Τα μυστήρια της ύλης επιχειρεί να φωτίσει ο επιταχυντής του CERN - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τα μυστήρια της ύλης επιχειρεί να φωτίσει ο επιταχυντής του CERN

Τις προοπτικές και την επιστημονική σημασία των πιθανών ανακαλύψεων που θα φέρουν επανάσταση στην φυσική, στο πλαίσιο των πειραμάτων του μεγ...


Τις προοπτικές και την επιστημονική σημασία των πιθανών ανακαλύψεων που θα φέρουν επανάσταση στην φυσική, στο πλαίσιο των πειραμάτων του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), παρουσίασε ο Δημήτρης Νανόπουλος, ακαδημαϊκός και καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου του Τέξας A&M, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Ο επιταχυντής, ο οποίος βρίσκεται σε τούνελ σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη, φιλοδοξεί να ρίξει φως στα μυστήρια της ύλης, με τη βοήθεια 10.000 μαγνητών και 4.000 φυσικών υψηλών ενεργειών, που καθοδηγούν και μελετούν τις συγκρούσεις των σωματιδίων. Όπως ανέφερε ο κ. Νανόπουλος, ο οποίος είναι από το 2005 εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, για πρώτη φορά οι επιστήμονες θα κάνουν συγκρούσεις με συνολική ενέργεια-ρεκόρ 14 TeV (ηλεκτρονιοβόλτ).
Ένα τόσο υψηλό ενεργειακό επίπεδο, σύμφωνα με τους φυσικούς, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας σειράς νέων σωματιδίων, όπως το μποζόνιο του Χιγκς ή τα υπερσυμμετρικά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένου και του νιουτραλίνο, που θεωρείται -κατά τον κ. Νανόπουλο και άλλους φυσικούς- το πιθανότερο σωματίδιο από το οποίο αποτελείται η σκοτεινή ύλη.
Κατά τον κ. Νανόπουλο, η πιθανή ανακάλυψη των παραπάνω σωματιδίων θα φέρει πιο κοντά την επιστημονική κατανόηση του σύμπαντος μέσα από μια (επιτέλους) ενοποιημένη θεωρία όλων των δυνάμεων στη Φύση.
Άλλωστε, εδώ και χρόνια, στόχο των ερευνών του Έλληνα φυσικού, μεταξύ άλλων, αποτελεί η προσέγγιση μιας τέτοιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των φυσικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε, η υπερσυμμετρία (SUSY) πρέπει να διαδεχτεί το «καθιερωμένο μοντέλο» της σωματιδιακής φυσικής, το οποίο πλέον «έχει τελειώσει».
Ο κ. Νανόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, χάρη στη λειτουργία του μεγάλου επιταχυντή, οι επιστημονικές απόψεις για το σύμπαν θα γίνουν ακόμα πιο τεκμηριωμένες, ενώ επεσήμανε ότι αν τελικά τα πειράματα του CERN δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αποτυγχάνοντας να βρουν νέα σωματίδια και να επιβεβαιώσουν πειραματικά την υπερσυμμετρία, τότε «αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την Φυσική, θα προκαλέσει μια μεγάλη κρίση», καθώς θα σημαίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι «πήραμε λάθος δρόμο».
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τελικά θα υπάρξουν ανακαλύψεις: «Ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα, που όμως αποτελούν διαμαντάκια για μια Νέα Φυσική».
Από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου