Μια ματιά στο δυστοπικό μέλλον των τροφίμων… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Μια ματιά στο δυστοπικό μέλλον των τροφίμων…

  Είτε μας αρέσει είτε όχι, ισχυρές δυνάμεις μας οδηγούν στη «Μεγάλη Επαναφορά», απειλώντας τη διατροφή μας με νέους τρόπους, τρόπους που οι...

 




Είτε μας αρέσει είτε όχι, ισχυρές δυνάμεις μας οδηγούν στη «Μεγάλη Επαναφορά», απειλώντας τη διατροφή μας με νέους τρόπους, τρόπους που οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε ποτέ ονειρευτεί…

 

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μαζί με πολλές κυβερνήσεις και πολυεθνικούς φορείς, θέλει να επανασχεδιάσει την προσφορά τροφίμων μας. Τα λεγόμενα κρέατα φυτικής προέλευσης, κρέατα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, προϊόντα «synbio», πρωτεΐνες εντόμων και άλλες εντελώς νέες τροφές πρόκειται να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος του πραγματικού κρέατος που απολαμβάνουν οι άνθρωποι - ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ενοποίηση της παραγωγής τροφίμων…

 

Πηγή: Brownstone Institute

Γράφει η Meryl Nass

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση  

 

Σας αρρωσταίνει το φαγητό σας; Ξαφνικά, το γεγονός ότι το φαγητό μας αρρωσταίνει, πραγματικά αρρωσταίνει, έχει κερδίσει μεγάλη προσοχή...

Όταν ο Robert F. Kennedy, Jr. ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει την προεδρική εκστρατεία και την εκστρατεία του για τον Πρόεδρο Τραμπ στις 23 Αυγούστου, τόσο αυτός όσο και ο Τραμπ μίλησαν για την ανάγκη βελτίωσης της προσφοράς τροφίμων για την ανάκτηση της υγείας της Αμερικής.

Την ίδια εβδομάδα, ο Tucker Carlson πήρε συνέντευξη από την ομάδα αδελφών των Casey and Calley Means, συν-συγγραφέων του #1 μπεστ σέλερ των New York Times Good Energy: The Surprising Connection Between Metabolism and Limitless Health . Η θέση τους, που επιβεβαιώνεται από χιλιάδες ιατρικές ερευνητικές μελέτες, είναι ότι το φαγητό μπορεί να μας κάνει πολύ υγιείς ή πολύ άρρωστους. Οι επιλογές του παντοπωλείου που έχουν κάνει πολλοί Αμερικανοί αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, μας έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα διαβήτη, παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών και νευρολογικών ασθενειών που αποδυναμώνουν πρόωρα και γερνούν εμάς, τα όργανά μας και τις αρτηρίες μας. 

Υπάρχει κάτι πάρα πολύ λάθος με το διαθέσιμο φαγητό μας. 

  • Τα χημικά λιπάσματα οδήγησαν στην κατάχρηση του εδάφους και, κατά συνέπεια, τα εδάφη εξαντλήθηκαν σε μικροθρεπτικά συστατικά. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα τρόφιμα που καλλιεργούνται σε αυτά στερούνται πλέον αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
  • Τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα βλάπτουν τον άνθρωπο, καθώς και τα ζωύφια και τα ζιζάνια. 
  • Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα τώρα γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε πια ό,τι χρειαζόμαστε από τις τροφές μας.
  • Οι επιδοτήσεις για το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε μετρητά συν πολλές άλλες μορφές στήριξης, ξεπερνώντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από το 1995, με αποτέλεσμα τεράστια υπερπαραγωγή και συγκέντρωση.
  • Πρακτικά ζούμε με υπερεπεξεργασμένα σκουπίδια από ζάχαρη, αλάτι, σιτάρι και σπορέλαια.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί. Οι εταιρείες τροφίμων γίνονταν όλο και μεγαλύτερες, μέχρι που πέτυχαν εικονικά μονοπώλια. Για να ανταγωνιστούν, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τα φθηνότερα συστατικά. Όταν οι λίγες εταιρείες που έμειναν όρθιες ενώθηκαν, κατακτήσαμε τη βιομηχανία των υπηρεσιών που ρύθμιζε τις επιχειρήσεις τους, ανατρέποντας τη νομοθεσία.

Στη συνέχεια, οι ρυθμιστικές αρχές εξέδωσαν κανόνες που ευνοούσαν τις μεγάλες βιομηχανίες και με βάση τους οποίους μειονεκτούσαν οι μικρές βιομηχανίες. Αλλά ήταν οι μικρές βιομηχανίες που παρήγαγαν την καλύτερη ποιότητα φαγητού, στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς, ωστόσο, έπρεπε τελικά να ξεπουλήσουν και να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Απλώς έγινε αντιοικονομικό να είσαι αγρότης.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που έμειναν συχνά γίνονταν ισοδύναμοι με δουλοπάροικους στη γη τους.

Γνωρίζατε ότι:

  • «Το ενενήντα επτά τοις εκατό του κοτόπουλου που τρώνε οι Αμερικανοί παράγεται από μία βιομηχανία με σύμβαση με μια μεγάλη εταιρεία κοτόπουλου. Αυτοί οι εκτροφείς κοτόπουλου είναι ο τελευταίος ανεξάρτητος κρίκος σε μια κατά τα άλλα πλήρως καθετοποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού που ανήκει στην εταιρεία».
  • «Η εταιρική ενοποίηση βρίσκεται στη ρίζα πολλών από τα δομικά προβλήματα του διατροφικού μας συστήματος. Όταν οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να υπαγορεύουν όρους στους αγρότες, οι αγρότες χάνουν. Οι εταιρείες τοποθετούν το βάρος της οικονομικής ευθύνης στους αγρότες, υπαγορεύουν λεπτομέρειες».
  • Οι εταιρείες ενοποιούν επίσης την κυριότητα των άλλων σταδίων της εφοδιαστικής αλυσίδας στα οποία εξαρτώνται οι αγρότες - εισροές, επεξεργασία, διανομή και μάρκετινγκ - αφήνοντας στους αγρότες λίγες επιλογές παρά μόνο να αντιμετωπίσουν μια οντότητα έναντι της οποίας δεν έχουν ουσιαστικά φωνή ή διαπραγματευτική δύναμη.

Όταν η κερδοφορία από μόνη της, είτε υποβοηθούμενη από πολιτική είτε όχι, καθορίζει ποιες εταιρείες πετυχαίνουν και ποιες αποτυγχάνουν, η περικοπή είναι μια αναγκαιότητα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις — εκτός εάν έχετε εξειδικευμένη επιχείρηση τροφίμων ή είστε σε θέση να πουλήσετε απευθείας στους καταναλωτές. Αυτό το απλό γεγονός οδήγησε αναπόφευκτα σε έναν αγώνα προς τα κάτω για την ποιότητα.

Δείτε τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο. Οι πωλήσεις τους είναι τεράστιες, αλλά πρέπει πραγματικά να καταναλώνουμε τα προϊόντα τους;



Ίσως οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει την υποβάθμιση της προσφοράς τροφίμων. Αλλά δεν το έκαναν.

Και τώρα είναι αληθές ότι οι Αμερικανοί έχουν τη χειρότερη διατροφή στον κόσμο.

Μπορεί να διαφαίνονται ελλείψεις τροφίμων;

Αν φαίνεται ότι οι ΗΠΑ, ευλογημένες με άφθονους φυσικούς πόρους, δεν θα μπορούσαν ποτέ να υποστούν έλλειψη τροφίμων, ξανασκεφτείτε το. Γνωρίζατε ότι ενώ οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τροφίμων στον κόσμο, το 2023 οι ΗΠΑ εισήγαγαν περισσότερα τρόφιμα από όσα εξήγαγαν;




Οι αγελάδες δέχονται επίθεση, φέρεται ότι το ρέψιμο μεθανίου τους συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Η Ολλανδία είπε ότι πρέπει να απαλλαγεί από το 30-50% των αγελάδων της. Η Ιρλανδία και ο Καναδάς ετοιμάζονται επίσης να μειώσουν τον αριθμό των αγελάδων τους, χρησιμοποιώντας την ίδια αιτιολόγηση.

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αγελάδων που εκτρέφονταν μειώθηκε σταδιακά, έτσι ώστε τώρα έχουμε τον ίδιο αριθμό αγελάδων που εκτρέφονταν το 1951 — αλλά ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 125% από τότε. Έχουμε υπερδιπλάσιο κόσμο, αλλά τον ίδιο αριθμό αγελάδων. Τι!; Μεγάλο μέρος του βοείου κρέατος των Η.Π.Α ωστόσο προέρχεται από τη Βραζιλία. Κάτι αντίστοιχο βεβαίως συμβαίνει σε όλες τις χώρες…

Τα γουρούνια και τα κοτόπουλα πλέον εκτρέφονται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους. Οι βιομηχανίες τους έχουν ήδη ενοποιηθεί στο μέγιστο. Αλλά οι αγελάδες και άλλα παρόμοια ζώα βόσκουν για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, και έτσι η βιομηχανία βοείου κρέατος δεν μπόρεσε να εδραιωθεί με τον ίδιο τρόπο.

Αντίθετα, η ενοποίηση γίνεται στα σφαγεία επειδή δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε το βόειο κρέας χωρίς επιθεωρητή του USDA σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες από το USDA — και ο αριθμός αυτών των εγκαταστάσεων μειώνεται, όπως και ο αριθμός των αγελάδων που μπορούν να χειριστούν. Τέσσερις εταιρείες επεξεργάζονται τώρα πάνω από το 80% του βοείου κρέατος των ΗΠΑ. Και έτσι στριμώχνονται οι κτηνοτρόφοι. 

Εν τω μεταξύ, γίνονται προσπάθειες για τη μείωση των διαθέσιμων καλλιεργήσιμων εκτάσεων τόσο για τη φύτευση όσο και για τη βοσκή ζώων. Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πλέον ο νούμερο 1 ιδιοκτήτης αγροτικής γης στις ΗΠΑ, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε αγρανάπαυση. Τα ηλιακά αγροκτήματα καλύπτουν εκτάσεις που παλαιότερα καλλιεργούσαν καλλιέργειες - μια πρακτική που πρόσφατα απαγορεύτηκε στην Ιταλία . Βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την επιβολή νέων περιορισμών σχετικά με τον τρόπο χρήσης της γης που υπόκειται σε δουλείες διατήρησης.

Brave New Food

Δεν είναι μόνο αυτό. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μαζί με πολλές κυβερνήσεις και πολυεθνικούς φορείς, θέλει να επανασχεδιάσει την προσφορά τροφίμων μας. Τα λεγόμενα κρέατα φυτικής προέλευσης, κρέατα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, προϊόντα «synbio», πρωτεΐνες εντόμων και άλλες εντελώς νέες τροφές πρόκειται να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος του πραγματικού κρέατος που απολαμβάνουν οι άνθρωποι - ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ενοποίηση της παραγωγής τροφίμων. Αυτό θα επέτρεπε την «επαναστροφή» των βοσκοτόπων, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στη φυσική τους κατάσταση και, όπως υποστηρίζεται, αυτό θα ήταν πιο ευγενικό για τον πλανήτη. Αλλά θα το έκανε;

Μεγάλο μέρος της γης που χρησιμοποιείται για βοσκή είναι ακατάλληλο για καλλιέργεια ή για άλλους σκοπούς. Η κοπριά των ζώων που βόσκουν σε αυτό αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και συμβάλλει στο μικροβίωμα του εδάφους και στην ανάπτυξη των φυτών. Η «επαναστροφή» μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε απώλεια του επιφανειακού εδάφους και ερημοποίηση πολλών βοσκοτόπων.

Φυσικά, η μετάβαση της προσφοράς τροφίμων σε τρόφιμα που προέρχονται κυρίως από εργοστάσια είναι μια τρελή ιδέα, γιατί πώς μπορείτε να κάνετε μια σημαντική αλλαγή στο τι τρώνε οι άνθρωποι και να περιμένετε ότι θα τους κάνει καλό; Ποια μικροθρεπτικά συστατικά σας λείπουν; Τι θα μας κάνουν οι νέες χημικές ουσίες ή οι πρωτεΐνες που σχεδιάστηκαν πρόσφατα, ή ακόμα και το DNA σχεδιασμένο από υπολογιστή (που αναπόφευκτα θα υπάρχει σε αυτά τα νέα τρόφιμα) με την πάροδο του χρόνου; Τι θα ταΐζουν οι εταιρείες τα έντομα που εκτρέφουν, όταν η παραγωγή τροφίμων διέπεται από όλο και φθηνότερες εισροές;

Γίνεται χειρότερο. Η πραγματική παραγωγή τροφίμων, από κηπουρούς και μικροκαλλιεργητές ή οικοδεσπότες, είναι αποκεντρωμένη. Δεν μπορεί να ελεγχθεί. Μέχρι τα τελευταία 150 χρόνια, σχεδόν όλοι τρέφονταν από τα τρόφιμα που έπιασαν, συγκέντρωναν ή καλλιεργούσαν. 

Αλλά εάν τα τρόφιμα προέρχονται κυρίως από εργοστάσια, η πρόσβαση μπορεί να διακοπεί. Οι αλυσίδες ανεφοδιασμού μπορεί να σπάσουν. Μπορείτε να τιμωρηθείτε από την αγορά του. Ή θα μπορούσε να σας κάνει να αρρωστήσετε και μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή γενιές μέχρι να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος. Πόσο καιρό μας πήρε για να καταλάβουμε ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι ένα αργό δηλητήριο; 

Υπάρχουν μερικά πολύ μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στον τομέα των τροφίμων. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ισχυρές δυνάμεις μας οδηγούν στη Μεγάλη Επαναφορά, απειλώντας τη διατροφή μας με νέους τρόπους, τρόπους που οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε ποτέ ονειρευτεί.

Προσδιορισμός Προβλημάτων και Λύσεων

Μπορούμε όμως να ξεπεράσουμε αυτό που συμβαίνει, να μάθουμε τι πρέπει και να αντισταθούμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Door to Freedom και Children's Health Defence έχουν αποσυσκευάσει όλα αυτά τα προβλήματα και έχουν εντοπίσει πιθανές λύσεις. 

Κατά τη διάρκεια ενός γεμάτου διήμερου διαδικτυακού συμποσίου, θα μάθετε για όλες τις πτυχές της επίθεσης στο φαγητό και πώς να αντισταθείτε. Αυτή είναι μια εντελώς δωρεάν εκδήλωση, με μια φανταστική σειρά ομιλητών και θεμάτων. Πιάσε μπλοκ και μολύβι, γιατί σίγουρα θα θέλεις να κρατάς σημειώσεις!

Το The Attack on Food and Farmers, and How to Fight Back κάνει πρεμιέρα στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου. Θα παραμείνει στα κανάλια μας για περαιτέρω προβολή και κοινή χρήση. Μέχρι το τέλος της Ημέρας 2, θα ξέρετε ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε, τόσο στην αυλή του σπιτιού σας όσο και στις αίθουσες των νομοθετικών σωμάτων σας για να δημιουργήσετε ένα πιο υγιεινό, πιο νόστιμο, ασφαλέστερο και πιο ασφαλές προμήθεια τροφίμων.

Δείτε παρακάτω για μια περίληψη και για το πλήρες πρόγραμμα.












Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου