών την πιο δύσκολη και βαριά ευθύνη ενός εκπαιδευτικού.

Χρόνια παθογένεια του σύγχρονου πολιτικού βίου είναι η απαξίωση της ίδιας της πολιτικής δραστηριότητας, η οποία εκφράζεται μέσω της αποχής, της «χαλαρής» ψήφου, της ελλιπούς ή προπαγανδιστικής πολιτικής ενημέρωσης, της απουσίας από τα κοινά γενικότερα. Παράπλευρες μορφές απαξίωσης η απουσία κουλτούρας σε σοβαρά κοινωνικά και εθνικά ζητήματα, όπως η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η εθνική ταυτότητα σε σχέση με τους υπερεθνικούς πολιτικούς οργανισμούς κ.ο.κ. ΓΙ’ αυτό ακριβώς θεωρώ ότι η διαμόρφωση κουλτούρας ενεργών πολιτών στα σχολεία συνιστά ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τι σημαίνει, όμως ότι διαμορφώνω ενεργούς πολίτες; Σε πρωινή εκπομπή, μόλις πριν λίγο, εμφανίστηκε καθηγητής Μαθηματικών, διορισμένος στην Καλλιθέα, ο οποίος έχει δημιουργήσει μικρού μήκους αστεία βίντεο που «προμοτάρουν» συγκεκριμένο κόμμα και έχουν τύχει μεγάλης διάδοσης (viral), καυχώμενος μάλιστα ότι κατάφερε να… επηρεάσει μαθητές του υπέρ του κόμματος με τα βίντεο αυτά!

Αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όταν υφίσταται πραγματική άγνοια του τι συνιστά ενεργός πολίτης και τι σημαίνει πολιτικοποίηση.

Προφανώς, λοιπόν κανείς δεν εξήγησε στον εν λόγω συνάδελφο, ότι ρόλος του εκπαιδευτικού είναι η πολιτικοποίηση των μαθητών, αλλά ποτέ η κομματικοποίηση. Εξίσου προφανές, κανείς δεν του δίδαξε τη διαφορά ανάμεσα στο να κάνεις τους μαθητές σου ενεργούς πολίτες από το να κάνεις προπαγάνδα υπέρ κόμματος...

Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται, όχι τι να σκέφτονται, έλεγε μια σπουδαία παιδαγωγός. Το "τι" (δηλαδή οι πολιτικές ή όποιες άλλες πεποιθήσεις) δεν είναι δουλειά του εκπαιδευτικού. Το ζητούμενο είναι το "πώς": να σκέφτονται κριτικά, ελεύθερα, συνειδητοποιημένα...

*Φιλόλογος, Μ.Α., Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας & Φιλοσοφίας της Τέχνης



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου