Πολωνία: Τέλος οι Χριστιανικοί σταυροί σε δημόσια κτίρια στην Βαρσοβία για να αισθάνονται ελεύθεροι οι αλλόθρησκοι. Πόσο κοντά σε αυτό είναι η Ελλάδα; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πολωνία: Τέλος οι Χριστιανικοί σταυροί σε δημόσια κτίρια στην Βαρσοβία για να αισθάνονται ελεύθεροι οι αλλόθρησκοι. Πόσο κοντά σε αυτό είναι η Ελλάδα;

  Το προσωπικό δεν μπορεί επίσης να έχει θρησκευτικά σύμβολα στα γραφεία του. Όλες οι επίσημες εκδηλώσεις πρέπει επίσης να έχουν κοσμικό χαρ...

 






Το προσωπικό δεν μπορεί επίσης να έχει θρησκευτικά σύμβολα στα γραφεία του. Όλες οι επίσημες εκδηλώσεις πρέπει επίσης να έχουν κοσμικό χαρακτήρα, επομένως δεν πρέπει να περιλαμβάνουν κανενός είδους προσευχή. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν επίσης γενικά αλλαγή ορολογιών προς την ουδετερότητα….

 

Ο δήμαρχος της Βαρσοβίας απαγόρευσε την προβολή θρησκευτικών συμβόλων, όπως σταυρών, από το δημαρχείο και άλλα δημόσια κτήρια, καθιστώντας την την πρώτη πόλη στην Πολωνία που εφαρμόζει τις επιταγές της Παγκοσμιοποίησης. Έχει επίσης ενημερώσει τους αξιωματούχους ότι πρέπει να σέβονται τα «δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και τις προτιμώμενες αντωνυμίες των ανθρώπων αυτών» (ο – η – το κλπ).

 

Πηγή: Notes from Poland

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Τέλος τα θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσια κτίρια στην Βαρσοβία όπως ο Χριστιανικός σταυρός! Το σχετικό διάταγμα υπέγραψε ο δήμαρχος της πόλης Rafał Trzaskowski (Ράφαου Τσασκόφσκι) εξηγώντας πως η κίνηση έχει να κάνει με την καταπολέμηση των διακρίσεων. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι σταυροί δεν μπορούν να κρεμαστούν στους τοίχους, κάτι που συνηθίζεται στην Πολωνία, μια χώρα στην οποία οι Καθολικοί αποτελούν την πλειοψηφία.

Τα νέα για τους κανονισμούς αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την Gazeta Wyborcza , μια κορυφαία καθημερινή εφημερίδα. Σημειώνει ότι οι πολιτικές αποτελούν μέρος νέων εσωτερικών κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση των διακρίσεων.

«Η Βαρσοβία είναι η πρώτη πόλη στην Πολωνία που υιοθέτησε ένα τέτοιο έγγραφο», δήλωσε στην εφημερίδα η Μόνικα Μπέουτ, εκπρόσωπος του δημάρχου Ράφαλ Τρζασκόφσκι.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι σταυροί δεν μπορούν να κρεμαστούν στους τοίχους, κάτι που συνηθίζεται στα κρατικά γραφεία στην Πολωνία . Το προσωπικό δεν μπορεί επίσης να έχει θρησκευτικά σύμβολα στα γραφεία του. Όλες οι επίσημες εκδηλώσεις πρέπει επίσης να έχουν κοσμικό χαρακτήρα, επομένως δεν πρέπει να περιλαμβάνουν κανενός είδους προσευχή. Η κίνηση του Trzaskowski φαίνεται να είναι απάντηση στην έκκληση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ το 2021 για αφαίρεση των σταυρών από δημόσια κτίρια. Παράλληλα οι αξιωματούχοι στη Βαρσοβία καλούνται επίσης τώρα να σέβονται την επιλογή των αντωνυμιών που προτιμά κάποιος με τον οποίο έχουν σχέση. «Στην περίπτωση ενός διεμφυλικού ατόμου του οποίου η εμφάνιση μπορεί να διαφέρει από στερεότυπες ιδέες που σχετίζονται με το φύλο απευθυνθείτε με το όνομα ή τις αντωνυμίες φύλου που επιθυμεί ο ίδιος» , αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Ωστόσο, η απαγόρευση δεν ισχύει για «θρησκευτικά σύμβολα για προσωπική χρήση που φοριούνται από άτομα που εργάζονται στο γραφείο, για παράδειγμα με τη μορφή αλυσίδας, τατουάζ ή περιβραχιόνιου», αναφέρει  η Gazeta Wyborcza , επικαλούμενη τους νέους κανόνες.

Ο Τρζασκόφσκι, ο οποίος επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ως δήμαρχος τον περασμένο μήνα , είναι αναπληρωτής αρχηγός του κεντρώου κόμματος Civic Platform (PO) που αποτελεί το κύριο μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού της Πολωνίας. Το 2021, ο ηγέτης της PO – και τώρα πρωθυπουργός – Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να αφαιρεθούν οι σταυροί από δημόσια κτίρια. 

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Βαρσοβίας απαιτούν επίσης από το προσωπικό να σέβεται τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, για παράδειγμα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συλλέγουν επίσημα έγγραφα για λογαριασμό του συντρόφου τους ή να επικοινωνούν με τα σχολεία σχετικά με το παιδί του συντρόφου τους…

 

Επί του παρόντος, σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία, οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων δεν έχουν καμία μορφή νομικής αναγνώρισης, αν και ο κυβερνώντος συνασπισμός του Τουσκ έχει δεσμευτεί να εισαγάγει ρυθμίσεις για τέτοια ζευγάρια.


Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν επίσης γενικά αλλαγή ορολογιών προς την ουδετερότητα. Αντί για «θύμα βίας», οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αναφέρονται σε «άτομο που βιώνει βία». Αντί για «ψυχικά άρρωστος», θα έπρεπε να λένε «άτομο σε κρίση ψυχικής υγείας». Ενθαρρύνονται «όποτε είναι δυνατόν να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν όρους ουδέτερους ως προς το φύλο».

 

Το έγγραφο συμβουλεύει επίσης το προσωπικό να βεβαιωθεί ότι, όταν ένας κάτοικος δεν μπορεί να ανέβει σκάλες, για παράδειγμα λόγω αναπηρίας, βρίσκεται στο ισόγειο.

 

Η δημοτική σύμβουλος της Αριστεράς Agata Diduszko-Zyglewska χαιρέτισε τις αλλαγές. «Είναι καλό που υπάρχουν διατάξεις που καλύπτουν αρχές που σχετίζονται με τη γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς, τη φροντίδα για τα άτομα με αναπηρία και τη θρησκευτική ουδετερότητα», είπε στη  Gazeta Wyborcza .


Ερωτηθείσα εάν η απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων αποτελεί από μόνη της μορφή διάκρισης, η Diduszko-Zyglewska διαφώνησε, λέγοντας ότι «η εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης για την ουδετερότητα του κράτους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών…Τα γραφεία πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους πελάτες ισότιμα». 



Σφόδρα αντίθετοι οι «Συντηρητικοί»

Τα νέα μέτρα έχουν επικριθεί από το συντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη». Ο Tobiasz Bocheński (Τόμπιας Μποτσένσκι), ο οποίος ήταν υποψήφιος Δήμαρχος στην Βαρσοβία στις τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα, αποκάλεσε τον δήμαρχο «φανατικό αριστερό ιδεολόγο που προσπαθεί να εισαγάγει ακροαριστερή ιδεολογία στη Βαρσοβία, αντίθετα με τη νομική τάξη και τα έθιμα που επικρατούν στην Πολωνία».

Ένας από τους αναπληρωτές αρχηγούς του κόμματος, ο Mariusz Błaszczak, μοιράστηκε νέα για τις κατευθυντήριες γραμμές της Βαρσοβίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με μια φράση του Jerzy Popiełuszko, ενός καθολικού ιερέα που δολοφονήθηκε από κομμουνιστές πράκτορες .


«Υπάρχουν αόρατες φυλακές…συστημάτων και καθεστώτων…[που] όχι μόνο καταστρέφουν το σώμα, αλλά φτάνουν πιο μακριά, φτάνουν στην ψυχή, φτάνουν βαθιά στην αληθινή ελευθερία», αναφέρει το απόσπασμα.




Σχολιάστε το άρθρο μας

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

1 σχόλιο

  1. ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ... ΗΔΗ Ο ΑΔΩΝΑΚΟΣ ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΝ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΕΡΥΓΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου