Δείτε τις επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα που προκαλούν προβλήματα υγείας και πρέπει να καταργηθούν… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Δείτε τις επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα που προκαλούν προβλήματα υγείας και πρέπει να καταργηθούν…

  Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και άλλοι αρμόδιοι κρατικοί φορείς οφείλουν να προστατέψουν την υγεία μας, καταργώντας τη χρήση όλων των...

 





Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και άλλοι αρμόδιοι κρατικοί φορείς οφείλουν να προστατέψουν την υγεία μας, καταργώντας τη χρήση όλων των τροφών που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες και ιδιαίτερα αυτές που προκαλούν καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Αυτό προέχει και όχι τα κέρδη των βιομηχανιών τροφίμων.

 

Δύο τρόποι υπάρχουν να αποφύγουμε τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που αναφέρονται. Πρώτον να διαβάζουμε τις ουσίες που είναι γραμμένες στα τρόφιμα και δεύτερον να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, όπως αλλαντικά, γαριδάκια, δημητριακά πρωινού, κράκερς, κριτσίνια, μπισκότα, πατατάκια…

 

Άρθρο από Γεώργιο Βλάχο (ερευνητής)

 

Τέσσερις είναι οι επιθέσεις στη διατροφή μας, που συνεχίζουν να γίνονται κυρίως από οικονομικά συμφέροντα.: Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες στα τρόφιμα, οι γενετικά τροποποιημένες τροφές (μεταλλαγμένα), η προώθηση συνθετικού κρέατος και τα άλευρα από έντομα. Στο παρόν άρθρο, θα περιγράψω ορισμένες κατηγορίες ουσιών και επικίνδυνες χημικές ουσίες στα τρόφιμα.

Α)  Κατηγορίες βελτιωτικών, πρόσθετων και σταθεροποιητικών ουσιών, στα τρόφιμα

Βελτιωτικά. Αναφέρεται σε όλα εκείνα τα συνθετικά στοιχεία και τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για να γίνονται πιο νόστιμες και γευστικές κάποιες τροφές.

Πρόσθετα. Ο όρος που αναφέρεται σε χημικές ουσίες, ο ρόλος των οποίων είναι να δώσουν γεύση, άρωμα και χρώμα σε τροφές. Ουσίες, άγνωστες για τον οργανισμό μας, που δεν προσφέρουν τίποτα πέρα από την ικανοποίηση της γεύσης.

Σταθεροποιητικά. Και αυτή η κατηγορία είναι πέρα για πέρα χημική. Τα σταθεροποιητικά είναι χημικά συστατικά που βοηθούν τις τροφές να μην χάνουν τη γαλακτώδη τους σύσταση.

Β) Επικίνδυνες χημικές ουσίες στα τρόφιμα, από τις οποίες μερικές είναι καρκινογόνες

Τέτοιες ουσίες είναι πολλές. Παραθέτω μερικές, τις οποίες θεωρώ ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Ακρυλαμίδιο. Βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι ένα ενδιάμεσο μονομερές. Χρησιμοποιείται στη σύνθεση των πολυακρυλαμιδίων, ως πρόσθετα στον καθαρισμό του νερού προς πόση, καθώς και στη βιομηχανική παραγωγή χάρτου. Βρίσκεται υπό μορφή λευκής άοσμης κρυσταλλικής σκόνης και είναι διαλυτό στο νερό, την αιθανόλη, τη μεθανόλη, τον αιθέρα και την ακετόνη, ενώ είναι αδιάλυτο στο επτάνιο και το βενζόλιο. Η κύρια μέθοδος παραγωγής του ακρυλαμιδίου είναι χημική. Η χρήση του στη χημική βιομηχανία ως κροκκιδωτικός παράγοντας, εμποτιστική ουσία κλπ, θεωρείται ιδιαιτέρως ευρεία. Έχει βρεθεί σε μεγάλο εύρος τροφίμων, επεξεργασμένων σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να σχηματιστεί στα τρόφιμα κατά τη θερμική παρασκευή τους, σε θερμοκρασίες που φτάνουν ή ξεπερνούν τους 120 βαθμούς Κελσίου, όπως για παράδειγμα στο τηγάνισμα και το ψήσιμο. Οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα κράκερ, τα κριτσίνια, τα δημητριακά πρωινού, οι ψητές πατάτες, τα αρτοσκευάσματα, οι συσκευασμένες παιδικές τροφές και ο καφές βρέθηκαν ότι περιέχουν ακρυλαμίδιο.

Ασπαρτάμη. Είναι ένα χημικό υποκατάστατο ζάχαρης, το οποίο πολλές επιστημονικές έρευνες χαρακτηρίζουν δηλητηριώδες, θεωρώντας το φαρμακευτική ουσία η οποία, σε αλληλεπίδραση με άλλες φαρμακευτικές ουσίες αλλάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, είναι από τα λίγα πρόσθετα που δεν έχουν υποβληθεί σε πλήρη τοξικολογικό έλεγχο. Η χρήση της είναι πλέον τόσο διαδεδομένη, που λίγα είναι τα προϊόντα τα οποία δεν την περιέχουν: θα τη βρει κανείς σε φάρμακα (κυρίως σιρόπια) για παιδιά, τσίχλες, αναψυκτικά διαίτης, γιαούρτια, δημητριακά, έτοιμες μαγειρικές σάλτσες. Σε έρευνά τους με τίτλο «Επιδράσεις της Ασπαρτάμης στον εγκέφαλο: Νευρολογικές επιπτώσεις της ασπαρτάμης;» (Effects of Aspartame on the Brain: Neurologic Effects of Aspartame?), οι Ρίτσαρντ Βούρτμαν και Τίμοθι Μάχερ, αναφέρουν πως ο λόγος για τον οποίο η ασπαρτάμη θεωρείται τόσο επικίνδυνη, είναι γιατί πρόκειται ουσιαστικά για ένα μόριο που αποτελείται από τρία χημικά συστατικά που έχουν στοιχειοθετηθεί ως απολύτως νευροτοξικά: ασπαρτικό οξύ (40%), μεθανόλη (10%) και φαινυλαλανίνη (50%). Το ασπαρτικό οξύ και η φαινυλαλανίνη είναι νευροτοξικά υπερσυμπυκνώματα, τα οποία πλήττουν απευθείας τον εγκέφαλο, νεκρώνοντας τα κύτταρα. Η δε μεθανόλη (ή μεθυλική αλκοόλη ή ξυλόπνευμα) θεωρείται επικινδυνότατο μεταβολικό δηλητήριο, το οποίο κατηγοριοποιείται επίσης και ως ναρκωτική ουσία, ενώ όταν η ασπαρτάμη μεταβολίζεται παράγει δικετοπιπεραζίνη που θεωρείται ύποπτη για τη δημιουργία όγκων του εγκεφάλου. Η ασπαρτάμη αναφέρεται σαν υπεύθυνη για το 75% των παρενεργειών που οφείλονται σε πρόσθετα τροφίμων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. Πολλές από αυτές τις παρενέργειες είναι πολύ σοβαρές συμπεριλαμβανομένων νοητικών βλαβών και θανάτων. Mερικά από τα 90 διαφορετικά τεκμηριωμένα συμπτώματα που αναφέρονται στην έκθεση είναι: Πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ζαλάδες, διανοητική σύγχυση, ναυτία, μουδιάσματα, μυϊκοί σπασμοί, αύξηση βάρους, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, εξασθένηση, ευερεθιστότητα, ταχυκαρδία, αϋπνία, προβλήματα όρασης, απώλεια ακοής, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, αναπνευστικές δυσκολίες, κρίσεις ανησυχίας, απώλεια γεύσης, σκοτοδίνη, απώλεια μνήμης και πόνοι συνδέσμων.

Γλουτένη. Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως εντεροπάθεια από γλουτένη, είναι πανάρχαια ασθένεια. Οφείλεται στη βλαπτική επίδραση που ασκούν στο βλεννογόνο μικρά πεπτίδια πλούσια σε γλουταμίνη, που περιέχονται στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι ένα μείγμα πολλών πρωτεϊνών και κύριο συστατικό στο αλεύρι του σιταριού, της σίκαλης, του κριθαριού και λιγότερο της βρώμης. Τροφές που περιέχουν γλουτένη, όπως αλεύρι ή άλλα προϊόντα των παραπάνω δημητριακών, είναι τοξικές για το έντερο. Αντίθετα, το καλαμπόκι και το ρύζι δεν περιέχουν γλουτένη και δεν είναι βλαπτικά.

Κάλιο ακετοσουλφάμης ή εν συντομία ace-K. Το κάλλιο ακετοσουλφάμης αποτελεί μία γλυκαντική ουσία με χαμηλές θερμίδες αλλά με 200 φορές παραπάνω γλυκύτητα από τη ζάχαρη. Το 1998, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ενέκρινε τη χρήση του καλλίου ακετοσουλφάμης, παρόλους τους γνωστούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το συγκεκριμένο χημικό χρησιμοποιοιείται συνηθέστερα σε τσίχλες, επιδόρπια με ζελατίνη και αρτοσκευάσματα. To κάλλιο ακετοσουλφάμης αποτελεί μία χημική ουσία που έχει κατασκευαστεί στο εργαστήριο. Σε μελέτες που πραγματοποι-θηκαν σε αρουραίους, το κάλλιο ακετοσουλφάμης αποδείχθηκε ότι τονώνει την έκκριση ινσουλίνης στον οργανισμό, ενώ σε περαιτέρω μελέτες αποδείχθηκε επικίνδυνο για πρόκληση καρκίνου.

Κοχενίλη, καρμινικό οξύ (καρμίνες) ή χρωστική Ε120.  Επικίνδυνη ουσία η οποία βρίσκεται σε μιά σειρά από αλλαντικά, ζαμπόν, καπνιστές μπριζόλες, καπνιστή γαλοπούλα, βραστή γαλοπούλα κλπ που αποσύρθηκαν από την αγορά, όπως ανακοίνωσε ο Εννιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.). Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική ουσία που προέρχεται  από θηλυκά έντομα του είδους Coccous Cacta (είδος σκαθαριού), αφού προηγουμένως ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία.

Φρουκτόζη. Η φρουκτόζη, όπως η γλυκόζη, είναι μια απλή ζάχαρη. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η φρουκτόζη εισέρχεται  στο έντερο μας βραδύτερα από τη γλυκόζη, και κατόπιν εισέρχεται αργά στο ρεύμα του αίματος. Αυτός είναι ο λόγος που η απορρόφησή της είναι περιορισμένη. Η φρουκτόζη φτάνει στο ήπαρ μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, όπου είτε μετατρέπεται σε γλυκόζη και αποθηκεύονται ως γλυκογόνο ή μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται στην περιοχή των ζω-τικών οργάνων. Έρευνα σε δύο ομάδες παιδιών έχει δείξει ότι η φρουκτόζη επιβραδύνει το μεταβολισμό και προκαλεί παχυσαρκία. Διαπιστώθηκε ότι το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης περιέχει ση-μαντικές ποσότητες υδραργύρου, το οποίο χρησιμοποιείται στην επεξεργασία της γλυκόζης. Επι-πλέον, η φρουκτόζη αυξάνει τη γλυκοζηλίωση πολύ περισσότερο απ’ ότι η γλυκόζη. Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες μαρτυρούν ότι η φρουκτόζη πιθανότατα συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας του σύγχρονου κόσμου, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, η νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και η άνοια. Οι πιο πρόσφατοι φόβοι ήλθαν στο προσκήνιο μέσω μελέτης η οποία έδειξε ότι, τα άτομα που πίνουν πολλούς φρουτοχυμούς και λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ορθού.

Προβληματισμοί και λύσεις. Κατανοούμε την ανάγκη ότι, τα τρόφιμα για να συντηρηθούν χρειάζονται διάφορες ουσίες οι οποίες συνήθως είναι χημικές. Κάποιες από αυτές δεν είναι ή είναι λίγο επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι βελτιωτικές, πρόσθετες και σταθεροποιητικές ουσίες δεν αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο. Αυτές όμως που αναφέρω στο δεύτερο μέρος και ιδίως η ασπαρτάμη, το κάλιο ακετοσουλφάμης, η κοχενίλη και η φρουκτόζη είναι άκρως επικίνδυνες. Κανονικά, αυτές έπρεπε να απαγορεύονται, κατόπιν εισήγησης του Εννιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων της χώρας μας, ακόμη και αν είναι εισαγόμενες.

Δύο τρόποι υπάρχουν να αποφύγουμε τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που αναφέρω: πρώτον να διαβάζουμε τις ουσίες που είναι γραμμένες στα τρόφιμα και δεύτερον να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, όπως αλλαντικά, γαριδάκια, δημητριακά πρωινού, κράκερς, κριτσίνια, μπισκότα, πατατάκια.

Ο Εννιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και άλλοι αρμόδιοι κρατικοί φορείς οφείλουν να προστατέψουν την υγεία μας, καταργώντας τη χρήση όλων των τροφών που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες και ιδιαίτερα αυτές που προκαλούν καρκίνο και άλλα σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Αυτό προέχει και όχι τα κέρδη των βιομηχανιών τροφίμων.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου