Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που ενέκρινε την πώληση ψεύτικου - εργαστηριακού κρέατος ως τροφή για κατοικίδια ζώα. Σύντομα και για τους ανθρώπους για το «καλό του περιβάλλοντος»… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που ενέκρινε την πώληση ψεύτικου - εργαστηριακού κρέατος ως τροφή για κατοικίδια ζώα. Σύντομα και για τους ανθρώπους για το «καλό του περιβάλλοντος»…

  Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ενέκρινε την πώληση τεχνητού κρέατος για τροφή κατοικίδιων ζώων. Η ρυθμιστική έγκριση...

 





Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ενέκρινε την πώληση τεχνητού κρέατος για τροφή κατοικίδιων ζώων. Η ρυθμιστική έγκριση δόθηκε στην Meatly, μια εταιρεία που αναπτύσσει καλλιεργημένο κρέας από ζωικά κύτταρα. Το αρχικό προϊόν θα είναι με βάση το κοτόπουλο και προορίζεται για χρήση σε τροφές για σκύλους. Ωστόσο, ελπίζουν να επεκτείνουν την αγορά και να πουλήσουν το τεχνητό κρέας τους σε ανθρώπους.

 

Αν η πρωτεΐνη που καλλιεργούν στο εργαστήριο και προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά ως «καλλιεργημένο κρέας» ήταν πραγματικά υγιεινή και ωφέλιμη για το περιβάλλον, τότε οι άνθρωποι δεν θα χρειαζόταν να χειραγωγηθούν με ψυχολογικά τεχνάσματα για να το καταναλώσουν ή να το αγοράσουν για τα κατοικίδιά τους…

 

Πηγή: Expose News

Άρθρο της Rhoda Wilson

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

 

Το τεχνητό κρέας - γνωστό και ως in vitro, καλλιεργημένο, κυτταρικό, καθαρό, καλλιεργημένο, εργαστηριακό ή κρέας χωρίς σφαγή - είναι το κρέας που αναπτύσσεται σε κυτταρική καλλιέργεια εκτός του σώματος ενός ζώου αντί μέσα σε αυτό, με φυσικό τρόπο.

Στις 2 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Υγείας των Ζώων και των Φυτών («APHA») ενέκρινε τα κύτταρα κοτόπουλου της Meatly που καλλιεργούνται σε εργαστήριο για χρήση σε τροφές για κατοικίδια ζώα. Οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση κοτόπουλου καλλιεργημένου από ζωικά κύτταρα, το οποίο η εταιρεία πρωτεϊνών που καλλιεργείται στο εργαστήριο Meatly με έδρα το Λονδίνο σχεδιάζει να πουλήσει σε κατασκευαστές. Η έγκριση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που εγκρίνεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα συστατικό τροφής για κατοικίδια ζώα που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο.

Η Meatly ιδρύθηκε το 2022 από τον Owen Ensor και τον εταίρο Helder Cruz με την υποστήριξη του επενδυτή Agronomics, μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων βιοτεχνολογίας και συνθετικής βιολογίας, η οποία επικεντρώνεται σε επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της «κυτταρικής γεωργίας». Το 2023, η Meatly εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Pets at Home, την κορυφαία επιχείρηση φροντίδας κατοικίδιων ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει το προϊόν της σε εγκεκριμένους κατασκευαστές τροφών για ζώα συντροφιάς, ενώ τα πρώτα δείγματα αναμένεται να φτάσουν στα ράφια του Ηνωμένου Βασιλείου ήδη από φέτος. Η πρώτη τροφή για κατοικίδια που θα περιέχει κύτταρα Meatly θα είναι η τροφή για σκύλους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meatly, Owen Ensor, ένας χορτοφάγος που έχει προϋπηρεσία στον τομέα των πρωτεϊνών εντόμων, λέει ότι η νεοσύστατη επιχείρηση έχει ήδη στείλει μερικά από τα κύτταρα κοτόπουλου της σε κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια ζώα, ώστε να μπορούν να κάνουν τις δικές τους διατροφικές δοκιμές και να δοκιμάσουν διαφορετικές συνθέσεις τροφών για κατοικίδια ζώα που παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας τα κύτταρα της Meatly ως συστατικό. Η Meatly θα επικεντρωθεί αρχικά στην κλιμάκωση της παραγωγής ώστε να φτάσει σε βιομηχανικούς όγκους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως αναφέρει το Wired, τα κύτταρα που καταλήγουν στο πατέ κοτόπουλου της Meatly προέρχονται από εμπορικά διαθέσιμα κύτταρα που προέρχονται από ένα γονιμοποιημένο αυγό κοτόπουλου. Τα κύτταρα είναι αυθόρμητα αθάνατα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να διπλασιάζονται επ' αόριστον, σε αντίθεση με τα μη αθάνατα κύτταρα που σταματούν να αναπτύσσονται μετά από έναν ορισμένο αριθμό διπλασιασμών.

Σύμφωνα με τον Ensor, το τελικό συστατικό κοστίζει σήμερα «διψήφιο αριθμό» σε λίρες στερλίνες ανά κιλό, αλλά αυτό πριν αναμιχθεί με άλλα συστατικά σε τροφές για κατοικίδια ζώα. «Θα είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας επειδή οι τιμές είναι ακόμη υψηλές», λέει.

Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία ή κινδύνους που σχετίζονται με το καλλιεργημένο κρέας για κατοικίδια ζώα που αναφέρονται. Απλώς παίζουν με τα συναισθήματα των ανθρώπων, χρησιμοποιώντας την έννοια της καρδιάς πάνω από το κεφάλι για να προωθήσουν αυτό το εργαστηριακό παρασκεύασμα που μεταμφιέζεται σε τροφή.

Όπως ανέφερε ο The Guardian: «Πιστεύεται ότι θα υπάρξει ζήτηση για καλλιεργημένη τροφή για κατοικίδια ζώα, καθώς οι φιλόζωοι αντιμετωπίζουν το δίλημμα να ταΐζουν τα κατοικίδιά τους κρέας από σφαγμένα ζώα».

Και ο Ensor δήλωσε ότι η καλλιεργημένη τροφή για κατοικίδια ζώα της Meatly θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να ταΐζουν τις γάτες και τους σκύλους τους με κρέας «με έναν τρόπο που είναι πιο φιλικός προς τον πλανήτη μας και τα άλλα ζώα».

«Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων φωνάζουν για έναν καλύτερο τρόπο να ταΐζουν τις γάτες και τους σκύλους τους με κρέας», δήλωσε. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ensor χρησιμοποιεί όρους όπως «γονείς κατοικίδιων ζώων» για να προωθήσει το προϊόν του, το οποίο απευθύνεται στην καρδιά και όχι στο μυαλό.

Η εταιρεία Four Paws – της οποίας το όραμα είναι ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ζώα με σεβασμό, ενσυναίσθηση και κατανόηση - προωθεί το τεχνητό κρέας για τα ζώα, αλλά επιμένει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν όλος ο κόσμος γίνει vegan - δείχνει την έλλειψη σεβασμού και κατανόησης των ζώων και των αναγκών τους, κάνοντας εκστρατεία υπέρ του τεχνητού κρέατος για τα κατοικίδια ζώα, επειδή είναι επωφελές για το περιβάλλον.

Οι σκύλοι είναι σαρκοφάγοι. Μοιράζονται κοινή καταγωγή με άλλα σαρκοφάγα όπως οι λύκοι, τα τσακάλια και οι αλεπούδες. Αν και οι σκύλοι μπορούν να επιβιώσουν με μια διατροφή με κάποια φυτική ύλη, έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να ευδοκιμούν με μια διατροφή βασισμένη στο κρέας. Το να εξαναγκάζετε έναν σκύλο να επιβιώνει με μια χορτοφαγική δίαιτα δεν είναι τίποτα λιγότερο από κακοποίηση.

Για τις γάτες, η ανάγκη για κρέας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Απαιτούν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης για να επιβιώσουν. Τα σώματά τους είναι προσαρμοσμένα ώστε να ευδοκιμούν σε μια διατροφή με βάση το κρέας. Χωρίς τη σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών που παρέχει το κρέας, οι γάτες μπορεί να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ηπατικά και καρδιακά προβλήματα, ερεθισμό του δέρματος και απώλεια ακοής. Ο εξαναγκασμός οποιασδήποτε γάτας να τρώει μόνο τροφές φυτικής προέλευσης αποτελεί αναμφισβήτητα κατάχρηση.

Για τις χορτοφάγους γάτες και τους σκύλους, είναι παράλογο. Ποια παραφροσύνη «για να νιώσετε καλά» θα σκαρφιστούν στη συνέχεια; Θα δώσουν μια σακούλα γκρέιπφρουτ σε ένα λιοντάρι να φάει για πρωινό; Θα μπορούσαν να πέσουν τόσο χαμηλά, τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη πια.

Αν είστε αντίθετοι στο να δίνετε σε ένα κατοικίδιο ζώο το κρέας που χρειάζεται για την υγεία και την ευημερία του, τότε μην έχετε σαρκοφάγο, π.χ. σκύλο ή γάτα, ως κατοικίδιο. Προτιμήστε αντ' αυτού ένα κουνέλι ή ένα χάμστερ.

Η εταιρεία Four Paws αποκαλύπτει την πραγματική ατζέντα πίσω από την εκστρατεία της για το ψεύτικο κρέας με την επιχειρηματολογία της σχετικά με το “γιατί το ψεύτικο κρέας ωφελεί το περιβάλλον.” Ακολουθώντας τα σημεία συζήτησης της λατρείας της κλιματικής αλλαγής, η Four Paws δηλώνει: «Η αυξανόμενη ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα. Παγκοσμίως, το 14,5 έως 16,5% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τον τομέα της κτηνοτροφίας, εκ των οποίων η βιομηχανία βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών παίζει το μεγαλύτερο ρόλο λόγω των εκπομπών μεθανίου. Πάνω από το 80% του συνόλου της γεωργικής γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών».

Αυτό που ουσιαστικά λένε όλοι οι υποστηρικτές του τεχνητού κρέατος είναι ότι τα κατοικίδια ζώα δεν πρέπει να τρώνε τη φυσική τους διατροφή επειδή οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Πρόκειται για μια προσέγγιση που έχει την καρδιά πάνω από το κεφάλι, δίνοντας προτεραιότητα στα συναισθήματα έναντι της ορθολογικής σκέψης και της λογικής.

Αλήθεια, είναι το τεχνητό κρέας υγιεινό για τα κατοικίδια ζώα και καλό για το περιβάλλον όπως διαφημίζεται;

Όπως συμβαίνει και με τις ανθρώπινες δίαιτες, η τάση προς τα φυσικά συστατικά και την αποφυγή των τεχνητών πρόσθετων στις τροφές κατοικίδιων ζώων τα τελευταία χρόνια οφείλεται στη ζήτηση των καταναλωτών. Αυτό οφείλεται στους κινδύνους των τεχνητών προσθέτων που ήδη προστίθενται στις τροφές για κατοικίδια ζώα και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, πεπτικά προβλήματα, καρκίνο και άλλους άγνωστους κινδύνους για την υγεία των κατοικίδιων ζώων μας.

Διαβάστε περισσότερα:

Φυσικά, οι υποστηρικτές οποιασδήποτε ψεύτικης τροφής, είτε με γνώμονα την ιδεολογία είτε το κέρδος, θα την παρουσιάσουν ως μια καλή εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές που θέλουν να είναι πιο υπεύθυνοι αλλά δεν επιθυμούν να αλλάξουν τη διατροφή τους. Οι ίδιοι άνθρωποι και οργανισμοί παρακάμπτουν ή υποβαθμίζουν βολικά τις αρνητικές επιπτώσεις και τις βλαβερές συνέπειες της ψεύτικης τροφής, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της αντικατάστασης της τροφής που προέρχεται από φυσικές πηγές και είναι κατάλληλη για ένα είδος με μη ειδικές πρωτεΐνες που έχουν παραχθεί στο εργαστήριο.

Ποιες είναι λοιπόν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το τεχνητό κρέας στα κατοικίδια ζώα μας;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν έχουν αναφερθεί ρητά επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία, την κοινωνία ή το περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, απλά σημαίνει ότι δεν θέλουν να τις λάβουμε υπόψη μας ή να τις γνωρίζουμε- απλά θέλουν να πουλήσουν το προϊόν ή την ιδεολογία τους και όσο πιο ανυποψίαστος είναι ο καταναλωτής, τόσο καλύτερες είναι οι πωλήσεις.

Για να δώσουμε κάποιες ενδείξεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι τροφές που παράγονται στο εργαστήριο στην υγεία των κατοικίδιων ζώων μας, πρέπει να ανατρέξουμε στις ελάχιστες πληροφορίες που υπάρχουν για τις επιπτώσεις αυτών των «τροφών» στην υγεία των ανθρώπων. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ensor πιστεύει ότι οι τροφές για κατοικίδια ζώα τους θα αποτελέσουν τη φυσική αφετηρία για την αγορά κρέατος που καλλιεργείται για τον άνθρωπο στη Βρετανία.

Ένας εκπρόσωπος της Meatly δήλωσε στη Just Food ότι, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία επί του παρόντος «επικεντρώνεται κυρίως στην τροφή για κατοικίδια ζώα», οι διαδικασίες και τα προϊόντα της είναι ασφαλή και υγιεινά για τον άνθρωπο. «Πιθανότατα θα παραχωρήσουμε άδεια χρήσης της κορυφαίας τεχνολογίας μας σε εταιρείες ανθρώπινης διατροφής», δήλωσαν.

Το 2020, δημοσιεύθηκε μια εργασία από δύο Γάλλους ερευνητές η οποία εξέτασε τον «Μύθο του καλλιεργημένου κρέατος». Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να επικαιροποιήσουν τις τρέχουσες γνώσεις για το καλλιεργημένο κρέας, εξετάζοντας «πρόσφατες δημοσιεύσεις και ζητήματα που δεν είχαν περιγραφεί καλά προηγουμένως».

«Αν και αυτά δεν είναι ακόμη γνωστά, υποθέσαμε τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα του καλλιεργημένου κρέατος για την υγεία», ανέφεραν οι συγγραφείς. Η περίληψη συνέχισε:

Σε αντίθεση με το συμβατικό κρέας, τα καλλιεργημένα μυϊκά κύτταρα μπορεί να είναι ασφαλέστερα, χωρίς παρακείμενα πεπτικά όργανα. Από την άλλη πλευρά, με αυτό το υψηλό επίπεδο πολλαπλασιασμού των κυττάρων, είναι πιθανή κάποια δυσλειτουργία, όπως συμβαίνει στα καρκινικά κύτταρα. Ομοίως, ο έλεγχος της θρεπτικής του σύνθεσης είναι ακόμη ασαφής, ειδικά για τα μικροθρεπτικά συστατικά και τον σίδηρο.

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα πιθανά πλεονεκτήματα του καλλιεργημένου κρέατος για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αποτελούν αντικείμενο διαμάχης.

Η αποδοχή των καταναλωτών θα επηρεαστεί έντονα από πολλούς παράγοντες και οι καταναλωτές φαίνεται να αντιπαθούν τα αφύσικα τρόφιμα.

Από ηθική άποψη, το καλλιεργημένο κρέας στοχεύει στη χρήση σημαντικά λιγότερων ζώων από τη συμβατική κτηνοτροφία. Ωστόσο, ορισμένα ζώα θα πρέπει να εκτραφούν για τη συλλογή κυττάρων για την παραγωγή κρέατος in vitro.

Τέλος, συζητήσαμε σε αυτή την ανασκόπηση το νεφελώδες καθεστώς του καλλιεργημένου κρέατος από θρησκευτική άποψη. Πράγματι, οι θρησκευτικές αρχές εξακολουθούν να συζητούν το ερώτημα κατά πόσον το κρέας in vitro είναι Kosher ή Halal (π.χ. σύμφωνο με τους εβραϊκούς ή ισλαμικούς διατροφικούς νόμους).

The Myth of Cultured Meat: A Review, Frontiers Nutrition, 7 Φεβρουαρίου 2020

Από την άποψη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η εργασία αμφισβητεί ότι η πρωτεΐνη που καλλιεργείται στο εργαστήριο έχει γνωστό όφελος για το περιβάλλον:

Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή κρέατος με καλλιέργεια παρουσιάζεται ως φιλική προς το περιβάλλον, επειδή υποτίθεται ότι παράγει λιγότερα [αέρια του θερμοκηπίου] (το οποίο είναι ένα θέμα αμφισβήτησης), καταναλώνει λιγότερο νερό και χρησιμοποιεί λιγότερη γη (αυτό το σημείο είναι προφανές) σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή κρέατος, ιδίως από μηρυκαστικά. Ωστόσο, αυτού του είδους οι συγκρίσεις είναι ελλιπείς και ενίοτε μεροληπτικές ή, τουλάχιστον, μεροληπτικές.

The Myth of Cultured Meat: A Review, Frontiers Nutrition, 7 Φεβρουαρίου 2020

Από την άποψη της υγείας, η εργασία αμφισβητεί επίσης ότι η πρωτεΐνη που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι η υγιεινή «τροφή» που υποστηρίζεται και επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην υγεία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες:

Υγεία και ασφάλεια

... δεν γνωρίζουμε όλες τις συνέπειες της καλλιέργειας κρέατος για τη δημόσια υγεία, καθώς το in vitro κρέας είναι ένα νέο προϊόν. Ορισμένοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η διαδικασία της καλλιέργειας κυττάρων δεν είναι ποτέ απόλυτα ελεγχόμενη και ότι μπορεί να εμφανιστούν κάποιοι απροσδόκητοι βιολογικοί μηχανισμοί. Για παράδειγμα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού κυτταρικών πολλαπλασιασμών που λαμβάνουν χώρα, είναι πιθανό να εμφανιστεί κάποια απορρύθμιση των κυτταρικών σειρών, όπως συμβαίνει στα καρκινικά κύτταρα, αν και μπορούμε να φανταστούμε ότι οι απορρυθμισμένες κυτταρικές σειρές μπορούν να εξαλειφθούν για την παραγωγή ή την κατανάλωση. Αυτό μπορεί να έχει άγνωστες πιθανές επιπτώσεις στη δομή των μυών και ενδεχομένως στον ανθρώπινο μεταβολισμό και την υγεία όταν καταναλώνεται κρέας in vitro.

Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι γνωστή ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία. Συγκριτικά, το καλλιεργημένο κρέας διατηρείται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και η στενή παρακολούθηση μπορεί εύκολα να σταματήσει κάθε σημάδι μόλυνσης. Παρ' όλα αυτά, εάν τα αντιβιοτικά προστίθενται για να αποτραπεί οποιαδήποτε μόλυνση, ακόμη και περιστασιακά για να σταματήσει η πρώιμη μόλυνση και η ασθένεια, το επιχείρημα αυτό είναι λιγότερο πειστικό.

... δεν έχει αναπτυχθεί καμία στρατηγική για να προικιστεί το καλλιεργημένο κρέας με ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά που χαρακτηρίζουν τα ζωικά προϊόντα (όπως η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος) και τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία. Επιπλέον, η θετική επίδραση οποιουδήποτε (μικρο)θρεπτικού συστατικού μπορεί να ενισχυθεί εάν εισαχθεί σε κατάλληλη μήτρα. Στην περίπτωση του κρέατος in vitro, δεν είναι βέβαιο ότι οι άλλες βιολογικές ενώσεις και ο τρόπος οργάνωσής τους στα καλλιεργούμενα κύτταρα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις θετικές επιδράσεις των μικροθρεπτικών συστατικών στην ανθρώπινη υγεία. Η πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών (όπως ο σίδηρος) από καλλιεργημένα κύτταρα πρέπει συνεπώς να κατανοηθεί καλά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη μείωση των ωφελειών των μικροθρεπτικών συστατικών για την υγεία λόγω του μέσου καλλιέργειας, ανάλογα με τη σύνθεσή του. Και η προσθήκη χημικών ουσιών στο μέσο καθιστά το καλλιεργημένο κρέας πιο «χημικό» τρόφιμο με λιγότερο καθαρή ετικέτα.

The Myth of Cultured Meat: A Review, Frontiers Nutrition, 7 Φεβρουαρίου 2020

Η χρήση της γλώσσας για την ψυχολογική χειραγώγηση του κοινού είναι μια γνωστή τακτική στη βιομηχανία ψεύτικων τροφίμων, όπως έδειξε η εργασία:

Ορισμένοι συγγραφείς έχουν αποδείξει ότι οι καταναλωτές τείνουν να απορρίπτουν έντονα την ονομασία «in vitro κρέας». Επιπλέον, ο όρος «καλλιεργημένο» είναι λιγότερο αντιπαθής από τους όρους «τεχνητό» και «καλλιεργημένο στο εργαστήριο». Αυτό επιβεβαιώνεται από [μια μελέτη] η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες έχουν χαμηλό επίπεδο αποδοχής του καλλιεργημένου κρέατος, επειδή το θεωρούν αφύσικο.

The Myth of Cultured Meat: A Review, Frontiers Nutrition, 7 Φεβρουαρίου 2020

Αντιλαμβάνονται ως αφύσικο; Δεν είναι αντίληψη - είναι αφύσικο και ακριβώς γι' αυτό οι καταναλωτές δεν το εμπιστεύονται και δεν θα το εμπιστευτούν ποτέ. Το έγγραφο το αναγνωρίζει αυτό, αν και για άλλη μια φορά αναφέρεται σε αυτό ως «αντίληψη»:

Ηθική

... πολλοί καταναλωτές έχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων κυρίως λόγω της αντίληψης περί αφύσικης φύσης του καλλιεργημένου κρέατος, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

The Myth of Cultured Meat: A Review, Frontiers Nutrition,7 Φεβρουαρίου 2020

Το συμπέρασμα είναι ότι, αν η πρωτεΐνη που καλλιεργούν στο εργαστήριο και προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά ως «καλλιεργημένο κρέας» ήταν πραγματικά υγιεινή και ωφέλιμη για το περιβάλλον, τότε οι άνθρωποι δεν θα χρειαζόταν να χειραγωγηθούν με ψυχολογικά τεχνάσματα για να το καταναλώσουν ή να το αγοράσουν για τα κατοικίδιά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών δεν είναι τόσο αφελής όσο θα ήθελαν να είναι οι ιδεολόγοι και οι κερδοσκόποι.

Επιπλέον, δεν θέλουμε να παραδώσουμε τον έλεγχο του τι τρώμε εμείς (ή τι τρώνε τα κατοικίδιά μας) σε ανώνυμους, απρόσωπους «επιστήμονες» σε ένα εργαστήριο που εργάζονται για εταιρείες και ολιγάρχες με αμφισβητήσιμες ιδεολογίες και με επίκεντρο το κέρδος. Δεν είναι μόνο τα ατυχήματα ή οι παραλείψεις ασφαλείας για τις οποίες ανησυχούμε. Είναι και οι κακόβουλες δραστηριότητες επί των οποίων δεν έχουμε καμία εποπτεία ή έλεγχο. Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι κάποιος ψυχοπαθής ή κοινωνιοπαθής να αποφασίσει να προσθέσει κάτι στο παρασκεύασμα που παρασκευάζεται στο εργαστήριο και να δηλητηριάσει όλους εμάς;

Ω, περίμενε, οι πάμπλουτοι ψυχοπαθείς το έχουν ήδη κάνει αυτό με την εξάπλωση των ενέσεων COVID.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου