Οι Βρετανοί αγρότες επιδοτούνται από το κράτος τους για να αφήνουν τις καλλιέργειες να σαπίζουν για τα επόμενα 3 χρόνια. Κάπως έτσι δημιουργείται η επισιτιστική κρίση…! Σας θυμίζει κάτι; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι Βρετανοί αγρότες επιδοτούνται από το κράτος τους για να αφήνουν τις καλλιέργειες να σαπίζουν για τα επόμενα 3 χρόνια. Κάπως έτσι δημιουργείται η επισιτιστική κρίση…! Σας θυμίζει κάτι;

  Ένας Βρετανός αγρότης δήλωσε επισήμως ότι η κυβέρνηση προσέφερε ένα πρόγραμμα για να επιδοτούνται οι αγρότες για να μην παρέχουν τρόφιμα γ...

 





Ένας Βρετανός αγρότης δήλωσε επισήμως ότι η κυβέρνηση προσέφερε ένα πρόγραμμα για να επιδοτούνται οι αγρότες για να μην παρέχουν τρόφιμα για τρία χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης όπου οι αγρότες λαμβάνουν οικονομικά κίνητρα από το Βρετανικό κράτος για να μειώσουν την παραγωγή τροφίμων. Γιατί να το κάνουν αυτό; Θυμάστε που κάποτε στην Ελλάδα όλοι αχρήστευαν τις καλλιέργειες τους βάζοντας βαμβάκι…;

 

Το σύστημα που ονομάζεται «κίνητρο για τη βιώσιμη γεωργία» («SFI») αποτελείται από ένα σύνολο συγκεκριμένων προτύπων και είναι ανοικτό σε όλους τους γεωργούς και τους κατόχους με διαχειριστικό έλεγχο. Είναι ένα από τα τρία συστήματα που αποτελούν τα «Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Γης» ELM»), τα οποία αντικατέστησαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα καθεστώτα ELM έχουν δηλωμένο στόχο να «στηρίξουν την αγροτική οικονομία και παράλληλα να επιτύχουν τους στόχους του 25ετούς περιβαλλοντικού σχεδίου και τη δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050»…

 

Πηγή: Expose News

Άρθρο της Rhoda Wilson

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

 

Την περασμένη εβδομάδα, το TrailBlazingTruths δημοσίευσε ένα βίντεο κλιπ στο TikTok με τον αγρότη Keith Andrews από την Κορνουάλη να εξηγεί πώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει κίνητρα στους αγρότες να μην παράγουν τρόφιμα.

«Μας προσφέρθηκαν 2.500 λίρες για να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα για τα επόμενα τρία χρόνια με το οποίο ΔΕΝ θα παράγουμε και ΔΕΝ θα σας προμηθεύουμε τρόφιμα», είπε.

«Θα οργώσω ένα χωράφι. Θα βάλω ανοιξιάτικο κριθάρι. Θα πάρω 440 λίρες από την κυβέρνηση, ανά στρέμμα. Μετά, όταν έρθει το μέγεθος της σοδειάς, θα το αφήσω να σαπίσει στο έδαφος.

«Έτσι, δεν λαμβάνω άχυρο για τα βοοειδή, δεν θα λάβετε τίποτα για το ψωμί σας, για όλα όσα φτιάχνουμε.

«Μπορώ επίσης να φυτέψω μείγμα μελισσών που είναι για τα πουλιά και τις μέλισσες. Μπορώ να φυτέψω σπόρους για άγρια πουλιά που είναι για τα άγρια πουλιά.

«Μπορώ επίσης να πληρωθώ για να αγοράσω έναν τόνο σπόρους για πουλιά, όπως όλοι βάζουν στον κήπο τους για τα πουλιά, και να τον πετάω στο έδαφος μια φορά την εβδομάδα. Μπορώ να πληρωθώ γι' αυτό.

«Ο λογιστής μου λέει 'κάντε το'. Γιατί κάνοντας αυτό, δεν χρειάζεται να αγοράσω λίπασμα - το οποίο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αυξηθεί από τις 250 λίρες τον τόνο στις 1.000 λίρες τον τόνο, οπότε για να λιπάνω το φαγητό σας πρέπει να αγοράσω λίπασμα στις 1.000 λίρες τον τόνο.

«Έτσι, έχω τώρα μια καλλιέργεια που δεν χρειάζεται να ψεκάσω, δεν χρειάζεται να στείλω κανέναν εκεί έξω με ένα τρακτέρ, δεν χρειάζεται να τη λιπάνω ή μπορώ απλά να την αφήσω στο έδαφος να σαπίσει».


Βίντεο Free Your Mind: Η κυβέρνηση μας προσέφερε ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο πληρωνόμαστε για να μην παράγουμε τρόφιμα για 3 χρόνια, 20 Ιουλίου 2024 (2 λεπτά)

 

Δεν μπορέσαμε να εξακριβώσουμε λεπτομέρειες για το πότε ή πού δόθηκε η ομιλία του Andrews. Ωστόσο, το κυβερνητικό κίνητρο που ανέφερε ο Andrews ισχύει εδώ και μερικά χρόνια και έχει επεκταθεί και τα κίνητρα έχουν αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ένα σύστημα για την πληρωμή των γεωργών για ενέργειες που αναλαμβάνουν, πέραν των κανονιστικών απαιτήσεων, για τη διαχείριση της γης τους με «περιβαλλοντικά βιώσιμο» τρόπο καθορίστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων («Defra») στο Σχέδιο Γεωργικής Μετάβασης 2021-2024.

Το σύστημα που ονομάζεται κίνητρο για τη βιώσιμη γεωργία («SFI») αποτελείται από ένα σύνολο συγκεκριμένων προτύπων και είναι ανοικτό σε όλους τους γεωργούς και τους κατόχους με διαχειριστικό έλεγχο. Είναι ένα από τα τρία συστήματα που αποτελούν τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Γης ELM»), τα οποία αντικατέστησαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα καθεστώτα ELM έχουν δηλωμένο στόχο να «στηρίξουν την αγροτική οικονομία και παράλληλα να επιτύχουν τους στόχους του 25ετούς περιβαλλοντικού σχεδίου και τη δέσμευση για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050». Αυτό και μόνο μας λέει ότι τα καθεστώτα έχουν αμφίβολη προέλευση και κίνητρα.

Το SFI δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2022 μετά από προηγούμενη πιλοτική εφαρμογή. Τον Ιούνιο του 2023, η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα «νέο και βελτιωμένο» SFI 2023, το οποίο προσφέρει στους αγρότες πρόσθετες δράσεις και μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή των δράσεων για τις οποίες θέλουν να πληρωθούν, προσφέροντας υπερδιπλάσιες νέες δράσεις SFI σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Δίνοντας κίνητρα στους αγρότες να φυτέψουν φράχτες αντί για καλλιέργειες, ο υφυπουργός της Defra Sir Mark Spencer δήλωσε: «Δεν υπάρχει ελάχιστη ή μέγιστη έκταση γης ή μήκος φράχτη, οπότε οι γεωργοί μπορούν να επιλέξουν πόση γη θα καλύψουν με τη συμφωνία SFI

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Defra δημοσίευσε ένα ιστολόγιο που έδειχνε ότι δεν είχαν σκεφτεί τις ολέθριες συνέπειες του οικολογικού τους ακτιβισμού:

Μέσω του SFI, στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη γεωργία και τους γεωργούς. Θέλουμε να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε το περιβάλλον, την παραγωγή τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια. Προφανώς δεν θέλουμε το SFI να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που να έχει κόστος για κανέναν από αυτούς.

Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές η εξοικονόμηση γης για ένα ή 2 ή 3 χρόνια μπορεί να κάνει την παραγωγή τροφίμων πιο ανθεκτική και να υποστηρίξει τους αγρότες να επιτύχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους από τη γη τους. Ορισμένες από τις δράσεις μας SFI αποσύρουν τη γη από την παραγωγή τροφίμων για μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που βοηθά τους αγρότες να το επιτύχουν αυτό.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας μικρός αριθμός γεωργών, περίπου το 1% εκείνων που υπέβαλαν αίτηση για SFI το 2023, εισήγαγαν το 80% ή περισσότερο της εκμετάλλευσής τους σε δράσεις που περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της γης από την παραγωγή τροφίμων.

Ενώ η ευελιξία και η ελευθερία επιλογής είναι σημαντικά χαρακτηριστικά του SFI, πιστεύουμε ότι αυτό προχωράει περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο. Και, στο πλαίσιο της οικονομικής αστάθειας και των δύσκολων καιρικών συνθηκών, υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να γίνει μεγαλύτερο ζήτημα.

Τα Κίνητρα για τη Βιώσιμη Γεωργία, κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, 13 Σεπτεμβρίου 2024

Η προειδοποίηση της Defra για την επισιτιστική ασφάλεια εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Όμως η προειδοποίηση αυτή αγνοήθηκε λίγους μήνες αργότερα με την ανακοίνωση ακόμη περισσότερων αναβαθμίσεων του συστήματος.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο Steve Barclay διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Defra. Μέσα σε δύο μήνες, ανακοίνωσε «τη μεγαλύτερη αναβάθμιση των γεωργικών συστημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου από την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι αναβαθμίσεις αυτές περιελάμβαναν:

Ενισχυμένες πληρωμές για τις επιλογές «δημιουργίας» και «συντήρησης», ώστε να βελτιωθούν τα μακροπρόθεσμα κίνητρα για τους γεωργούς να δημιουργήσουν οικοτόπους και να διασφαλιστεί ότι ανταμείβονται για τη φροντίδα των οικοτόπων αφού τους δημιουργήσουν.

Πριμοδοτήσεις για δράσεις με τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή συνδυασμούς δράσεων που αποφέρουν οφέλη σε κλίμακα, όπως 765 λίρες ανά εκτάριο για τα οικόπεδα ωοτοκίας για τους λαγγόνες και 1.242 λίρες ανά εκτάριο για τη σύνδεση ενδιαιτημάτων ποταμών και πλημμυρικών πεδίων.

Η μεγαλύτερη αναβάθμιση των γεωργικών καθεστώτων του Ηνωμένου Βασιλείου που εισήγαγε η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, 4 Ιανουαρίου 2024

Τον Μάιο του 2024, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνειδητοποίησε τελικά την ανοησία της. Το σύστημα αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές στους αγρότες που αγωνιούσαν, ώστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εκδώσει ένα περιοριστικό μέτρο, προειδοποιώντας ότι οι καλλιεργητές θα μπορούσαν να αποσύρουν μόνο το 25% της γης τους από την άμεση παραγωγή τροφίμων για περιβαλλοντικά έργα.

Η The Telegraph ανέφερε ότι ο Mark Spencer, υφυπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία «προοριζόταν πάντα να εφαρμοστεί σε μικρότερες εκτάσεις γης ... Η παραγωγή τροφίμων είναι ο πρωταρχικός σκοπός της γεωργίας και αναλαμβάνουμε δράση για να αποσαφηνίσουμε αυτή την αρχή».

Οι αγρότες, και το ευρύ κοινό, δεν χρειάζεται να πληροφορηθούν ότι ο πρωταρχικός σκοπός της γεωργίας είναι η παραγωγή τροφίμων. Και οι αγρότες, και το ευρύ κοινό, θα είχαν εφαρμόσει πολιτικές για να στηρίξουν τους αγρότες ώστε να παράγουν περισσότερα τρόφιμα, όχι λιγότερα.

Ο Keith Andrews δεν είναι ο μόνος αγρότης που απευθύνει προειδοποιήσεις για τις πολιτικές της κυβέρνησης. Τον Απρίλιο, ο Jeremy Clarkson προειδοποίησε ότι δίνεται κίνητρο στους αγρότες να μην παράγουν τρόφιμα και δήλωσε ότι σταμάτησε να καλλιεργεί τρόφιμα σε ορισμένα από τα χωράφια του, επειδή είναι πιο επικερδές να παίρνει οικολογικά επιδόματα από την κυβέρνηση.

Γράφοντας στο περιοδικό Sunday Times, είπε: «Υπέγραψα στο πρόγραμμα οικολογικών επιδοτήσεων της κυβέρνησης και θα φυτέψω πράγματα που δεν είναι τρόφιμα σε τρία χωράφια.

«Είναι καλά για το έδαφος και είναι καλά για τον τραπεζικό μου λογαριασμό. Αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν καλλιεργώ πράγματα που μπορούν να φάνε οι άνθρωποι», δήλωσε ο Clarkson.

«Γνωρίζω έναν τύπο που έχει βγάλει το 60% του αγροκτήματός του από την παραγωγή τροφίμων και δεν είναι ο μόνος. Οπότε, yippee. Όλος αυτός ο αποθηκευμένος άνθρακας και όλο αυτό το δεσμευμένο άζωτο.

«Αλλά τι γίνεται αν θέλετε λίγο ψωμί; Θα πρέπει να πάρετε μια φρατζόλα φτιαγμένη από σιτάρι που καλλιεργήθηκε στο εξωτερικό. Και πώς είναι αυτό καλό για την υπερθέρμανση του πλανήτη;»

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Russel Brand τόνισε το θέμα που έθεσε ο Clarkson και ρώτησε, γιατί να δώσετε κίνητρα στους αγρότες να μην καλλιεργούν τρόφιμα;






 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου