Η προσθήκη όλο και περισσότερων @νεμoγeννηtρiών σημαίνει όλο και λιγότερη παραγόμενη ενέργεια. Ακούτε κ. Μητσοτάκη…; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η προσθήκη όλο και περισσότερων @νεμoγeννηtρiών σημαίνει όλο και λιγότερη παραγόμενη ενέργεια. Ακούτε κ. Μητσοτάκη…;

  Δεν είναι μυστήριο ότι η παραγωγή @ι o λικής e νέργ e ιας εξαρτάται από τον άνεμο. Λιγότερο προφανές είναι το γεγονός ότι η προσθήκη περισ...

 





Δεν είναι μυστήριο ότι η παραγωγή @ιoλικής eνέργeιας εξαρτάται από τον άνεμο. Λιγότερο προφανές είναι το γεγονός ότι η προσθήκη περισσότερων @νεμoγeννητριών σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία σημαίνει ότι παράγεται συνολικά λιγότερη ενέργεια…


Ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης εφαρμόζεται ως πραγματική εκδίκηση, όταν οι αναταράξεις από τις ανεμογεννήτριες στα προσήνεμα σημεία καταστρέφουν την ικανότητα των άλλων ανεμογεννητριών στα υπήνεμα να παράγουν ενέργεια, ακόμη και όταν φυσάει άνεμος. Το φαινόμενο αυτό αναφέρεται στο εμπόριο ως «wake effect»…

 

Πηγές: stopthesethings.com & Jo Nova Blog

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

 

Τώρα που οι ΗΠΑ είναι καλυμμένες με χιλιάδες από αυτά τα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων ανεμογεννητριών από τις ακτές του Ατλαντικού, υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος δεδομένων που δείχνει ότι όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες προστίθενται στο δίκτυο, τόσο πιο άχρηστη γίνεται η παραγωγή αιολικής ενέργειας. Η Ελληνική κυβέρνηση που έχει πάρει φόρα και αντικαθιστά τα δάση με τις ανεμογεννήτριες μετά από κάθε πυρκαγιά πρέπει επιτέλους να αναγκαστεί από την πραγματική επιστημονική κοινότητα να δει τη πραγματικότητα όπως την εκθέτει παρακάτω η επιστημονική ομάδα της Jo Nova που ειδικεύεται σε ζητήματα περιβάλλοντος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

………………

Οι Ανεμογεννήτριες Θα Μπορούσαν Να Κλέψουν Έως Και Το 38% Της Ισχύος Από Ανεμογεννήτριες Που Βρίσκονται Στα Προσήνεμα Και Ακόμη Και Από Αυτές Που Βρίσκονται 50 Χιλιόμετρα Μακριά

Jo Nova Blog, Jo Nova, Μάιος 2024

Όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες έχουμε τόσο πιο άχρηστες είναι.

Πάνε εκείνα τα σχέδια για την κάλυψη της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας με επικλήσεις των μάγων της φυλής στους Θεούς του Ανέμου.

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ανεμογεννήτριες στα ανοικτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλήξουν να κλέβουν μέχρι και το ένα τρίτο της ενέργειας από άλλες ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στα κατάντη. Και σε ορισμένες συνθήκες, το ταραχώδες απόνερο που αφήνουν μπορεί να εκτείνεται 55 χιλιόμετρα πίσω τους. Το φαινόμενο αυτό είναι χειρότερο στις ανεμογεννήτριες του ίδιου "πάρκου", αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη και άλλα αιολικά πάρκα πολύ μακριά.

Το φαινόμενο του απόνερου (wake effect) θα είναι ισχυρότερο το καλοκαίρι. Τότε θα πρέπει να ζητήσουμε από όλους να κλείσουν τα κλιματιστικά τους;

Οι επιστημονικοί πολιτισμοί κάνουν τέτοιου είδους έρευνες πριν δεσμεύσουν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργήσουν ένα σύστημα εμπορίας και ανατινάξουν τα εργοστάσια άνθρακα. Φανταστείτε αν η κατασκευή ενός εργοστασίου άνθρακα κοντά σε ένα άλλο εργοστάσιο το έκανε 30% λιγότερο αποδοτικό τις ζεστές μέρες...

Τα εύσημα στη λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του NetZeroWatch:

Το "φαινόμενο των απόνερων" των ανεμογεννητριών θα μπορούσε να μειώσει την ισχύ των συστοιχιών κατά 30%. Kirk Moore, WorkBoat

Η εργασία των ερευνητών που δημοσιεύθηκε στις 14 Μαρτίου στο περιοδικό Wind Energy Science υποδηλώνει ότι οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στα ανοικτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ θα μπορούσαν να στερήσουν από τις γειτονικές συστοιχίες ανεμογεννητριών την ταχύτητα του ανέμου και συνεπώς την παραγωγή ενέργειας ανάλογα με τις ημερήσιες συνθήκες, κατά περισσότερο από 30%.

"Χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις σε υπολογιστή και δεδομένα παρατήρησης της ατμόσφαιρας, η ομάδα υπολόγισε ότι το “φαινόμενο των απόνερων” μειώνει τη συνολική παραγωγή ενέργειας κατά 34% έως 38% σε ένα προτεινόμενο αιολικό πάρκο στα ανοικτά της ανατολικής ακτής", σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. "Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προέρχεται από τα κύματα που σχηματίζονται μεταξύ των ανεμογεννητριών εντός ενός πάρκου".

"Αλλά υπό ορισμένες καιρικές συνθήκες, τα κύματα θα μπορούσαν να φτάσουν σε τουρμπίνες μέχρι και 55 χιλιόμετρα (34 μίλια) κατάντη και να επηρεάσουν άλλα αιολικά πάρκα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια θερμών καλοκαιρινών ημερών, η ροή του αέρα πάνω από τη δροσερή επιφάνεια της θάλασσας τείνει να είναι σχετικά σταθερή, με αποτέλεσμα τα κύματα να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να διαδίδονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις".


"Ρόδες" ανέμου στο ύψος του κόμβου για τα πλωτά lidar NYSERDA Hudson North (E05) και Hudson South (E06) κατά την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Η θέση του E06 απεικονίζεται ως κόκκινο διαμάντι και του E05 ως κόκκινο τρίγωνο. Στην κάτω σειρά παρουσιάζονται οι "ρόδες" του ανέμου διαχωρισμένες με βάση την ατμοσφαιρική στρωμάτωση.

Δυσοίωνα, τα χειρότερα ελλείμματα ισχύος σε αυτά τα γραφήματα δεν είναι τα μαύρα σημεία αλλά τα κόκκινα και τα λευκά...



Το ποσοστό απώλειας ισχύος στην ONE από εσωτερικούς κυματισμούς σε (α) TKE_0 και (β) TKE_100.


Κατασκευάστε πρώτα 10.000 αιολικά πάρκα και μετά καταλάβετε πώς λειτουργεί:


Από το δελτίο τύπου:

Για να κατανοηθείαλύτερα πώς πνέει ο άνεμος στην προτεινόμενη περιοχή αιολικών πάρκων, η ομάδα του Lundquist επισκέφθηκε νησιά στα ανοικτά των ακτών της Νέας Αγγλίας και εγκατέστησε πλήθος οργάνων τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο του έργου 3 του Υπουργείου Ενέργειας για τη βελτίωση της πρόβλεψης του ανέμου. Το έργο είναι μια συνεργασία ερευνητών από το CU Boulder, το Woods Hole Oceanographic Institution και διάφορα άλλα εθνικά εργαστήρια.

Τα όργανα, που περιλαμβάνουν μετεωρολογικά όργανα και αισθητήρες ραντάρ, θα συλλέγουν δεδομένα για το επόμενο έτος ή και περισσότερο. Προηγουμένως, τα μοντέλα πρόβλεψης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στηρίζονταν συνήθως σε διαλείποντα δεδομένα από πλοία και δορυφορικές παρατηρήσεις. Η ελπίδα είναι ότι με συνεχή δεδομένα απευθείας από τον ωκεανό, οι επιστήμονες μπορούν να βελτιώσουν τα μοντέλα πρόβλεψης και να ενσωματώσουν καλύτερα περισσότερη υπεράκτια αιολική ενέργεια στο δίκτυο.

Όσο προσπαθούμε να συλλέξουμε την αιολική ενέργεια, ο εφιάλτης των χιλιάδων γραμμών διασύνδεσης υψηλής τάσης δεν θα εξαφανιστεί ποτέ.


ΑΝΑΦΟΡΑ

Rosencrans et al (2024) Seasonal variability of wake impacts on US mid-Atlantic offshore wind plant power production Articles, Volume 9, issue 3 WES, 9, 555-583, 2024 https://doi.org/10.5194/wes-9-555-2024 , Jo Nova Blog

 

 Σχολιάστε το άρθρο μας. 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου