Είναι το πιο συχνά ανιχνευόμενο υπόλειμμα φυτοφαρμάκου σε σιτηρά και δημητριακά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ευρήματα ...
Είναι το πιο συχνά ανιχνευόμενο υπόλειμμα φυτοφαρμάκου σε
σιτηρά και δημητριακά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ευρήματα σε μελέτες σε ζώα δείχνουν
ότι αυτή η χημική ουσία μειώνει τη γονιμότητα και την τεστοστερόνη,
διαταράσσει την αναπαραγωγική διαδικασία και μπορεί να βλάψει ακόμη και το
αναπτυσσόμενο έμβρυο!
Το «Chlormequat chloride» έχει εγκριθεί για χρήση σε καλλιέργειες τροφίμων
στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, και παρόλο που έχει
εγκριθεί μόνο για καλλωπιστικά φυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα εμφανίζεται
στη συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων με βάση τη βρώμη…
Πηγές:
Nature -
The Epoch Times -
Expose news
Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του
Ελλήνων
Αφύπνιση
Και πάλι μας υπενθυμίζουν ότι ο πλούτος προηγείται
της υγείας, αυτή τη φορά εξαιτίας ενός φυτοφαρμάκου που ονομάζεται Chlormequat chloride, το οποίο έχει
εγκριθεί και χρησιμοποιείται σε καλλιέργειες
τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τον Καναδά και η χρήση του αυξάνεται
τώρα στις Η.Π.Α. Αυτό συμβαίνει παρά τα ευρήματα σε μελέτες σε ζώα
ότι το χημικό μειώνει τη γονιμότητα
και την τεστοστερόνη, διαταράσσει την αναπαραγωγική διαδικασία και μπορεί να
βλάψει ακόμη και το αναπτυσσόμενο έμβρυο!
Παρά τα ευρήματα των τοξικολογικών μελετών σχετικά με αυτό το ελάχιστα ακουστό φυτοφάρμακο, το χλωριούχο chlormequat έχει εγκριθεί για χρήση σε καλλιέργειες τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, και παρόλο που έχει εγκριθεί μόνο για καλλωπιστικά φυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα εμφανίζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων με βάση τη βρώμη που πωλούνται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών μάρκων δημητριακών Quaker Oats και Cheerios.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, στο Nature.com, εξηγεί ότι το Chlormequat chloride είναι ένα γεωργικό χημικό που καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1962 ως ρυθμιστής ανάπτυξης φυτών. Δρα μειώνοντας το ύψος των βλαστών, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να λυγίσουν οι καλλιέργειες, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τη συγκομιδή.
Μελέτες σε Ζώα
Ωστόσο, ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι Δανοί χοιροτρόφοι περιέγραψαν για πρώτη φορά τις επιπτώσεις της έκθεσης στο chlormequat στην αναπαραγωγική τοξικότητα και τη γονιμότητα και παρατήρησαν αναπαραγωγική μείωση στους χοίρους που εκτρέφονταν με σιτηρά επεξεργασμένα με chlormequat. Αυτό οδήγησε σε έρευνα σε ελεγχόμενα εργαστηριακά πειράματα σε χοίρους και ποντίκια.
Διαπιστώθηκε ότι οι θηλυκοί χοίροι που τρέφονταν με σιτηρά επεξεργασμένα με chlormequat παρουσίαζαν διαταραχή του κύκλου του οίστρου και δυσκολία στο ζευγάρωμα σε σύγκριση με τα ζώα που λάμβαναν διατροφή χωρίς chlormequat [Πηγή].
Αρσενικά ποντίκια που εκτέθηκαν σε chlormequat μέσω της διατροφής ή του πόσιμου νερού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης παρουσίασαν μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης του σπέρματος in vitro [Πηγή].
Πιο πρόσφατες μελέτες αναπαραγωγικής τοξικότητας έδειξαν καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας, μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος, μειωμένο βάρος των αρσενικών αναπαραγωγικών οργάνων και μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης σε αρουραίους που εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια ευαίσθητων παραθύρων ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και της πρώιμης ζωής [Πηγή, Πηγή, Πηγή].
Επιπλέον, μελέτες αναπτυξιακής τοξικότητας έχουν επίσης υποδείξει ότι η έκθεση στο chlormequat κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό του εμβρύου [Πηγή].
Μελέτες σε χοίρους υποδεικνύουν ότι το chlormequat μπορεί επίσης να ανιχνευθεί στον ορό, καθώς και να μεταφερθεί στο γάλα, αλλά αυτές οι μήτρες δεν έχουν διερευνηθεί σε ανθρώπους ή άλλα μοντέλα εργαστηριακών ζώων, αν και η πιθανή παρουσία χημικών ουσιών που σχετίζονται με βλάβες στην αναπαραγωγή στον ορό και στο γάλα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα βρέφη [Πηγή].
Παρά τα ευρήματα, η χημική ουσία εξακολουθεί να εγκρίνεται στις καλλιέργειες τροφίμων.
Το Chlormequat έχει εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τη Σουηδία.
Αν και επί του παρόντος επιτρέπεται μόνο για χρήση σε καλλωπιστικά φυτά στις ΗΠΑ, το chlormequat εξακολουθεί να έχει εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, για χρήση σε καλλιέργειες τροφίμων και είναι συχνά το πιο συχνά ανιχνευόμενο υπόλειμμα φυτοφαρμάκου σε σιτηρά και δημητριακά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση [Πηγή, Πηγή].
Η χημική ουσία είναι διαδεδομένη σε τρόφιμα που καταναλώνονται ευρέως στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχει μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός μελετών βιοπαρακολούθησης που αξιολογούν την ανθρώπινη έκθεση στο chlormequat.
Ωστόσο, σε δείγματα γενικού πληθυσμού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία ανιχνεύθηκε chlormequat σε δείγματα ούρων σχεδόν του 100 % των συμμετεχόντων στη μελέτη. τα οποία ήταν σε συχνότητες και συγκεντρώσεις σημαντικά υψηλότερες από ό,τι για τους μεταβολίτες άλλων φυτοφαρμάκων. [Πηγή, Πηγή, Πηγή, Πηγή].
Σε άνοδο στις ΗΠΑ…
Τώρα, ως αποτέλεσμα μιας απόφασης του 2018 από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) δημοσίευσε αποδεκτά επίπεδα ανοχής τροφίμων για το χλωριούχο chlormequat, είναι σε εισαγόμενη βρώμη, σιτάρι, κριθάρι, και ορισμένα ζωικά προϊόντα, επιτρέπεται η εισαγωγή του chlormequat στην προμήθεια τροφίμων των ΗΠΑ [Πηγή].
Η εφημερίδα Epoch Times ανέφερε σε άρθρο με τίτλο: "Οι
Αμερικανοί εκτίθενται σε χημικές ουσίες που μειώνουν τη γονιμότητα στα Cheerios
Quaker oats" ότι η μελέτη που αξιολογήθηκε από ομότιμους, εξέτασε δείγματα ούρων
Αμερικανών πολιτών για να καθορίσει την έκθεσή τους σε χλωριούχο chlormequat -
μια χημική ουσία ανάπτυξης φυτών. Οι ερευνητές εντόπισαν chlormequat στο 80%
των δειγμάτων ούρων που συλλέχθηκαν μεταξύ 2017 και 2023, με "σημαντική
αύξηση των συγκεντρώσεων για τα δείγματα από το 2023".
Η χημική ουσία ανιχνεύθηκε στο "92 τοις εκατό των τροφίμων με βάση τη βρώμη που αγοράστηκαν τον Μάιο του 2023, συμπεριλαμβανομένων των Quaker Oats και Cheerios", δήλωσε η Environmental Working Group (EWG), η οποία διεξήγαγε τη μελέτη.
Από τα 25 συμβατικά προϊόντα βρώμης που εξετάστηκαν, τα 23 είχαν "ανιχνεύσιμα επίπεδα" chlormequat. Ένα στα οκτώ βιολογικά προϊόντα βρώμης είχε τη χημική ουσία, ενώ δύο στα εννέα προϊόντα σιταριού είχαν χαμηλές συγκεντρώσεις chlormequat.
Οι ερευνητές συνέλεξαν 96 δείγματα ούρων, από τα οποία τα 77 έδειξαν την παρουσία chlormequat. Οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι τα υποκείμενα πιθανότατα υπέστησαν "συνεχή έκθεση" στη χημική ουσία, δεδομένου ότι το chlormequat εγκαταλείπει τον οργανισμό περίπου 24 ώρες μετά την κατάποση.
Η συχνότητα της χημικής ουσίας στα δείγματα παρατηρήθηκε να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Το 2017, το 69% των δειγμάτων είχε chlormequat, το οποίο εκτινάχθηκε στο 74% το 2018-2022 και στη συνέχεια στο 90% το 2023.
Η εφημερίδα Epoch Times, υποστηρίζει ότι η υψηλότερη συγκέντρωση της χημικής ουσίας στα δείγματα του 2023 "μπορεί να αντανακλά την πιθανή πρόσφατη εισαγωγή του chlormequat στην προμήθεια τροφίμων στις ΗΠΑ λόγω των αλλαγών στη ρυθμιστική δράση της EPA που αφορούν το chlormequat" και ότι οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν "τη θέσπιση ορίων για το chlormequat στα τρόφιμα το 2018 και την αύξηση αυτών των ορίων για τη βρώμη το 2020", αναφέρει.
"Οι ενέργειες αυτές επέτρεψαν την εισαγωγή και πώληση γεωργικών προϊόντων που είχαν υποστεί επεξεργασία με chlormequat, για παράδειγμα, από τον Καναδά".
Μετά από αίτηση που υπέβαλε το 2019 ο κατασκευαστής του chlormequat Taminco, η EPA του Biden πρότεινε τον περασμένο Απρίλιο να επιτραπεί για πρώτη φορά η χρήση του chlormequat στη βρώμη, το κριθάρι, το σιτάρι και το τριτικάλε που καλλιεργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η EWG δήλωσε ότι: "αντιτίθεται στο σχέδιο".
Η μελέτη πρότεινε ότι αν εγκριθεί η εγχώρια χρήση του chlormequat, "τα επίπεδα chlormequat θα συνεχίσουν πιθανότατα να αυξάνονται στη βρώμη, το σιτάρι και άλλα τρόφιμα από σιτηρά, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα έκθεσης για τον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ".
"Επιπλέον, τα
ρυθμιστικά κατώτατα όρια δεν λαμβάνουν υπόψη τις δυσμενείς επιδράσεις των
μειγμάτων χημικών ουσιών που ενδέχεται να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα,
τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν πρόσθετες ή συνεργιστικές επιδράσεις σε
δόσεις χαμηλότερες από ό,τι για μεμονωμένες εκθέσεις σε χημικές ουσίες."
Οι παράγοντες αυτοί εγείρουν "ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με τα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης, ιδίως για τα άτομα που βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο της έκθεσης στους γενικούς πληθυσμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ".
Μιλώντας στην εφημερίδα New York Post, η Olga Naidenko, αντιπρόεδρος επιστημονικών ερευνών της EWG, συνέστησε στους αγοραστές "να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα βρώμης, καθώς η βρώμη αυτή καλλιεργείται χωρίς τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων όπως το chlormequat και το glyphosate".
«Καμπάνες Συναγερμού»
Σχολιάστε το άρθρο μας
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.
Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com
στο Facebook...
στο Twitter
στο Viber
στο Telegram
στο GAB...
κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου