«Δώρο» άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στα ΜΜΕ για διαφημιστική καμπάνια πως (δεν) θα χάσουν τα σπίτια τους οι ευάλωτοι δανειολήπτες… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Δώρο» άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στα ΜΜΕ για διαφημιστική καμπάνια πως (δεν) θα χάσουν τα σπίτια τους οι ευάλωτοι δανειολήπτες…

  Μια ακόμα αχρείαστη καμπάνια, η πολλοστή τα τελευταία χρόνια με διαμοιρασμό ζεστού χρήματος στα ΜΜΕ. Το ίδιο το ΥΠΟΙΚ που πληρώνει για την...

 






Μια ακόμα αχρείαστη καμπάνια, η πολλοστή τα τελευταία χρόνια με διαμοιρασμό ζεστού χρήματος στα ΜΜΕ. Το ίδιο το ΥΠΟΙΚ που πληρώνει για την καμπάνια δεν έχει ανεβάσει καν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook κάποιο από τα σποτάκια.

 

Σκορπάνε χρήμα για βιντεάκια που έχουν 1.000 προβολές, 4 likes και τρία σχόλια! Οι ευάλωτοι δανειολήπτες θα μπορούσαν να ενημερωθούν άμεσα και δωρεάν από το ΥΠΟΙΚ με προσωποποιημένα μηνύματα SMS ή e-mails απευθείας στα κινητά τηλέφωνά τους και τους υπολογιστές τους.

 

Του Βασίλη Γαλούπη

 

Το παλιό σύνθημα του γαλλικού Μάη ’68 «η φαντασία στην εξουσία» φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση ακόμα και εν έτει 2024 στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το υπουργείο Οικονομικών θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξοδέψει σχεδόν 5 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου από τον προϋπολογισμό, προκειμένου να… διαφημίσει μέσω ΜΜΕ μια ακόμα απόπειρα εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ το ΥΠΟΙΚ αισθάνεται την ανάγκη να διαφημίσει πληρώνοντας κι αυτό το μέτρο για τους ευάλωτους δανειολήπτες, όταν ούτε οι προηγούμενες απόπειρες φάνηκε να δελεάζουν τους περισσότερους οφειλέτες, το υπουργείο δεν έχει αναρτήσει καν – και δωρεάν ασφαλώς – στην επίσημη σελίδα του στο Facebook κάποιο από τα σποτάκια του που ήδη προβάλλονται στα Μέσα έναντι αντιτίμου. Όχι τουλάχιστον μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της έρευνάς μας.

Πρόσφατα, στις 23 Φεβρουαρίου 2024 η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης απευθύνθηκε προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έκανε ορθή επανάληψη της απόφασης για την «έγκριση του προγράμματος προγράμματος επικοινωνιακής προβολής που αφορά στην καμπάνια ενημέρωσης των ευάλωτων δανειοληπτών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για το έτος 2024».

Στην επικαιροποιημένη απόφαση αναφέρεται ότι:


§  «Το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής που αφορά στην εκστρατεία ενημέρωσης των ευάλωτων δανειοληπτών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το έτος 2024, θα χρηματοδοτηθεί από τον Προϋπολογισμό του φορέα».

§  «Το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέρχεται στο συνολικό ποσό ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων ογδόντα οκτώ χιλιάδων ευρώ (4.588.000,00 €), το οποίο κατανέμεται ως εξής: Ποσόν ενός εκατομμυρίου ευρώ (1.000.000,00 €) θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό ενώ το υπόλοιπο ήτοι ποσόν τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων ογδόντα οκτώ χιλιάδων ευρώ (3.588.000,00 €) από τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του φορέα».

Η καμπάνια αφορά στα έντυπα (εφημερίδες) και ηλεκτρονικά Μέσα (ραδιόφωνο, τηλεόραση), ενώ το 30%  του ποσού, όπως αναφέρεται, θα απορροφηθεί από τα Περιφερειακά ΜΜΕ.

 Η ορθή επανάληψη της 23ης Φεβρουαρίου 2024 για την διάθεση 4,6 εκατ. στα ΜΜΕ για καμπάνια υπέρ των ευάλωτων δανειοληπτών (pdf ΕΔΩ) 






Η ορθή επανάληψη της 23ης Φεβρουαρίου 2024 για την διάθεση 4,6 εκατ. στα ΜΜΕ για καμπάνια υπέρ των ευάλωτων δανειοληπτών


«Ομάδα στόχος» οι ευάλωτοι δανειολήπτες 


Οι διαδικασίες είχαν αρχίσει από τις 30 Οκτωβρίου 2023, όταν το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε την ανάθεση «που αφορά στην εκπόνηση έρευνας για τη στάση και συμπεριφορά «ομάδας στόχου» και στον σχεδιασμό της επικοινωνιακής στρατηγικής για τη βέλτιστη και πιο αποτελεσματική διάχυση των μηνυμάτων στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας».

Το υπουργείο έδωσε την δουλειά στην Stratacom AE με αντικείμενο της ανάθεσης μεταξύ άλλων την εκπόνηση έρευνας για τη στάση και συμπεριφορά της «ομάδας – στόχος» (ευάλωτοι δανειολήπτες) και τον σχεδιασμό της Επικοινωνιακής Στρατηγικής για τη βέλτιστη και την πιο αποτελεσματική διάχυσης των μηνυμάτων στα πλαίσια ενημερωτικής καμπάνιας. Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται σε 36.952 ευρώ με ΦΠΑ.

Η ανάδοχος εταιρεία αναλάμβανε να παραδώσει εντός τετράμηνης προθεσμίας:

1.   Έρευνα για την ανίχνευση και καταγραφή – σε ένα πρώτο στάδιο – των επιπέδων της αρχικής πληροφόρησης της «ομάδας στόχος» απέναντι στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, με στόχο την αξιοποίηση όλων των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν, αλλά και όποιων άλλων κρίσιμων μεταβλητών, προκειμένου να προσαρμοστεί κατάλληλα και να σχεδιαστεί αρτιότερα καμπάνια ενημέρωσης.

2. Πρόταση Επικοινωνιακής Στρατηγικής καθώς και Σχεδίου Δράσεων Επικοινωνίας, με στόχο την ενημέρωση των ευάλωτων δανειοληπτών.

3. Αξιολόγηση του 1ου κύματος της ενημερωτικής καμπάνιας

4. Αναθεώρηση της επικοινωνιακής στρατηγικής με βάση τα συμπεράσματα της αξιολόγησης.

H δαπάνη 36.000 ευρώ του ΥΠΟΙΚ προς την Stratacom για την εκπόνηση έρευνας για τη στάση και συμπεριφορά της «ομάδας – στόχος» (ευάλωτοι δανειολήπτες) (pdf ΕΔΩ)






H δαπάνη 36.000 ευρώ του ΥΠΟΙΚ προς την Stratacom για την εκπόνηση έρευνας για τη στάση και συμπεριφορά της «ομάδας – στόχος» (ευάλωτοι δανειολήπτες)


Με 37.200 ευρώ για κεντρικό σλόγκαν

Η… υπερκινητικότητα στο ΥΠΟΙΚ για την συγκεκριμένη καμπάνια και την ενδεχομένως αχρείαστη δαπάνη συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα. Την 1η Νοεμβρίου 2023 αποφασίζει την ανάθεση «για τον δημιουργικό σχεδιασμό διαφημιστικού υλικού για την ενημέρωση των δανειοληπτών και των ευάλωτων νοικοκυριών».


Το υπουργείο δίνει το έργο στην «Flybee Single Member» αντί 37.200 ευρώ με ΦΠΑ.


Η εταιρεία ανέλαβε τον «δημιουργικό σχεδιασμό της διαφημιστικής καμπάνιας, τα σενάρια για τα ηλεκτρονικά σποτ, τα web banners κλπ.». Στις υποχρεώσεις που ανέλαβε ήταν να προτείνει το κεντρικό σλόγκαν, να σχεδιάσει το λογότυπο της καμπάνιας να φτιάξει σενάρια για τα σποτάκια και να σχεδιάσει εναλλακτικές προτάσεις καταχωρήσεων στον Τύπο.

Έξοδα 37.200 για τα σποτάκια της καμπάνιας (pdf ΕΔΩ)





Έξοδα 37.200 για τα σποτάκια της καμπάνιας

Ακόμα δυο αναθέσεις 


Ακολούθησε στις 7 Δεκεμβρίου και η απόφαση ανάθεσης «για την εκπόνηση του πλάνου Μέσων της καμπάνιας» στην Mediatech, αντί 36.952 ευρώ, δίχως άλλες ουσιώδεις λεπτομέρειες περί του έργου.

Στις 13.12.23 κοινοποιήθηκε και η τελευταία απόφαση ανάθεσης «για την παραγωγή διαφημιστικού υλικού για την καμπάνια ενημέρωσης για τους ευάλωτους δανειολήπτες», προς την εταιρεία Upon – Ελένη Σούλτου ΙΚΕ με έργο το σενάριο για το ραδιοφωνικό σποτ, προτάσεις για τηλεοπτικό σποτ σε ανάλυση 4Κ κ.α., δημιουργική πρόταση για Web Banner κ.α. Το ύψος της δαπάνης ανέρχεται επίσης στα 36.952 ευρώ.

Η Mediatech ανέλαβε την εκπόνηση του πλάνου Μέσων της καμπάνιας (pdf ΕΔΩ)






Η Mediatech ανέλαβε την εκπόνηση του πλάνου Μέσων της καμπάνιας


Με 1.000 προβολές σε δυο εβδομάδες 


Στην σελίδα του Facebook του ΥΠΟΙΚ δεν έχει αναρτηθεί κάποιο σποτάκι. Όμως το βρήκαμε σε μια από τις εσωτερικές σελίδες στην ιστοσελίδα του υπουργείου και συγκεκριμένα στη νέα με όνομα «κρατάμε το σπίτι μας» (https://minfin.gov.gr/kratametospitimas.gr/).



Το συμπαθές βιντεάκι του youtube έχει περίπου 1.000 προβολές, 4 likes και τρία σχόλια. Όχι και τόσο θετικός απολογισμός για την απήχηση που έχει το μήνυμα τις δυο εβδομάδες που βρίσκεται στο κανάλι youtube του ΥΠΟΙΚ.

Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η προστασία των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών και η βελτίωση της λειτουργίας του Μηχανισμού προς όφελος των οφειλετών εν γένει.  Στην πλατφόρμα έχουν ενσωματωθεί μεταξύ άλλων οι εξής αλλαγές:

«Επιπλέον έως 28% «κούρεμα» της οφειλής σε  δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση: Στην πλατφόρμα έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες βελτιώσεις του αλγόριθμου, οι οποίες εφαρμόζονται αυτόματα σε αιτήσεις που προχωρούν εφεξής σε αξιολόγηση από τους πιστωτές. Η βελτιωμένη πρόταση παράγεται αυτόματα από το σύστημα και υποβάλλεται σε ψηφοφορία από τους χρηματοδοτικούς φορείς.

Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (για τους οποίους έχει εκδοθεί και υποβληθεί η σχετική Βεβαίωση Ευάλωτου) γίνεται καταρχήν υποχρεωτικά αποδεκτή από τις Τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο. Ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση ενώ οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά (αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας) για να αμφισβητήσουν την πρόταση, εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δεν είναι πραγματικά ευάλωτος.

Το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν έως τώρα euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης είχε ήδη καθοριστεί σε 3% σταθερό».

Η αποφυγή της δωρεάν ενημέρωσης και ο συνήθης διαμοιρασμός στα ΜΜΕ 


Στην πραγματικότητα οι ευάλωτοι δανειολήπτες βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με τους πιστωτές τους δεχόμενοι συχνότατα οχλήσεις, ενίοτε και άνω των επιτρεπτών ορίων, ενώ θα μπορούσαν να ενημερωθούν άμεσα και δωρεάν από το ΥΠΟΙΚ με προσωποποιημένα μηνύματα SMS ή e-mails απευθείας στα κινητά τηλέφωνά τους και τους υπολογιστές τους.

Επίσης, παραδοσιακά το ενδιαφέρον των ΜΜΕ να κάνουν ρεπορτάζ για τέτοιου είδους νέα μέτρα και παρεμβάσεις είναι υψηλό, αφού ενδιαφέρουν το ευρύ κοινό.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακόμα αχρείαστη καμπάνια με πολλή δόση φαντασίας για την υποτιθέμενη αναγκαιότητά της, την πολλοστή τα τελευταία χρόνια με διαμοιρασμό ζεστού χρήματος στα ΜΜΕ.

Από Data journalists



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου