"Θα κάνουμε και πάλι λειτουργεία στην Αγία Σοφία" - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

"Θα κάνουμε και πάλι λειτουργεία στην Αγία Σοφία"

Αποφασισμένος να πραγματοποιήσει λειτουργία στην Αγία Σοφία εμφανίζεται ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός παράγοντας και πρόεδρος του Παγκόσμιου ...


Αποφασισμένος να πραγματοποιήσει λειτουργία στην Αγία Σοφία εμφανίζεται ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός παράγοντας και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας κ.Κρις Σπύρου.
Τα μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν στις 17 Σεπτεμβρίου, την πρώτη χριστιανική θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία, μετά από 557 χρόνια. Πριν από χρόνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μια ομάδα Αμερικανών πολιτών, οι περισσότεροι από αυτούς Ελληνορθόδοξοι, ίδρυσαν την Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας.

Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, έτσι όπως είναι εγγεγραμμένη και αναγνωρισμένη από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αποτελεί ένα θρησκευτικό, μη-κερδοσκοπικό οργανισμό.
Η αποστολή της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας είναι η αποκατάσταση του Μέγα Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, στην αρχική υπόσταση ως ελεύθερη και λειτουργούσα Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.
Έτσι στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, εξ ονόματος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, ο Προέδρου της Κρις Σπύρου, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον ενημέρωσε ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα κατά την οποία είναι η γιορτή της Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, μια αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ενορίας θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακηρύξει την Κωνσταντινούπολη ως «Πόλη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010». Εμείς, ως μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας πιστεύουμε πως η τέλεση της πρώτης χριστιανικής Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία μετά από 557 χρόνια, αποτελεί τον πλέον κατάλληλο τρόπο για να ανακτήσουμε την θρησκευτική μας ταυτότητα και να αποτίσουμε φόρο τιμής στην παράδοση και στην προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» δήλωσε ο κ.Σπύρου, καταλήγοντας : «Θα πάμε στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Σεπτεμβρίου με πνεύμα ειρήνης, και με απόλυτη επίγνωση των δικαιωμάτων μας ως πολιτών της Ευρώπης και του κόσμου. Η πρόσκλησή μας στον Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν και στον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Δρ. Μπαρντάκογλου έγινε στο πνεύμα συμφιλίωσης, αλληλοσεβασμού και ανεξιθρησκίας». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μίλησε επίσης ο επικεφαλής του νομικού τμήματος του οργανισμού, δικηγόρος Steeven Scheebaum, ο οποίος ανέφερε ότι «εξετάζεται η δυνατότητα προσφυγής σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για τη διεκδίκηση του δικαιώματος επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τόπος λατρείας των Ορθοδόξων Χριστιανών».
Από "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

2 σχόλια

  1. Είμαστε Ορθόδοξοι ή δεν είμαστε; Ξέρουμε τί σημαίνει Ορθοδοξία; Ξέρουμε τους ιερούς Κανόνες; Ξέρουμε πότε η Θεία Λειτουργία είναι άκυρη;Ξέρουμε πως δεν πρέπει να κάνουμε "λειτουργίες" με αβάπτιστους αιρετικούς,ετεροδόξους; Μεγάλα τα επιτίμια που μας επιβάλουν οι κανόνες,αν κάνουμε προσευχές εντός Ναού με ετεροδόξους! Επίσης η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως δεν ονομάστηκε έτσι για την Αγία και Μάρτυρα Σοφία,αλλά ονομάζεται «της του Θεού Σοφίας», είναι αφιερωμένος στην ιδιότητα της Πανσοφίας του Θεού, που γνωρίζει και κατευθύνει τα πάντα στη φύση και στην Ιστορία με τη σάρκωση του Λόγου Του για τη σωτηρία μας, που είναι ο Ιησούς Χριστός. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι ο Ναός της Αγίας Σοφίας δεν είναι αφιερωμένος στην Αγία Σοφία που εορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου αλλά στην του Θεού Σοφία. Μάλιστα κατά τα βυζαντινά χρόνια ο Ναός πανηγύριζε την ημέρα των εγκαινίων του, δηλαδή στις 23 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής.Επίσης το πόσον ξένοι προς τα εκκλησιαστικά πράγματα μας είναι όσοι σκέπτονται τέτοια τολμήματα φαίνεται, αφου αγνοούν πως κανείς κανονικός ορθόδοξος κληρικός δεν μπορεί να φορέσει καν πετραχήλι για να κάνει κάπου ακολουθία στη Πόλη χωρίς την ευλογία του αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως. Αν αυθαιρετίσει,αμέσως θα τιμωρηθεί και αν αυθαδιάσει,θα καθαιρεθεί.Πολλά από τα γραφόμενα όζουν προτεσταντικής ασυναρτησίας. Η Εκκλησία μας δεν είναι ασύντακτη αγέλη που βόσκει στους αφύλακτους λειμώνες των Η.Π.Α.! Λίγη μελέτη και πρόσοχή διαφυλάσσει και τις πολιτικές φιλοδοξίες όσων τολμούν να παίζουν ακόμη και με την Ιστορία ενός πάνσεπτου ναού.
    Το τυπικό λέει πως μετά από την "μόλυνση" που έχει υποστεί ο Ναός από αλλοδόξους,θα πρέπει να γίνει ειδική τελετή,προτού ξεκινήσει μία Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία,προκειμένου αυτή να είναι έγκυρη. Αφήστε που υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι: Αυτό φάνηκε και από την απάντηση που έδωσε στο ερώτημα εάν θα υποστήριζε μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία ενός τουρκικής καταγωγής αμερικανού πολιτευτή ή απλού πολίτη να δημιουργήσει μια κίνηση με σκοπό την τέλεση ιεροπραξίας στο Τζαμί του Μοναστηρακίου στην Αθήνα που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. «Θα είμαι μαζί του» είπε αφοπλιστικά ο ελληνοαμερικανός για να προσθέσει: «Εάν ένας μουσουλμάνος πιστός ασχέτου εθνικής ταυτότητας διεκδικούσε έναν θρησκευτικό του χώρο εγώ θα ήμουν μαζί του γιατί η δική μου θρησκεία μου επιτρέπει να συμπροσευχηθώ μαζί του και θα ήμουν εκεί».(!!!!) Πρώτη φορά ακούω ότι η Ορθόδοξη θεολογία επιτρέπει την συμπροσευχή με τους μουσουλμάνους. Ίσως από τότε που σταμάτησα το Κατηχητικό – στο οποίο πήγα μέχρι που τελείωσα το Λύκειο – να έγινε η ένωση της Ορθοδοξίας με το Ισλάμ και να μην το πήρα είδηση. Ωστόσο όμως η άποψη του είναι σίγουρα βούτυρο στο ψωμί των γειτόνων και κάθε μουσουλμάνου. Γιατί τώρα ένας τουρκο-αμερικανός μπορεί να ξεκινήσει και εκείνος μια εκστρατεία για την επαναλειτουργία του Τζαμιού του Διδυμοτείχου – του πρώτου τεμένους που κτίστηκε επί Ευρωπαϊκού εδάφους και σήμερα είναι κλειστό, του Τζαμιού του Μοναστηρακίου και όποιου άλλου παλαιού μουσουλμανικού λατρευτικού χώρου υπάρχει στην Ελλάδα και δεν λειτουργεί, έχοντας στο πλευρό του τον ελληνο-αμερικανό πολιτικό.
    Εύχομαι να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεέ μου, γέρασε πολύ ο συμπαθής Chris Σπύρου.

    Ή μήπως δεν του τα περιέγραψαν σωστά, οι φίλοι του και τον οδηγούν σε παγίδα;

    Η Αγία Σοφία από το 1453 έπαψε να είναι χριστιανικός ναός. Το 1453 με απόφαση του Πορθητή, έγινε τζαμί και έμεινε τζαμί μέχρι το 1923. Τότε ο Κεμάλ μετέτρεψε το τζαμί με το “έτσι θέλω” (ποιος να του πάει κόντρα;) σε μουσείο.

    Σήμερα εξακολουθεί να είναι μουσείο.

    Ο Πάπας πριν 40 χρόνια γονάτισε να προσευχηθεί και κόντεψαν να τον σκοτώσουν. Ο διάδοχός του, πριν 20 χρόνια νομίζω, πήγε και αυτός στην Αγία Σοφία αλλά ούτε τόλμησε όχι να προσκυνήσει, αλλά ούτε να κάνει την παραμικρή κίνηση του κεφαλιού του, τόσο τον είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες.

    Το Ελληνικό Κράτος, δεν έχει μέχρι σήμερα αμφισβητήσει το δικαίωμα των Τούρκων να διατηρούν την Αγία Σοφία ως μουσείο. Το θεωρούν ως λιγότερο κακό από το να ξαναγίνει τζαμί, κάτι που δεν είναι απίθανο με την άνοδο των ισλαμιστών στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας (η γυναίκα του Ερντογάν φορά μαντήλα).

    Άν κάνει καμία βλακεία ο Chris Σπύρου, θα βρεθούν στη τούρκικη φυλακή (εκεί ακριβώς που περιγράφει η ταινία “Το εξπρές του μεσονυκτίου” και με χειρότερες συνθήκες αφού θα θεωρηθούν υβριστές του τουρκισμού), με μπόλικο “τούρκικο” ξύλο (βλ. ταινία “Λώρενς της Αραβίας”), όπου με διεθνείς πιέσεις ίσως βγεί έξω μόνο ο κ. Σπύρου, ενώ οι άλλοι θα μείνουν μέσα (πολύ περισσότερο όσοι θα ελπίζουν σε ενέργεια του Ελληνικού Γενικού Προξενείου, το οποίο σε τέτοιες συνθήκες, κάνει … την πάπια, λόγω οδηγιών).

    Τώρα δεν μας φτάνει που προσπαθούμε να κάνουμε τους Τούρκους να ανοίξουν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Θα είναι ίσως η ευκαιρία που ζητούν οι ισλαμιστές για να ξανακάνουν την Αγία Σοφία τζαμί, και να την προσφέρει ο Ερντογάν ως δώρο στους ισλαμιστές οπαδούς τους.

    Καλύτερα θα ήταν ο κ. Σπύρου να διεκδικήσει την ελληνικότητα του Καραγκιόζη, που η ΟΥΝΕΣΚΟ τον έκανε 100% Τούρκο. Δεν λέω, περισσότερο Τούρκος ήταν αρχικά, αλλά και η Ελληνική Παράδοση παίζει ένα ελληνικότατο καραγκιόζη εδώ και δύο τουλάχιστον αιώνες.

    Γι' αυτό ο Chris Σπύρου φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη σε μερικές μέρες θα μπορούσε να παίζει καθημερινά δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη στην Πλατεία Τακσίμ. Έτσι θα κατοχυρώσουμε σίγουρα την ελληνικότητά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου