Η Νορβηγία θα αποθηκεύσει 82.500 τόνους σιτηρών για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πόλεμο και πείνα…! Λίγες ημέρες πριν είχαμε αντίστοιχη κινητοποίηση της Δανίας…! Τι γνωρίζουν; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Νορβηγία θα αποθηκεύσει 82.500 τόνους σιτηρών για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πόλεμο και πείνα…! Λίγες ημέρες πριν είχαμε αντίστοιχη κινητοποίηση της Δανίας…! Τι γνωρίζουν;

  Η Νορβηγική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία για τη συγκέντρωση 30.000 τόνων σιτηρών το 2024 και το 2025, ως προληπτικό μέτρο έναντι κρίσεων όπ...

 





Η Νορβηγική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία για τη συγκέντρωση 30.000 τόνων σιτηρών το 2024 και το 2025, ως προληπτικό μέτρο έναντι κρίσεων όπως η COVID-19, ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή, με στόχο να έχει 82.500 τόνους έως το 2029, ποσότητα που θα επαρκεί για κατανάλωση τριών μηνών από τους πολίτες της χώρας...

 


Αυτή η απόφαση ακολουθεί τις συστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Νορβηγία να ανοίγει ξανά τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιτηρών τις οποίες είχε κλείσει το 2003, καθώς τότε θεωρούνταν ότι δεν υπήρχε πλέον λόγος συγκέντρωσης σιτηρών. Η χώρα φιλοξενεί επίσης το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων στο Σβάλμπαρντ...

 


Πηγές: Economic Times & ABC News

Απόδοση & Σχολιασμός: Ελλήνων Αφύπνιση

  


Η Νορβηγία κάνει σημαντικά βήματα για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενο πόλεμο και λιμό ή ακόμα και μια νέα πανδημία, καθώς η χώρα ξεκινά ένα σχέδιο για τη συγκέντρωση σιτηρών. Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες ημέρες υπήρξε ανάλογη κινητοποίηση και από τη Δανία με τη κυβέρνηση να ζητά αιφνιδιαστικά από τους πολίτες της χώρας να προετοιμαστούν για πυρηνικό και υβριδικό πόλεμο και να αρχίσουν να αποθηκεύουν τρόφιμα, νερό, κεριά και δισκία ιωδίου (εδώ).


Ο Νορβηγός υπουργός Οικονομικών Trygve Slagsvold Vedum και ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Geir Pollestad υπέγραψαν σύμβαση με τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες για την αποθήκευση 30.000 τόνων σιτηρών το 2024 και το 2025.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες φέρεται να αποθηκεύουν το σιτάρι σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, αλλά θα ανήκει στη νορβηγική κυβέρνηση.

Σε δελτίο τύπου, το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων επεσήμανε: «Η δημιουργία αποθεμάτων σιτηρών τροφίμων σημαίνει να είσαι έτοιμος για το αδιανόητο».

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι εταιρείες «είναι ελεύθερες να επενδύσουν σε νέες εγκαταστάσεις και να αποφασίσουν μόνες τους πού θέλουν να αποθηκεύσουν σιτηρά για έκτακτες ανάγκες, αλλά πρέπει να διαθέσουν σιτηρά στο κράτος εάν χρειαστεί».

Αναμένουν σαφώς έναν δυνητικά παρατεταμένο πόλεμο ή λιμό καθώς σκοπεύουν να υπογράψουν πρόσθετες συμβάσεις αποθήκευσης για να τους βοηθήσουν να επιτύχουν τον στόχο τους, να αποθηκεύσουν 82.500 τόνους σιτηρών για τον πληθυσμό τους των 5,6 εκατομμυρίων μέχρι το τέλος του 2029. Ο Pollestad δήλωσε ότι η κεντρική ιδέα είναι «να έχουμε αρκετά σιτηρά για τρίμηνη κατανάλωση από το νορβηγικό πληθυσμό σε μια κατάσταση κρίσης που μπορεί να προκύψει".

Όταν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία αποθεμάτων πέρυσι, ο Pollestad δήλωσεστο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB: «Σε μια κατάσταση με ακραίες τιμές στην παγκόσμια αγορά, θα είναι ακόμα δυνατή η αγορά σιτηρών, αλλά αν έχουμε κάνει τη δουλειά μας, δεν θα εξαρτηθούμε από τον καλύτερο πλειοδότη στη δημοπρασία. Μπορούμε να βοηθήσουμε να διατηρήσουμε τις τιμές χαμηλά».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα αποθηκεύει σιτηρά. προηγουμένως το είχαν αποθηκεύσει στη δεκαετία του 1950 και διατήρησαν ένα ορισμένο επίπεδο αποθεμάτων πριν κλείσουν τις αποθήκες το 2003, όταν αποφάσισαν ότι δεν ήταν πλέον απαραίτητο να διατηρούν τόσο πολλά σιτηρά στη διάθεσή τους.

Ωστόσο, η ουκρανορωσική σύγκρουση φαίνεται να τους έχει αλλάξει. Μια επιτροπή που δημιούργησαν για να αναλύσει το σύστημα ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης συνέστησε να αποθηκεύουν ξανά σιτηρά. 

Είναι η Νορβηγία στόχος της Ρωσίας;

Η Νορβηγία υποστηρίζει την Ουκρανία, κάτι το οποίο μπορεί να την καταστήσει στόχο για τη Ρωσία, όπως και τις περισσότρες ευρωπαϊκές χώρες, και η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την προμήθεια πετρελαίου της Νορβηγίας. Ενώ η Ρωσία μπορεί να μην επιτεθεί απευθείας στη Νορβηγία, υπήρξαν ανησυχίες ότι μπορεί να επιτεθεί στην ενεργειακή της υποδομή για να αναγκάσουν ουσιαστικά την Ευρώπη να αγοράσει φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία.

Η αμυντική εταιρεία Kongsberg άνοιξε πρόσφατα μια νέα πυραυλική εγκατάσταση στη Νορβηγία, λίγους μήνες αφότου η χώρα ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει σχεδόν τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια ως απάντηση στις απειλές από τη Ρωσία.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το αποστρατικοποιημένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας θα μπορούσε να είναι στόχος, δεδομένου του διφορούμενου καθεστώτος του στο ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι μια επίθεση δεν θα πυροδοτούσε απαραίτητα τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Η περιοχή αποτελεί μέρος της δυτικής εισόδου της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού και διαθέτει σημαντικά αποθέματα άνθρακα.

Το Svalbard, περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) από τον Βόρειο Πόλο, φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο αποθετήριο σπόρων στον κόσμο, γνωστό ως Global Seed Vault. Από το 2008, Τράπεζες γονιδίων και Οργανισμοί από όλο τον κόσμο έχουν καταθέσει σχεδόν 1 εκατομμύριο δείγματα σπόρων στο θησαυροφυλάκιο αυτό για να υποστηρίξουν τις δικές τους συλλογές σε περίπτωση ανθρωπογενών ή φυσικών καταστροφών και για να χρησιμεύσουν ως εφεδρικό αντίγραφο "Doomsday" στις δικές τους συλλογές για τη περίπτωση που με κάποιο τρόπο κινδυνεύσουν.

Τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Bjorn Arild Gram είπε ότι η χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία ακόμη και μετά το τέλος της κατάστασης στην Ουκρανία λόγω των ανησυχιών για αντίποινα ως απάντηση στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε έγκαιρα και μαζί με τους συμμάχους μας», προειδοποίησε. 



Σχολιάστε το άρθρο μας

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου