Ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης μόνιμης στρατιωτικής βάσης της Γερμανίας στο εξωτερικό, η οποία θα βρίσκεται στη Λιθουανία. Το Βερολίνο πρ...
Ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης μόνιμης στρατιωτικής βάσης της Γερμανίας στο εξωτερικό, η οποία θα βρίσκεται στη Λιθουανία. Το Βερολίνο πρόκειται να μεταφέρει μια ταξιαρχία στη χώρα της Βαλτικής μέχρι το 2027.
Η Λιθουανία έχει συνάψει μια
συμφωνία με τους Γερμανούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, με την οποία το Βερολίνο θα
αναπτύξει 4.800 στρατιώτες και διάφορα οπλικά συστήματα στο κράτος της Βαλτικής.
Είναι η πρώτη
μόνιμη ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων σε ξένο έδαφος από το τέλος του Β'
Παγκοσμίου Πολέμου. Όλο και
πιο κοντά σε έναν Παγκόσμιο πόλεμο…
Πηγή: Defense News
Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση
Η Λιθουανία ξεκίνησε την κατασκευή στρατιωτικής βάσης μεταξύ του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Βίλνιους. Όταν ολοκληρωθεί, η εγκατάσταση θα στεγάσει μια ομάδα γερμανικών στρατευμάτων, περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από τα σύνορα της Λευκορωσίας, κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή της βάσης τον Δεκέμβριο του 2023, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και του τότε Λιθουανού ομολόγου του, Αρβίντας Ανουσάουσκας. Το σχέδιο προβλέπει την πρώτη μόνιμη ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων σε ξένο έδαφος από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το σχέδιο είναι να τεθεί σε λειτουργία η ταξιαρχία τον επόμενο χρόνο και να φτάσει σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα έως το 2027, σύμφωνα με την Bundeswehr, τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας. Εκτός από το προσωπικό, θα φιλοξενήσει 2.000 οχήματα, δείχνει ένα infographic που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.
Η φρουρά αναμένεται να φτάσει την
προβλεπόμενη ισχύ των 4.800 ετοιμοπόλεμων στρατιωτών και 200 άτομα ειδικού πολιτικού προσωπικού, μαζί με βαρέα όπλα και
υποδομή υποστήριξης, μέχρι το τέλος του 2027. Ονομάζεται 42η Βαρέα
Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η μονάδα θα αποτελείται από τρία τάγματα μάχης. Δύο
από αυτά θα είναι μόνο για τη Γερμανία και θα περιλαμβάνουν ένα τάγμα
τεθωρακισμένων και ένα βαρύ τάγμα πεζικού. Το δεύτερο θα είναι πολυεθνικό.
Construction began this week on a new German army barracks
— Chay Bowes (@BowesChay) August 23, 2024
in Lithuania,
Close the border with Belarus, it will house around 4,000 German troops by 2027. It will be Germany's first permanent military base abroad since the Second World War.
Short memories. pic.twitter.com/N0tNPUcY5p
Ενώ η Γερμανία θα παρέχει τα στρατεύματα, η Λιθουανία θα κατασκευάσει τη φυσική
υποδομή. Θα βρίσκεται στην περιοχή εκπαίδευσης Rūdninkai στα νοτιοανατολικά της
χώρας και θα κοστίσει στο Βίλνιους 125 εκατομμύρια ευρώ (139 εκατομμύρια
δολάρια).
Ο γερμανικός στρατός είναι ήδη παρών στη Λιθουανία. Το
Βερολίνο ηγείται της ενισχυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ στη χώρα εδώ και έξι
χρόνια. Σύμφωνα με την Bundeswehr, 800 Γερμανοί στρατιωτικοί υπηρετούν ήδη στη Λιθουανία
εκ περιτροπής.
Σε μια ανάρτηση στη Σελίδα X τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας έγραψε ότι η χώρα «μόλις ξεκίνησε το μεγαλύτερο στρατιωτικό της έργο ποτέ στο Rudninkai, χτίζοντας μια βάση για να στεγάσει το 80% της γερμανικής ταξιαρχίας».
Το μήνυμα χαιρετίζει "αυτό το άνευ προηγουμένου έργο" για το οποίο ισχυρίζεται ότι "ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ".
Ο Raimundas Vaiksnoras, αρχηγός άμυνας της Λιθουανίας, δήλωσε ότι η γερμανική ταξιαρχία «θα λειτουργήσει ως καθησυχαστική για τον πληθυσμό μας και ως αποτρεπτικός παράγοντας για να απωθήσει τους Ρώσους», όπως επικαλείται το Reuters.
Lithuania began construction for a new military base that will house up to 4,000 combat-ready German troops when completed in late 2027.
— 𝕄𝕚𝕔𝕙𝕒𝕖𝕝 ℂ𝕙𝕣𝕚𝕤𝕥𝕖𝕟𝕤𝕖𝕟 (@MrLachris) August 21, 2024
It will be the first permanent foreign military deployment of German troops since World War II. https://t.co/am6IiagkeX… pic.twitter.com/QCP6HiyI1E
Λίγο μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο γερμανός
καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε κηρύξει μια «Zeitenwende» – μια θεμελιωδώς νέα
εποχή – όσον αφορά την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο και το πώς βλέπει η
Γερμανία τον στρατό της. Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν σημαντικά
και η χώρα έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο διεθνώς. Το Βερολίνο είναι ο δεύτερος
αριθμητικά μεγαλύτερος υποστηρικτής του Κιέβου μετά μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες
και έχει εργαστεί για να τοποθετηθεί ως βασικός εταίρος του ΝΑΤΟ, ειδικά στην
ανατολική πλευρά της συμμαχίας.
Στο παρελθόν, οι Γερμανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν συχνά επιφυλαχθεί να αναπτύξουν τη στρατιωτική ή ακόμα και διπλωματική δύναμη της Γερμανίας στην παγκόσμια σκηνή. Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά η εισβολή της το 2022, το έχουν αλλάξει.
Στα άλλα κράτη της Βαλτικής, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναλάβει την ηγεσία. Δύο καναδικά τάγματα αναμένεται να φτάσουν στη Λετονία έως το 2025, ενώ η Βρετανία έχει δεσμευτεί να διατηρήσει μια δύναμη ταχείας ανάπτυξης για να μετακινηθεί στην περιοχή εάν χρειαστεί.
Η απόφαση να τοποθετηθούν μόνιμα Γερμανοί στρατιώτες τόσο κοντά στη Ρωσία «ζωντανεύει το Zeitenwende», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Άμυνας Νιλς Χίλμερ στην τελετή αυτής της εβδομάδας που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. «Γνωρίζουμε την αξία της αξιόπιστης υποστήριξης και αλληλεγγύης», πρόσθεσε.
«Στόχος μας δεν είναι να απειλήσουμε ή να εκφοβίσουμε», δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė. Ωστόσο, η χώρα πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη για να γνωρίζει ότι εάν μια εξωτερική δύναμη επέλεγε να δοκιμάσει τις άμυνές της, θα ήταν σε θέση να την κάνει να μετανιώσει για αυτήν την απόφαση, είπε.
Σχολιάστε το άρθρο μας.
Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.
Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com
στο Facebook...
στο Twitter
στο Viber
στο Telegram
στο GAB...
κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου